Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Houtkachels in 19

Auteur Bericht

avatar#8265
Ivo
Berichten: 3
Reacties: 8

#0 Geplaatst: 2010-12-27 14:42:29

Hallo,

Ik ben op zoek naar een winkel in regio 19 die houtkachels verkoopt (in de buurt van Argentat / Tulle)

Kan iemand mij helpen/adviseren? Iemand goede ervaringen met een specifieke winkel?

Of kan ik het beste zo'n kachel bij Bricolage halen?

Op zoek naar een goede 10 tot 15 kW hout kachel.

Alvast bedankt,

Ivo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-12-27 18:15:40

Ivo,

weldom is meestal goed gesorteerd in houtkachels, inserts etc. en biedt goede conseil. Ik weet niet of er een dichterbij is dan in: 

19110 BORT LES ORGUES (70-80km van Argentat of Tulle)

Bij de Brico's hangt het meestal van kennis en initiatief van de plaatselijke manager af, want dat zijn doorgaans franchise-zaken, netzo als Weldom.

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2010-12-28 08:37:40

Bonjour Ivo,

Ik weet niet hoeveel ervaring je hebt met houtkachels, dus wellicht is de onderstaande bijdrage overbodig, in dat geval alvast mijn excuses.

In de Brico's zijn de voordelige houtkachels niet zelden van plaatstaal. Als je gaat stoken zijn ze in een mum van tijd heet, als je vuur een beetje lager gaat branden zijn ze ook zo weer koud. Omdat ze heel weinig thermische inertie hebben is het heel moeilijk ze zodanig te stoken dat je een enigermate constante warmtebron hebt.

Ik raad je derhalve aan, in elk geval naar een kachel met gietijzeren vuurhaard te kijken ("en fonte"). Duurder, zwaarder, doch veel aangenamer. Uit persoonlijke ervaring kan ik je de merken Godin of Franco Belge aanbevelen. Er zijn natuurlijk vel meer goede merken maar die ken ik niet uit eigen ondervinding.

Salutations, Jos

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#3 Geplaatst: 2010-12-28 12:08:40

Beste Ivo

Wij zijn in de winter van 2007 in de Haute Vienne komen wonen en hebben meteen een houtkachel van het deense merk HETA laten installeren door onze plaatselijke leverancier Claude Renet. Inmiddels is deze met zijn showroom verhuisd naar Limoges, maar hij levert en plaatst door heel Frankrijk.

Wij zouden ons geen winter meer kunnen voorstellen zonder deze heerlijke kachel. Omdat het hier hoogrendements kachels betreft, kan het nog zijn dat de Franse fiscus je nog tegemoet komt met een belastingvoordeel. In ons geval kregen wij de helft van de aankoopprijs terug.

Hier volgt de link van deze alleraardigste kachelverkoper.

http://www.poeles-a-bois-renetclaude.fr/

Verder kunnen wij ons vinden in het antwoord van Jos, duurder, zwaarder en veel aangenamer, tenslotte koop je niet elk jaar een kachel...maar voor langere tijd en met deze kachels zullen de winters alleen maar heerlijker worden.

Groet Ton en Franca 

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#4 Geplaatst: 2010-12-28 13:15:16

Dag Ivo,

In aanvulling op Jos’ terechte opmerkingen over het materiaal wil ik nog enkele punten aanstippen die je in overweging kunt nemen bij de aanschaf. Eén daarvan is de grootte van de houtblokken die je kunt verstoken. De kachels die ik heb of heb gehad, kunnen en konden maximaal 60 centimeter aan. Dus mijn hout is op een lengte 50 cm (ongeveer!) gezaagd en opgeslagen. Een ander punt is de vraag of je de haard gemakkelijk de nacht kan laten doorbranden zonder bij te vullen. Mijn eerste kachel, een gietijzeren Franklin, was ’s ochtends zo dood als een pier. Ik heb nu een Dovre en daar gooi ik met de ochtendkoffie in de hand een nieuw blok op, zet een schuif open voor extra zuurstof en de brand vliegt er weer in. De kwaliteit van het hout is daarbij natuurlijk medebepalend. Overigens raadde de handelaar aan om het stookrooster en de aslade niet te gebruiken. Volgens hem blijft het vuur langer (dus langzamer) branden als de blokken in hun eigen as liggen en niet op een rooster.

Een ander punt is de brandstof. Misschien wil je er ook wel eens kolen of briketten in stoken. Ik gebruik zelf regelmatig briketten, maar je kachel moet er wel geschikt voor zijn. Er zijn natuurlijk nog meer aandachtspunten, zoals de mogelijkheden voor uitbreiding of aansluiting, de vormgeving en de gebruiksmogelijkheden (wij maken er graag en vaak een stoofpotje op), maar dat voert wellicht te ver.

Frans

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2010-12-28 14:17:53

Wij hebben ons uitgebreid verdiept in houtkachels. Waar het nu op neer gaat komen is dat rond half januari een Jotul geplaatst gaat worden. Die behoort tot de groep hoog rendementskachels van 'fonte' gietijzer. Twee kennissen van ons zijn supertevreden met dit merk/type kachels. Je hebt een moderne lijn en dat ziet er aardig esthetisch uit maar het nadeel is dat er alleen maar 30 cm blokken gebruikt kunnen worden. Vind je het leuk de hele dag hout te hakken dan maakt het niet uit. Wij hebben één uit de klassieke serie besteld, de F 500 en daar gaan buches in tot 55 cm en je kunt ze er vanaf de zijkant in doen. Dat is toch wel handig want je hebt wat meer keuze met bestellen van hout en je kunt wat meer over de prijs onderhandelen. De autonomie is zeker 8 uur dus voor je naar bed gaat een dikke stronk erop en de volgende dag nog aangenaam. Verder kun er er nog de optie voor een speksteen (pierre ollaire) warmteplaatje op de kachel voor sudderen. Je vind ze op de site van Jotul met daarbij de lijst van wederverkopers.

Ingrid

avatar#8265
Ivo
Berichten: 3
Reacties: 8

#6 Geplaatst: 2010-12-28 16:17:28

Dank voor jullie berichten.

De tips zijn zeer bruikbaar, dank daarvoor. Wij hebben besloten voor Godin te gaan, maar twijfelen nog tussen de 'Canadien', 'Norvegien' en 'Golden'. Alle drie van gietijzer, ongveer zelfde warmteopbrengst, prijs ligt ook dicht bij elkaar, kleine verschillen qua functionaliteit (zoals thermostaat en grootte vd houtblokken). Denk dat we nu maar gaan kijken of er toevallig ergens een in de aanbieding is :-)

Dank allemaal, mocht iemand ervaring hebben met een van bovenstaande kachels dan hoor ik dat graag.

Groeten,

Ivo

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#7 Geplaatst: 2010-12-28 20:50:04

Hallo,

Ik ben ook nog op zoek naar een houtkachel, maar zie eerlijk gezegd door de bomen de kachel niet meer.. Wat maakt bv een Godin kachel beter dan een goedkope kachel van de Brico die ook van fonte is? Wat zegt het vermelde rendement? waarom brandt de ene kachel blijkbaar beter dan de andere?

Groet,

Ronald

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2010-12-28 22:35:15

Inderdaad, Ronald,

daarover zou je een heel college kunnen houden.

Heeeel kort door de bocht is het zo:

Meer gewicht (dikker gietwerk en meer stenen erin) betekent meer warmteopslagcapaciteit.

Meer warmteopslag betekent langzamer opwarmen en langzamer afkoelen, en ook meer kans op 'overliggen'.

De vorm van de vuurruimte* heeft invloed op de verbranding (alleen verbranden of ook houtvergassen).

Als er nog een aantal kanalen voor de rookgassen is komt dit het rendement ten goede.

In dit geval is het echt zo dat meer gewicht de gebruikswaarde verhoogt!

Christian von Klösterlein

* weet even niet de goede Nederlandse uitdrukking

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2010-12-28 23:20:08

Op alle jaarmarkten zijn "kachelboeren" aanwezig, zeker de betere merken. De verkopers zullen u met plezier uitleggen waarom hun double of triple combustion zoveel rendabeler is.

En ze bieden hun waar vaak aan met beurskortingen.

Kijk & vergelijk en maak 'n keuze. Bedenk dat zo'n "kachelboer" u de kachel verkoopt inclusief de installatie, al betaalt u hier uiteraard voor. Bij de BricoEllende mag u alles zelf doen, op z'n minst organiseren. { Nu zag ik laatst bij Mr Bricolage te Domérat (03) dat ze veel reclame maken voor 'n nieuwe service : ze plaatsen de aldaar gekochte apparaten (tegen betaling en u kunt dan soms in aanmerking voor het lage TVA-tarief). }

Mocht u 't willen weten : ik ben uitermate tevreden met Franco Belge, al zijn ze niet de goedkoopste.

En als u 'n ruitje breekt, ga dan niet terug naar die kachelboer want met dat verkoopkanaal is iets geks aan de hand. Gewoon naar 'n goede lokale glashandel die voor u 'n zelfde ruitje op maat snijdt.

Peter.

avatar#8265
Ivo
Berichten: 3
Reacties: 8

#10 Geplaatst: 2010-12-29 12:15:20

Bijgaande link verwijst naar een folder van 2010 van Mr Bricolage, waarin ze hun Poele a Bois assortiment uitstallen.  Zoals je ziet zitten hier ook de goede merken tussen (Godin, Invicta etc.) voor redelijke prijzen, mijn inziens.

Ik heb ook gelezen over het gewicht, dit is inderdaad van belang, dus hoe zwaarder hoe meer gietijzer en/of steen dat de warmte langer vasthoudt.

heb naast een tweetal Godin kachels nu ook een Invicta op het oog, de 'Siam'.

Gewicht is 145 kg, volledig van gietijzer, blokken hout tot 60 cm, 12 Kw met een rendement van 75% en bovendien voor een redelijke prijs bij Mr Bricolage (700 - 800 euro). Ik ben van mening dat dit een goede kachel, waarschijnlijk niet de top maar zeker een goede middenklasser.

Iemand nog andere goede alternatieven in ongeveer de zelfde prijs-range?

groeten, Ivo

avatar#8265
Ivo
Berichten: 3
Reacties: 8

#11 Geplaatst: 2010-12-29 12:16:26

sorry, hierbij alsnog de link:

http://www.mr-bricolage.fr/document/guide-poeles-et-cheminees#/6

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#12 Geplaatst: 2010-12-30 22:16:20

Ben vandaag langsgeweest. Zien er goed uit! Wij denken over een Supra: kent iemand dit merk? En een double combustion SC2 (verbruikt 30% minder hout: zou het waar zijn?)....Is dat wat?

Groet,

Ronald

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#13 Geplaatst: 2010-12-31 11:19:50

Wij hebben voor de 'grote kamers' twee grote zware Efel kachels (Belgisch) van 16Kw en voor de keuken een 6Kw Supra kacheltje.

Het verschil in kwaliteit is goed te zien (en te voelen aan het gewicht!), maar de Supra is zeker niet slecht. Let wel op bij de aanschaf dat alles klopt. Wij hebben 'm zelf uitgezocht bij Mr Bricolage en meegesjouwd, maar er stond er eentje bij waar de achterkant een klein beetje kierde ... waarschijnlijk komen zij (of kwamen in ieder geval) aan hun lagere prijzen door iets minder aan nabandcontrole te doen ;-)

Het schijnt dat de nieuwe modellen inderdaad erg goede rendementen leveren, maar praktijk is altijd anders (meestal minder gunstig) dan de folders aangeven.

Richard

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2010-12-31 13:28:17

Richard en Roland,

de rendementen in de folders zijn onder gestandaardiseerde omstandigheden in een goed gedefinieerde meetopstelling gemeten (tenminste als er een TNO-achtig keuringsrapport bij zit). Het is netzo als met het brandstofverbruik van auto's: onder standaardcondities gemeten. 

Wil zeggen:

Als in de folders staat dat een auto 1 op 20 rijdt dan kan je blij zijn als je 1 op 15 haalt, maar deze auto is zeker zuiniger dan een met 1 op 16 in de folder!

Spijker me niet vast op de aangevoerde getallen, het gaat alleen om het principe.

Christian von Klösterlein

avatar#8748
henkie
Berichten: 0
Reacties: 1

#15 Geplaatst: 2011-01-03 00:06:18

Wel eens gedacht aan de DEOM turbo kachels, niet de meest optisch mooie kachels maar wel enorm efficient en bij Mr Bricolage te koop voor de helft van de prijs van die direct bij de producent.

Henk

avatar#8265
Ivo
Berichten: 3
Reacties: 8

#16 Geplaatst: 2011-01-03 20:50:21

Wilde nog even laten weten dat we vandaag een Godin Carvin, met 13 Kw vermogen en volledig van gietijzer, hebben gekocht bij Mr Bricolage. Wordt morgenochtend netjes afgeleverd en direct in de Cantou geplaatst, gelukkig ook maar want hij weegt 203 Kilo !

Mbt het vermogen heb ik me laten vertellen dat het vermogen niet overal het zelfde effect geeft. Zo is de warmte en het comfort die de kachel geeft afhankelijk van de omgevings temperatuur. Zo zal in de Provence deze kachel wellicht te warm zijn voor een huis met 300m3 inhoud, maar voor een huis in de Correze (waar het gemiddeld minder warm is en met name in de winter ook kouder) is deze kachel wel geschikt voor een huis met 300 m3. De afgegeven warmte is overigens ook afhankelijk van het soort hout dat wordt gebruikt, Eiken en Beuken geven veel meer warmte af dan bijvoorbeeld Berken hout.

Wellicht dat iemand hier wat aan heeft, wilde in ieder geval de informatie die ik ontvangen heb vandaag hier delen.

Groeten, Ivo

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#17 Geplaatst: 2011-01-03 21:58:48

Dag Ivo,

Mooie kachel: ik zie em echter niet in de folder staan: kun je ook andere kachels bij hen bestellen?

Groet,

Ronald