Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hadopi: al 100.000 mails

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2010-12-28 09:49:17

De Haute Autorité die als vingeroefening voor het naar Chinees voorbeeld filteren van alles wat er op internet gebeurt zich nu alleen nog maar mag bezighouden met het opsporen van illegale downloaders, kan bij de oudejaarsviering de champagnefles opentrekken, er valt een een feestelijk wapenfeit te vieren. Dit jaar hebben ze al 100.000 mailtjes verstuurd aan Franse internautes die iets verkeerds gedaan zouden hebben. Dit staat in le Figaro van hedenochtend te lezen. Terwijl ze eigenlijk streven naar een nog hoger doel, zo'n naam heb je toch niet voor niets: het opsporen, staande houden, in de boeien slaan, en in verzekerde bewaring stellen van alle 900.000 internet piraten die l'honneur de la patrie bezoedelen, en daamee de bonuspremies van de bazen in de muziek- en filmindustrie, en de bankwereld, in gevaar brengen. En zien de artiesten 1 euro meer? De verkopers van servers voor al dit extra werk varen er wel bij. Want met al deze extra aandacht voor wat er op internet te vinden is, en hoe de Hadopi roadblocks te omzeilen, stijgt het volume aan downloads alleen maar. En zal de  Hadopi zich moeten schikken in het genetisch bepaalde lot. Met de natuurlijke  bureaucratische reactie dat dit dus aantoont dat de organisatie aanzienlijk zal moeten uitbreiden om de bij wet vastgestelde taken naar behoren te kunnen vervullen. Proficiat. Het vervolg laat zich ook raden, het hoofdstuk dat "mission creep" genoemd wordt. Het begint met het nobele doel de arme artiesten te helpen, daar kan toch niemand tegen zijn, en eindigt straks heel ergens anders. Controle op uw hele doen en laten. Gewoontes, voorkeuren, uitgavenpatroon, en vooral afwijkingen van het gemiddelde. Maar wel digitaal, dat werkt toch wat makkelijker dan het doorploegen van kilometers papieren Stasi dossiers die nu in Berlijn op aanvrage persoonlijk door belanghebbenden kunnen worden ingezien.

Liever is mij het beeld uit striptekeningen waar rechercheurs in een lange grijze regenjas en gleufhoed, sigaret achteloos in linker- of rechter mondhoek, onopvallend in een portiek of van achter een lantarenpaal hun opsporingsactiviteiten verrichten. Op straat staan slechts een paar auto's geparkeerd: een bestelbusje van Citroën (een HY), een Volkswagen Kever Coccinelle, een Simca Aronde en ook nog een zwarte Traction Avant. Een grijs laaghangend wolkendek en een miezerende motregen zorgen voor een passende meteorologische ambiance. Die zie je tenminste op een mijl afstand. Net zoals rechercheurs in burger 's nachts op straat. Die lopen er in the midnight hour iets te zelfverzekerd bij, alsof de straat van hen is, terwijl de gemiddelde burger met een iets meer schuchtere blik in de ogen, op zijn hoede, poogt ongeschonden van A naar B te komen. Nu heb je in eigen huis voortdurend een gast aan tafel, terwijl je hem niet zelf hebt binnengelaten. Misschien dat we een vergelijkbare in Nederland nog op te richten instantie maar BZK moeten gaan noemen, om de kernwaarden van onze democratie nog beter te kunnen waarborgen: Binnen Zonder Kloppen.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-01-25 10:34:34

De HADOPI organisatie begint aardig op tempo te komen. Het streven is om in 2011 zo'n 10.000 eerste waarschuwingen per dag de deur uit te doen. Op jaarbasis is dat, de weekenden meegerekend, een aantal van 3,65 mln, 5% van de Franse bevolking. En wanneer je de laatste enquête gegevens zou extrapoleren, dan bestaat de helft van de internautes hier in Frankrijk uit piraten. Een groot aantal daarvan zal het uiteindelijk zonder internet aansluiting moeten stellen, die wordt afgesloten, na een derde waarschuwing. Want het gaat om een Franse variant op three-strikes-out wetgeving, une riposte graduée. Wat ook nog op het verlanglijstje van HADOPI staat is het strafbaar stellen van hen die klaarblijkelijk onvoldoende beveilingsmaatregelen hebben genomen om hun (draadloze) netwerk te beschermen tegen onbevoegd gebruik. Iemand die dus zonder dat hij of zij er erg in heeft deeluitmaakt van een spamverzendend botnetwerk, en hoevelen zijn dat er niet, begaat daarmee dan een overtreding en zou uiteindelijk voor de rechter kunnen komen. Het aantal medeplichtigen aan cybercrime zal dus sprongsgewijs toenemen. Dat wordt een groeimarkt voor ict security deskundigen die cursussen op dat terrein gaan geven. En een uitdagende klus voor wetgevingsjuristen en computerdeskundigen in hun omgeving om tot een juridisch hanteerbare definitie te komen van een begrip als "adequate beveiligingsmaatregelen". Over het aspect "handhaafbaarheid" zullen we het dan nog maar niet hebben, dat is een te typisch rationele noord-europese pragmatiek die daarin doorklinkt. En laten we wel zijn, niet iedere pc gebruiker heeft het kennisniveau of de ambitie om het gevecht aan te gaan met uitermate begaafde programmeurs of handige "scriptkiddies" die zich aan de dark side of the internet ophouden. Er zijn parlementariërs in andere landen die geïrriteerd zijn over bonnenquota voor de politie. In Frankrijk wordt het misschien nog een leuk politiek item voor de komende presidentsverkiezingen in april/mei van het volgende jaar. Binnen de PS klinken al geluiden dat bij een overwinning van de socialisten de HADOPI wetgeving afgeschaft of herzien zou moeten worden. De verkiezingsstrijd is al begonnen.

Rob van der Meulen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2011-01-31 15:30:41

Wat worden de artiesten er nu beter van vroeg ik me af, en hoe zit het nu met die platenmaatschappijen. Een deel van het antwoord is vandaag te vinden op de website van Recordproducer. Illegale downloaders in de VS worden beboet met $ 80.000 per track, platenmaatschappijen komen er genadig af met omgerekend $ 157 voor zonder toestemming van de songwriter uitbrengen van muziek. Ik blijf bien etonné om te zien hoe de Franse wetgever zich zo dienstbaar opstelt voor een zozeer door de Amerikaanse muziek- en filmwereld gedomineerde bedrijfstak. Begin 2012 maar eens kijken in de Franse INSEE statistieken of er bij de Franse artiesten over 2011 een significante inkomensstijging waarneembaar is. Ik blijf mijn twijfels houden, maar laat me natuurlijk graag overtuigen door het Franse CBS. Of door een foto van een Franse artiest die nu eindelijk zijn Renault 4 of Peugeot 204 heeft kunnen vervangen door een bolide van een recenter bouwjaar. En wat zou Carla Bruni dan wel niet kunnen aanschaffen? In ieder geval draait naast het downloaden ook de juridische machinerie op volle toeren, aldus le Parisien.

Rob van der Meulen