Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Borstprothese en steunkous

Auteur Bericht

avatar#7802
vrerom
Berichten: 4
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-12-28 14:42:09

Wellicht op de verkeerde plek, maar een beter forum kon ik niet traceren.

Mijn vrouw heeft wegens borstkanker in 2001 (in Nederland) één van haar borsten moeten laten amputeren en tegelijkertijd zijn ook de okselklieren weggehaald om uitspreiding van de cellen te voorkomen. Het directe gevolg was dat zij last kreeg van oedeem, want het overtollig vocht wordt slecht en soms zelfs vrijwel niet afgevoerd door het ontbreken van de klieren. Om vochtophoping (en pijn) tegen te gaan heeft zij een steunkous, die vochtophoping voorkomt. In Nederland krijg je er jaarlijks twee tegelijk. Deze kousen alsmede de noodzakelijke silicone borstprothese dienen minimaal één maal per jaar vervangen te worden. De steunkous (elasticiteit) neemt af en de werking van de kous neemt steeds verder af. In de borstprothese vervliegt langzaam de siliconen, waardoor de grootte en vorm afnemen.

De vraag (en het probleem): we wonen nu sinds februari in Frankrijk (Lot-et-Garonne) en de kousen zijn aan vervanging toe. Via de huisarts krijg je een verwijzing en dien je bij de apotheek een nieuwe te laten aanmeten. Het probleem is dat diegene die opmeet veelal geen idee heeft wat ze moet doen, en in onze apotheek is er zelfs geen afgescheiden ruimte. Bovendien krijg je er maar één voor de periode van een jaar, hetgeen dus onvoldoende is. De borstprothese zal binnenkort vernieuwd dienen te worden, maar we hebben al begrepen dat de keuze - in vergelijk met Nederland - zeer beperkt is. Het opmeten zal wederom in de apotheek dienen te gebeuren, maar zonder een afgescheiden ruimte (en expertise) is dit psychisch heel zwaar voor de patient.

Wie heeft er ervaringen en wellicht informatie of tips? Hoe dienen we hier mee om te gaan? Wat zijn de vergoedingen van de CPAM?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-12-28 15:06:21

Welkom bij het forum!

Deze vraag hoort niet bij de "bavards" maar bij de onderwerpen die gezondheidszorg aangaan. Is op zich niet erg.

Wat betreft de nazorg zijn er nogal wat verschillen. De "pharmacien du coin" is vaak minimaal toegerust. Aangezien je vrouw wellicht niet ook in een Frans ziekenhuis gevolgd wordt, mis je ook het nodige advies en verwijsmogelijkheden. Wellicht is het handig dit te vragen aan de huisarts, en liefst bij een ziekenhuis in de grote stad.

De situatie na een borstkankeroperatie valt onder "ALD" (affections de longue durée) waardoor de meeste kosten voor 100% worden vergoed. Ik weet niet hoe dit ook zit met steunverbanden en prothesen maar hoor weinig klagen hierover dus dat zal wel redelijk zijn.

Een ALD moet wel aangevraagd worden bij de CPAM, dat doet de huisarts.

Verder raad ik je aan om even goed hier te kijken en de site goed door te spitten. Vragen stellen aan mensen die in de buurt wonen via het forum van die site kan handig zijn.

Schiet me nog iets nuttigs te binnen, dan reageer ik nog wel.

Groeten,

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2010-12-28 21:54:37

Als ik het goed begrijp bent u verzekerd in Frankrijk via de Caisse primaire, de CPAM. Zoals Steven al schreef is borstkanker een ALD affection longue durée. Blijkbaar wordt uw vrouw hier in Frankrijk nog niet gecontroleerd voor haar borstkanker anders waren deze vragen hier niet gesteld.

De borsten worden in Frankrijk gecontroleerd door de gynaecologen. Dat is vaste prik bij een controle, uitstrijkje etc. De gynaecoloog stuurt je ook meestal naar de radioloog voor de borstkaknker screening na je vijftigste. De huisarts kan dat ook doen maar bijna alle vrouwen in Frankrijk hebben hun 'eigen gynaecoloog'. Van daar uit stuurt hij of zij je ook door als het hommeles is. De eerste diagnostiek, aanprikken etc doet hij ook zelf. Dus het hele circuit ligt bij de gynaecoloog.

Uw huisarts kan u ook doorverwijzen natuurlijk. Het kan zijn dat de zorg plaatsvindt in een privékliniek of anders public bv CHU, het universitaire ziekenhuis in Bordeaux. Voor u uit 47 is dat het referentie ziekenhuis. Zodra de huisarts uw ALD, in de volksmond heet dat ' je suis sur 100%' , heeft aangevraagd, krijgt u de vergoedingen volledig via de SECU en niet via de Mutuelle. Veder zijn er nog grotere winkels die medisch materiaal verkopen of uitlenen. In Agen zal er vast één zitten of Villeneuve sur Lot. Ik weet niet waar u woont in 47. Als het in de uithoek zuid-west is dan is Mont-de-Marsan nog dichterbij. Anders kunt u privé nog mailen, geen probleem.

Ingrid