Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ervaring met zibro kachels zonder gebruik zibro brandstof?

Auteur Bericht

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#0 Geplaatst: 2010-12-30 18:39:49

Wie heeft al voor een langere periode ervaring met gebruik van zibro kachels zonder de originele zibro brandstof te gebruiken.Zibro claimt dat je kachel kapot gaat hierdoor, maar ik kan mij voorstellen dat dit alleen uit commercieel belang wordt geuit om hun veel duurdere brandstof te blijven verkopen.

Harold

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-12-30 19:03:02

Heb geen ervaring met Zibro-kachels. Wel met gelijksoortige: 1 met een echte ronde lont (mèche) en 1 electrische. In beide kan alles gestookt worden (zelfs huisbrandolie) maar wel geldt dat hoe duurder de brandstof (<1% aromaten), hoe minder je hem ruikt. Bij alle brandstoffen voluit ruik je weinig tot niets, bij lage stand en aan- en uitzetten wel even.

Ik stook de goedkoopste, rond 20€ per bidon van 20 liter per bidon of ik vul de bidns bij aan de pomp waar een speciale "lampoliepomp" is bijgezet, voor nu 22€ per bidon.

Lastig is wel dat als je de bidons in de supermarkt of brico koopt, er geen inruilsysteem is. Dus zit je na de winter met een stapel waar je niks meer kan, behalve bijvullen aan de (duurdere!) pomp.

Volgens mij is dat Zibro-verhaal onzin. Zou er wellicht geen huisbrandolie in verstoken maar dat deed ik ook alleen maar uit nood bij de storm van eind 1999...

Steven

PS wel goed ventileren!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-12-30 21:36:25

Geen ervaring met Zibro-kachels. Maar als je op de websites van de diverse leveranciers kijkt vind je dat hun brandstoffen allemaal hetzelfde bevatten, namelijk synthetische isoparaffinen zoals:

iso-oktaan,

iso-dodekaan,

iso-hexadekaan

Het aromatenaandeel is minder dan enkele promille.

Deze stoffen worden ook als oplosmiddelen, bijv. voor cosmetica, gebruikt.

Zij verbranden zonder nevenproducten zoals roet, gomachtige substanties en giftige of corrosieve gassen (tenminste als er geen zuurstofgebrek is).

Sommige Zibro-brandstoffen bevatten plantaardige oliën zoals raap- of zonnebloemolie. 

De beperking gebruik alleen onze brandstoffen is zeker door zuiver commerciele overwegingen ingegeven.

Waarvoor ik niet genoeg kan waarschuwen is het gezondheidsaspect:

ieder verbrandingsproces in huis, of het nu een gaskachel of de gasgeiser is, verbruikt zuurstof, dus je ademlucht. Daarom moet je goed luchten. Maar een schoorsteenloze kachel zoals een Zibro vult de ruimte ook met de verbrandingsgassen, en dat zijn CO2 (uit de koolstofbestanddelen van de koolwaterstoffen) en waterdamp* (uit de bouwsteen waterstof van de koolwaterstoffen). Daarom moet een door een Zibro verwarmde kamer luchttoe- en afvoer hebben, dus een echte dwarsluchting. Het liefst een laag gelegen luchttoevoer aan de ene kant van de kamer en een hoog gelegen afvoer aan de andere kant. Dat dat meestal tocht oplevert moet je op de koop toe nemen. Mensen die, om tocht te vermijden, niet goed luchten spelen met hun gezondheid.

Ik wil benadrukken dat het hier niet om het giftige koolmonoxide gaat, CO, maar om kooldioxide dat alleen het zuurstofgehalte van de lucht vermindert - maar dat is erg genoeg.

Zibro is zich van deze gevaren bewust en neemt zijn verantwoordelijkheid, lees eens aandachtig de gebruiksaanwijzing van kachel en brandstof. 

Christian von Klösterlein

* je krijgt dus vocht in huis, voor ieder verstookt kg brandstof rond 1kg water. 1 bidon brandstof levert dus 2 à 2½ emmers water op.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-12-30 22:12:59

Een aanvulling op Christian: normale lucht bevat 21% zuurstof (02) en vrijwel geen (0,03%) C02 (kooldioxyde)  en helemaal geen CO (koolmonoxyde)

Wanneer het zuurstofgehalte beneden de 18% daalt -en daar is niet zoveel voor nodig- kan verlaagd bewustzijn c.q. bewusteloosheid optreden. Beneden de ca. 14% is bewusteloosheid zonder aankondiging, dus acuut, mogelijk.

CO2 (vrijwel exclusief veroorzaakt door organische verbranding, reukloos) kan boven de 2,5% ook bewustzijnsdalingen geven.

CO (bij onvolledige verbranding) stapelt zich in het lichaam en verdringt zuurstof van het haemoglobine van de rode bloedlichaampjes. Dus die kunnen minder zuurstof vervoeren, ongeveer het effect van daling van zuurstofgehalte.

Bij de meeste slachtoffers (enkele duizenden per jaar in Frankrijk met enkele tientallen doden) gaat het vaak om een combinatie van laag 02, hoog C02 et CO.

En soms C2H5OH....

Wanneer verbranding onder ongunstige omstandigheden plaatsvindt:

- te weinig verse luchttoevoer

- slechte trek van een schoorsteen

- slechte verbranding

is er gevaar.

Ik vind deze folder van Linde wel aardig, legt de zaken goed uit. In dit geval over besloten ruimten maar een kleine, slecht geventileerde kamer met een slecht trekkende kachel of een petroleumkachel zonder afvoer kan daar al gauw op gaan lijken.

Dit soort kachels kan weinig kwaad met goede ventilatie. Vaak zit er een zuurstofsensor in die hem uitschakelt bij te laag gehalte zuurstof maar daar heb ik weinig vertrouwen in.

Steven

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#4 Geplaatst: 2010-12-31 09:23:53

Steven en Christian bedankt voor de info, ik ga de zibro's alleen in het voor en na seizoen gebruiken om even de badkamer op te warmen, en de keuken te verwarmen als wij de cv installatie nog niet willen gebruiken, het is dus geen permanente verwarmings bron.

Harold

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2010-12-31 15:00:56

Bonjour Harold,

Wellicht ten overvloede na bovenstaande reacties. Ik bezit 3 Zibro kachels van verschillende grootte. Die worden in het koude seizoen behoorlijk intensief gebruikt (helaas) omdat ik nog in een bouwval "en cours de renovation" woon.

Ik gebruik structureel de goedkoopste brandstof die ik kan vinden, al enige jaren, en ik bemerk bij geen van de Zibro kachels ook maar de minste problemen. En ja, als ik al die jaren de dure Zibro "cristal" brandstof had gebruikt, had ik nu ruimschoots de waarde van een nieuwe kachel extra opgestookt. Niet aan beginnen dus.

Salutations, Jos

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#6 Geplaatst: 2010-12-31 16:52:38

Bedankt Jos voor je reactie, deze specifieke ervaring  van jou geeft mij een gerust gevoel om geen zibro brandstof te kopen!

Harold

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#7 Geplaatst: 2011-01-03 11:24:14

Terug gekomen van een weekje Frankrijk ook nog even mijn reactie.

Ik gebruik in totaal 4 Zibro kachels, een super de luxe grote kachel en 3 wat kleinere. In het begin zo'n 8 jaar geleden begonnen met dure brandstof onder het motto, "je weet maar nooit". Echter inmiddels al enkele jaren gewoon de goedkopere vaten in gebruik (16 a 18 euro in de bricomarche en intermarche).

Ik merk geen verschil, enkle de opstart en afsluit fase is wat meer te ruiken.

Uiteraard lucht ik iedere dag 's morgens en 's avonds, goed om de afvalstoffen die deze dingen produceren kwijt te raken. En ook gewoon lekker.

Ik heb enkele jaren geleden eens getest met de twee type kachels die ik heb hoe het zit met de zuurstofsensoren. Kachel hoog laten branden in een hok dat redelijk afgesloten was, en daarbij nog even extra afgesloten door de kier onder de deur dicht te maken.

Werkte perfect, na enige tijd klonk er bij de super-de-luxe kachel een piepsignaal en ging uit, de ander ging zonder piep uit.

Kortom, ik heb vertrouwen in de kachels in combinatie met het goedkopere spul (ik draai er al zo'n 6 jaar op nu). Maar wel met verstand stoken en goed luchten op zeer geregelde basis.

Groet, Peter

PS: Het probleem van de berg lege vaten ken ik ook.... helaas nog niet echt een oplossing voor kunnen vinden.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2011-01-03 13:19:49

Blijkbaar ook een probleem van de Zibro kachels:

Waar blijf ik met de lege vaten?

Drie oplossingen:

1. Bij ons in dept.52 worden deze dingen, als ze niet te groot zijn, door de vuilnisophaaldienst meegenomen volgens de regeling:

les semaines paires: des objets plats (carton, papier)

les semaines impaires: les ogkjet creux (les bocaux, les boîtes etc.)

Zij noemen het le système tri-déchets

De spullen gewoon naast de vuilcontainer buiten zetten.

2. Zelf naar de déchetterie brengen.

3. Aan de oudijzerboer meegeven. Die trapt kleine vaten in elkaar - kan je ook zellf doen voor ruimtebesparing bij de opslag.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2011-01-03 18:48:24

Christian,

4. Ze verbranden met het tuinafval. Het is polyethyleen (dus geen PVC dat bij verbranding héél vervelende stofjes afgeeft).

Ik dreig nu de toorn van de écologistes over me heen te krijgen.....

Steven

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#10 Geplaatst: 2011-01-10 18:25:45

ik stook met petroleum en een slecht geimproveseerde etna 24 (kolen kachel, ik gooi er hout in) met een brakke afvoer door een openstaand raampje opgevuld met gasbeton.

Ik prefereer deze brakke kachel boven de petroleum. Hout stookt droog daar zet ik zelfs soms een oude pan met water op om de lucht te 'bevochtigen' als ik een nacht petroleum stook (de kachel krijg ik niet veilig de nacht door) wordt ik met een brakke bek (lijk op n kater) en kappotte lippen wakker, ook staat er dan vocht op alle ramen.

Ik stook op een nacht +/- 3 liter petroleum schat ik.

Wel heb ik altijd een luik in de vloer openstaan (sleuf van +/- 30*15) en sinds 1,5 week terug heb ik 2 digitale Ajax Kidde CO melders, elke dag nu wel een keer te hoge waardes gezien, maar door de klote kachel gaat ook de rookmelder elke dag wel een keer af.... nog altijd stook ik liever hout.....

Over de petroleum, ik gebuik voor mijn Petromax C500 lamp en mijn kachel gewoon de 1Euro per liter petroleum.

met de lamp heb ik niets dan problemen, met mijn kachel.... een oude japanner, gekregen bij het huis niet.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2011-01-10 19:17:32

Deze rookmelders gaan volgens de documentatie af bij 30ppm. Voeg een speling van 15 ppm en je kunt dicht bij de 50 ppm zitten die in die documentatie worden genoemd. Sluipender nog dan de acute vergiftiging is de chronische: je bent het niet zomaar uit je bloed kwijt: het stapelt enigszins.

Ik ben niet erg gerust op de situatie.

Meer info zie link.

Steven

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#12 Geplaatst: 2011-01-10 19:28:10

Steven,

Dank voor de zorg, juist het feit dat ik t nu kan aflezen ipv alleen maar een alarm te krijgen is fijn, je leert trends herkennen (loopt op na opgooien te vochtig blok ed.)

Natuurlijk zal ook mijn streven zijn dit permanent naar nul te krijgen. Bijvoorkeur voor volgende winter een goede kachel.

Ik stook snachts niet, voor het slapen gaan reset ik t ding en houd ik m een uur in de gaten. Loopt altijd af.