Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Franse mutuelle en assurance maladie in Nederland geldig?

Auteur Bericht

avatar#8735
rob_zandwijk
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2010-12-31 10:29:47

Hallo allemaal,

Ik heb mij in Nederland ingeschreven, maar ik heb nog wel een mutuelle in Frankrijk evenals de sociale zekerheid. Kan ik van die Franse verzekering in Nederland gebruik blijven maken? 

Er is mij verteld dat ziekenhuisopname bijv. wel vergoed wordt, maar als ik naar een huisarts (médecin) of tandarts ga dan vergoedt de assurance maladie dat niet, maar of mijn mutuelle dit wel doet? Geen idee. 

Ik wil dus het equivalent hebben van een Nederlandse zorgverzekering (en ik moet volgens mij ook volgens de Nederlandse wet verzekerd zijn en ik weet niet of de huidige constructie daarvoor ook correct is). 

Je zult natuurlijk nu denken: "waarom bel je je mutuelle niet?". 

Dit heb ik gedaan, maar het verzekeringsbedrijf werkt vandaag niet en het is wel zeer wenselijk om op zeer korte termijn een antwoord te krijgen. 

Bij voorbaat dank, 

Rob

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#1 Geplaatst: 2010-12-31 10:43:47

Beste Rob,

Ik ben met mijn Franse CPAM en de mutuelle wel eens naar de Nederlandse huisarts geweest, en dat werkt net als hier: geld voorschieten (ze hadden geen wisselgeld, want zijn niet gewend dat er betaald wordt:)) en vervolgens bonnetje opsturen naar de CPAM. Geen enkel probleem!

Maar ja, dat was tijdens een vakantie in Nederland, dus de situatie is anders en dezelfde vlieger gaat misschien/waarschijnlijk niet op...

Succes, groet, Jeroen

avatar#7251
Rick46
Berichten: 8
Reacties: 38

#2 Geplaatst: 2010-12-31 10:57:10

Hallo Rob,

Als je ingeschreven staat in Nederland dan ben je verplicht m.i.v. de inschrijvingsdatum je te verzekeren bij een Ned.Zorgverzekeraar.

Je carte vitale en je mutuelle gelden dan niet meer.

Ik neem aan dat toen je je hebt ingeschreven in Nederland je een formulier E108 hebt gekregen van de CPAM , dit formulier inleveren bij CVZ Nederland.

Handelingen via de CVZ gelden alleen als je een inkomen hebt uit Nederland.

Ik vraag me trouwens af hoe je een Franse zorgverzekeraar hebt indien je in Nederland bent ingeschreven, maar dat is een ander verhaal, denk ik.   

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#3 Geplaatst: 2010-12-31 11:14:03

Rob,

Ik heb toevallig gister de vraag gesteld bij mijn mutuelle-verzekeraar: zij antwoordden met de mededeling dat er alleen dekking bestaat bij onvoorziene gebeurtenissen.

Paul

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2010-12-31 11:44:35

Ik geloof dat je mutuelle niet op de hoogte is van de wijzigingen per 1 mei j.l.

Ik ben nu even niet in de gelegenheid om in detail op de vraag in te gaan, maar de essentie van de wijzigingen staat vermeld op deze site

Wim

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#5 Geplaatst: 2011-01-01 12:21:42

Er staat in die verwijzing dat het in het voornemen ligt de woonlandfactor per 2011 aan te passen aan de toekenning van pensioenlandzorg in Nederland. Dat is inmiddels bij toezegging in de Verzekerdenmonitor 2010 veranderd: dat wordt 2012. Men (VWS) heeft meer tijd nodig om de benodigde gebruiksgegevens te verzamelen. De methodiek van verhoging is wel ambtelijk voorbereid maar ligt nog niet helemaal vast. Een punt van overweging is of de verhoging niet alsnog woonlandgedifferentieerd moet worden omdat aannemelijk is dat in de buurlanden Belgie en Duitsland veel meer gebruik gemaakt zal worden van de pensioenlandzorg in Nederland.