Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Euro niet onder vuur dus een Europese belasting

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2010-12-31 11:53:04

Voornamelijk verstandige commentaren op de posting 'Euro onder vuur'. Prima. De posting was niet meer dan een samenvatting van stukjes in de pers. Ik waarschuwde al: “dergelijke stukjes [zijn] (nog) weinig solide en de realiteitswaarde [is] beperkt.” De posting bevatte nieuws noch vraagstelling.

Toch was er een gemeenschappelijke teneur bij de reacties. De reageerders vertrouwen erop dat het goed komt. Ik denk dat ook, maar dat wordt ingegeven door mijn politieke instelling; ik wil dat Europa lukt. Ik hanteer daarbij geen toetsbare redenering.

Maar we moeten onze ogen niet sluiten alsof er geen problemen zijn. De reparaties aan de Euro zijn echt. Men repareert om twee redenen. Ten eerste, de Europese idealen staan -in meerderheid- nog overeind en ten tweede de financiële instituten van Europa (met name banken en pensioenfondsen) zijn dermate met elkaar verweven dat niet-repareren zou leiden tot het ineenstorten van 'het systeem'. De huidige techniek van repareren is gebaseerd op het vullen van een pot met geld door bestuurders en het vervolgens herverdelen van dat geld. Een ad hoc aanpak voor een permanent probleem.

Hoewel dat proces redelijk transparant gaat, wordt het moedwillig “niet begrepen”. Nu ontstaat het volgende probleem: Aan de ene kant wil Europa geen verder gaande politieke eenheid. Ook de uitbouw van de EU-instituten vindt men onwenselijk. Aan de andere kant, de Euro moet blijven. Deze spagaat zal leiden tot een terugval op de eigen nationale basis en dus tot erosie van de Europese gedachte. Ik zie maar een oplossing om de ECB-pot permanent te vullen: een Europese belasting.

Truc

Laat onverlet dat 2011 een fijn jaar wordt.

T

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-01-08 09:48:42

Truc,

Le Bon Sens est de retour. 72% van de Fransen willen niet terug naar de Franc. Was eerst 68%.

Moraal: champagne drinken en foie gras eten zijn goed voor de hersenen.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-01-08 10:34:53

Truc,

Ik zie een betere methode.

We splitsen europa volgens het Masholt en later Heinike plan in vele cultureel samenhangende gebieden., laten we zeggen in stadsregios's. Voor Nederland zou dat misschien kunnen leiden tot de regio Limburg (inclusief Luik en Aken, daar wordt al serieus aan gewerkt). de regio Zuidelijke nederlanden (incl. Zeeland en Vlaanderen en Lile), misschien Noordelijke Nederlanden en de Randstad

Eigenlijk conform het idee van de regio's in Frankrijk.

Dat lost een hoop problemen op in Spanje en België

Vervolgens kunnnen de regio's zich samenvoegen tot bondstaten, waarbij nagenoeg heel Nederland zich zal willen aansluiten bij de DBR en de zuidelijke Nederlanden (incl. Vlaanderen en Zeeland) misschien een zelfstandige bondstaat wil blijven

De bondstaten of bondsrepublieken sluiten zich aaneen tot de EU.

Tot nu toe is het steeds half werk gebleven. Ieder land vocht voor iedere korrel zand. Dat is het beste aangetoond in Ierland en in Spanje, maar ook in Italië. De kosten van de EU worden verdeel over de bondstaten en de kosten van de bondstaten worden verdeeld over de regio's. Verdeelsleutel het Bruto Binnenlands product. De belastingen per regio zullen verschillen. De armere regio's moeten minder belasting betalen en de rijke dus meer.

Dat is een automatische kracht om niet af te splitsen, omdat de drijfveer daartoe (zie Barcelona) altijd van economische aard is, maar afsplitsing omdat je zo rijk bent leidt dan direct tot hogere belastingen. Daar kan ik mee leven. Ik verhuis dan meteen naar Alliers, wat dan een zeer gunstige bijwerking is.Er is een automatische kracht die stimuleert in de ontvolkte gebieden te gaan verstigen

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#3 Geplaatst: 2011-01-08 15:43:52

Goepie, dit zijn werkelijk vergezichten om van te smullen. (In Nederland likt men de vingers, maar ik heb dat land altijd al als onbeschaafd gekwalificeerd.)

Ter zake.

U constateert een hang naar een hergroepering van volken en volkjes in regio's zowel binnen de bestaande landsgrenzen als daaroverheen. U ziet dat -denk ik- correct. Franse voorbeelden te over. Baskenland, Savoye en de Alsace springen in het oog. Maar helaas moet ik constateren dat vandaag de dag de ontwikkeling van dit soort structuren afhankelijk blijft van de geldstromen vanuit de bestaande hoofdsteden. Uw optie neutraliseert deze afhankelijkheid, maar dan nog moet de centrale pot wel gevuld worden. De pot wordt nu nog gevuld door diezelfde hoofdsteden. Een garantie voor en status quo. Dus ik wil Europees gaan betalen (Amerikaanse miljardairs doen dat ook vrijwillig.)

Truc

PS

We moeten oppassen dat we, als gevolg van onze zware, en voor buitenstaanders saaie, onderwerpen, geen ban krijgen voor de rubriek Entre bavards.

T.

PPS

L' Allier schijn een aardig departement te zijn. Diverse bavards hebben daar (of in de buurt) wortel geschoten. P'Homme de la Terre en Le Batave hebben dat ooit aangegeven, maar ook Linda, La Flèche en Taciturne wonen er (of dicht bij). Geluksvogels !

T.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2011-01-08 17:57:52

Steven, onderschat de psychedelische waarde van de oester niet ! Daar hoef ik je waarschijnlijk niets over te vertellen maar ik doe het toch.

Truc, wat die Allier aangaat : zelfs in la France profonde bestaat 'Parijs'. En aan de andere kant heeft Moulins tegelijkertijd niets te maken met waar ik zit.

Aan de regionale grenzen zou ik dan ook socioculturele willen verbinden, of die eigenlijk willen laten domineren.

We kunnen ook streven naar 'n Tweede Verlichting - die aan de Franse Revolutie voorafging - om zo wat nieuwe uniforme Waarden & Normen te bepalen.

Peter.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-01-10 19:29:15

Voor heel wat Britten wordt het in 2011 een wat lastiger jaar staat in de Financial Times van een paar dagen geleden te lezen: meer dan de helft van hen met een tweede huis in de eurozone zou overwegen dit jaar te gaan verkopen, getroffen door de onrust op de valutamarkten. De Nederlanders kunnen opgelucht ademhalen. Hoewel: meer Franse francs voor een hopelijk harde gulden zou toch ook niet onaardig zijn geweest.

Rob