Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vloerbelasting en houtkachel

Auteur Bericht

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#0 Geplaatst: 2011-01-02 16:33:07

We willen op de bagane grond een houtkachel plaatsen (in andere draadjes aan de orde gekomen), maar hoe zit het eigenlijk met de vloerbelasting? Ik heb een kachel op het oog van 205 kg. Kun je deze zonder problemen op je houten vloer plaatsen (eiken parket op standaard etagebalken gelegd)? Ik lees via Google over vloerbelastingen van 250kg/m2, maar wat betekent dit, want als je met een paar mensen op één plek staat te praten kom je daar al gemakkelijk overheen en zak je toch niet door de vloer ;~)

Groet,

Ronald

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#1 Geplaatst: 2011-01-02 18:47:47

Voor berekenig van de vloerbelasting:

BALKENSCHUIF

janv

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#2 Geplaatst: 2011-01-02 18:56:48

Dag Janv,

Daar staat niet hoeveel kg je dan mag plaatsen..;~( Enig idee?

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#3 Geplaatst: 2011-01-02 23:05:57

De balkenschuif gaat uit van een vloerbelasting van - in gewone taal - 150 kg per m2.

Andere aannames in de balkenschuif zijn o.a.: naaldhouten balken en een maximale balkafstand (hart op hart) van 60 cm.

Van belang is op de eerste plaats te weten hoe de kachel afsteunt  op de vloer (b.v. een integrale grondplaat of 4 pootjes. In dat laatste geval zijn de ponskrachten op de eiken vloer waarschijnlijk te hoog.)

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de balken zelf wel sterk genoeg zijn, ervan uitgaande dat dit de gebruikelijke zware eiken balken zijn en deze in een goede condite verkeren.

Je mag voor wat bewtreft de balken die 250 kg verdelen over ca 2 m2.

Voor de goede orde; dit is een algemeen advies, niet gezien hebbende deze specifieke situatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wil je absolute zekerheid, dan moet de exacte situatie bekend zijn en moet er aan wordne gerekend.

Tip: wat zegt de leverancier van de kachel?

Wilm

   

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-01-03 13:30:37

Ik zeg hierover bewust niets.

Ik heb in een vergelijkbaar geval (openhaard op parketvloer) een bouwkundige ingenieur in de arm genomen.

Christian von Klösterlein

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#5 Geplaatst: 2011-01-03 16:07:03

Ik kan het niet nalaten, toch nog even een nawoord.

Chrsitian je hebt gelijk, voor een gedegen advies moet de situatie ter plekke worden beoordeeld!

Ronald, om een "gevoel" te geven waarover we praten: 205 kg voor een kachel is als vloerbelasting veel en moet heel serieus genomen worden.

Toch kunnen veel vloeren die belasting wel aan. Ter vergelijking een bad: daar is de vloerbelasting (formeel puntlast) zelfs nog hoger. Maar let op: daar is ook de lengte van de balken vaak beperkt en is er sprake van overdimensionering. 

Dus Ronald, grote kans dat het geen enkel probleem oplevert (en anders zijn er altijd wel oplossingen te bedenken, bv. door het verzwaren van bestaande balken of tussenplaatsen van een balk), maar laat er iemand (inderdaad een ingenieur) aan rekenen die de situatie ter plekke heeft gezien. 

Succes, Wilm

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#6 Geplaatst: 2011-01-03 20:06:48

Bedankt voor jullie raeacties! Ik heb de situatie (in de kelder) bekeken en denk dat het er wel goed uit ziet (stevige balken, niet verrot); voor de zekerheid wil ik het nu toch als volgt oplossen. Om te beginnen een kachel kopen die minder zwaar is (147 kg) en verder op de plek waar de kachel komt (inderdaad) een tussenbalk plaatsen. De kachel komt op een ijzeren plaat te staan, dus dan zijn er ter plekke 3 balken ter ondersteuning.....

Vorig jaar hadden we het idee om 'even' een houtkachel neer te zetten: gat in de muur, pijp naar buiten en stoken maar. Inmiddels weet ik beter en wordt het een serieus project met vloerverzwaring, betegelen van de muur achter de kachel en aanleggen van een serieus rookkanaal dat boven de nok uitstijgt...

Ik zal nog melden als-ie staat!

Groet,

Ronald

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#7 Geplaatst: 2011-01-17 22:35:28

Ronald

Uiteindelijk toch nog iets gevonden in:

"De Technische Vraagbaak deel B 1949"

janv

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2011-01-18 10:59:15

Jan,

magnifieke vondst! Ook lijkt het in taalgebruik en afbeeldingen op een boek van Berlage (jaren 20?), het nomogram 1.04.01 is helder en ook steeds nog toepasbaar.

Maar, en nu komt het:

alles geldt voor gelijkmatige vloerlasten van 200 tot 275kg/m². Maar bij Ronald ging het om een plaatselijke last (bijna zou ik zeggen: puntlast). Dat is toch een iets ander geval.

Christian von Klösterlein

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#9 Geplaatst: 2011-10-25 21:08:11

Hallo,

Even een terugkoppeling:

Onze houtkachel staat inmiddels en brandt prima. Het is een Supra geworden van 10 KW. Mijn bevindingen:

- Ik heb het rookkanaal aangelegd van Inox-Galva buizen tot aan het plafond en daarna de dubbelwandige variant. Deze gaat door de dakdoorvoer 2,5 meter omhoog, zodat-ie ongeveer 40 centimeter boven het dak uitkomt. Ik heb hierbij vlak onder het dak nog wel een extra ondersteuning bevestigd om de pijp vast te zetten. Anders dan een 'gewone' Poujoulat-schoorsteen drukt bij deze constructie namelijk het hele gewicht op 2 punten (namelijk op de dakdoorvoer en op de vloerdoorvoer) en dat lijkt mij wat weinig, gezien het enorme gewicht van de hele pijp... Temeer omdat je de dakdoorvoer weliswaar goed vastzet, maar bij een bestaande oude dakconstructie is het soms improviseren, waardoor het vastzetten niet 100% lukt (scheve balken die krom lopen...). De buizen hebben over de hele lengte dezelfde diameter en lopen praktich recht omhoog.

De doorvoer door het plafond bleek een apart verhaal, want het plafond bestaat uit tengels... Lastig om daar een gat in te maken, zonder dat het hele plafond meebeweegt. Tengeltje voor tengeltje dus. Verder ook lastig om de tengels rond het gat te ondersteunen. In de vloer daarboven heb ik ook enthousiast een gat gezaagd. Dat is weliswaar goed gegaan, maar voortaan zal ik hierbij beter opletten: het vereist nogal een groot gat en het is opletten geblazen of dat de ondersteuning voor bijvoorbeeld een belendende muur niet ondermijnt...

Ik heb onder de benedenvloer 2 extra vloerbalken aangebracht  ter ondersteuning. Op zich zou het zonder wellicht ook gaan, maar ja hoe is dat in oude huizen: de balken die er liggen, liggen op houtjes en iets meer zekerheid vond ik wel wenselijk. Verder is bij ons de kelder zeer toegankelijk, dus dat was zo gepiept.

Achter de kachel hebben we getegeld, ziet er nog mooi uit ook.

Boven de kachel een plaat Thermacell aan het plafond bevestigd. Dat blijkt geen overbodige luxe, want het wordt behoorlijk heet.

Verder heb ik toch nog geinvesteerd in een 'warme lucht systeem'. Niet met de bedoeling om het huis hiermee warm te krijgen, maar meer ter ondersteuning. Boven de kachel een rooster, deze verbonden met een buisventilator, die het naar de naastgelegen kamer transporteert. De lucht komt daar met 40 graden binnen, dus dat valt niet tegen. Het grootste probleem leek mij hierbij het lawaai van de ventilator, dus heb ik gekozen voor een super silent apparaat. Deze heeft een grotere diameter dan strikt noodzakelijk omdat deze grotere ventilator lucht van 60 graden aankan... Ik heb heel even geexperimenteerd met een hete-lucht-ventilator, maar dan zit je echt in de machinekamer...

De echte winter moet nog komen, maar het scheelt alvast een paar graden...

Enige probleem is nu nog dat ik een snelheidsregelaar heb aangesloten (van hetzelfde merk als de ventilator, specifiek hiervoor bedoelt), maar hiermee maakt de ventilator een brommend geluid, zodat mijn hele silent ventilator-effect weg is ;~( 

Enig googelen leerde mij dat bijna alle toerenregelaars een brom veroorzaken in de ventilator... Heeft iemand hier ervaring mee? Moet ik een frequentieregelaar hebben? Het is de bedoeling om de ventilator zo'n beetje de meeste tijd op halve kracht te laten draaien.

Nou een heel verhaal, maar het was dan ook een hele operatie! Maar hij staat!

Hartelijke groet,

Ronald

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#10 Geplaatst: 2011-10-25 21:57:15

Hoi Ronald,

Leuk dat je een verslag van je kachel avontuur hier post. Maar hopenlijk vindt je het geen nare vraag maar zou je eens heel precies uit willen leggen hoe de vloer/plafond doorgang en de dakdoorvoer zijn gemaakt. En zijn je buizen van inox of gegalvaniseerd ijzer? en welk merk dubbelwandige buizen zijn er gebruikt en hoe zijn deze afgewerkt? En als laatste vraag: IS HET VOLGENS DE FRANSE NORMEN GEMAAKT. ZO NIET DAN BEN JE BIJ EEN SCHOORSTEENBRAND  ONVERZEKERD !!!!!!!!!!!!!

Sorry maar dit is wel even heel belangrijk vandaar de grote letters.

Groet René

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#11 Geplaatst: 2011-10-25 22:08:44

Je verhaal nog eens doornemend lijkt die kans op brand met de informatie die je nu hebt verstrekt niet ondenkbaar. Grote kans dat wanneer het buiten goed koud wordt je er binnen met een brand beginnend in je plafond geen last van zult hebben.

René

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#12 Geplaatst: 2011-10-25 22:19:06

Dag René,

Ja, ik heb alles volgens de Franse normen gemaakt (in overleg met een professional uit de bricoleerzaak).  De dubbelwandige buis begint in de woonkamer (je hebt dus een stukje dikke buis 5 cm onder  het plafond). Er moet een afstand gerespecteerd worden van (dubbelwandige) buis tot het hout e.d. eromheen, vandaar dat een flink gat nodig is. De kachel moet op behoorlijke afstand van de muur staan (geen brandbare materialen), evenals de enkelwandige buis. De schoorsteenpijp steekt ong. 40cm boven het dak uit.

Ik heb Poujoulat-buizen gebruikt Inox-Inox (dubbelwandig) voor buiten en Inox (dubbelwandig) voor binnen (verdieping tot dak) . Deze hoeven niet te worden afgewerkt.

Dakdoorvoer is simpel: doorzagen van een daklat en de daarvoor bestemde dakdoorvoer aanbrengen. Deze wordt aan de chevrons bevestigd en houdt de pijp vast. Vloerdoorvoer: hier wordt een ondersteuning van de pijp gebruikt.

Groet,

Ronald

PS Wat bedoel je met je opmerking dat de kans op brand niet ondenkbaar is?

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#13 Geplaatst: 2011-10-26 07:56:23

Hoi ronald,

Kijk, nu vertel je al wat meer. Je verhaal was mijns inziens verre van compleet en dit zijn belangrijke zaken. Onduidelijke berichten op het forum zouden andere mensen op het verkeerde been kunnen brengen. Kan je uitleggen hoe ver het hout van de vloerdoorvoer van de pijp af moet zitten en hoe je dit gat inwendig hebt afgewerkt. Evenzo voor het dak.

Als je alles volgens de huidige normen hebt gemaakt dan trek ik mijn opmerking over brand direkt  weer in.

groet, René

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#14 Geplaatst: 2011-10-26 09:51:01

Misschien nog een tip voor eenieder die zelf de schoorsteen gaat bouwen. Nodig als alles klaar is de verzekering uit om ze te laten controleren of alles volgens de voorschriften is gebeurd. En zo ja vraag of ze dat dan op papier willen bevestigen. Dan ben je er zeker van dat je de premie voor de brandverzekering niet voor niets hebt betaald in geval van brand.

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#15 Geplaatst: 2011-10-26 21:04:33

Hi,

De dubbelwandige pijp van Poujoulat moet een minimale afstand van 8 cm hebben t.o.v. brandbare materialen. Dit is volgens de Franse normen; de (gerenormeerde) leverancier geeft 5 cm aan... De afwerking: het mooie van het merk P is dat ze een heel scala hebben, dus ook afwerkmaterialen. Het plafond heb ik afgewerkt met een metalen ronde plaat (wit) rond de dubbbewandige pijp. De dakdoorvoer wordt ook door hen geleverd, de binnenkant heb ik daar verder niet afgewerkt, zou ook met zo'n plaat kunnen.

Ze hebben een zeer uigebreide catalogus waar de normen nog eens langs komen...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2011-10-27 13:27:44

De uitvoering van mijn project zag er ook ongeveer zo uit als die van Ronald F.

In een balkenplafond moet normaliter een uitwisseling (raveling) geplaatst worden - was bij mij gelukkig niet nodig, de balken lagen zo dat ik er tussendoor kon.

Ik had ook veel baat van de informatie van Poujoulat

Christian von Klösterlein