Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dag- nachttarief EDF

Auteur Bericht

avatar#8751
Pablo
Berichten: 3
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2011-01-03 19:56:04

In ons gloednieuwe oude huisje in LDF is de meter van de elektra vernieuwd. Een prachtig glimmende digitale meter doet nu zonder allerlei bromgeluiden zijn werk. Het huis beschikt al over diverse zekeringskasten, allemaal vrij ver verwijderd van de meter. Als we gebruik willen maken van het dag- nachttarief, moet er dan een kabel getrokken worden die het signaal voor het ingaan van het nachttarief doorgeeft vanaf de meterkast naar de zekeringkast of gaat dit signaal door de fases van het net, zodat dit vrij gemakkelijk te regelen is...

Een extra kabel aanleggen is erg veel werk, zijn hier ook andere mogelijkheden voor, zoals bijvoorbeeld een soort timer in de zekeringkast?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-01-03 21:45:20

Pablo,

Welkom op dit forum. Je vraag is gelukkig makkelijk te beantwoorden, altijd meegenomen om het nieuwe jaar mee te beginnen, want die is hier al eens eerder behandeld. Ik ga er gemakshalve vanuit dat het fil-pilote circuit in jullie nieuwe meter al werkt. Wanneer je het allemaal automatisch wilt laten gebeuren via dat zg. fil-pilote signaal, dat overschakelen, zit er echt niets anders op dan extra bedrading te trekken. Wanneer je weet van wanneer tot wanneer precies het nachttarief wordt aangeboden, dat verschilt van regio tot regio, en soms ook op locaal niveau, zie op de achterkant van je facture helemaal onderaan, dan kun je uiteraard ook met tijdklokken zware stroomverbruikers aan- en uitschakelen. De meeste zware stroomverbruikers, zoals een elektrische boiler of elektrische kachels, mogen volgens de Franse elektra normen echter niet via een gewoon stopcontact van stroom worden voorzien, dus daarmee vallen de gewone tijdklokjes, als ze het te schakelen vermogen tenminste aan zouden kunnen, al af. En zul je in de groepenkast met een speciale tijdklok (minuterie/programmateur/interrupteur horaire) op DIN-rail moeten werken.

Rob van der Meulen

avatar#8751
Pablo
Berichten: 3
Reacties: 5

#2 Geplaatst: 2011-01-04 17:54:48

Kun je met de tijdklokjes in op de DIN-rails ook meerdere apparaten per klokje aansturen, of is dit één apparaat per klok?

Als dit het geval is, is het waarschijnlijk wel de moeite om toch een kabel te trekken, of terug naar een normale aansluiting.

Pablo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-01-04 18:38:43

Pablo,

  Kijk even naar de technische gegevens van de programmateur van Hager. Je zult daar zien dat die maximaal 1 ampère mag schakelen. Voldoende dus om een 'namaak' fil-pilote signaal richting je apparatuur te sturen. Maar die moet je gezien de te schakelen vermogens dan wel via een relais (contacteur) bedienen. Een elektrische boiler zit al snel op 10 ampère, en de piekstroom bij inschakelen ligt hoger, dus daar moet je rekenen op contacten die 16 of 20 ampère aan moeten kunnen. En wanneer je een aantal apparaten tegelijk via één tijdklok wilt schakelen zul je al snel meer dan één contacteur nodig hebben. De interrupteur horaire is zoals de naam al aangeeft meer een 'echte' schakelaar, en kan over het algemeen grotere stromen aan. Maar ook dan zul je al snel aan het maximum vermogen zitten dat die schakelcontacten kunnen verwerken.

  Kortom: onder de aanschaf van contacteurs jour/nuit kom je waarschijnlijk niet uit. Blijft over de vraag hoeveel je voor welk scenario zou willen betalen. Die programmateurs zijn behoorlijk prijzig, kijk zelf maar op internet, terwijl de functie die je ermee wilt nabootsen al gratis voorhanden is in je compteur électronique. En ze zijn uiteindelijk aan slijtage onderhevig, op jouw kosten. De nieuwere types van Sagem hebben zelfs twee ingebouwde fil-pilote contacteurs. Het trekken van wat anderhalf kwadraat bekabeling naar je op afstand gesitueerde groepenkastjes is in aanschafprijs in ieder geval een stuk goedkoper. Kost wel wel de nodige bricoleurs uren, en waarschijnlijk het een en ander aan gestucadoor om na het eventuele breek- en hakwerk alles weer netjes te krijgen. Een plintsysteem kan natuurlijk ook, iets minder werk.

Rob van der Meulen

avatar#8751
Pablo
Berichten: 3
Reacties: 5

#4 Geplaatst: 2011-01-05 19:13:17

Zijn idd aardig prijzig die klokjes. Sluit ik die kabel op de meterkast aan op C1/C2/I12 of I2?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-01-05 19:32:49

Pablo,

De elektronische compteurs die de EDF gebruikt lijken allemaal als twee druppels water op elkaar. Of je 'm nu van het huismerk Sagem hebt, Landis&Gyr of Siemens. Op pagina 20 van deze documentatie van een monophasé Sagem uit 2007, het iets nieuwere type, zijn twee sets contacteurs d'asservissement ingetekend. Te bereiken via de onderste afdekkap, daar is dit gebied van de meter tot côte client verklaard. Dat zijn respectievelijk het paar C1/C2, en het paar C3/C4. Het eerste paar is altijd operationeel, dus die kun je in elk geval gebruiken. En afhankelijk van voor mij moeilijk te doorgronden fabricage nummers soms de C3/C4 ook. Valt uiteraard ook te meten, zie eerdere discussies daarover hier op het forum, of heel kort samengevat elders. Voor de fil pilote toepassing dus. De I1/I2 zijn de bornes de raccordement de la ligne de téléinformation client, die niet gebruiken. Meer daarover op Sagem pagina 14 onder punt 8.2. En het bovenste kapje van de meter: niet aankomen, is verzegeld, dat is de côté distributeur, en inwendig houdt een softwarematige teller bij hoe vaak het kapje is geopend. Wordt opgeslagen in een stukje voor de EDF uitleesbaar geheugen in het inwendige. Zie pagina 18, Surveillance de l'ouverture du cache bornes supérieur. Zijn ze niet blij mee mocht blijken dat iemand toegang heeft gehad tot de niet bemeterde EDF aanvoerpunten. Op pagina 10 van die Sagem informatie staat trouwens te lezen hoe je deze compteur ook als ampère/watt meter kunt gebruiken, dat kan soms handig zijn om het verbruik te meten van bepaalde apparatuur. Of in een triphasé installatie om te kijken of het vermogen wel netjes verdeeld is over de drie fases, daar hoef je dus geen dure electricien met voor de leek indrukwekkende meetapparatuur voor langs te laten komen. Wel de rest van je apparatuur uitzetten, dus waarschijnlijk meer iets voor overdag, en in de zomer.

Rob

avatar#8751
Pablo
Berichten: 3
Reacties: 5

#6 Geplaatst: 2011-01-06 18:43:36

Rob,

Hartelijk dank voor je heldere uitleg en links. Het is me helemaal duidelijk. Nu nog even de moed verzamelen om de kabel aan te leggen.

Pablo

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#7 Geplaatst: 2011-01-08 16:01:52

Rob/Pablo

het zijn NO en NC kontakten, afhankelijk van de besturing kun je ze gebruiken; let op 2A ohms! m.a.w. niet teveel relais achter doen.