Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

moteur rotatif (speciaal voor christian)

Auteur Bericht

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#0 Geplaatst: 2011-01-04 14:42:41

Niet echt info-frankrijk onderwerp, maar toch maar geplaatst.

Ik weet dat Christian le Bricoleur fan is van wankelmotoren en weet niet in hoeverre hij de franse pers dagelijks volgt. Vandaag (4-1) staat een groot artikel in de Figaro over een test-Audi, die electrisch rijden met een wankelmotor combineert.

Mooie combinatie van techniek, electronica en big-brother achtige technieken, want de auto beslist hoe de energie optimaal wordt gebruikt.

Of deze auto in Frankrijk, zeker op "en campagne" en in de bergen een succes zou kunnen worden, valt te betwijfelen want ik denk dat weinig Fransen hun weggedrag en route door hun auto zullen laten voorschrijven: met als voorbeeld het nemen van een col, waarvoor x-KW nodig is. De auto besluit zich dan eerst op te laden voordat men op pad kan gaan.

Veel meer doordacht principe dan de electrische renaults en andere auto's die zich dit jaar op de franse wegen lijken te gaan aandienen... 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2011-01-04 18:32:42

Bedankt, Jean-Pierre,

het is bekend dat een aantal constructeurs bij hun hybride auto's met Wankelmotoren experimenteren, bijv. als range extender bij auto's die anders elektrisch lopen.

Een nieuwe kans voor de rotatiemotor?

Zijn voordelen (gering gewicht, gering bouwvolume) zijn hier een voordeel, en in deze applicatie kan de motor steeds op zijn optimaal bedrijfspunt lopen waardoor zijn grootse nadeel, het hoge brandstofverbruik in bepaalde tourentalgebieden, geëlimineerd of tenminste verzacht is.

Ik ben benieuwd hoe de Franse hybride auto's het doen. De hybriden krijgen het internationaal steeds moeilijker nu conventioneel aangedreven auto's door allerhande trucs op verbruikswaarden in de ordergrootte van 3,5-4 liter/100km en een CO2- uitstoot van minder dan 100g/km komen.

De drie-liter-auto, in het jaar 2006 als lange-termijn-doel gepostuleerd, komt in zicht! Drie liter /100km, 1 op 33 dus.

Christian von Klösterlein

berijder van een NSU Ro80

oprichter van het blad 'Wankel-Journal'

correctie 06-01-2011:

De drie-liter-auto werd reeds 1990 als lange-termijn-doel gepostuleerd, de eerste auto met minder dan 3 liter (VW Lupo 3L) kwam 1999 op de markt - helaas geen succes, omdat toen nog geen belastingvoordeel voor milieuvriendelijke auto's bestond.


avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#2 Geplaatst: 2011-01-06 11:01:25

Binnen het Renault concern is veel consternatie nu bekend is geworden dat drie mederwerkers, waaronder een lid van de centrale directie, op staande voet zijn ontslagen omdat zij strategische informatie mbt de electrische auto en batterij ontwikkelingen naar buiten zouden hebben gelekt. Het directielid werkte 30 jaar voor Renault. Waar zouden de plannen terechtkomen?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-01-06 17:37:15

Hoogstwaarschijnlijk hebben ze naar buiten gebracht dat Renault -dat bekend staat om de vele kleine en grote electrische storingen in hun huidige auto's- niet bij machte is om een volledig electrische auto te fabrieken..... ;-))

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2011-01-07 05:49:57

:-)

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2011-01-07 13:29:00

Bonjour,

Ik vind dat altijd een boeiend onderwerp, electriciteit en auto's. Op de 1 of andere manier wil dat niet altijd lekker samengaan. En dat is reeds lange tijd het geval. De automobielhistorie is vergeven van de anecdotes hieromtrent. Ik heb zelf dan ook een soort persoonlijke top 3 van automobiele electra-ellende.

Op de 3e plaats, Italiaanse auto's, voorzien van electra van fabrikaten als Aprilia en Veglia. Ornamenten die het in een warm Zuid-Europa wellicht leuk doen, maar in een koude noordelijke winter bij de eerste aanraking spontaan verkruimelen. Bovendien zijn ze al weggeoxideerd als je er met een zakje zoute pinda's langs wandelt. Laat staan als je hiermee in de Hollandse winterpekel gaat rijden.

Op de 2e plaats, Engelse auto's, voorzien van nukkige boord-electra van de hand van Joseph Lucas. Een illustere uitvinder die bij generaties Engelse

automobilisten bekend staat onder de naam "prince of darkness". Iemand wel eens gewerkt aan de electrische systemen van een klassieke Jaguar, Rover of Triumph? En desondanks niet in een dwangbuis beland? Gefeliciteerd!

Op de 1e plaat, alles van het merk Renault. Excuses aan Steven, maar die fabrikant heeft nog nooit enige mate van redelijke electra in haar auto's gehad. Renault betekent niet voor niets "Roest En Narigheid Achtervolgen U Lange Tijd". Heel vroegah waren de Renaults nog redelijk betrouwbaar. Logisch, want hoewel die oude modellen ook al van die gammele electra hadden, was je er niet volledig van afhankelijk. Het ding deed het ook zonder electra, als de motor eenmaal draaide kon je de accu eruit halen, en in echte noodgevallen kon je hem nog aanslingeren. Tegenwoordig ben je bij elk electraprobleem ridder te voet, en dat gebeurt helaas niet zelden. Alleen al het idee van een electrische auto van Renault... ik weet niet of ik moet lachen of huilen... ik weet wel dat ik 'm niet zal kopen!

Apropos electrische auto's, ben ik nu de enige die helemaal niet gelooft in hybride voertuigen? Volgens mij is complexiteit de vijand van betrouwbaarheid, en complexiteit zit er meer dan genoeg in die hybrids. Hoe functioneert dat nog over 5, 10, 20, 30 jaar? Of zijn die Priussen com suis op een bepaald moment gewoon electronisch total-loss?

Ik kijk eens naar de milieubalans van een loodzware hybride auto vol accu's en complexiteit, en een maximale levensduur van een jaar of 15, want daarna zijn al die processoren, IC's en regel-blackboxes zo verouderd dat ze niet meer te krijgen zijn. En zet dat af tegen mijn Amerikaanse 8-cylinder, inmiddels 45 jaar oud, waar dus reeds de fabricage van 3 generaties hybrids tegenover moet staan. Waar is het milieu uiteindelijk nu het meest bij gebaat?

Questions, questions...

Salutations, Jos

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#6 Geplaatst: 2011-01-07 15:16:42

Ik las vandaag in de Figaro dat men op het spoor is van een chinese connectie tussen de heren directeuren van Renault, die nog niet gedeponeerde brevets met chinezen lijken te hebben gedeeld.

Ik ben het eens met anderen, die aangeven dat dit soort berichtgeving meestal de voorbode is van een mislukt project. Het is immers zeer hoog gegrepen en electronica en Renault lijken geen goed huwelijk, tot nu toe althans. En de fysieke opslag van energie in batterijen is een moeilijke, dat weten we inmiddels bijna 100 jaar; het blijft bijna een wonder dat je tegenwoordig met een volle tank benzine of vieze diesel heel ver kunt komen. En auto-journalisten die doen voorkomen dat Renault of anderen dat probleem wel even zullen oplossen, nemen de fysica niet serieus.

Tenslotte meld ik aan Jos dat er in A'dam prius-taxis rijden, die ruimschoots de 500.000 km hebben gehaald, bij een gemiddeld gebruik van rond de 5 liter. Weinig onderhoud, geen dieselstank en stof en vooral de stilte in de stad zijn belangrijke criteria geworden voor deze hybride auto's.

Ik denk overigens dat jouw 45 jaar oude V8 een onwaarschijnlijke uitstoot geeft van zaken, die we eigenlijk niet willen inademen. Ik geef de voorkeur aan de mijne van nog geen 8 jaar, die bijna 10 liter gebruikt, maar wel voorzien is van diverse katalysatoren...  -).    

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2011-01-07 18:40:28

Jos,

ik had de afgelopen 35 jaar, nadat ik mijn laatste Franse auto van de hand gedaan heb, geen enkele elektrische storing meer. En dat op ca. 1,5 Mio km.

Mijn auto's waren van een merk dat met V begint, nog een met V, en dan velen met een M. En bijna allen (jong) tweedehands gekocht en 'opgereden'.

En ik verbruik nu met een auto, die aanzienlijk groter is dan de Prius, 6,5 liter diesel.

Ik moet toegeven dat mijn 'rotatif' van 1977, omdat ik die onregelmatig gebruik, wél last heeft van gecorrodeerde elektrische verbindingen. Maar die ken ik inmiddels, ik weet wat ik in het voorjaar schoon moet maken. Peanuts vergeleken met de ellende die wij met onze regelmatig bereden Renaults en Peugeots hadden - maar dat was 1974!

Christian von Klösterlein

die liever een topmerk tweedehands koopt dan een flutmerk nieuw

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2011-01-07 20:43:59

Tsja, dan Renault. Wegens overlijden Megane 1 uit 2000 in 2005 geërfd. 17.000 op de teller dus bijna nieuw.

Inmiddels op 145.000.

- bij 50.000 liet de "capteur point mort" het afweten. Panne van niks maar appraat wilde natuurlijk niet starten

- diverse malen is de "ordinateur de bord" bijgeregeld want de motor liep onregelmatig; de inspuiting was van slag af. Niemand weet waarom.

- diverse verlichtingsproblemen

- het slot van de kofferbak kapot

- kermis in het dashboard: alle lampjes flikkerden en de snelgheidsmeter danste de Samba: draadbreukje in de "comodo". Constructiefoutje.

en zo kan ik nog wel even verder gaan. Volgens "Que Choisir" de auto met de meeste "pannes" van de kleine middenklassers.

Heb dus nu een nieuwe. Gezworen dat ik een Jap of Germaan zou kopen.... het Citroënistenhart was te zwak en de "pression familiale" te groot.... een C3 Picasso.

Wij houden u op de hoogte......

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#9 Geplaatst: 2011-01-07 22:31:35

Bonsoir,

Ik beweer natuurlijk geenszins de wijsheid in pacht te hebben. Daarom besluit ik mijn verhaal ook met "questions, questions...".

Zo ben ik er mij zeer wel van bewust dat mijn 45 jaar oude V8 qua uitstoot niet de schoonheidsprijs verdient, in alle betekenissen. Maar hij is 1 maal gefabriceerd en doet het  nog steeds. Als ik hiertegenover 2 extra nieuwe auto's moet bouwen omdat die nieuwe dingen maximaal 15 jaar leven, gaat de fabricage daarvan ook met de nodige uitstoot en energieverbruik gepaard. Dus blijf ik mij afvragen wat "onderaan de streep" nu uiteindelijk het beste uitkomt.

En natuurlijk, die Priussen in A'dam doen het prima. Ik heb ook niet zozeer twijfels aan de haalbare kilometrages. Ik vraag mij meer af hoe veel jaren in de toekomst deze voertuigen zodanig ondersteund worden dat je ze op de weg kunt houden. Zo had ik ooit een perfecte auto, in prima staat, geen roest, kon nog eeuwen mee. Maar bij de APK faalde deze auto op de milieukeuring. Kwestie van een electronische regeleenheid. Even vervangen zou je zeggen. Maar die regeleenheden werden niet meer gefabriceerd en als je er al een kon vinden was die duurder dan de dagwaarde van de auto. Dus die auto werd "electronisch total loss" verklaard en verdween naar de sloop. Vandaar mijn argwaan bij hedendaagse hi-tech voertuigen versus hun toekomstvastheid.

Ik zie dus nog steeds niet veel in hybrides. En trouwens ook niet in puur electrische auto's. De energie-inhoud van een liter diesel is buitengewoon lastig op alternatieve wijze te realiseren. Dus val ik nog het meeste voor de lichte, gestroomlijnde, ultra-zuinige dieselauto. Inmiddels is 3 liter per 100 kilometer haalbaar. En wie weet, wellicht komt er ooit een nieuwe generatie Goggomobil of andere dwerg-auto (BMW Isetta, Messerschmitt) met extreem zuinige motor die met 2 liter of minder per 100 km uitkomt...

En voor dagelijks gebruik als werkpaard heb ik een T. Japanse makelij, grootste producent ter wereld. Mankeert nooit wat en soortgenoten gaan strijk en zet 1 miljoen kilometer mee. In Australie zeggen ze het als volgt.  "Als je de outback in gaat, neem een Landrover. Als je weer terug wilt komen, neem een Landc....".

Ik geniet van deze discussie...

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2011-01-07 22:54:44

Ik houd me even in nog meer over mijn hobby te ouwehoeren, want het gaat toch nauwelijks nog om Frankrijk, of hooguit daarom dat we ook in Frankrijk met de meest uiteenlopende auto's rijden :-))

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2011-01-08 08:13:04

Zijdelingse duit in dit zakje : de turbo die Renault in de Megane I gebruikte, deugde niet. Hier waren ze snel achter. Ze zijn deze turbo blijven plaatsen tot en met de Megane III èn in de Scenic.

Nog zijdelingser : op moderne auto's wordt bespaard op de kwaliteit van de kokerbalken. Van 'n Peugeot 3008 of 5008 - bij voorbeeld - staan die krom na de geringste botsing.

Tot slot : 'n jaar of twee geleden wilde ik me verdiepen in de pechgevallen op de autosnelweg. Omdat ik mijn waarnemingen te beperkt vond, vroeg ik Ons Aller Steunpunt te Lyon om wat gegevens om daarmee wat te gaan statistieken (oorzaken van de pech, merk, type en leeftijd voertuig, tijdstip, weersomstandigheden, dat soort dingen).

Whoops !  Alsof ik 'n oneerbaar voorstel deed...

Ook het Verbond van Verzekeraars in Nederland liet weten geen gegevens bij te houden. Gelooft u het ? Ik niet, maar ik begrijp de belangen.

Peter (die het erbij liet zitten want geretireerd).

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2011-01-08 08:58:46

Peter,

Que Choisir heeft niet lang geleden een aantal lijstjes gepubliceerd over de betrouwbaarheid van auto's. Mocht er interesse zijn, dan kan ik die wel even scannen.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2011-01-08 17:42:22

Steven, graag.

Mijn 'onderzoek' zou overigens niet zozeer gegaan zijn naar de technische aspecten van 'n pechgeval maar naar de oorzaken in het algemeen en de menselijke factor in het bijzonder. Meer functieleer en sociologie dan automobiele warenkennis.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2011-01-08 22:24:53

Peter,

als dit helpt:

1. De TÜV, de grootste Duitse keuringsorganisatie, publiceert jaarlijks een bericht over de bij de keuringen geconstateerde mankementen, gespecificeerd naar merk, type, en leeftijd. Natuurlijk een beetje gekleurd door de in D gereden merken en modellen.

2. Kijk ook eens naar de verzekeringspremies in de landen waar de verzekeringen hun premies aan de schadegevoeligheid van auto's relateren, en niet aan irrelevante dingen zoals gewicht, nieuwprijs of motorvermogen. Het is toch te zot dat ik voor een auto met ABS (toen dat nog niet gemeengoed was) een hogere premie moest betalen omdat ik een auto met een hogere waarde verzekerde. Terwijl ABS risicomindernd is.

Rare vondsten bij deze verzekeraars:

- tweedeursmodel kost meer dan vierdeursmodel, omdat dit door sportieve jongelui gereden wordt en niet door gezinshoofden.

- het Duitse kwaliteitsmerk B kost meer dan vergelijkbare modellen van het eveneens gerenommeerde merk M. Het sportiever image van B verleidt blijkbaar tot het nemen van meer risico's :-((

Maar dit alles beantwoordt niet je zoek naar de menselijke factor. Ik heb soms het gevoel dat je de verzekering niet van het type auto maar van het type mens af moet laten hangen. Maar ja, hoe meet je dat en hoe kun je dat in een niet aanvechtbare formule brengen?

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2011-01-09 11:21:42

Dit heeft toch écht niets meer met frankrijk te maken zeg!

Meneer Bavelaar zit zeker nog aan de champagne. 

Er is trouwens maar één mooie auto...

jag

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2011-01-09 11:38:31

en één oersterke...

D200

Ik reed er boten mee van hop naar her als het niet te ver was (1 liter op een paar kilometer) maar op een dag vroeg de klant me er een naar Amsterdam te brengen.

De man was zo blij dat hij me een etentje aanbood in de stad, en ik bang voor het onvermijdelijke (blijven plakken ergens in een bar) besloot met mijn werkpaard te gaan.

Kon ik toch diep in de nacht de draaicirkel niet nemen van de parkeergarage ;-)

Dan maar tegen het verkeer in dacht ik, maar eenmaal boven al achteruitrijdend, stond ik wederom voor een verrassing, de boom wilde niet open.

nou ja, niet verder vertellen hoor, ik heb hem daarna maar in de bak gelegd en thuis bij het oude ijzer gegooid.

Er rammelde huiswaarts iets enorm onder de auto, en de enkeling die me inhaalde toeterde luid, maar uit angst voor de roodwitte boom in de bak reed ik schielijk door.

De volgende ochtend zag ik wat het was, de startmotor heeft zo’n tachtig kilometer onder de auto gebungeld, maar met een paar flinke schroeven was dat zo weer geklaard.