Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Electra aan laten leggen? 600 meter.

Auteur Bericht

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#0 Geplaatst: 2011-01-05 11:15:02

Ons chalet staat te boek als 'huis', er is derhalve ook een water en telefoon aansluiting.

Helaas (nog) geen electra. 600 meter verderop staat het eerst volgende huis MET electra.

Kunnen wij EDF dwingen electra naar de rand van het perceel te brengen?

Een eerste vraag bij EDF leverde een offerte van 32.000 euro op.

Weet iemand hoe ik dit het beste kan aanpakken?

Groet,

Mark

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-01-05 12:06:55

Mark,

Ik heb hier niet zo snel een antwoord op. Als achtergrondinformatie in ieder geval deze toelichting (pg 23 tot 29) van de UTE op de NF C 14-100 norm, die verschillende opties beschrijft voor het aansluiten van een huis op het EDF netwerk, le réseau de distribution public. Wat de technische kant betreft, die je nu niet echt zal boeien, is ook dit overzicht uiterst praktisch. En dit is technische ERDF info, en dit de procedurele kant bij een aanvraag voor een raccordement. Vanaf de erfafscheiding is het in ieder geval rekening aanvrager, maar dat spreekt voor zich. De vorige eigenaar van het huis dat wij gekocht hebben vertelde me dat hij een zwaardere aansluiting wilde hebben, alles was toen nog triphasé bij ons in de buurt. Dat kon, vertelde het toenmalige non-profit staatsbedrijf hem, maar dan moest hij wel de kosten voor de verzwaring van een stuk van de bekabeling vanaf de hoogspanningstrafo voor zijn rekening nemen, ergens in de jaren tachtig begroot op iets van FF 120.000, ongeveer € 20.000. Dat heeft hij toen maar niet gedaan, en naderhand voor de elektra van een kleine inpandige 'studio' een aparte aansluiting laten aanleggen. Dat kon wel zonder extra kosten. Voor hetzelfde huis ontvang ik dan ook twee rekeningen, om onnavolgbare redenen één op het Franse adres, en één op mijn adres in Nederland. Maar mijnheer, dat kan toch niet, zo'n laag verbruik (de studio), we gaan die meter maar eens vervangen. Lijkt me zonde van het EDF geld, is dan steevast mijn antwoord. En dan alles weer eens uitleggen, en beleefd vragen of de digitale boekhoudformulieren van de EDF wellicht plaatsbieden voor het vastleggen van mijn opmerkingen. Een vrij veld dus. Daar bleken de EDF-programmeurs helaas geen rekening mee te hebben gehouden.

Sinds de EDF geen staatsbedrijf meer is, en er wettelijk andere regels zijn gekomen over de toedeling van de kosten van wat ooit de aanleg van een publieke nutsvoorziening was, doen zich met enige regelmaat verbitterde grensgevechten voor tussen de EDF en lokale overheden. En die laatste zoeken hun toevlucht steeds vaker in regionale samenwerkingsverbanden, om nog wat tegenspel te kunnen bieden tegen de ook in een zogenaamde vrije markt nog steeds zeer machtige fournisseurs d'énergie. Ergens in een antwoord op dit forum heb ik ooit een paar links naar dat soort organisaties opgenomen, inclusief interessante verslagen van voorlichtingsbijeenkomsten, maar in welk draadje, ik zoek vanavond nog wel verder. Wanneer het gaat om het aansluiten van nieuwbouwprojecten, de lotissements, lukt ze dat onderhandelen vaak nog vrij aardig. Maar ook daar, en bij verbetering van de bestaande infrastructuur, zijn ze terecht bang op te moeten draaien voor wat eigenlijk de verantwoordelijkheid van de netwerkbeheerder is. Hoe het op dit moment wettelijk nu precies zit met die verschillende verantwoordelijkheden (netwerkbeheerder/lokale overheid/particulier) zou ik moeten nazoeken op de diverse juridische sites hier op het Franse internet. Maar misschien heeft een andere forumbezoeker 'hands-on experience'  en schudt hij of zij het antwoord achteloos uit de lange wintermouw.

Rob van der Meulen

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#2 Geplaatst: 2011-01-05 12:51:58

Rob,

Dank voor je informatie. Mijn benzine aggregaatje laad nu de accu's bij dus ik heb weer even internet :)

Het gaat om een bestaand (oud) chalet.

Eerder kregen wij van de makelaar de indruk dat de commune deze kosten dient te dragen (evt samen met EDF). Deze commune is bij ons weten altijd vrijwel blut.

De vraag is dus eigenlijk of we met een procedure kunnen afdwingen dat iemand anders dan wijzelf deze kosten voor het aanleggen van deze lijn draagt. Wij kunnen deze kosten niet dragen. Als 'truc' wil ik ook nog uitzoeken of een teruglevering van stroom (zonnepanelen) mogelijk nog iets kan bijdragen.

Derhalve hebben we toen ook de offerte van 32.000 euro van EDF ontvangen.

Het komt mij echter vreemd over dat ik lijnen moet leggen over gemeente grond waar ik vervolgens ook zelf geen eigenaar van ben.

Vanaf de erfgrens zelf leggen en voldoen aan de regelementen zijn nog niet mijn zorg. Laten we eerst eens kijken of we 'prik'  in de buurt van het huis (de erfgrens, welke kan dan ook) kunnen krijgen.

Ik zal op een later tijdstip alle stukken waar je naar verwijst tot in detail doornemen, voor nu moet ik weer verder met het repareren van kapot gevroren geisers. Hopelijk vanavond douchen :)

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-01-05 13:10:33

Xychix,

  Hoe kon ik het vergeten, de searchstring 'vergadering'. Zie hier het resultaat met een aantal nuttige links. Het rekenwerk van de ERDF kan aan de hand van deze intern gebruikte rekenformules worden gecontroleerd. Bijna wiskundeles, let op de diverse zones met elk een eigen metertarief voor zo'n extension. Nog meer leeswerk ben ik bang, bij kaarslicht. En een fles whisky, of misschien wel meer dan één, tegen de kou, als antivries en als troost: ziet er na eerste diagonale herlezing niet al te vrolijk uit voor de eenzame privé-persoon die zo'n aansluiting wil laten aanleggen. Lastige vraag.

Rob

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#4 Geplaatst: 2011-01-05 20:26:27

Dat is dubbel treurig, enerzijds zal dit ervoor zorgen dat ik geen electra krijg.

Anderzijds zou dit ook nog eens mijn plannen een grote schuur te bouwen kunnen tegenwerken uit angst dat ik er ook een electra aansluiting bij wil.......

ik pak de fles vast, nu drinken morgen weer denken.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2011-01-06 12:18:22

Mark,

Een forse eigen elektravoorziening, met diesel aggregaat, accu en alle bijbehorende rimram kost toch veeel minder dan je genoemde € 32.000?

Bedrijfskosten? Weet ik niet.

Christian von Klösterlein 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2011-01-06 12:43:39

Mark,

  De bewegwijzering naar een geëlectrificeerde toekomst volgend die Christian al heeft uitgezet in jouw waarschijnlijk bergachtige omgeving, realiseer ik me dat we hier iemand op het forum iemand hebben die een 7 kW diesel-aggregaat heeft staan, Jos, die weliswaar vanuit een andere invalshoek daar onlangs over berichtte. Ter lezing aanbevolen, misschien brengt het je nog op ideeën. En wie weet is hier één van de bekendere gezegdes uit het groot Cruijffiaanse woordenboek van toepassing. Over de wonderbaarlijke transformatie van een nadeel in een wellicht voordeliger autonoom scenario: dieselaggregaat, zonnecellen, accu's en een zware converter? Aggregaat voor het bedrijf overdag, zwaardere verbruikers, en 's avonds stille energie uit de zon verkregen?

Rob

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#7 Geplaatst: 2011-01-06 13:01:47

Autonoom is zeker een optie (zijn we nu tenslotten ook)

Ik heb nu 1 klein zonnepaneel op 3 auto accu's (stonden hier al) en een 3600 Watt honda benzine aggregaat.

We hebben deze woning ook gekocht met het idee dat autonoom haalbaar zou zijn. Dat neemt niet weg dat als er een nog een wet bestaat die EDF of overheden verplicht electra tot de erfgrens te brengen dat ik die niet wil benutten ;)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-01-08 05:23:39

Autonoom zijn is niet goedkoop. Het gaat al iets beter als je gebruik kan maken van subsidiemogelijkheden, en je je stroomgebruik kan aanpassen. Een verder nadeel is dat in de zomer (als je veel stroom produceert) je het niet kan terugverkopen aan het net, en in de winter (als je veel stroom nodig hebt) je weinig produceert. 

De website waar je je gebruik kan schatten en die sowieso (D) vol staat met -niet commerciele- tips over zonneenergie moet ik echt even melden. http://www.freesunpower.com/system_sizing.php

Deze freak woont in the middle of nowhere (E) , en heeft met aanpassingen zijn huis voorzien van zonnecelen en een aggregaat.

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#9 Geplaatst: 2011-01-09 23:05:58

ratatouille,

Interessant! ons stroomverbruik is ook beperkt tot 3 watt 12V led lampjes en een ongediertje verjager van 2 watt.

Daarnaast een vonkje om de gas-koelkast te ontsteken.

Sinds kort ook een 15V Speedtouch modem die best op 12 V wil werken zodat ik ook internot heb en een 1000 Watt omvormer om af en toe mijn laptop/gsm te laden.

Dat werkt tot op heden best aardig.

Een aggregaat, 3600 Watt, voor stofzuiger (kan nog niet gebruikt worden in onze bouwput), wasmachine en elec. kettingzaag.

momenteel staan er 3 autoaccu's (volgens mij na deze strenge winter op stervens na dood) en ligt er een oud zonnepaneel (ik schat 85 watt +/- 7 jaar oud)