Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aarde en fase-nul draad naar gastenverblijf

Auteur Bericht

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#0 Geplaatst: 2011-01-05 17:18:09

Na eerdere vragen op het forum en de goede antwoorden die ik gekregen heb heb ik reeds veel electra zaken aangepakt.

Ik ben nu zover dat ik het laatste stukje kan doen. Namelijk mijn bekabeling  installeren tussen het hoofdschakeltableau in mijn huis en het schakeltableau secondair in m'n gastenverblijf.

De te overbruggen afstand is ~35 meter aan kabels.

Ik heb bij toeval en geluk de beschikking gekregen over een kabel van 2 x 16 mm2, keurig geisoleerd etc. Deze kan ik in de bekende buis in de grond leggen.

Prima voor fase/nuldraad. En gezien de afstand en het beoogd amperage is 16 mm2 voldoende. 

Echter ik heb in mijn huis uiteraard de aarding, wil dus ook de aarde via een aardedraad van het gastenverblijf naar mijn hoofdtableau trekken.

Nu mijn vraag:

Moet ik hiervoor ook 16 mm2 draad trekken, of kan ik hier met een dunnere draad uit de voeten en zoja wat is mogelijk wat dat betreft.

Men zal begrijpen dat ik doordat ik de 2 x 16 mm2 reeds heb de kosten voor de extra aardedraad natuurlijk laag wil houden .....

groet, Peter

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-01-05 18:42:22

Petrer,

  Omdat de elektra autoriteiten niet willen dat je één van je draden gebruikt als verwarmingskabel in het geval van een kortsluiting, brandgevaar, en je aarde draad dus dezelfde stroomsterkte aan moet kunnen als de phase en de neutre, houden we als vuistregel altijd dezelfde kabeldikte aan. Die twee andere heb je zo te lezen al voor weinig, dus dan mag deze derde, ook voor je eigen en andermans veiligheid, wel iets kosten. Wanneer je vanuit je tableau divisionnaire met een disjoncteur van 32 ampère die hulpgroepenkast gaat voeden, levert dat volgens het rekenmachientje op de site van Volta bij 35 meter en 16mm2 een chute de tension op van 2,684 Volt. Wanneer we ook nog rekening houden met de spanningsval tussen het EDF aansluitpunt en je hoofdgroepenkast, en het gegeven dat je verst verwijderde lichtpunt weer een meter of tien verder zal zijn dan die hulpgroepenkast,  dan blijft je maximale spanningsval tussen deze twee meetpunten daarmee binnen de normen.

Rob

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#2 Geplaatst: 2011-01-05 20:55:00

Misschien is een eigen aarde voor het gastenverblijf een alternatief. Of mag dat niet Rob?

René

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-01-05 22:38:59

René,

  Je hebt gelijk. Die aanpak wordt in de praktijk wel eens gebruikt, maar heeft niet de voorkeur van hen die de NF normen hebben opgesteld.  Ik heb dat al een keer eerder uitgezocht, maar dat wordt nog even speuren waar precies, op dit forum of elders. Daar spelen dacht ik ook nog andere overwegingen in mee, wat er gebeurt wanneer er vlakbij de bliksem inslaat. Dan komt de aarde even onder hoogspanning te staan, en die spanning wordt zoals de golven wanneer een steen in een vijver wordt geworpen in concentrische cirkels al snel zwakker. Maar dan kijkt een deel van je elektrische installatie, die piquets de terre staan een behoorlijk eind van elkaar vandaan, tegen een andere (te hoge) 'aardespanning' aan. Ik zou eens moeten opzoeken of een potentiaalvereffenings aardedraad van een wat kleinere section dan die 16mm2, in combinatie met een separate aarding is toegestaan volgens de NF normen. Want daarmee zou je in theorie dat kortstondige potentiaalverschil moeten kunnen voorkomen.

Rob

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2011-01-05 23:29:47

Onze situatie is vergelijkbaar met die van Peter voor wat betreft een Grange op korte afstand van de woning. Elektriciteit van de woning naar de Grange, inderdaad ook 16 mm2.

Grange heeft een eigen schakeltableau waarbij de elektricien de aarding op een eigen piquette de terre heeft aangesloten.

Een en ander is nog niet afgerond maar de elektricien heb ik nooit over een potentiaalvereffeningsdraad horen praten. Ben dus wel geïnteresseerd in de uitkomst van Rob z´n naspeuringen.

Jan Joost

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-01-06 00:02:54

Jan Joost, Peter,

   Begrijp me niet verkeerd, de NF normen verbieden die aanpak met een tweede aardingspunt niet, alleen staat er ergens dat het hun voorkeur niet heeft. Voordat er ergens een electricien indringend wordt aangesproken. Misschien ben ik te perfectionistisch, en wie weet zijn er de afgelopen jaren in normenland nog wat meer ideeën over ontwikkeld.

Rob

p.s.: Dit is een deel van een antwoord dat ik in november 2009 hier op papier heb gezet, het kostte meer tijd dan ik dacht om het terug te vinden:

<<  Inmiddels uitgezocht, dat van die aardingspin. In de NF C 15-100 normen  begint op pagina 268 een hoofdstuk waarin de installations de mise à la terre aan bod komen. Meteen aan het begin al staat in artikel 542.1.2 het volgende: "Toutes les prises de terre d’un même bâtiment doivent être interconnectées (mise à la terre des masses basse tension, terre fonctionnelle, terre de paratonnerre).
Dans le cas de plusieurs bâtiments d’une même installation, il est recommandé de réaliser l’interconnexion des prises de terre des différents bâtiments." >>

Dus die suggestie van René is zo gek nog niet. En zo'n interconnexxion kan dan ook met aanzienlijk minder dik draad, als je wat uiteindelijk slechts een aanbeveling is zou willen opvolgen.

p.s.2: Hier een aantal geaarde links.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2011-01-06 08:56:11

Bonjour,

Zelfs als het gastenverblijf zijn eigen aarde krijgt zou ik persoonlijk altijd de aardes van hoofdgebouw en gastenverblijf met elkaar verbinden. Natuurlijk om de gevolgen bij een "bliksemklap" zoals Rob al meldt. Maar ook om het risico van een "ground loop" te vermijden.

Een "ground loop" ontstaat als er tussen hoofdgebouw en gastenverblijf meer dan 1 galvanische verbinding is. Bijvoorbeeld, electriciteit en telefoon, electriciteit en computernetwerk, etcetera. Je loopt dan het risico dat het natuurlijke potentiaalverschil tussen de twee aardpunten via bijvoorbeeld je computernetwerk- of telefoonkabel vereffend wordt. In het gunstigste geval levert dat kwaliteitsverlies op signaalniveau, in het ongunstigste geval wordt de levensduur van de aangesloten apparaten verkort.

Installateurs van laagspanningsnetwerken voor computers, alarminstallaties, brandmeldingsystemen en dergelijke zijn uit ten treure bekend met dit fenomeen, en er dan ook altijd voor op hun hoede.

Salutations, Jos

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2011-01-06 11:23:40

Peter, goed idee om van dit onderwerp een draadje te maken

Rob en Jos, dank, goede informatie, ga ik bij een volgend gesprek met de elektricien opnemen. Niet kritisch, maar in de vorm van  "meedenken", is so wie zo mijn aanpak. De artisans zijn de lokale specialisten. Met diegenen die goed met mij willen overleggen wil ik graag samenwerken, is mijns inziens een voorwaarde bij renovatiewerk.

Groet, Jan Joost

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2011-01-06 13:16:10

Oeps,

gewist,

hoorde elders

CvK

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#9 Geplaatst: 2011-01-07 10:32:12

Mede-forumleden,

Dank weer voor alle antwoorden, daar kan ik wat mee.

Tav. de aanleg van een aparte aardpin in het gastenverbijf, daar had ik ook al over gedacht, echter ik zie het niet zo zitten om dat zelf te doen aangezien dat expertise vraagt die ik niet echt heb (meten of ea. voldioende is etc.).

Om nu alleen daarvoor een electricien te laten komen gaat me wat ver. de rest van de electra doe ik namelijk zelf.

Kortom ik ga voor 3x dezelfde kabels.

Ik moet nog even uitrekenen welke kabel ik ga gebruiken, want ik beschik behalve over de genoemde 2 x 16 mm2 kabel ook over een 3 x 10 mm2 kabel van voldoende lengte.

En als 3x 10 mm2 voldoende is ga ik daar voor (de calculator zal mij helpen hier).

vriendelijke groet, Peter 

avatar#7807
ici
Berichten: 6
Reacties: 32

#10 Geplaatst: 2011-01-07 12:06:56

Peter,

Ik heb in mijn huis twee tableau's met elk een aparte aardpen.

Bij de keuring door de EDF bleek dat de twee aardpennen met elkaar verbonden MOETEN worden. Dus bij twee aardpennen moet je n'g een kabeltje terkken.

d'Ici / rezay (18)

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#11 Geplaatst: 2011-01-07 13:00:29

Ici,

  Hoor wel vaker dat Consuel, of de energieleverancier, kiest voor de scherpst mogelijke interpretatie van de NF C 15-100 normen, ook waar het aanbevelingen betreft. Terwijl het formeel gaat om het controleren op "slechts" de wettelijke verplichtingen. Ook hier regionale verschillen, soms ook afhankelijk van welke inspecteur je treft, en vanzelfsprekend ook de aard van de te keuren installatie. Een datacenter, de omgeving waar sommige andere forumbezoekers enige affiniteit mee hebben opgebouwd, stelt andere eisen dan een gîte achter in de tuin. Maar ook daar geldt wat Jos terecht heeft opgemerkt dat je enorm moet uitkijken met "aardlussen". Hoeveel uren ik ooit heb besteed aan het opsporen van hardnekkige brom in audioapparatuur of geluidsstudios, ik tel dat liever niet op. En bij de ogenschijnlijke ongevaarlijke ethernetbekabeling in een computer netwerk kun je nog voor onaangename, en gevaarlijk prikkelende verrassingen komen te staan, door aardingsfouten of andere lay-out problemen in de elektrische installatie. Dus de LEP, Liaison Equipotentielle Principale, doortrekken naar zo'n verder weg gelegen hulpgroepenkast valt de discussie overziend toch wel aan te bevelen. Weer wat geleerd. En wanneer je dan toch bezig gaat: trek maar meteen 35 meter ethernetkabel mee, in een aparte groene pvc pijp. Je gasten zullen blij zijn met toegang tot de echte echte datacenters. Of een homeplug adapter, iets minder werk.

Rob van der Meulen

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#12 Geplaatst: 2011-01-07 14:55:03

Rob,

Hoewel ik hierboven reeds mijn eindconclusies had getrokken kan ik gezien de termen die je in je tekst hanteert toch niet de verleiding weerstaan hier nog wat aan toe te voegen....

Ik ben in het dagelijks leven namelijk manager van zo'n datacenter, laten we zeggen van de omvang supercatergorie :)  dus je begrijpt dat ik getriggerd wordt. Die eisen die daar gelden hoop ik nooit op mijn franse stek tegen te gaan komen, dan ga ik subiet weer verkassen....

Maar nu weer on-topic:

Ethernet kabel zou erin kunnen inderdaad, echter ik heb reeds een wireless infra beschikbaar die mijn gasten (slechts familie) ruim zal voldoen.

Bespaart me weer een kabel, een groene buis en vooral nog meer graaf werk.

groet, Peter

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2011-01-07 15:27:37

Peter,

  Die wireless had ik er expres even buiten gelaten, de dikte van de traditionele Franse plattelandsbouw kennende. Ook al omdat 1 Gigabit over ethernet, zonder beveiligingsgedoe, niet slecht is. Want die muren van een halve meter dik of meer schermen behoorlijk af. Maar wanneer je "glasdekking" zou hebben, van fenêtre in la maison principale naar fenêtre in de gîte, dan moet dat met de huidige 802.11n generatie draadloze routers zeker lukken, ook de "halve N", die i.p.v. op 300 Mbps met slechts één antenne op 150 Mbps communiceert. En al voor onder de 30 euro wordt aangeboden. Wat die normen betreft: heb me ooit een keer pogen te verdiepen in de normen die gelden voor Établissements Recevants du Public (ERP), en begon me toen af te vragen hoe het mogelijk is dat er ook maar één hotel, café, tentoonstellingsruimte of restaurant in Frankrijk genade zou kunnen vinden in de ogen van controlerende dienaren van la République Française. Een café hier in de buurt, op 30 meter afstand van de Mairie, werd versierd met bedrading waar ik van dacht: is het hier een museum van textiele weefvormen (hier en daar oude katoen-achtige isolatie!), of is het art-contemporain? Misschien iets voor de directeur van het Stedelijk Museum om een bod van een paar miljoen op uit te brengen? Het is inmiddels volledig gemoderniseerd, het terras ontvangt zomers veel Nederlanders die een meer dan lichte voorkeur voor koffie hebben met iets erbij, en binnen is de elektra nu voorbeeldig aangelegd. Maar toch: er is klaarblijkelijk veel mogelijk. Maar het lijkt me onverstandig om met de autoriteiten hier verzeild te raken in een incompatibilité d'humeur: voor werknemers betekent dat ontslag, een ondernemer wordt dan op de millimeter nauwkeurig de maat genomen en kan z'n tent sluiten als het tegenzit. Zo'n mediterrane cultuur is een uiterst ragfijn samenstelsel van allerlei evenwichten, wisselende allianties, een scheutje moeilijk acherhaalbare infamation listig toegediend aan een potentiële concurrent, en règlements de comptes die in de toekomst wellicht nog een keer gaan plaatsvinden. Even wachten nog, wat dossiervorming, en dan het juiste moment kiezen. De loodgieters van Nixon waren amateurs vergeleken bij wat in Frankrijk tot de politieke traditie lijkt te horen, en ook buiten die kringen verre van ongebruikelijk is. De bestorming van de Bastille heeft wel stenen en hoofden van plaats veranderd, maar de hofhoudingcultuur, bruit de corridor, is zo te zien nog stevig verankerd in de Franse bodem. Afdalend van dat hoge politieke niveau terug naar aarde, waar dit draadje eigenlijk over gaat. Ik ga even terug naar de veilige (?) techniek, ga door met een poging een oude Sony kleuren tv te reanimeren, de hoogspanning van 27 kiloVolt zal er inmiddels wel af zijn denk ik. Zo niet, weest gegroet beste lezers, het ga u goed in 2011.

Rob van der Meulen