Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

WCD's onderling doorverbinden

Auteur Bericht

avatar#8751
Pablo
Berichten: 3
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2011-01-08 18:42:03

Ik heb een aantal WandContactDozen gekocht die geschikt zijn om onderling door te verbinden. Deze wil ik gebruiken boven het werkblad in de keuken. Hier wil ik een aantal verspreid aansluiten, zodat ik op diverse plaatsen gemakkelijk toegang heb tot stroom. Rekening gehouden met een max. belasting van 16A op een groep, hoeveel WCD's mogen dan onderling met elkaar verbonden worden.

Pablo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2011-01-08 22:40:29

Pablo,

in Frankrijk mag je op een groep max 5 stopcontacten (ook meervoudige) aansluiten, voor meer details zie hier punt 5.3.

Het is steeds een lovenswaardig streven in de keuken boven het werkblad een groot aantal stopcontacten aan te brengen. Ik hanteer als regel: per onderkastje van 50 of 60cm een WCD (of een dubbele per twee kastjes). Dit afgezien van de onder het werkblad geplaatste stopcontacten voor koelkast, vaatwasser, onderbouwboiler etc. 

Toen ik bij mijn schoondochter de keuken renoveerde en boven een werkblad van ca. 5,2m acht stopcontacten plaatste vond zij dat overdreven. Maar toen ik haar een half jaar later bezocht waren die allemaal bezet, op een ervan zat zelfs een snoer met een losse multi-stopcontact.

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2011-01-09 09:06:15

Bonjour,

Het aantal stopcontacten per circuit is afhankelijk van de draaddiameter, type en capaciteit van de zekering, en via een ingewikkelde formule van het gebruik van enkelvoudige- of meervoudige stopcontacten. Hier vind je een compleet overzicht.

Zoals Christian zegt mag je bij jouw 16A zo 5 enkelvoudige stopcontacten aansluiten. Maar er zijn dus meer mogelijkheden.

Doorverbinden ("repiquage") is toegestaan mits de stopcontacten zijn voorzien van dubbele aansluitklemmen hiervoor. Het friemelen van 2 draden in 1 aansluitklem is verboden.

Disclaimer: ik ben slechts een "electricien du dimanche", de autoriteit hier is wat mij betreft Robert du Moulin.

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-01-10 21:56:04

De electricien du lundi soir heeft hier niets aan toe te voegen, behalve twee herhalingen van wat elders al vaker is opgeschreven, maar goed, dan hebben we het hier in één keer weer eens bij de hand.

Hieronder de gecorrigeerde draaddikte /zekering tabel van Promotelec, er zat een fout in de laatste 25e edite van hun overzichtswerkje Locaux d'habitation.

Dans le tableau 8 page 37 donnant le courant assigné maximal des dispositifs de protection contre les surintensités, à la dernière ligne  « Autres circuits (y compris le tableau divisionnaire) », les deux colonnes relatives à la protection par fusible et par disjoncteur ont été inversées par erreur.  Il faut donc lire la dernière ligne du tableau 8 comme suit :

section (mm2)                      courant assigné maximal du dispositif

                                           de protection

cuivre                                   fusible                 disjoncteur

1,5                                         10                           16

2,5                                         16                           20

4                                            20                           25

6                                            32                           32

(*) Pour les sections supérieures, se reporter aux règles générales de la norme NF C 15-100

Wat de rekenregels voor het aantal stopcontacten betreft. Via anderhalf kwadraat inderdaad maximaal 5 points d'utilisation, via twee en een half kwadraat draad maximaal 8 points. Voor de meervoudige stopcontacten geldt het volgende:


Socles par boîtier        1    2     3    4    >4

Socles décomptés

sur un circuit              1    1     2    2     3

Voor de NF normen moet je dus uitgaan van het begrip point d'utilisation: een viervoudige  aansluiting (4 postes) in één combi-boîtier (ook wel: une ensemble de prises) telt volgens deze regels dus voor twee points d'utilisation. Met twee van dit soort viervoudig gevulde boîtiers zit je dus niet meteen al aan je max van 8 aansluitpunten bij een groep over 2,5mm² draad, maar staat de teller pas op 4. Lastige is dat niet iedereen even zorgvuldig omgaat met begrippen als prise de courant, socle, boîtier, poste, point d'utilisation en noem nog maar een paar equivalenten.

Voor verlichtingspunten (maximaal 8 stuks op 1 circuit) geldt dat één appareil d'éclairage uit meer dan één lamp mag bestaan. In de praktijk gaat zo'n verlichtingsgroep meestal over 1,5mm² draad en wordt beveiligd met een zekering of automaat van 10 ampère. Zwaarder hoeft echt niet met al die eco verlichting van tegenwoordig. Over halogeen verlichting blijken in de praktijk zo nu en dan hardnekkige misverstanden te bestaan, met name bij hen in Frankrijk die de aldaar veel voorkomende taal niet volledig beheersen.

Rob van der Meulen

avatar#8751
Pablo
Berichten: 3
Reacties: 5

#4 Geplaatst: 2011-01-11 19:09:51

Weer een electra vraagstuk opgehelderd...

Bedankt!

Pablo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-02-02 16:25:37

Op zoek naar waar Consuel genoemd wordt op dit forum, las ik deze ogenschijnlijk afdoend beantwoorde vraag nog even door, en dacht, ik heb iets essentieels niet duidelijk genoeg voor het voetlicht gebracht, nl. hoe je het tellen van stopcontacten vanuit twee verschillende invalshoeken kunt bekijken.

1) Eerste invalshoek is van wat je elektrisch gezien allemaal achter één disjoncteur mag hangen, hoeveel prises de courant je mag aansluiten. Bij 1,5mm² of 2,5mm² draad, zekering of automaat. De rekenregels die ik vermeld heb zijn daarop van toepassing. Het zou immers wat zot zijn wanneer je met twee viervoudige stopcontact combinaties (het blijft zoeken naar niet-ambigue termen) al aan het maximum zou zitten van wat je op één groep zou mogen aansluiten. Dat is waar ik het begrip points d'utilisation uit de hoge hoed toverde.

2) Tweede invalshoek is: en hoe voldoe je dan aan het NF plaatsingsbesluit stopcontacten: één per 4 vierkante meter vloeroppervlakte, voor de séjour nu gelukkig sinds kort gemaximeerd op het voor 40 m² verplichte aantal. Hierbij geldt: 1 prise = 1 prise. Makkelijker kunnen we het niet maken, iedereen geslaagd voor dit onderdeel van de Cito toets.

Dus: voor de elektrische kant van het verhaal, in feite de maximale belastbaarheid van één groep, geldt: een dubbel stopcontact telt voor één. Maar voor de volkstelling in de huis-, slaap-, studiekamer of anti-chambre geldt: één dubbel stopcontact telt voor twee, enzovoort. Nemen we als rekenvoorbeeld een séjour van 36 m², wat hebben we daar voor nodig: 36:4 = 9 prises. Bijvoorbeeld: (2 x 3-voudig) + (1 x 2-voudig) + (1 x 1). Daarmee is de plaatsingsdichtheid precies goed, en houden we nog ruimte op de desbetreffende groep om nog meer aan te kunnen sluiten. Want de teller voor points d'utilisation staat nog maar op 6. Kunnen er elders nog twee points d'utilisation worden toebedeeld. Redeneren we nog even door, om te kijken op welke manier je nu zoveel mogelijk prises voor de volkstelling kunt opvoeren, dan zijn de twee- en viervoudige combidozen het efficientst. Ze tellen voor resp. slechts één, of twee gebruikspunt(en). De drievoudige telt ook voor twee in de décompte rekenmethodiek, maar brengt 1 prise minder op het veld. Samen met de enkelvoudige zou je die dus misschien maar beter niet kunnen gebruiken. Met deze pas verworven wijsheid kijken we nog een keer naar die séjour van 36m². En om aan die 9 prises te komen die we nodig hebben om genade te kunnen vinden in de ogen van de Franse regelgevers pakken we het nu net iets anders aan: (4 x 2-voudig ) + (1 x 1). Met deze opstelling hebben we dankzij de décompte regel nog maar 5 points d'utilisation gebruikt. Geheel gratis voor niets hebben we nu dus nog een vrij besteedbare "elektrische" ruimte van drie gebruikspunten, één meer dan bij de eerste proefopstelling. Dat scheelt toch aardig wat in bedrading en omvang van de groepenkast. En opent nog een ander perspectief: bij een mogelijke (her)keuring door Consuel bij een grote verbouwing kan het hak- en breekwerk wat worden beperkt. Wanneer er te weing stopcontacten zijn zou je een aantal bestaande enkelvoudige wandcontactdozen (alweer een andere term) kunnen vervangen door meervoudige exemplaren om het totaal aantal wat bij te plussen naar wat is voorgeschreven, zodat je zoveel mogelijk bestaande bekabeling en elektrapijpen kunt gebruiken. En je daarmee voorkomt dat je misschien een geheel nieuwe groep er bij zou moeten trekken vanuit de groepenkast.

Tot mijn verbazing, of ik heb er overheen gelezen, wordt dit nergens in de Franse handboeken helder uitgelegd. Of behoort het bij de vele dingen die je in Frankrijk op de een of andere manier geacht wordt te weten, waar niet over wordt gepraat of geschreven. Ik heb het een jaar of acht geleden doorgrond (na wat doorvragen bij een electricien), en er sindsdien over gezwegen. Ben dus langzamerhand bijna geslaagd voor mijn integratiecursus, bijna een echte citoyen.


Rob van der Meulen

p.s.: @ Pablo

De tabel onder 5.3 in mijn  elektraverhaal noemt als maximale stroomsterkte voor de te gebruiken disjoncteurs 16 A en 20A voor resp. 1,5mm² en 2,5mm² draad. Goed voor 5 of 8 points d'utilisation in de vorm van stopcontacten. Wanneer je 2,5 mm² bedrading hebt liggen, staat niets je in de weg om een 16 A disjoncteur te gebruiken, en er ook 8 gebruikspunten op aan te sluiten. Hetzelfde verhaal gaat op voor de 1,5 mm² voor verlichting: maximaal een 16 A disjoncteur. In de praktijk, kijk maar eens bij de voorgemonteerde groepenkastjes bij de bouwmarkten, worden voor stopcontactgroepen automaten van 16 A, en voor verlichting van 10 A gemonteerd. Uit een willekeurige folder hier op mijn bureau de volgende groepenkast: 2 rangées - 26 modules, de 35 m² à 100 m², équipé de 3 interrupteurs différentiels 40A, 30 mA (2 type AC et 1 type A), et 10 disjoncteurs (4x10A, 3x16A, 2x20A, 1x32A).