Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Fosse septique: nieuwe regels per 1-1-11

Auteur Bericht

avatar#8634
marcvanb
Berichten: 1
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2011-01-10 15:29:02

Ik ben bezig met de aankoop van een mooi klein (tweede) huis in het zuiden van Frankrijk. Bij de bezichtiging (eind oktober) vertelde de makelaar dat per 1-1-13 de regels voor de fosse septique zouden worden aangescherpt, en dat ik dus rekening zou moeten houden met investeringen op dat vlak. Inmiddels blijkt deze aanscherping al per 1-1-11 te zijn ingegaan. Dat vergt nu in het proces van ver-/aankoop een extra diagnostic (naast asbest, lood etc) in opdracht van de verkoper.

Nu kan ik nergens goede informatie vinden over de aard van de nieuwe regels en vooral: welke consequenties hebben die nieuwe regels voor de benodigde aanpassingen op de installatie? Is zoiets mogelijk een ingrijpende affaire? Ik ga ervan uit dat de bestaande fosse niet voldoet aan de nieuwe normen (zoals  kennelijk naar schatting tussen de 80 en 90% van de bestaande fosses). Weet iemand wat er in grote lijnen zou moeten gebeuren om een fosse van ruim tien jaar oud 'op te pimpen' naar de nieuwe norm? Heeft iemand hiermee ervaring of beschikt iemand over nadere info/links naar goede bronnen (van de site van de SPANC word ik niet veel wijzer...)?


Veel dank alvast!

Marc

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2011-01-10 15:37:35

De mairie al gevraagd?

avatar#8634
marcvanb
Berichten: 1
Reacties: 5

#2 Geplaatst: 2011-01-10 15:42:14

Nee, nog niet. Ik wilde me proberen eerst wat te oriënteren op de materie, en dat lukt me tot nu toe dus nog niet echt. De mairie is uiteraard een goede bron.

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#3 Geplaatst: 2011-01-10 18:18:25

als iemand een link kan posten naar de nieuwe regels.... altijd interessant.

Maar ik ga die van mij echt niet uitgraven.

Ik weet dat deze van plastic is, toont best modern dus mooi zo laten ;)

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#4 Geplaatst: 2011-01-10 19:31:53

Bij de Mairie langsgaan is prima. De Mairie zal immers ook de SPANC de opdracht geven dit jaar nog te komen kijken en aanbevelingen te doen.

Nog een andere informatiebron: het bedrijf dat zorgt/zorgde  voor het ledigen van de bestaande installatie zal op hoofdlijnen weten wat er aanwezig is, en wat er gedaan moet worden. Ze kunnen ook een inschatting maken van de kosten! Bovendien kun je daar informeren naar het functioneren van de bestaande installaties: zijn er gebreken  aan vloeivelden/drains, zals het dichtslibben of dichtgroeien door wortels (komt regelmatig voor!)  

De benodigde aanpassingen hangen uiteraard in hoge mate af van hetgeen reeds aanwezig is. Bij oude installaties zal vaak de tank te klein zijn, zullen  vloeivelden te beperkt zijn of zelfs grotendeels ontbreken. Verder wordt nu gelet op het aanwezig zijn van vetafscheiders, controleput e.d..

Daarnaast kan ook het zijn dat je te dicht bij b.v. een waterput zit etc etc.

Kortom, het is op afstand moeilijk iets zinnigs te zeggen over de benodigde aanpassingen.

Ja, het kán een ingrijpende affaire zijn, oplopend tot b.v. 5000 of zelfs 8000 euro per fosse (op ons terrein: 2 fosses!!) 

De SPANC is speciaal opgericht voor de controles van de fosses. Voor zover ik "bijgepraat" ben, moeten nog voor 31 december dit jaar door de SPANC de controles worden uitgevoerd op alle fosses (ga eens na hoeveel dat er moeten zijn, dat gaan ze natuurlijk nooit halen!!!).

Het zou zomaar kunnen dat de SPANC beduidend later dan 2011 langs komt. De SPANC heeft een beperkte capaciteit, en niet iedere commune maakt evenveel haast.

Wat betreft de eventule uitvoering: je zou rustig de controle van de SPANC afwachten, en daarna heb je nog 4 jaar de tijd. Uiteraard kun je enthousiast aan de slag gaan, maar om nou meteen al alles overhoop te halen ....

http://www.spanc.fr/page.php?action=page&lk=technique5&lg=fr&tp=h

Wilm

avatar#8634
marcvanb
Berichten: 1
Reacties: 5

#5 Geplaatst: 2011-01-11 20:36:40

Wilm, veel dank voor je reactie. De site van SPANC biedt dus toch meer info dan ik zelf wist te vinden. Goede tip ook om het 'schoonmaakbedrijf' om info te vragen.

Wat betreft de controle: nu de koop van mijn huis na 1/1/11 wordt gerealiseerd, geldt de verplichting om een diagnostic aan de documenten te hangen, bij voorkeur bij het compromis de vente, maar in elk geval bij de acte authentique. De verkopende makelaar beweegt inmiddels hemel en aarde (zo is in elk geval haar verhaal) om bij de betreffende gemeente de verantwoordelijke persoon te pakken te krijgen. Maar ze scoort daar vooralsnog niet. Het vervelende is dat het hele aankoopproces daardoor steeds verder vertraagt. Ik zie de SPANC dus liever vandaag dan morgen naar 'mijn' stulpje rijden...

Ik vind het overigens behoorlijk bizar dat een overheid een aanpassing van een regeling eerst aankondigt per 1/1/13, en dan de zaak ineens vervroegt tot 1/1/11. Misschien typisch Frans? Het hele 'apparaat' kan daar toch onmogelijk op stel en sprong op inspelen?

Ik weet overigens dat de (toekomstige) buren bezig zijn met een nieuwe (ecologisch zeer verantwoorde) installatie. Zij kunnen me ongetwijfeld ook veel vertellen over de verschillende opties en de benodigde investeringen.

Marc

avatar#8634
marcvanb
Berichten: 1
Reacties: 5

#6 Geplaatst: 2011-01-11 21:02:58

Kleine aanvulling: ik ben als koper per 1-1-11 sowieso snel aan de beurt:

'l’information des futurs acquéreurs : en cas de vente immobilière, le propriétaire devra présenter un rapport de contrôle de moins de 3 ans et le nouveau propriétaire devra avoir réalisé ses travaux dans un délai de un an à compter de la vente. La date d’entrée en vigueur de cette disposition, initialement prévue fin 2012, est avancée au 1er  Janvier 2011.'

Mensen die nu al een huis bezitten, hebben meer respijt:

'Toutes les installations devront être contrôlées au moins une fois avant le 31 décembre 2012. À ce titre, les agents du service d’assainissement
peuvent accéder aux propriétés afin de réaliser leur mission de contrôle.'
Waarna de eigenaar verplicht is te 'procéder aux travaux listés par le SPANC dans le document délivré à l’issue du contrôle, dans un délai maximum de quatre ans.'

Bron: http://www.assainissement-non-collectif.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/DGALN_Assainissement_non_collectif_regles_cles20-09-10_cle56139f.pdf

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#7 Geplaatst: 2011-01-11 21:07:18

Beste Marc,

Goed te horen dat je wat aan de tips hebt gehad.

De makelaar heeft er zelf alle baat bij om de deal rond te krijgen en zal er dus ook beslist serieus mee bezig zijn. Is het een makelaar van buiten het dorp, dan wil het zeker helpen als jij als koper en ook de verkopers zelf wat extra druk uitoefenen. 

Of het lukt om de SPANC  vlot op de rails te krijgen? Ik ben er wat somber over, maar daar staat tegenover dat het met die instelling nadien alleen maar mee kan vallen.

En ja, het is hier niet ongebruikelijk om regels te maken die weinig rekening houden met de praktijk, waarna iedereen er maar een mouw aan moet zien te passen. (Wat overigens ook in NL gebeurt! Kijk b.v. maar naar de energiecertificaten die in NL bij de verkoop van een woning verplicht zijn. De verplichting was al ingevoerd voordat er een fatsoenlijke opleiding voor inspecteurs bestond. Nadien werden de regels ook nog een paar keer aangepast. En dat alles terwijl dezelfde certificaten al een aantal jaren in Engeland en Frankrijk bestonden. Kortom, ook in NL kan het er bizar aan toegaan).

Enfin, succes met het uitvlooien en vooral met de aankoop.

Wilm

    

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#8 Geplaatst: 2011-01-13 23:53:08

Beste Marc,

is het niet zo dat de verkoper hier een grote verantwoordelijkheid heeft? In onze regio (04) is het verplicht een rapport van de Spanc over de septic mee te leveren met het te verkopen object, anders gaan er zo tienduizenden euries vanaf. In zo'n rapport staat exact aangegeven wat gewijzigd/aangepast moet worden. Ik dacht eerlijk gezegd dat dat in heel Frankrijk inmiddels verplicht was.

met de aangegeven wijzigingen kun je naar een aannemer die septic tanks aanlegt of aanpast. Dan krijg je gelijk een idee van wat eea met zich meebrengt.

Zelf zou ik het niet aan derden overlaten, "ze" kunnen enorm zeiken als de zaken niet in orde zijn, of anders in ieder geval aanwezig bij het voorwerk.

Bij onze eeuwenoude septic ging het als volgt: er komt een inspecteur van de Spanc (zéér behulpzaam en meedenkend), dan moet er een geoloog komen voor bodemonderzoek (is duur en lijkt waardeloos) en dan volgt een voorstel te bespreken met de aannemer. let wel: als de oude tank niet in orde is, kan het voordeliger zijn de hele zaak opnieuw te doen, de oude dan niet aanraken. Als je iets met de oude doet, komen er extra regels en heb je inderdaad schoonmaakploegen nodig die ook niet gratis zijn.

In jouw geval, koop nog niet gesloten?, loont het de moeite om dit idd heel goed eerst zelf uit te zoeken en het niet van een makelaar af te laten hangen.

veel succes

Rimke

avatar#8634
marcvanb
Berichten: 1
Reacties: 5

#9 Geplaatst: 2011-01-17 11:37:53

Dag Rimke,

Dank voor je info. De koop is nog niet gesloten (ik ga vrijdag dan toch eindelijk het CdV tekenen, fingers crossed...). De plicht van een onderzoek geldt inderdaad eigenlijk al, maar de gemeenten (die deze onderzoeken moeten laten uitvoeren) hebben respijt tot 1-1-13. De pest is dat de regels rond de nu gerealiseerde verkopen (vanaf 1-1-11) aanvankelijk ook pas per 1-1-13 geëffectueerd zouden worden. De verkopende makelaar had me er netjes voor gewaarschuwd: er zou tzt een verplichting tot het laten onderzoeken voor mij aankomen, met daaraan gekoppeld een (onduidelijke) investering om de zaak op orde te krijgen. Nu is die datum in het geval van verkoop dus vervroegd naar 1-1-11. Daarmee zijn de spelregels ook voor de verkopers ineens halverwege het spel veranderd, buiten ieders macht om.

Als het goed is ligt er morgen een diagnostic, die nu dus inderdaad verplicht (uiterlijk voor de daadwerkelijke overdracht) door de verkoper moet worden gedaan. Anders kan er geen overdracht plaatsvinden. De diagnostic zou afgelopen vrijdag uitgevoerd zijn door een commerciële jongen, want de gemeente (en daarmee de SPANC?) gaf niet thuis (de regio is overigens 48). Ik wacht nu eerst maar even af wat er uit het onderzoek is gekomen. Ik ga eind deze week logeren bij de buren (een kleine chambres d'hôtes annex geitenboerderij). Zij zijn al bezig met een nieuw systeem en kunnen me vast erg veel vertellen over de vereisten en de opties voor een 'conforme' installatie. Op zich vind ik het overigens geen (principieel) bezwaar om een mooie, ecologisch verantwoorde installatie te realiseren. Ik voel me verantwoordelijk voor een heel mooi stukje van deze wereld (als ik het straks tenminste echt onder de hoede heb...).

Het is evengoed mooi te weten dat de SPANC-mensen behulpzaam en meedenkend kunnen zijn. Weet je hoe je de mensen in je eigen buurt kunt vinden? De SPANC-site heeft geen goede zoekfunctie naar de plaatselijke 'afdelingen' (of ik kan 'm althans niet vinden). Of moet ik toch maar naar de mairie hiervoor?

Goede tip ook om tzt eventueel de oude tank (iets van 13 jaar oud) te laten liggen.

Marc

avatar#7906
hanneke67
Berichten: 0
Reacties: 2

#10 Geplaatst: 2011-01-17 13:27:45

Beste Marc

We hebben in 2010 een nieuwe 'fosse toutes eaux' laten plaatsen. Het was een heel gedoe. Wij zitten in de haute-marne en daar kregen we uiteindelijk heel goede informatie van iemand van 'Conseil Général, Direction de l'Environnement et de l'Agriculture'. Je zou naar zo'n soort instantie moeten zoeken. We kregen deze info uiteindelijk van een burgemeester van een naburig dorp (want onze burgemeester was niet zo behulpzaam). Het is belangrijk je goed te laten informeren en je moet een 'demande' van tevoren invullen. Dit moet bij je burgemeester gebeuren en hij is uiteindelijk ook de persoon die alles goed moet keuren.

Succes ermee!

Hanneke

avatar#7906
hanneke67
Berichten: 0
Reacties: 2

#11 Geplaatst: 2011-01-17 13:34:00

Marc

Ik hoor hier net dat het de SPANC is die komt controleren en niet de burgemeester. Bij ons was dat toevallig dezelfde persoon. Van de nieuwe regels per 1-1-2011 weet ik verder niet veel maar ik geloof dat de regels ieder jaar veranderen. Laat je van tevoren goed inlichten. De regels voor bv een vloeiveld is afhankelijk van het soort grond en de ligging etc.

groetjes

Hanneke

avatar#8634
marcvanb
Berichten: 1
Reacties: 5

#12 Geplaatst: 2011-01-19 00:45:32

Hanneke,

Veel dank ook weer voor jouw info. Ik heb nu een vrij summiere diagnostic, waarvan ik hoop dat-ie in elk geval voor de verkoop adequaat is. Ik ga me vanaf donderdag ter plekke (o.m. bij de buren) maar eens specifieker informeren over de vereisten en de procedures, en over de instanties/personen bij wie ik bij mij in de buurt kan aankloppen.

Ik houd jullie allen op de hoogte!

Marc

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#13 Geplaatst: 2011-01-19 08:13:45

controle nieuwe fosse

sluit niet helemaal aan bij het onderwerp maar wel zijdelings,

wij bouwen nieuw en onze fosse is in september geplaatst, kregen daarna een werkelijk keurig verslag van de spanc , wordt echt op alle manieren gecontroleerd,

mocht iemand een dergelijk document willen lezen, mail mij dan even rechtstreeks en dan zal ik het voor je scannen

met een groet, Willem

avatar#7191
Champvert
Berichten: 7
Reacties: 11

#14 Geplaatst: 2011-01-19 22:16:58

@Willem:

Fantastisch aanbod, ik heb je meteen een mailtje gestuurd maar kreeg het onbezorgd terug van je planet.nl adres. Misschien is je emailadres gewijzigd of is er iets anders aan de hand? 

Met een vriendelijke groet,

Kees

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#15 Geplaatst: 2011-01-21 15:53:54

Ik heb vandaag de scan naar 2 leden verzonden, bewar deze nog een week voor het geval er nog meer verzoeken komen, met een groet Willem

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#16 Geplaatst: 2011-01-25 01:41:20

Marc, met een summiere diagnostique zou ik zelf geen genoegen nemen. In onze regio valt de Spanc onder de communauté des communes, zij gaan ook over de vuilnis enzo. Vraag even bij de Mairie naar een contactpersoon. Op grond van alle onduidelijke regels kun je gerust een door de Spanc goedgekeurd rapport eisen, dat scheelt je zo 700 euries en een hoop gedonder achteraf. De keuringen van de Spanc bij de uiteindelijke aansluiting van het (nieuwe) systeem zijn doorslaggevend.

Nogmaals veel succes, laat je geen oor aannaaien, ook niet door de makelaar!

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#17 Geplaatst: 2011-02-03 17:21:02

Ook wij zijn net met dit thema bezig. Onze bestaande beerput zat vol hetgeen we pas naar aanleiding van een ander probleem ontdekten. Het is de eerste beerput in ons leven wat weer wat gewenning vraagt. Het bedrijf dat de put kwam legen had de aangepaste data en regelgeving omtrent de vervanging van de installatie. Je ontkomt er niet aan als je niet op norm bent, er zal een nieuwe Fosse Septique met vloeiveld moeten komen. Dat kan je een aantal jaren rekken maar je komt toch aan de beurt. Dus beter maar meteen beginnen ipv te wachten tot iedereen gelijk aan het vervangen gaat. Begonnen info te vragen bij de Marie, deze bevestigde het verhaal en maakte voor ons direct een afspraak met de SPANC. Inmiddels een heel dossier ontvangen waarmee we offertes kunnen aanvragen. Er blijken twee systemen toegestaan. Een traditioneel vloeiveld met zand/grind filter of een compact systeem op basis van “zeoliet”. Dat laatste vergt 5 keer minder ruimte en lijkt mij veel minder werk. Heeft iemand hier ervaring mee?

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#18 Geplaatst: 2012-04-29 21:23:43

Hoe loopt dit bij verschillende mensen? Wij hebben nog steeds een oude sceptic liggen (1000L wat voldoende is voor het vakantie huisje maar niet voor de wet).

Het lijkt een plastic bak te zijn, kort daarachter lijkt een betonnen bak te liggen (een nog oudere sceptic???) en er loopt een pijp welke net voor de heg (meter van de erfgrens) aan de oppervlakte komt en wat vocht uitpuft (stinkt niet eens zo).

Ik hoor nu de eerste verhalen dat er hier in de buurt controles zijn geweest (in de vorm van een per post toegestuurd vragenformulier)

avatar#5273
chazeuil
Berichten: 0
Reacties: 1

#19 Geplaatst: 2012-04-30 11:02:15

Even voorstellen als "nieuweling" op deze site, wel al jaren een trouwe lezer maar nu een 1ste reactie! Sinds 2008 bezig het het verbouwen van ons huis, nu in de laatste fase, het is de bedoeling dat we (2x) eind 2013 vertrekken vanuit Nederland naar Frankrijk. Onze "fosse" is net geheel vernieuwd, bij ons (Allier) loopt de gehele procedure via de SIVOM. We hadden een goede lokale entrepreneur, deze heeft met hen contact gehad, zowel vooraf (ivm wat wel en niet is toegestaan) en tijdens de aanleg is men (SIVOM) komen kijken en heeft een rapport gemaakt. Totale kosten hiervan ongeveer 180,--, nu alles "au norm", dus kunnen we er weer jaren tegen!  

avatar#8487
Françoise (37)
Berichten: 4
Reacties: 30

#20 Geplaatst: 2012-04-30 12:10:03

Ik ben benieuwd of er reacties komen op het bericht van Ron over het alternatief van zand/grint op basis van 'zeoliet'. Het is de eerste keer dat ik hier over hoor.

Groet,

Françoise

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#21 Geplaatst: 2012-04-30 13:50:33

Het bericht van Ron is al 'n jaar oud, kennelijk zijn er hier geen ervaringen mee terwijl dit type filter reeds sinds 2003 is toegestaan.

Compact, prijzig, en aannemers durven er niet aan want het is "nieuw".

Te begoochelen op zéolit(h)e.

Peter.

avatar#8487
Françoise (37)
Berichten: 4
Reacties: 30

#22 Geplaatst: 2012-04-30 20:34:07

Dank je Peter, ik had even niet in de gaten dat het bericht een jaar oud was!

Françoise

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#23 Geplaatst: 2012-05-01 09:51:42

Iets op een traditionele manier maken gaat inderdaad wat makkelijker.

De hele aanpassing is in totale rust gekomen. Bij de aanvrage bleek er nog een probleem m.b.t. het schone, grijze, water dat uiteindelijk de installatie verlaat. Gezien de ondoordringbare kleigrond moet dit water worden afgevoerd naar een goedgekeurde plaats. De instanties willen vooralsnog geen plaats voor lozing aanwijzen omdat het water, het laagste punt volgende, over terrein van een ander loopt. Nu moet eerst iedereen het eens worden en vervolgens in een akte worden vastgelegd door de notaris. Nou, dat gaat nog wel even duren……..