Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

optrekkend vocht

Auteur Bericht

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#0 Geplaatst: 2011-01-18 10:09:05

Een gites heeft duidelijk vocht problemen en komt zeer waarschijnlijk door optrekkend vocht. Tot 150cm ligt er stenen tegenaan. Ik ben nu het met een minipelle bezig de stenen weg te halen. Bij Point P zegt men dat je bitumen ertegen aan smeert en dan zwart geribbeld plastic op rollen tegen de muur zet, zodat er geen direct contact is. Ook wil ik een drainage aanleggen.

Mijn probleem is de bitumen; volgens mij sluit je de muur op en zal pas op een zekere hoogte de optrekkende vocht worden afgestaan aan de buitenlucht. Ik heb het artikel op deze site gelezen maar is op dit punt voor mij niet duidelijk, wel of geen bitumen aanbrengen?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-01-18 10:18:18

Hans,

Bitumen onder het maaiveld is een standaardoplossing, maar boven de grond zou ik het zeker niet doen om de door jou genoemde redenen. Die muur aan de buitenkant helemaal vrij maken, en rustig een seizoen laten drogen. En eventueel een pleisterlaag aan de buitenkant, met een kalkmortel, als vochtregulerende buffer tegen regen. Of met een min of meer ambachtelijk bereide mortel, of iets uit de fabriek.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-01-18 10:32:11

Hans,

juist, hierin schuilt het probleem:

... sluit je de muur op en zal pas op een zekere hoogte de optrekkende vocht worden afgestaan aan de buitenlucht.

Want je moet steeds het geheel bekijken en niet door een lokale maatregel nieuwe problemen creëren. 

Voor een goede beoordeling wil ik graag een paar details weten.

1. Het bitumen+ribbelplastic komt zeker alleen aan de buitenkant en onder het maaiveld, ja?

2. Wat is er aan de binnenkant van de muur die zo bekleed wordt: aarde, kelder/kruipruimte of ... ?

Maar ook met je aanvullende informatie is het moeilijk zonder precieze kennis van de situatie ter plaatse een sluitend advies te geven.

Christian von Klösterlein


aanvulling 10:40

kan je even duidelijk maken wat er onder het maaiveld is en wat boven? Liggen de huidige stenen boven of onder het maaiveld?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2011-01-18 10:47:32

Bonjour Hans,

De monsieur bij PointP heeft gelijk als je een moderne muur uit parpaings (die grote grijze blokken, gemetseld met cementmortel) zou hebben. Met name bijvoorbeeld keldermuren worden dan aan de buitenzijde zo waterdicht mogelijk afgewerkt. Dat betekent afsmeren met een vette cementmortel, dik insmeren met een bitumenproduct, en vervolgens zo'n plastic noppenfolie ertegenaan.

Deze techniek is gebaseerd op de karakteristieken van parpaings, namelijk dat ze vrijwel geen last hebben van optrekkend vocht, maar wel doorlatend zijn voor vocht van buitenaf. Met andere woorden weinig capillair maar ook ondicht. Vergelijk deze karakteristiek maar met een laag kiezels. Er trekt geen vocht door op, maar het houdt ook geen vocht tegen.

Oude muren die opgebouwd zijn uit zacht sedimentair gesteente zoals van die kalkbrokken, hebben een geheel andere karakteristiek. Die muren zijn minder "lek" dan parpaings, maar ze zijn veel meer capillair. Met andere woorden, je hebt veel meer te maken met optrekkend vocht. Dergelijke muren zijn in het geheel niet gebaat met dichtsmeren met bitumen, integendeel. En ook noppenfolie helpt je geen steek verder. Integendeel, het afdichten van dergelijke capillaire muren is contraproductief en schadelijk!

De juiste aanpak tegen optrekkend vocht bij oude zachte muren is het aanbrengen van een drainagebuis, naast of liefst zelfs iets onder het laagste punt van de fundering. Het doel is, overtollig vocht af te voeren vóórdat het de kans heeft op zijn gemak in de voet van je muur te dringen. Met andere woorden, je verlaagt kunstmatig het grondwaterpeil naast je muur. Daarmee bestrijd je het probleem aan de wortel.

De beste oplossing is een natuurlijke: geul graven naast je muur, tegen de aarde afwerken met geotextile, drain erin, afvullen met kiezels. Geen steenslag of concassé maar echt kiezelstenen. Zie hier voor een plaatje en verdere uitleg, en daar wordt het nog eens expliciet genoemd: Il faut surtout éviter les enduits étanches intérieurs ou extérieur et les revêtements de sol étanches à l'extérieurs.

 

Succes!

Salutations, Jos

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#4 Geplaatst: 2011-01-18 11:41:34

advizeurpiet; creer je met nopenfolie dan iet enigmate van ventilatie en contact met de stenen?

Cristian:

1 = ja

2 = slaapkamers gite

het bevindt zich aan de achterzijde; hier is op plafond hoogte van de gites de toegang naar de hooizolders. de boer heeft dit met stenen op laten lopen om de toegang te bereiken met tractor. die steenmassa ligt ook tegen de gevel.

ik zal die steenmassa wat verlagen.

als ik een ieder kan volgen lijkt me het beste; drainage met kiezels; wat de muur niet opneemt hoeft niet geventileerd worden; de muurmet kalkmortel glad smeren tot hoogte noppenfolie.

noppenfollie om contact met stenen/aarde te verbreken en enigszins ventilatie te creeren; ik vond ook nog ventilatieopening aan buitenzijde.

opvullen met stenen.

helaas weet ik niet hoe ik een foto moet plaatsen anders wordt het nog duidelijker.

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#5 Geplaatst: 2011-01-18 11:42:16

o, ja, bestaande regenpijp omleggen naar naastgelegen pad.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2011-01-18 12:21:05

Rebonjour Hans,

Met noppenfolie creeer je inderdaad een "spleet" tussen muur en buitenliggende opvulling waardoor vocht kan worden afgevoerd. Bij een muur met parpaings en bitumenafwerking is dat een extra zekerheid, vocht stagneert niet tegen de bitumen maar zakt naar beneden en dat verkleint de kans op doorslaan.

Als je een ouderwetse "zachte" muur wilt ventileren is de problematiek anders. Je wilt niet alleen vocht bij de muur vandaan houden, je wilt ook door de muur opgetrokken vocht wegwerken. Ik ben er niet zo zeker van dat de op zichzelf volslagen ondoordringbare noppenfolie je daarbij gaat helpen. De "spleet" tussen noppenfolie en muur is smal, en als die ooit geblokkeerd raakt door stof, blad, of ertussen vallende stukjes kalk van je muur krijg je je vochtprobleem dubbel en dwars terug.

Persoonlijk, als het mijn muur was, zou ik een drain tegen het fundament aanleggen, en over de volle hoogte een laag kiezel storten, van de "normale" bodem afgescheiden door een laag geotextile. Ik twijfel aan de toegevoegde waarde van noppenfolie voor deze toepassing. (Zoals ik wel vaker twijfel aan de combinatie van moderne materialen met oude bouwwerken, maar dat terzijde ;-)

Salutations, Jos

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#7 Geplaatst: 2011-01-18 13:39:57

Jos, ik twijfel dagelijks, maar ja er zijn meer wegen naar Rome.

Ik heb fotos geplaatst op de website - 50plusser - hans brandsma fotoboeken, dan kan iedereen zien hoe de situatie is.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2011-01-18 16:40:14

Rebonjour Hans,

Ik heb de foto's bekeken. Aardig stuk werk trouwens, met al die stenen. Goed voor de conditie ;-)

Voor wat het waard is, ik zou de blootgelegde muur goed schoonmaken en afsmeren met een zachte kalkmortel, zeg 350 kg NHL 3,5 per m3 zand.

Van de bodem van de sleuf tegen de voet van de fundering, tot ruimschoots bovenaan tegen de rand van je afgraving, een geotextile.

Een drainagebuis, bijvoorbeeld "drain agricole" of "tuyau d'épandage" die verderop afwatert, op de bodem van de sleuf op de geotextile.

Het geheel vullen met kiezels tot ongeveer 10 cm onder de rand van je afgraving.

De overgebleven flap geotextile aan de bovenkant omslaan tot tegen je muur.

De laatste 10 cm opvullen met kiezels of eventueel aarde als je liever gras tegen de muur hebt.

Ik ben benieuwd hoe het uitpakt....

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2011-01-19 08:02:33

Hans,

aan de adviezen van Jos-le-advizeur heb ik niets toe te voegen.

Inderdaad:

stenen en aarde die tegen de muur liggen weg,

drainage,

en zachte crépi.

De noppenfoilie kan men ook dakpansgewijs aanbrengen. Stroken alleen boven bevestigen en laten overlappen; dan kan zich niets erachter ophopen.

Let op:

in de door Jos aangegeven website 'Stap 17' is de drainage goed beschreven, alleen de tekening toont een drainagebuis die naar mijn mening te hoog ligt. Ca. twee buisdiktes lager zou goed zijn. Zie hier afb.7-9.

Christian von Klösterlein

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#10 Geplaatst: 2011-01-22 16:04:41

Het weggraven is met de minipelle gedaan van de tracteuse; in 1 dag gepiept. Maar ik kreeg nog de tip om onder in de gegraven geul een betonnen goot te storten, zodat al et water weg geleid wordt; wat is jullie idee?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#11 Geplaatst: 2011-01-22 18:11:55

Bonsoir Hans,

Als je een "goot" maakt van geotextile met daarin kiezels en een drainagebuis zoals hierboven beschreven heb je geen betonnen goot nodig. Zonde van je geld en moeite. Bovendien past het harde beton bouwtechnisch in het geheel niet bij oude "zachte" muren. Ik zou het persoonlijk in elk geval niet doen.

Salutations, Jos