Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

orgaandonatie twee vragen

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2011-01-18 10:37:42

Voor zover ik weet zitten alle standaard onderdelen van mijn lichaam er nog in. En de kwaliteit ervan lijkt me redelijk. Als het moment daar is mag men ze hebben, te geef zogezegd. Toen ik nog in Nederland woonde was het zo geregeld dat een en ander op een vlotte manier afgewikkeld zou kunnen worden. Met de emigratie is het voornemen gebleven, maar de organisatie er omheen bestaat niet meer. Hoe zit het met de regels hier in F ?

Recente berichtgeving geeft aan dat Nederlanders voor orgaan donaties uitwijken naar België. De wachtlijsten daar zouden korter zijn vanwege een groter aanbod van organen. Dat laatste lijkt me wat vreemd. Ik dacht dat “nationale” organen binnen heel Europa terbeschikking werden gesteld. Hoe zit dat ?

Truc

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2011-01-18 12:43:19

Zie hier Truc en Machin voor het Franse systeem. Warm aanbevolen ! Ik bewaar het kaartje bij m'n carte vitale. En als ik het goed, heb jij wel twee levers, vier nieren en nog zo wat dubbel...

Wat België aangaat : ik begreep dat NL-ers daar vooral shopten om iets te halen, niet om iets te brengen.

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2011-01-18 17:55:23

Nederland is aangesloten bij Eurotransplant, dat is een samenwerkingsverband van NL, BE, DE, Oostenrijken nog wat andere zuid-oostelijke Europese landen. Frankrijk, Spanje en Italie vallen er niet onder. En ja, Belgie heeft een ander donatiesysteem dan NL en daar profiteren Nederlanders wel van. Er is enige ongelijkheid. In Belgie ben je namelijk automatisch donor tot je hebt aangegeven dat je het niet wilt. In NL is dat nog niet het geval. Dus is Belgie worden meer organen per hoofd van de bevolking afgestaan dan in Nederland.

Hoe het precies in Frankrijk zit weet ik niet meer precies. Ik zou het moeten weten maar heb er haast niet mee te maken. Ik heb wel zo een kaartje in mijn beurs.

Ingrid

avatar#5104
marie-henriette
Berichten: 11
Reacties: 28

#3 Geplaatst: 2011-03-24 13:05:28

In mijn opleiding dialyseverpleegkundige leerden we dat in Nederland een Toestemmingssysteem hebben wat betreft orgaandonatie. In Frankrijk kent men het Geen Bezwaar Systeem. Dat betekent dat je automatisch donor bent tenzij je (of je familie) daar bezwaar tegen hebt.

Als je op rommelmarkten komt staat er soms (tot nu toe 2 keer gezien) een kraam met info over donatie. Inderdaad heeft men hier het Geen Bezwaar Systeem. Verder heb ik verteld wat voor 'soorten' nierdonaties er in Nederland bestaan.

Mieke