Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Massakachel in muur van natuursteen aanbrengen

Auteur Bericht

avatar#8060
Furpie
Berichten: 7
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2011-01-18 10:43:23

Om ons natuurstenen huis in de toekomst te kunnen verwarmen gaan wij een 'Poele de masse' in een natuurstenen (graniet) muur aanbrengen. Het gaat om een zg Bergkachel. Wij kopen alleen het binnenwerk en metselen het vervolgens in.

Voor zover ik kan beoordelen is de muur gemetselt met kalk/zand specie. Wel lang geleden trouwens. De opening is al gemaakt mbv een betonnen latei. Nu moet ik nog de zijkanten van de muur afwerken. De vraag ik hoe ik dat het beste kan doen? De kachel zal warmte aan de muur afgeven. Welke specie heeft daarvoor goede eigenschappen? Welke steensoort en specie gebruik ik het beste voor het afwerken van de voor- en achterzijde van de kachel? En is er wellicht iemand die ervaring heeft met een massakachel in een muur? Tips etc zijn altijd welkom. Ervaren hoe een dergelijke kachel is zou ook fijn zijn. Onze buren hebben een losstaande 'Tulikuvi' maar moeten vanwege zeer slechte isolatie bijstoken. Daar heb ik dus niks aan. Isoleren van ons huis gaan we aan de buitenkant doen maar dat is weer een ander topic.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2011-01-18 15:33:40

René-Furpi,

ten eerste welkom op dit forum!

De Bergkachel is volgens mijn informatie uit betonnen elementen gestapeld. Als je die in een met kalkspecie gemetselde muur van natuursteen inmetselt kan het zijn dat kachel en muur verschillende thermische uitzettingscoëfficiënten hebben; en dat is vragen om scheuren. Heb je dit bedacht? Of met de leverancier besproken?

In ieder geval zou ik een zachte en elastische specie gebruiken, dus zeker geen cement maar een kalk/zand specie. Dat is uiteindelijk de techniek die ik van Alpenhütten in Oostenrijk ken: kachel ingemetseld in de muur tussen keuken en gastenverblijf, vanuit de keuken gestookt, geeft warmte af aan de gastruimte. En natuurlijk zijn kachel en muur met dezelfde stenen en dezelfde specie gemetseld.

De ervaring is die van een heel aangename vorm van warmte: volop straling, en vanwege de lage oppervlaktetemperatuur een geringe warmteoverdracht door convectie. Natuurlijk is zo'n kachel ontzettend traag: duurt lang voor hij warm is, maar blijft dan ook lang warm. Past goed bij een traditioneel huis dat ook thermisch traag is.

Persoonlijke ervaring (ik bedoel: in eigen huis) met een massakachel in een muur heb ik niet.

Christian von Klösterlein

avatar#8060
Furpie
Berichten: 7
Reacties: 3

#2 Geplaatst: 2011-01-18 21:46:22

Dag Christian,

Bedankt voor je welkom en antwoord.

Ivm het uitzetten van de kachel is geadviseerd boven de kachel 5cm ruimte te houden. Aan weerskanten zou dat niet nodig zijn maar ik zal nog extra informeren. Kalk/zand lijkt mij ook de beste oplossing.

Het hoeft ook op stel en sprong. Vanwege de financien zal er een tussenoplossing komen in de vorm van een gewone houtkachel. Maar ik moet eea wel voorbereiden.

Groeten, René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2011-01-19 08:15:43

René,

Het hoeft ook op stel en sprong (SIC!)

Het hoeft ook niet op stel en sprong?

Als ooit de Bergkachel neergezet wordt ben ik benieuwd naar de ervaringen.

Hoe gaat het met vervoer en opzetten?

Hoe gaat het stoken?

Wat is het warmtegevoel?

En terugmelding is steeds gewenst!

Christian von Klösterlein