Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

weigering van de marie om een electra lijn aan te leggen

Auteur Bericht

avatar#7666
peter velthuyzen
Berichten: 3
Reacties: 15

#0 Geplaatst: 2011-01-20 18:10:27

Hallo we hebben al 15 jaar een huis in de Champagne Ardennes , prachtig, echter electra ontbreekt, dus we moeten electra opwekken via een aggregaat, dit kost uiteraard veel meer dan via het electranet. Nu is ons huis gesitueerd op 7 kilometer van de dichtbijzijnde aansluiting en daarom weigert de burgemeester al sinds jaren om ons aan te sluiten.

Kan hij dat doen volgens de Franse wet en is er zoiets als een Europees besluit dat elk persoon recht heeft op electra in Europa?

Ik hoop iets te horen wat wij gerechtelijk zouden kunnen doen.

Peter en Carla Velthuyzen

Rocroi

France

avatar#7191
Champvert
Berichten: 7
Reacties: 11

#1 Geplaatst: 2011-01-20 19:28:34

Voor zover ik het weet (ook uit eigen ervaring..) geldt er een verplichting tot raccordement bij het afgeven van een bouwvergunning. Vervolgens ontstaat er dan een onderhandeling over de eigen bijdrage, van de aanvrager PdC, aan de uitbreiding van het electriciteitsnet in ruil voor de bereidheid van de Mairie om mee te werken aan de afgifte van een Permis de Construire. Dit soort zaken ligt, hebben wij begrepen, zeer gevoelig omdat de Marie 'normalement' officieel niet aan zo'n koehandel mag meewerken. Zij krijgen namelijk ook departementale subsidie voor zo'n uitbreiding, uiteraard in de veronderstelling dat de Marie de rest betaalt en niet doorfactureert aan de aanvrager PdC.

Kees 

avatar#7666
peter velthuyzen
Berichten: 3
Reacties: 15

#2 Geplaatst: 2011-01-20 23:01:11

Dank je wel voor je reactie.

Het gaat hier echter niet om een "permis de conduire" want het huis staat er al 100 jaar. Wij betalen dus alle gemeentelijke lasten wel en ook het departement, maar toch weigeren ze. Mijn vraag blijft zijn ze gebonden om het te leveren via Frans rect of Europees recht?

Peter

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-01-21 01:18:10

Peter,

Juridisch heb ik hier geen sluitend antwoord op. Alleen de verwijzing in dit artikel over de électrification rurale in de jaren dertig van de vorige eeuw, naar het uitgangspunt van de égalité waar toen voor gekozen werd. Een vorm van solidarité tussen sterkeren en zwakkeren, indertijd vertaald als gelijke kansen op électrification, ongeacht de ligging van je woning. Het is nu meer een commerciële markt benadering geworden. Ik las ergens op internet dat voor de aansluiting van une maison isolée op 400 meter afstand van het réseau de ERDF ongeveer € 25.000 rekent. Dat spoort aardig met de ERDF offerte die Xychix een paar weken geleden hier op het forum noemde, € 32.000 voor 600 meter. Bij de voorbeelden op internet gaat het meestal wel om nieuwbouw. En dat is natuurlijk toch wel een verschil met jouw situatie. Ik vermoed dat er vroeger misschien ook wel sprake zal zijn geweest van een (geringe) eigen bijdrage, en dat een vorige generatie eigenaren er maar van af heeft gezien. Maar die paar honderd francs eigen bijdrage van toen vallen in het niet bij wat je er tegenwoordig voor neer moet tellen. En kan, of moet de gemeente, het departement dat betalen of medefinancieren? Bij nieuwbouwprojecten, lotissements, is dat een punt van regelgeving, sinds begin 2008 op geheel nieuwe leest geschoeid, en eerder al in 2000 en 2003 essentieel veranderd. Met daarin  bepaalde verdeelsleutels voor de kosten, vaak nog verder uit te onderhandelen door betrokken partijen. En ook daar geldt dat regionale overheden en zeker de kleinere plattelands gemeentes een krap budget hebben. Die vergaderen al snel uren over een paar honderd euro. En zelfs indien je ergens een juridische voet tussen de deur zou kunnen krijgen, stel je eens voor hoe je positie in zo'n kleine plattelands gemeenschap zou zijn wanneer van de paar honderd inwoners de vijftig contribuabelen met een stevige lastenverzwaring geconfronteerd zouden moeten worden om de begroting weer in evenwicht te krijgen. De particulier die buiten dat soort vinex-locaties wat wil regelen staat er alleen voor. Ik ben bang dat de ERDF niet voor niets hele handboeken heeft hoe de raccordement des utilistaueurs au réseau public te berekenen, daar zal toch wel een juridische basis aan ten grondslag liggen. Wat ik er van begrepen heb is dat alleen wanneer er sprake is van een nieuwe aansluiting dans le cadre d'une autorisation d'urbanisme er een gemengde financiering plaatsvindt: ERDF, overheden, projectontwikkelaar en/of toekomstige eigenaren. In alle andere gevallen wordt de rekening zo te lezen bij je thuis bezorgd: c'est le demandeur qui paie, forfait ou coût réel.

Rob

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2011-01-21 10:05:28

Bij het verlenen van een CU (dus voordat er sprake is van bouwvergunning) is de mairie verplicht de reseaux aan te leggen naar de limite van je perceel. In kleine gemeenten geldt: betaal je niet mee, krijg je meestal geen CU, en kan je dus geen bouwvergunning aanvragen.

Als je er in jouw geval rechtmatig woont, lijkt het me dat je kunt afdwingen dat de mairie de electra doortrekt naar je perceelgrens.

avatar#7666
peter velthuyzen
Berichten: 3
Reacties: 15

#5 Geplaatst: 2011-01-21 12:35:14

Dank je wel Rob voor je uitgebreide uitleg. Gezien de kosten om 600 meter te overbruggen ben ik , op 7 kilometer liggend, al gauw bijna een half miljoen Euro's kwijt en dat heb ik uiteraard niet.

Jean Paul ook jij hartelijk dank voor je reactie.

Inderdaad ben ik al 15 jaar de rechtmatige eigenaar, maar gezien de uitleg van Rob

zal de burgemeester blijven weigeren.

Is er niet een Europese wetgeving die Frankrijk verplicht om al zijn ingezetenen electra te leveren?

Wie weet daar een antwoord op?

Peter en Carla Velthuyzen

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2011-01-21 13:16:37

Als je tijd hebt en Frans kunt lezen, vind je bij google.fr een vracht aan informatie.

Gebruik de zoekwoorden obligation raccordement reseau electricite

Wim

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#7 Geplaatst: 2011-01-23 20:55:52

De eerder genoemde offerte, door mij aangevraagd, gold ook voor een bestaand huis (uit +/- 1940). Staat notarieel wel te boek als 'woonhuis' en derhalve zou er een CU moeten zijn of iig. verkrijgbaar moeten zijn.

Ik heb geen bouwvergunning aangevraagd of lopen.

(ik hoop deze wel te krijgen voor een schuur, ben bang dat me dat geen electra oplevert)

Ik volg deze discussie dan ook op de voet omdat ik met hetzelfde probleem zit. Met gas / zonnepanelen + aggregaat weet ik me  nu nog aardig te redden.

Mijn gevoel zegt overigens dat je beter vriendjes kunt worden met de Marie en zien wat er te halen valt dan dat je 'm helemaal scheel aanklaagt...

-edit- ik zie nu overigens dat je het al lang hebt.... AUW, nog voordat de markt commercieel was had je mogelijk opties. de EDF had toen alleen recht maar ook de plicht om in ruil daarvoor aansluitingen te maken. De offerte voor onze woning was TOEN (vorige eigenaar) 12.000 euro, nu 28.507.50 Euro + aansluiting aan huis (door mij elders op dit forum naar 32.000 afgerond)