Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Houten tuinhuisje isoleren

Auteur Bericht

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#0 Geplaatst: 2011-01-21 17:04:02

Heeft iemand enig idee hoe je het beste een houten tuinhuis 20 mm dikte kunt isoleren?

Ik heb op deze site http://www.tuinhuis-site.nl/content/tuinhuis-isoleren iets gevonden en voorgelegd aan mijn collega's, maar die vertelden me dat het niet iets is om naar huis te schrijven.....

Omdat het in hun ogen toch gaat rotten het hout.

Heeft iemand andere meningen tips, dan hoor ik het graag!

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2011-01-21 20:36:17

Michael,

Als je het precies zo doet als op die site beschreven, is het helemaal goed. Ik weet niet welk vak jouw collega s uitoefenen, maar ik spreek als architect en het is gewoon in orde zoals het beschreven is. De vloer is nog wel even een verhaal apart, ik denk dat het tuinhuis er al staat, dus een goede onderplaat van beton moet er dan maar net zijn... Je kunt het beste PUR platen (floor mate van Dow) of Foamglas neerleggen op een dampdichte folie in dit geval. Bovenop de isolatielaag leg je weer een dampdichte laag, analoog aan de wanden en plafond. Afwerking kan met underlayment, tegels oid. Verbind alle dampdichte lagen onderling, dus de vloerfolie met plakband aan de wandfolie vastmaken, waar die tegen elkaar komen. 10 cm isolatie is al heel aardig, 14cm is ideaal. Als de dampremmende laag correct wordt aangebracht, kan het hout niet rotten. 

Succes, Dit

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-01-22 21:42:57

Michael en Dit,

de op de tuinhuis-site beschreven oplossing volgt de beproefde methode, namelijk met een opbouw van binnen naar buiten:

wandplaat (OSB of gipsplaat)

dampdichte folie

isolatiedeken

dampopen folie

luchtspouw

buitenschil, hier hout.

Alles OK. Enige opmerking:

de latjes van 1cm, die op de wand gespijkerd worden, vind ik een beetje weinig, vooral omdat hierop geen stijve laag komt maar een folie die door de isolatie vervormd kan worden waardoor de folie tegen het hout kan gaan liggen - en luchtcirculatie aan de achterkant van het hout is belangrijk!

Kunnen je vrienden hun bezwaren specificeren?

Problematiek van de vloerisolatie zie bij Dit.

Christian von Klösterlein

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#3 Geplaatst: 2011-01-26 02:11:01

Ik heb in NL een oud tuinhuis van gepotdekselde planken en rieten kap (dat riet isoleert goed). Bij renovatie (ca. 15 jaar terug) zijn de wanden aan de binnenkant geisoleerd met dun reflecterende bubbel-isolatie spul ca. 5 mm dik (jawel: isolation mince!!), geniet op de houten stijlen van de bestaande wand. De wand is aan de binnenkant verder afgewerkt met multiplex (ca 10 mm). Er is ook een multiplex plafond aangebracht (op ruim 2 m hoogte). Op de oorspronkelijke planken vloer (die aan de onderkant ventileert) is een dekvloer aangebracht, ook van multiplex. 

Deze ruimte van ca. 3x 3.5 m, overigens met ramen/deuren van enkel glas, die als logeerkamer wordt gebruikt, is ook in de winter met een klein ventilator kacheltje (1500 W?) in een paar uur warm te krijgen! Nooit problemen ondervonden met vocht en houtrot. Wel houtworm gehad, dat bleek redelijk te bestrijden vanaf de buitenkant.

Als het  tuinhuis in de winter regelmatig gebruikt wordt en er meer vocht geproduceerd kan worden dan de ventilatie aan kan (deur/raam op een kier), is een meer sophisticated isolatie met die dampremmende lagen en dikkere isolatie als hierboven aangegeven misschien van belang om de verwarmingskosten te verminderen. 

Hopelijk heb je iets aan deze ervaring.

Maxandr