Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe gaan de hazen lopen ?

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2011-01-23 11:16:46

Het politieke bedrijf blijft boeien. Hier in Frankrijk ben ik een onschuldige toe- kijker; ik mag niet mee doen en ben niet verantwoordelijk voor het resultaat. Voor 2012 staan de presidentsverkiezingen op de rol.

Het Franse systeem, waarin in twee rondes naar het eindresultaat wordt gewerkt garandeert twee dingen. Ten eerste kunnen alle snippers van links en rechts meedoen. Zo wordt hun politiek gewicht van dat moment bepaald. En ten tweede -het belangrijkste- er komt een eenduidige winnaar uit de bus.

Ter linker zijde zijn de snippers van oudsher bekend, ook hun politieke gewicht is op enkele procenten na voorspelbaar. De strijd -links- verplaatst zich naar de PS die de presidentskandidaten via primairies (primaries) zal kiezen. Dat wordt weer een stoffig geheel met verwijten over en weer, gedoe en gezeur. Leuk voor de watchers, slecht voor het imago. De meest reële uitkomst lijkt me Strauss Kahn. Aubry kan wel een partij in de hand houden, maar de natie is een maatje te groot voor haar. Aan Royal kleeft nog het verlies van 2008.

Rechts moet dus een kandidaat hebben die het op kan nemen tegen Strauss Kahn.

Ook rechts biedt geen vernieuwing, niet in programmatische zin noch in het aanbod van de poppetjes. (Maar oh wat ben ik blij met het vertrek van Phillipe de Villiers, de man is zo mogelijk nog dommer dan zijn Nederlandse tegenhanger Wilders.)

Naast de bestaande clubs het FN met zijn nieuwe chef Le Pen en de MoDem met Bayrou komen nu de slachtoffers van Sarkozy in beeld. De door de président gewipte ministers Borloo en Morin zijn druk doende met dineren, rassembleren en imponeren. Waar het nu omgaat is de uitkomst op rechts, de tegenstander van Strauss Kahn.

Het draait allemaal om Sarkozy. Hij kan niet meer drijven op eigen kracht. Hij blijkt inhoudelijk toch niet zo'n zwaargewicht als gedacht en zijn politieke imago is behoorlijk aangetast. Hij zal voor zijn herverkiezing moeten gaan samenwerken. De vraag is nu, kan er naast het FN (met het bekende politieke gewicht) en het UMP zelf (met zijn afgetakelde politieke gewicht) een groep ontstaan die voldoende stemmen trekt om het rechtse blok (exclusief het FN) sterk genoeg te maken om Sarkozy in het zadel te houden. (Afgezien of dat wenselijk is natuurlijk.)

Truc

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2011-01-23 18:49:56

Truc, wat u allemaal aansnijdt is me te groot.

Laat me reageren op één dingetje : "En ten tweede -het belangrijkste- er komt een eenduidige winnaar uit de bus."

'n Eénduidige winnaar ? Met 'n procentje of amper twee méér dan de helft ? Dus amper vier procent méér dan z'n tegenstrever ? En zich tegelijk de president van Alle Fransen durven noemen ?

De arrogantie aan de macht. Of neen : dat heet democratie.

Peter (wie eenmaal Ségolène geroken heeft, is verloren. Ik heb, ik ben).