Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

koper of aluminium voedingskabel

Auteur Bericht

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#0 Geplaatst: 2011-01-26 16:26:47

Geachte forumgenoten, speciaal voor Rob van der Molen en Christian als de echt deskundigen,

Na de keuring door de Consuel bleek (helaas) dat mijn voedingskabel met 2 keer 25 mm2, in verband met de electrische verwarming, niet voldoende was. De keurmeester besliste dat het zeker 2 keer 40mm2 zou moeten zijn. Aan mij dus het klusje om die (oude) kabel eruit te trekken en de nieuwe zwaardere kabel  er in te trekken. Ik heb al gehoord dat ik wellicjht de hele kabel met gaine en al moet uitgraven en dan een nieuwe zwaardere kabel inbouwen. Mijn vraag is nu de volgende. Ik hoor dat er ook aluminiumkabel bestaat die goedkoper is dan koper (hoge koperprijs) maar dan veel dikker moet zijn en ook nog niet zo goed bestand is tegen trek. Hebben jullie hier informatie over, waar kan ik dergelijke kabel kopen, met wat voor ptijs moet ik rekenen houden en is aluminium inderdaad goedkoper. Daarna maar weer hopen dat de Consuel daarna wel goedkeurt ;-))

avec sincère salutations

Dominique

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-01-26 19:56:43

Dominque,

Om welke afstand gaat het? En wat voor disjoncteur de branchement hangt er bij jullie? Wanneer je een DB hebt van 15/30/45 Ampère, en een abonnement van 30 Ampère, wordt meestal gekozen voor een dimensionering op een maximaal toelaatbare stroom van 45 A, als een reserve marge voor mogelijke uitbreiding in de toekomst. Hetzelfde verhaal gaat op voor een DB van 30/45/60 A, en je zit op een abonnement van 45 A, dan wordt 60 A als uitgangspunt genomen. En of dit de goedkeuring van het Consuel gezag kan wegdragen weet ik niet, maar twee van 25mm² er bij trekken? Bij het omzetten van 3-fase aansluitingen naar monophasé was de EDF daar in het verleden vrij makkelijk mee: de vier kabels werden twee aan twee parallel geschakeld. Maar dat is de EDF, iets machtiger dan een eenvoudige particulier die een aanzienlijk geringere machtspositie heeft om het maar voorzichtig te formuleren. En kijk nog even naar deze achtergrondinformatie van de UTE over de NFC 14-100 normen, misschien heb je er nog wat aan. Voor koper is dit een overzichtstabel, en hier nog een rekenvoorbeeld met ook aluminium kabel. Voor de aannemers is er nog dit ERDF overzicht. Prijzen zijn dagprijzen tegenwoordig, als het zo doorgaat wordt koper straks nog duurder dan goud. Aluminium, mits je er zeker van bent dat je ondergrond stabiel is, en je niet het risico loopt van trekkrachten of anderssoortige vervormende invloeden, is dan inderdaad het goedkopere alternatief. Aan de Schneider gids voor installatietechniek, een tabel voor de chute de tension, ontleen ik de volgende omrekenfactoren voor koper/aluminium, section en mm²: 6/10, 10/16,16/25, 25/35, 35/50, 50/70 en 70/120. Kan ook met deze rekenmachine, of met deze tabel (triphasé). Dit soort stevige prijskaartjes voor langere afstanden monophasé bekabeling verklaart ook waarom afgelegen boerderijen meestal triphasé worden gevoed. Niet alleen omdat boeren zo graag 3-fase apparatuur gebruiken, maar ook omdat je kunt volstaan met een geringere draaddoorsnede.

Rob van der Meulen

p.s. Rob van der Molen werkte vroeger bij de Sociaal Economische Raad in Den Haag.

p.s.2 Dit is een tabel die ook ooit had opgezocht, en daar staat geen 40 mm² bij, misschien nieuw in het assortiment, nog niet eerder gezien.

Standaard kabel, section in mm²
1,5 - 2,5 - 4 - 6 - 10 - 16 - 25 - 35 - 50 - 70 - 95 - 120 - 150 - 185 - 240 - 300

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2011-01-26 21:48:55

Wij hebben 5 jaar geleden alu kabel zelfgelegd ipv koper want stuk goedkoper. Ergens bij Toulouse een kabeldistributeur gevonden, per email een devis, zelf halen. We hadden 130 meter nodig, ik meen dat het 120mm2 is geworden bij 45A. Alu heeft een hogere weerstand dus je hebt altijd dikker alu dan koper nodig. Enige voordeel van koper is dat het wat rekbaarder is, een electricien vertelde me dat bij sommige niet stabiele terreinen in uitzonderlijke gevallen dat belangrijk kan zijn. Vonden wij geen issue. Alu en koperprijzen zijn dagprijzen...

Je kan de Consuel even bellen welke dikte alu ze goedkeuren in jouw geval, er is een formule voor (obv afstand en Ampere). Ben die zelf kwijt, maar als je even zoekt op internet.

Daar waar je alu kabel koppelt aan koper draad kun je het beste een speciaal koppelstuk (alu vs koper) toepassen, verkrijgbaar bij de echte electraboer. Dit ivm met scheikundige reactie koper/alu en corrosie.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-02-05 16:49:22

@ Jean-Paul

Koper of aluminium, daarover wordt verschillend gedacht. Niet door de makers van handige calculettes, want die gehoorzamen aan rechtlijnige natuurwetten, maar zo te beluisteren wel door Consuel en de ERDF. Hier in Frankrijk werkzame Engelse electriciens, misschien hangt het van de regio af (Dordogne, Bretagne, Normandië), stellen dat zij alleen voor koperen kabels de Consuel goedkeuring krijgen. We hebben het dan over die bekende laatste dertig meter. Van erfscheiding met daar een EDF kastje naar de groepenkast toe binnenshuis. Particulieren of eenvoudige electriciens zouden voor dat traject een soort aluminium verbod hebben, waar de ERDF in vergelijkbare situaties dat wel mag gebruiken. Meten met twee maten dus. In de Franse elektrabranche wordt de laatste jaren er meer dan eens over geklaagd dat sinds alles geprivatiseerd is, ERDF en EDF zijn opgeknipt, het steeds moeilijker wordt om iemand te vinden die echt verantwoordelijkheid ergens voor durft te nemen. Er zou eigenlijk een soort niemandsland bestaan tussen de NF C 14-100 en de NF C 15-100 normen. De ERDF is verantwoordelijk voor de bekabeling tot aan de meter voor bij de weg, binnenshuis is het uiteraard volledig NF C 15-100, en daar tussenin spelen zich klaarblijkelijk wat competentie- en interpretatiegevechtjes af tussen de drie betrokken partijen. En gezien de koperprijzen is het dan de particulier die daar een fors hogere rekening voor gepresenteerd krijgt. Ik heb er deze week met Promotelec over gebeld, maar daar werd wat ontwijkend gereageerd. Kortom, Jean-Paul, ik ben benieuwd hoe die inzegening door Consuel van jullie bekabeling en elektrische installatie verlopen is. Nog discussies hierover gehad?

Rob

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2011-02-06 12:04:01

De Consuel had nergens problemen met onze installatie. We hadden voorafgaande aan installatie (en inkoop) gebeld met Promotelec en die vertelden ons dat de alu dikker dient te zijn dan koper, zie hierboven, maar geen probleem. De EDF had er bij aansluiting ook geen problemen mee. Maar ja, het is al weer 4 jaar geleden...