Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Sarko en het vliegend tapijt

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-01-28 18:16:26

Sarkozy en zijn minister(s) hebben wat kritiek te verdragen betreffende de bonje in Tunesië, maar de soep wordt zelden zo heet gegeten als ze opgediend wordt.

Ben net terug van een kort retourtje Rabat waar natuurlijk ook op straat het een en ander op te vangen valt en men toch maar blij is met hun redelijk liberale koning M6.

Wel spannende tijden overigens nu ook Egypte de dans der onlusten niet meer ontspringt.

Mijn hart jubelt, we gaan de goede kant op.

Cees.

                      

avatar#6601
PíHomme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2011-01-29 12:53:23

Un aller simple au paradis ?

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-01-29 13:39:08

Nee, niet een aller simple au paradis Peter, maar wel een beetje comfortabeler in de hel.

Wij zijn opgegroeid in Europa waar vrijheid net zo normaal is als het kopen van een rol beschuit.

En laat ik er bij zeggen, ook in andere delen van dit Europa zijn bepaalde vrijheden geen zekerheid, in polen wordt er heel anders over democratie gedacht dan in Frankrijk of Nederland bijvoorbeeld.

Als je dan kijkt naar landen als Marokko waar de koning zijn vrouw aan het volk toonde, terwijl iedere moslim in de wereld met afschuw het hoofd afwende, en je ziet de armoede en ellende in landen als Algerije, Tunesië, en verder de hete hel van de woestijnen in, dan loop ik soms wel eens op straat of in een supermarkt achter een kar overladen met hemels goeds, dan denk ik, wat is het toch oneerlijk.

Ook in Jordanie broeit het, duizenden mensen protesteren ook daar tegen de regimes die alles behalve democratisch zijn.

Misschien komen we zo van Bin en zijn aanhangers af, laat het volk spreken.

Hoe vreemd het ook klinkt, toch zie ik duidelijk een verschil tussen Nederlanders en zijn emigranten, en Frankrijk.

Verbazend ook dat bijna alle jongeren in Rabat vloeiend Frans spreken.

Heeft taal zoveel te zeggen?

Cees.

avatar#6601
PíHomme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2011-01-29 13:52:33

Ik dacht dat je 't over Monsieur le Président had...

Vertel me meer over de verschillen "tussen Nederlanders en zijn emigranten, en Frankrijk", want ik begrijp je niet goed.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2011-01-29 15:01:09

Aardig is dat de "revoluties" in Tunesië en Egypte nu eens niet van buiten aangejaagd komen maar van binnenuit. De voormalige kolonisatoren en huidige "bevriende naties" lopen op eieren. Zo zag ik een overduidelijk wauwelende persmeneer van het Witte Huis die geen raad wist met de vragen van de journalisten.

Wat heeft geholpen: een goed opgeleide jeugd en verbindingsmiddelen als mobieltjes en internet.

Hoe essentieel scholing en internet zijn voor democratisering blijkt maar weer eens.

De geest is uit de fles. Mooi.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-01-29 20:54:09

“Aardig is dat de "revoluties" in Tunesië en Egypte nu eens niet van buiten aangejaagd komen maar van binnenuit.”

Ehhhh…….

Ander verhaal;

Ik had drie weken geleden nog een discussie met een groepje wat me maar geen gelijk wilde geven, helaas zullen ze nu toch achter hun oren krabben.

De mensen van rond de 45 – 50 zitten in een tijdsvacuüm, noem ik het maar even snel, heb er nog geen betere en mooiere naam voor gevonden.

De huidige generatie zijn mensen die heel anders communiceren dan deze groep, ze verdienen meer geld, groeien op in de anonimiteit, en zijn minder bang voor de klappen, mede doordat ze de anonimiteit als (onterechte) veiligheidsmuur zien.

Ja steven, de scholing heeft wat geholpen, maar zeker niet voldoende.

Het is de mobile telefoon die als eerste in aanmerking komt en daarna internet wat de geheimen van de dictators nauwelijks verborgen kan houden.

Een abonnement mobiel, sms, en internet kost nauwelijks zevenentwintig euro en waar ik ook ga of sta, zelfs in de trein of de kroeg kan ik onbeperkt internet op.

(reactie op die renault 4 is vanuit marokko via m’n mobieltje geplaatst)

Wikileaks, internet en snelle jongens, met een duwtje van een of ander en dan breekt de H los.

De geest is uit de fles, Iran probeert zijn geest in de fles te houden door zich snel achter de demonstranten te scharen, maar ook daar is de kans groot dat het mis gaat.

Lang leve internet, lang leve de anonimiteit, lang leven de vrijheid, op naar gaza!

(slimme jongens in dat keppeltjesland hebben voorgesteld een aantal telefoontjes te "verliezen" daar, en dan vooral zorgen dat de abonnementen niet stop gezet worden door orange) 

De geest is uit de fles, juist steven, we gaan een mooie tijd tegemoet.

Cees.

Nagekomen ;

Ik werd getipt om dit eens te beluisteren.

En zo veranderd de wereld, zij het heel langzaam, de wereld veranderd.

Bravo voor Ali B en Negative.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2011-01-30 00:23:01

Les dirigeants occidentaux demandent au président égyptien d’"éviter à tout prix l’usage de la violence".

L’étau se resserre autour du président égyptien. Nicolas Sarkozy, Angela Merkel et David Cameron ont rédigé une déclaration commune diffusée samedi par l’Elysée. Ils demandent à Hosni Moubarak d’éviter la violence par tous les moyens, alors qu’au moins 92 personnes sont mortes ces derniers jours lors d’un mouvement de contestation sans précédent à l’encontre du gouvernement. De son côté, Barack Obama a appelé à la retenue pour éviter la violence et convoqué une réunion de crise.

"Nous sommes vivement préoccupés par les événements que nous observons en Egypte. Nous reconnaissons le rôle modérateur que le président Moubarak a joué depuis de nombreuses années au Moyen-Orient. Nous lui demandons désormais de faire preuve de la même modération pour traiter la situation actuelle en Egypte", écrivent le président français, la chancelière allemande et le Premier ministre britannique.

Tenir les promesses

"Nous appelons le président Moubarak à éviter à tout prix l'usage de la violence contre des civils sans armes et appelons les manifestants à exercer leur droit pacifiquement", poursuivent-ils.

"Il est essentiel que les réformes politiques, économiques et sociales à venir que le président Moubarak a promises soient mises en œuvre pleinement et rapidement et qu'elles répondent aux aspirations du peuple égyptien", ajoutent les trois responsables européens.

De ware strijd tegen het terrorisme is eindelijk begonnen.

 

Cees.

avatar#6601
PíHomme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2011-01-30 07:08:20

Cees, ik volg je slecht. Leg me toch het verband uit tussen de dictaturen in Noord-Afrika, in het Nabije Oosten, in het Midden-Oosten en verderop enerzijds en 'het' terrorisme anderszijds.

Welke "ware strijd tegen het terrorisme is eindelijk begonnen" ? Vanwege de huidige ontwikkelingen in Tunesië en Egypte ?

En hoezo "Lang leve internet, lang leve de anonimiteit, lang leven de vrijheid, op naar gaza!" Dat laatste snap ik niet.

Of bedrijf je gewoon propaganda ? Dat kan natuurlijk ook, dat mag in Entre bavards. Maar wat het met Sarko, zijn vliegende tapijt of met Frankrijk te maken heeft, ontgaat me.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-01-30 10:07:45

@Peter

De gemeenschappelijke factor is armoe, werkeloosheid, corruptie, machtsmisbruik, dat is ook de voedingsbodem voor terrorisme. Met een volle buik is het slecht protesteren en bovendien worden bomvesten niet in de buikmaten geleverd.

Ik begrijp ook, dat de revolutie is gebouwd op de moderne communicatie. Als die er vroeger als was geweest dan hadden de Romeinen negers geweest met hun verdeel en heers.

De link naar 'Gaza' is ook voor mij inhoudelijk niet duidelijk. Ik denk dat Cees pro plestijns is.

Sarko is Frankrijk, en Frankrijk beschouwd Afrika en het Midden Oosten mog steeds als een deel van zijn achtertuin.

Wat @Peter vraagt, wat Sarkozy met Frankrijk te maken heeft, ja dat weet ik ook niet... :-))

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2011-01-30 11:01:16

Frankrijk houdt zich stil rond de ontwikkelingen in Egypte en wil niet nog eens de oren worden gewassen zoals bij het optreden aan het begin van het rumoer in Tunesië, toen minister Alliot nog hulp aanbood aan Ben Ali om de orde in zijn land te handhaven. Frankrijk roept nu wat vrijblijvendheden, zoals de noodzaak om hervormingen door te voeren en om te luisteren naar de wensen van het volk.

Lees het bericht op de homepage: Oud-ambassadeur: 'Parijs was op de hoogte van 'Tunesië'

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2011-01-30 11:25:39

Zoals ik geleerd heb tijdens mijn studie bij verontrustende symptomen maar wanneer verder ingrijpen riskant was: "voorzichtig niets doen" (en ondertussen raad vragen bij meer geleerde collega's, de boeken er nog eens op naslaan, af en toe een extra onderzoek....)

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2011-01-30 11:28:53

Peter, precies zoals goepie zegt ;

“De gemeenschappelijke factor is armoe, werkeloosheid, corruptie, machtsmisbruik, dat is ook de voedingsbodem voor terrorisme”

En wat heeft gaza ermee te maken?

Nee goepie, je kent me te kort om me pro-palestijns te beschouwen, ik ben niet anti en niet pro, ik ben humaan.

De leiders van dit soort broeihaarden houden de macht door hun volk dom en hongerig te houden, net als de kerk in menig oud gereformeerd dorpje.

De leiders willen geen mensen die het eigen initiatief nemen, ze willen geen kinderen die zeggen niet te willen trouwen, ze willen geen vrouwen die een opleiding volgen om directrice te worden.

Aanrecht boerka en bomgordel hebben héél veel gemeen.

Het indirecte probleem is de staat Israel, althans volgens veel mensen in Gaza, Libanon, Iran, Syrië….

Waarom denk je dat een opstand in Iran in elkaar wordt gemept, juist, “krijg vooral niet de vrijheid te zeggen wat niet mag.”

De mensen in gaza hebben niets, geen brood, geen water, geen voorzieningen, geen toekomst, geen verleden.

Zolang je deze mensen zo houd doen ze wat je van ze verlangt, want zelfs de bomgordel is beter dan het nu.

Wat nu als ze gaan zien dat men in Egypte vrij is om te zeggen wat ze willen, ze kunnen naar school gaan, ze kunnen zelf de akkers op gaan zonder soldaten, ze kunnen leren leven met de buren misschien?

Ze zouden zeggen “ja zeg, ik ga toch geen belasting betalen om daar een stel boeven met een baard te spekken die daar in de bergen zitten en zelf moet ik honger lijden”.

Als je dat nu zegt wordt je Nederlanderschap ontkend en wordt je opgehangen.

Men scheld zo graag op Israel, maar er is in de hele Arabische wereld niet één land waar democratie op zo’n hoog punt staat, waar iedereen kan leven ongeacht zijn sexe, religie, of politieke opvatting.

Het ware te wensen dat die baarden dat eens inzien.

Bravo voor de moedige mensen in Egypte en Tunesië, en bravo voor Sarkozy, Merkel en Cameron (ik mis Rutte) die er wat van durven zeggen.

Vergeet niet dat Egypte een belangrijke handelspartner is van Frankrijk wat een flinke deuk op kan lopen.

Cees.

avatar#6601
PíHomme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#12 Geplaatst: 2011-01-30 12:14:49

Ik vond het juist zo 'prettig' (wat ik in dit verband 'n heel naar begrip vind overigens) dat de revolte in Tunesië en Egypte nu eens 'n keer niets met religie te maken had.

Laten we dat zo houden.

Armoede, werkloosheid, corruptie, machtsmisbruik, ja, dat zijn de gemeenschappelijke factoren. Maar leidt dit onherroepelijk tot terrorisme ? Zijn de opstandelingen vrijheidsstrijders of terroristen ? Het is de oude discussie, het ligt er maar aan waar je staat.

Mijn sympathie gaat naar de vrijheidsstrijders. Dus vandaag naar het volk van Tunesië en Egypte, bij voorbeeld. Als het nu maar geen terroristen worden.

En Israël is 'n democratie "waar iedereen kan leven ongeacht zijn sexe, religie, of politieke opvatting." Jaja.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-01-30 13:06:14

Mijn maatstok voor de kwaliteit van een land is, hoe ze omgaan met minderheden (vrouwen, homo's enz) en met euthenasie.

Gemeten met deze maatstok scoort Israel voor mij niet erg hoog.

Frankrijk iets beter, mar heeft ook nog een lange weg te gaan.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2011-01-30 14:42:57

Peter;

“Ik vond het juist zo 'prettig' (wat ik in dit verband 'n heel naar begrip vind overigens) dat de revolte in Tunesië en Egypte nu eens 'n keer niets met religie te maken had.”

Armoede, werkloosheid, corruptie, machtsmisbruik, ja, dat zijn de gemeenschappelijke factoren. Maar leidt dit onherroepelijk tot terrorisme ? Zijn de opstandelingen vrijheidsstrijders of terroristen ?

Het terrorisme gebruikt mensen in de bovengenoemde categorie omdat die makkelijk te rekruteren zijn.

Vrijheidsstrijders zijn mensen die niets met terrorisme hebben.

Nu hebben we dus de vrijheidsstrijders aan zet, en daar sta ik volledig achter.

“En Israël is 'n democratie "waar iedereen kan leven ongeacht zijn sexe, religie, of politieke opvatting." Jaja.”

En dat is nu zo flauw, als we over goede dingen hebben wordt je aangevallen op politiek, en zijn het de slechte dingen dan is het opeens religie.

Je zet je zelf in een flauw daglicht Peter.

De religie in israel verbied veel dingen inderdaad, net als de pastoor in oedeldonk en de dominee in kuddelstaart, de cristenuni of de sgp.

In ieder doodnormaal sollicitatieformulier én arbeidscontract in Israel staat dat het noch de werkgever nog de werknemer is VERBODEN te discrimineren op grond van geloof, sexuele voorkeur, of politieke voorkeur.

Laat me niet lachen, daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren.

Frankrijk kent dit soort wetten al helemaal niet, als abdoela soliciteert hoort hij boe noch bah.

In Israel zijn op enkele landen in europa na, meer nachtclubs, bars, en homo-uitgaansgelegenheden dan in welk andere werelddeel dan ook (23 stuks, kan Amsterdam jaloers op zijn), ja zelfs het homohuwelijk kan voltrokken worden door de rabijn, en is er twee maal per jaar een gaypride.

In Frankrijk is men druk bezig het homohuwelijk maar goed achter slot en grendel te houden en in Nederland verslikt menigeen zich ernstig als de discussie trouwen in de kerk ter sprake komt.

    

Goepie;

“Mijn maatstok voor de kwaliteit van een land is, hoe ze omgaan met minderheden (vrouwen, homo's enz) en met euthenasie.

Gemeten met deze maatstok scoort Israel voor mij niet erg hoog.”

Iedere Islamitische, Christelijke, Joodse, of wat dan ook kan de toegang tot een school of universiteit niet ontzegd worden op basis van de wet.

Een ieder heeft dezelfde rechten, dus vrouwen kunnen net als in Frankrijk banen bezetten tot in de hoogste sector.

Je moet je niet fixeren op de krant of televisie die alleen het slechte nieuws brengen, kijk eens in steden waar wél de verschillende geloven bijeen wonen zonder wapengekletter en honger.

Wij hebben een jaar in algerije gewerkt waar je als koppel niet eens op een kamer mag slapen, hoe je het ook probeert, ze geven je twee kamers.

In Istanbul werd ons tweepersoonsbed na de eerste nacht vervangen door twee eenpersoonsbedden met een nachtkastje ertussen.

In egypte wordt je achterna gezeten door iedere gei….. jongeling die vanwege de wet geen sex mag hebben voor het huwelijk, maar zodra je te homo lijkt beland je voor maanden in de cel totdat Hortefeux de ambassade onder druk zet en je vrij komt tenzij je onmiddellijk het land verlaat.

Tunesië is voor veel fransen hét vakantieland opdat men er redelijk omgaat met iedereen, omdat men redelijk met beide beentjes in de wereld kan staan, en dat kleine beetje verschil was net genoeg om dit bommetje aan te steken.

Bah, altijd die stuurlui aan wal.

Overigens gaan steeds meer Franse jongeren naar Israel op vakantie om diverse redenen zoals het weer, de sport, het mooie land en haar oudheid, en de vrijheid en openheid van de mensen daar.

Ps, wist U overigens dat voor die haatbaarden kwamen, de grootste, meest imposante en dure bootshow in Beiroet was waar werven als jongert, huisman, en moonen, hun yachts verkochten of het koekjes waren.

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2011-01-30 15:27:55

@Cees,,

Mijn kennis omtrent israel is alleen wat ik hoor en lees (ik kijk geen tv, vanwege de onbenulligheid ervan) en bovendien al van een tijd geleden. Mijn ervaringen zijn niet negatief. Toen ik 26 was had ik een aantal welgestelde uptown joodse boys onder mijn hoede, terwijl de ouders wel wisten welk vlees ze in de kuip hadden (ik maakte daar geen geheim van) en ik ging zelfs met die jongens in Italie kamperen in een auto van de het bedrijf van een van de ouders. Mijn opdracht was om ze zonder vetraging door het gym te halen.

Ik dacht altijd, dat die mensen erg progressief waren, maar ik heb notie genomen van jouw opemrking en toelichting.

Jouw ervaring met Istanbul en Tunesie heb ik niet meegemaakt; discretie, jazeker, en je moest inderdaad de jongens van je lijf slaan. Breek mijn bekk niet open ....

In een ander linkje heb ik mijn onzekerheid m.b.t de islam geprobeerd uit te drukken. Ik ben er niet gerust op.