Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Pensioenopbouw en -bijdrage in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#8751
Pablo
Berichten: 3
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2011-01-30 16:33:41

Hoe zit het met de pensioenopbouw in Frankrijk als je met weinig inkomen genoegen neemt.  In een tabel op deze site zag ik staan dat je als zelfstandige minimaal 24000 moet verdienen voor het opbouwen van pensioen. Als je jarenlang minder dan het grensbedrag verdient, ontvang je dan niets als de pensioengerechtigde leeftijd wordt bereikt? Ik ga er trouwens vanuit dat de term pensioen overeenkomt met het Nederlandse AOW.

Pablo

avatar#8751
Pablo
Berichten: 3
Reacties: 5

#1 Geplaatst: 2011-02-05 18:58:41

Is er op dit forum dan niemand die hier een reactie op kan geven?

Pablo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2011-02-05 23:00:08

Pablo,

Wanneer het beantwoorden van jouw vraag over iets dat op het eerste gezicht heel simpel is, het aansluiten van (meervoudige) stopcontacten volgens de Franse normen al bijna twee schermen aan antwoord oplevert, waar denk je dat een antwoord uit zou komen over iets gecompliceerds als oudedagsvoorzieningen, en de vergelijking tussen twee landen met een behoorlijk andere systematiek? O.k., een paar wegwijzers. Het Franse Mininisterie van Sociale Zaken heeft dit algemene overzicht op de website staan, en hier iets over de verschillen tussen de overheids- en privésector. En hier en paar aangrijpingspunten voor Nederlanders. Op het forum is er veel over te vinden, ook vanuit het gezichtspunt van de kleine zelfstandige. Al vanaf de start van deze website is dit een onderwerp voor veel vragen, én antwoorden. En AOW en pensioen mogen in het spraakgebruik van alle dag misschien wel dicht tegen elkaar aanliggen, het zijn twee verschillende zaken. Het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken licht hier de AOW toe, en het verschil tussen de begrippen AOW en pensioen wordt door de FNV in begrijpelijke taal uitgelegd.

Rob van der Meulen

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2011-02-06 00:02:01

Het onderwerp pensioenopbouw in Frankrijk heeft een lage prioriteitswaarde op deze website en 'dus' ook in het forum. Veel Nederlanders in Frankrijk genieten van hun NL pensioen en de groeiende groep jongere Nederlanders die in Frankrijk gaan werken, oefenen een vrij beroep uit en kennen hun zaakjes dankzij de informatie hierover op deze website en dit forum.  De zeer beperkte groep Nederlanders die in Frankrijk in loondienst gaan werken, zijn uiteraard volledig op de hoogte van hun rechten.

Wim


avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#4 Geplaatst: 2011-02-06 06:15:05

Ter aanvulling:

Als je 65 wordt is het van belang of je ziekteverzekering krijgt op basis van een betalingsverplichting aan CvZ (Nederland dus) of aan Frankrijk. Reden: voor dezelfde woonlandrechten op ziekteverstrekkingen gelden verschillende "premie"hoogtes. Hoe dat verschilt kan slechts individueel worden bekeken maar vaak zal het ten gunste van betaling ana Frankrijk uitvallen.

Het eerste geldt voor enkelgepensioneerden met uitsluitend pensioen uit Nederland (AOW etc), het tweede voor dubbelgepensioneerden met tevens wettelijk pensioen uit Frankrijk.

Het is mij bekend uit andere landen dat vroeggepensioneerden die Nederland wensen te veralten daarom tijdens hun vroegpensioen nog wettelijk pensioen in hun nieuwe woonland willen opbouwen (vooral in landen met een fiscaal gefinancierd ziektekostenstelsel is dit een begrijpelijk doel, namelijk teneinde dubbel betalen te voorkomen. Frankrijk heeft echter zo n stelsel niet, dus dat kan geen argumnet zijn op zichzelf). Niet een ieder zal in de gelegenheid zijn als vroeggepensioneerde nog werk te vinden in Frankrijk (of toch maar liever zijn Zwitserlevengevoel laten prevaleren), maar niettemin is het nuttig hierop te wijzen.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#5 Geplaatst: 2011-02-06 13:44:29

Ik ben het niet helemaal eens met Wim hierboven. Een fundamenteel verschil tussen het Nederlandse en het Franse pensioen-systeem is dat ondernemers wel degelijk verplicht een pensioen opbouwen. Naast de basispensioenbijdrage geldt voor iedereen die onder het RSI valt een verplichte aanvullende pensioenbijdrage. Ondernemers in de vrije beroepen vallen onder hun eigen pensioenfonds en daar is het een ratjetoe aan regelingen, afhankelijk van de bedrijfsactiviteit.

Voor auto-entrepreneurs geldt dat als hun omzet lager is dan ongeveer €24.000 ze GEEN pensioen opbouwen. Het idee daarachter is dat het statuut voor auto-entrrepreneurs met name bedoeld is voor bijverdiensten, en dat deze part-time ondernemers al langs een andere route (bv werknemer) betalen voor hun pensioen. Hetzelfde geldt overigens voor entreprises individuelles die vrijwillig kiezen voor het statuut 'micro social/fiscal', maar ik wil hier niet te veel uitwijden over uitzonderingen.

Voor andere bedrijfsvormen, zoals de entreprise individuelle, de SARL, etc, geldt dat er altijd een minimale betaling is aan sociale lasten, ongeacht de omzet. Dus deze ondernemers werken altijd aan hun pensioen.

Wim