Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verwarming woonkamer.

Auteur Bericht

avatar#8796
hermangijs
Berichten: 2
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2011-02-02 16:10:00

Ik ben zo benieuwd wat jullie ervaring is met electrisch verwarmen van de woonkamer. Als het erg koud is dan maken we uiteraard de houtkachel aan. Maar voor dagen dat er 's morgens en 's avonds verwarmd moet worden zouden wij willen kiezen voor electrische wandpanelen onder de ramen van Rothelec.

Blijkbaar is dit systeen bijzonder zuinig met electriciteit door het bijzondere van het systeem, maar wel schreeuwend duur! Het verbaast me echter dat ik bij franse vrienden ook deze radiatoren van Rothelec tegenkom.

Mijn vraag aan jullie is: a. wie kent dit merk ook en wie heeft er ervaring mee? b. wat zou nou een goed alternatief kunnen zijn?

Met dank voor de moeite om even te reageren.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-02-02 16:50:21

Herman,

  Ervaringen van o.g. met elektrisch verwarmen staan ondermeer hier vermeld. Lees verder het verhaal op deze website in de rubriek Klussen van Christian von Klösterlein en Aat de Kwaasteniet over het verwarmen van je Franse huis, en ook wat er over isolatie geschreven is. Wat de door jou genoemde manier van verwarmen betreft: wanneer ik sommige reclamefolders mag geloven is er ook in het land van keiharde natuurkunde wetten sprake van een wonderbaarlijke vermenigvuldiging: niet van brood, maar van een kilowatt energie. Gegeven bepaalde afmetingen van een huis, raamoppervlakte, isolatie, buiten temperatuur, windsnelheid enz. kun je precies berekenen hoeveel energie je er aan (warmte) in moet stoppen, om een bepaalde binnen temperatuur te krijgen. Je kunt nog een aardige discussie aangaan over de manier waarop je zo snel mogelijk een plezierige gevoelstemperatuur beleeft, stralingswarmte versus de oude circulatiemethode, maar dan heb je het wel gehad. Wanneer ik zeg dat ik ernstige twijfels heb bij dit soort reclameverhalen druk ik mij nog zwakjes uit. Vraag eens of er door een onafhankelijk laboratorium getest is. Een soort TNO test. Om je een indruk te geven van wat ik bedoel zou ik zeggen: lees het slot van dit verhaal over dakisolatie, en je zult begrijpen welke rationele benadering van dit soort claims van fabrikanten voor welk product dan ook geboden is. Voordat je wat besluit, neem even een time out, of beter gezegd: une pause de réflexion.

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-02-02 20:01:35

Herman,

het is het oude verhaal:

hout-, kolen-, olie- of gasverwarmingen hebben een rendement van 20 of 30% (openhaarden) tot boven de 95% (moderne HR-ketels), maar elektrische verwarmingen hebben steeds een rendement van 100%; wil zeggen: alle elektrische energie wordt compleet in warmte omgezet.

Rothelec bijzonder economisch? Beter dan 100% kan niet, maar minder ook niet. Voor zover ik uit hun website opmaak hebben hun radiatoren een behoorlijke accumulatiecapaciteit en een gezonde verhouding tussen convectie en straling. Dat kan tot het comfort bijdragen, en de opslagcapaciteit (=thermische traagheid) kan het mogelijk maken in de goedkope nachturen op te warmen en overdag de warmte af te geven.

En verder, zie het relaas van Rob v.d.M., is de warmtebehoefde van een vertrek een natuurwetenschappelijk gegeven en alleen door verbeterde isolatie te beïnvloeden.

By the way: elektrische verwarming is ook mijn eerste keuze als het alleen erom gaat een vakantiehuis in de kille voor- en najaarsmaanden bij te verwarmen. Goedkoop in aanschaf, en de hogere energiekosten vallen mee als het alleen om een beperkte periode gaat.

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2011-02-02 20:18:31

Misschien zet men bij aangename stralingswarmte de kachel wat minder hoog dan bij bijv. convectieverwarming. Maar een Joule blijft een Joule inderdaad.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#4 Geplaatst: 2011-02-03 21:48:11

Als je de investeringskosten laag wil houden, kijk dan eventueel bij kringloopwinkels (depot de vente) of op een marché de puces. Daar staan soms heel wat electrische radiatoren, waarschijnlijk van mensen die zijn overgegaan op centrale verwarming. Ik kocht er een paar ivoor € 8 - € 15 per stuk, nauwelijks van nieuw te onderscheiden, en werken prima. Overigens geheel eens met eerdere reacties (en dus is het rendement van een eerder gebruikt paneel ook hetzelfde als van nieuw).

Maxandr 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2011-02-04 10:01:55

Misschien een grappig verhaal terzijde:

Ons huis had, toen wij het kochten, twee openhaarden en in drie vertrekken accumulerende elektrische radiatoren/convectoren, plus een mobile elektrische radiator. Deze had een vijf-standen-schakelaar met 1,5 - 2 - 2,5 - 3 - 3,5kW, en kon ook op een ingebouwde thermostaat werken.

Toen wij bij het dimensioneren van de CV voor een vertrek met onduidelijke warmtebehoefde niet uitkwamen, heb ik deze E-radiator in dit vertrek geplaatst en proefondervindelijk het nodige vermogen bepaald. Dan een CV-radiator met net iets meer vermogen geplaatst.

Natuurlijk had ik ook een extra ruim bemeten radiator kunnen plaatsen, maar op de uit esthetische overwegingen geprefereerde plek was de plaatsingsruimte beperkt.

E-radiator als meetinstrument - gek, maar het werkte.

Christian v.K.

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#6 Geplaatst: 2011-02-04 13:10:32

@Christian,

waar las ik nou "een joule is en blijft een joule?"

Oftewel: slim bedacht om met een E-radiator de capaciteit te bepalen voor de c.v.

(Natuurlijk bij de capaciteit van de ketel wel met het waterzijdig rendement rekening houden. Maar dat betreft dan de ketel en niet de radiator.)

Wilm

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#7 Geplaatst: 2011-02-06 18:01:54

Met elektrische verwarming een woning verwarmen is alleen interessant (prijstechnisch) als je speciale kortingtarieven hebt bij de EDF (zoals oud-EDF-employee's). Als de gebruikskosten geen probleem zijn gewoon doen! Kanttekening hierbij is dat als je huis matig geïsoleerde wanden heeft met een grote massa, je naar alle waarschijnlijkheid bibberend bovenop de radiator geplakt zit. De radiatoren voldoen bij nieuwbouw welgoed. Menig winter zijn er echter dagen dat men in Frankrijk zonder elektra zit.....gelukkig dat er dan nog de houtkachel is.

Wat betekent "schreeuwend duur" overigens in dit verband? Per m2 woonoppervlak bijvoorbeeld? Als dit ruim boven de 150 euro zit, wordt het inderdaad wel een beetje kostbaar.

mvg

Peter

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2011-02-06 18:56:55

Peter schreef:

Met elektrische verwarming een woning verwarmen is alleen interessant (prijstechnisch) als je speciale kortingtarieven hebt bij de EDF ...


... of als het alleen om korte periodes in het voor- en naseizoen gaat, zoals eerder gezegd.

Christian von Klösterlein