Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Minitel leeft ?

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2011-02-05 19:43:49

Bij mijn lokale relais van Intermarché (zo'n klein winkeltje waar je je kont niet kunt keren, maar waar je alles kunt krijgen) staat een terminal van Minitel. Het heeft een toetsenbord en minuscuul beeldscherm, beide geïntegreerd in een grote kast. Het geheel doet denken aan een sciencefiction film uit de jaren vijftig.

De chef van de zaak, een kordate dame, zie ik regelmatig met het ding in de weer. Het is haar verbinding met het moederbedrijf, onder andere voor het doorgeven van bestellingen.

In mijn omgeving heb ik inmiddels een stuk of drie van dergelijke terminals gespot. Minitel is nog in de lucht en het is kennelijk levensvatbaar.

Wie weet meer over dit fenomeen ? En wat is waar van het verhaal dat Minitel de voorloper is van Internet ?

Truc

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-02-05 23:54:19

Minitel is geheel 'uit', hier en daar vind je een winkel nog zo'n stoffig bruin kastje dat misschien nog wordt gebruikt om het weer te raadplegen.  Doordat Frankrijk zeer vooruitstrevend was met de introductie van het voorlopertje van internet, heeft het land er veel langer over gedaan om het grotemensen-internet te introduceren, de bekende wet van de remmende voorsprong. Inmiddels is die achterstand volledig ingelopen.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2011-02-06 11:10:35

Bonjour Truc,

Minitel is inderdaad de voorloper van Internet. Wat Wim opmerkt over de wet van de remmende voorsprong is helemaal correct. Hoewel er ook mensen zijn die beweren dat Minitel de introductie van Internet in FR heeft versneld omdat de Fransen dankzij Minitel al gewend waren aan het idee van online services. Op Wikipedia vind je hier een beknopte samenvatting van de historie.

Hoewel zoals Wim opmerkt de stoffige kastjes bijna zijn uitgestorven, geldt dat niet voor de Minitel diensten. Nog vandaag is het bijvoorbeeld zo, dat als je de zogenaamde Argus waarde van je 2e hands auto wilt opzoeken, je via hun webpagina "ondergronds" wordt verbonden met een Minitel applicatie. En zo zijn er nog meer tot op heden actieve Minitel diensten, zie de officiele Minitel website.

Omdat Minitel tarieven per dienst en aansluitduur hanteert, moet er een verrekening plaatsvinden op het moment dat je via Internet een Minitel dienst aanspreekt. Bijvoorbeeld bij Orange vind je in je persoonlijke profiel een optie Minitel, die standaard actief is. Deze optie zorgt ervoor dat als je Minitel pagina's via Internet benadert, je later de kosten daarvan zult terugvinden op je Orange Internet factuur. Omdat dit bij het gebruiken van de dienst niet altijd even duidelijk is, worden mensen nogal eens "verrast" nadat ze min of meer ongemerkt enige Minitel diensten hebben geraadpleegd.

Salutations, Jos

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#3 Geplaatst: 2011-02-06 12:58:55

Minitel en het Nederlandse equivalent Viditel zijn de eerste pijlers van mijn werkzame leven. Ze behoren tot de zogenoemde videotex-systemen waar ook teletekst toe wordt gerekend. De grote gemeenschappelijke noemer van deze diensten, was dat ze op een televisiescherm informatie tentoonspreidden volgens het zelfde grafische protocol. Dat Minitel en Viditel later ook op aparte apparaatjes (niet meer dan een uitgekleed tv’tje) te zien waren, doet daar niet veel aan af. De echte voorloper van internet waren de BBS’en (Bulletin Board Systems) aan het eind van de jaren zeventig, waar je met een modem kon inbellen. Niet alleen was BBS er eerder, het was ook internationaal meer verspreid. De miniteldiensten werden alleen in West-Europa geïntroduceerd en hebben nooit het beoogde commerciële succes gehaald - ook niet in Frankrijk. Als Minitel al een effect heeft gehad op de verspreiding van internet in Frankrijk, dan was het dat men kopschuw was geworden van technologische kunstjes.

Frans

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#4 Geplaatst: 2011-02-06 14:19:28

BBS’en (Bulletin Board Systems)

Ach ja, het Fidonet. Dat was eind jaren '80 werk.

Het werkte toch allemaal maar matig.

Op de universiteiten kreeg je dan het internet begin jaren '90. Dat was toch allemaal wel geil dat je opeens wereldwijd gratis berichten en hele files kon versturen.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#5 Geplaatst: 2011-10-21 23:01:02

Alles gaat voorbij...

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#6 Geplaatst: 2011-10-21 23:01:18

Le Minitel doit s'éteindre définitivement le 30 juin 2012, date anniversaire des 30 ans de son lancement commercial, après avoir équipé jusqu'à neuf millions de foyers dans l'Hexagone, et même s'il a encore enregistré en 2010 plus de 46 millions d'appels.

Racontez-nous vos souvenirs avec le minitel...

Allez Bataves...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2011-10-22 08:07:13

Toen ik 12 jaar geleden hier kwam wonen bracht (Franse) echtgenote een Minitel mee. Die heeft nog een paar jaar op een kastje gestaan en werd af en toe gebruikt want was soms sneller dan de internetèverbinding met een 33K-modem.

Was makkelijk, maar 4 cijfers intoetsen meestal om een adres of telefoonnummer op te zeken of een bestelling door te geven.

Een tijdje was er ook nog een Minitel-emulatie op de computer, onder Windows 98.

Het heeft volgens mij veel Fransen ervan weerhouden vroegtijdig Internet aan te schaffen want Minitel voldeed voor basisbehoeften.

Toch eens vragen waar het kastje gebleven is. Opeens was het weg.

Steven