Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe groot kans voor een bouwvergunning?

Auteur Bericht

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#0 Geplaatst: 2011-02-06 16:13:08

Wij wonen in een huis op een groot stuk grond net buiten Auxerre. De grond ligt 500 meter buiten een dorp tussen bos en weg en bestaat nu nog uit bos al zijn we dat nu al aan het cultiveren, dus de meeste bomen zijn al verwijderd. Wij willen ons bedrijf verplaatsen naar Frankrijk en willen daarvoor een bedrijfshal van 500M2 bouwen op ons eigen stuk grond. Er is dus nog geen certificat urbanisme en geen bouwvergunning, we hebben nog niets besproken met de burgemeester hier, omdat we geen slapende honden wakker willen maken bij een eventueel verkeerd begonnen procedure. Graag horen wij hier hoe we dit het beste kunnen aanpakken, en hoeveel kans maken we? Zijn er vaste regels voor dit soort aanvragen of is de kans simpelweg groter wanneer je goed bevriend bent met de burgemeester en helpt het als we de mairie de verplaatsing van ons bedrijf naar deze economisch zwakke regio voorschotelen en daarmee afdracht van BV belasting in Frankrijk en de creatie van 2 banen of meer? Zou de Franse Chamber de Commerce hier ons mee kunnen helpen?

Groetjes,

Suzanne en Jaap

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#1 Geplaatst: 2011-02-06 19:23:21

Vooropgesteld dat ik hier geen ervaring mee heb:

Als je het met de burgermeester gaat doornemen zou ik zorgen dat de grond er netjes bij licht en bebouwbaar oogt. (als je de burgermeester een stuk grond aan wijst waar mooie volwassen eiken staan krijg je daar mogelijk gedoe mee). Daarnaast is het verstandig de formulieren voor de bouwvergunningen al eens even door te nemen. Hier kun je zien wat je kunt verwachten.

Architect is vereist bij dergelijk oppervlakte (meen ik) als je dan toch franse specialisten aan moet nemen kunnen die je mogelijk ook helpen met de aanvragen !?

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#2 Geplaatst: 2011-02-07 12:40:50

Beste Suzanne en Jaap

Ik denk dat het voor anderen erg moeilijk is om een advies te geven. Hiervoor moet je vrij veel weten van de plaatselijke verhoudingen.

Wellicht heb je iets aan onze ervaringen:

Wij hebben een leuk vakantiehuisje midden in het dorp (80 inwoners). Omdat men weet dat wij er definitief willen gaan wonen denken de andere inwoners mee en heeft onze buurman ons een stuk grond aangeboden. Net buiten le bourg maar met de mogelijkheid van water en elektriciteit (nu ja, water, blijkbaar was 100 meter het maximum en de praktijk is 120 meter maar na 3 keer meten was men het eens over een afstand van 90 meter)

De buurman was nog eigenaar (akte gemaakt met de belofte om te kopen wanneer de CU rond kwam), 9 maanden gewacht en de CU kwam dus niet, wel een afwijzing met een heel scala van zaken waar het terrein mogelijk niet aan zou voldoen.

Uitleg van de gemente is dat er feitelijk een conflict speelt tussen de gemeente (zij moesten namelijk een plan maken en aangeven waar nog gebouwd mocht worden , hebben zij niet gedaan met als reden dat zij stellen dat je dit wel kunt doen maar dat in de praktijk toch blijkt dat gelijk het eerste verzoek al voor een ander terrein is)

Dus geen CU maar wel een schitterend terrein, op advies van de gemeente hoog spel gespeeld en wel een architect in de hand genomen ( helaas duur omdat hij erg bekend is voor het ontwerp van authentieke streekhuizen, wij wonen namelijk precies in het centrum van het natuurpark) en een huis laten ontwerpen en een bouwvergunning aangevraagd.

Is in de raad behandeld en de gemeente heeft akkoord gegeven, wel met de opmerking dat dit geen garantie geeft omdat het departement toch nog kan afwijzen maar wel dat de kans op een afwijzing nu erg klein was.

En het is gelukt, op dit moment is de loodgieter bezig met de vloerverwarming.

De kern van het verhaal:

- Gunnen mensen is iets (een buurman die bouwgrond wil aanbieden voor 1 euro per meter, wat voor de notaris niet acceptabel is omdat het minimaal 2,10 meot zijn, dus nog een erg vriendelijke prijs,

- Ben je geaccepteerd (heb de indruk dat de raad meer voor ons als mensen/ toekomstige bewoners gekozen heeft dan voor het bouwplan)

- Staan mensen op hun rechten (een buur, boer die op voorhand opgeeft niet van het voorkeursrecht gebruik te zullen maken)

- Gewoon betrokken mensen die je willen helpen (bijv. de secretaresse die in het weekend van haar huismail stukken in orde gemaakt heeft omdat de mail van de gemeente zo traag is)

Tot slot, je moet zelf ook wat aanpassen (wij hebben bijv. direct de verklaring getekend dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de kosten van de aanleg van het water en dat wij deze kosten zullen betalen)

bijvoorbeeld een buurman, zit zelf in de raad, maar heeft nu 3 aanvagen die afgewzen zijn maar vraagt feitelijk steeds een verzoek waarvan hij zeker weet dat het zal mislukken.

Veel succes, Willem

avatar#8864
madou
Berichten: 0
Reacties: 17

#3 Geplaatst: 2011-02-08 13:09:14

Hallo Suzanne en Jaap,

Enige wat je moet doen is bij de gemeente informeren wat de mogelijkheden zijn op jullie stuk grond (POS of PLU of afwezigheid van beide). Er is echt geen sprake van "de burgemeester kennen". Dat is gewoon onzin. Regels zijn regels. Of je mag bouwen, of niet, en zo ja, dan is ook het aantal m2 vastgelegd en de geprojecteerde oppervlakte van het project (EMPRISE AU SOL).

Je zult dus slapende honden moeten wakker maken, want anders schiet het niet op!

Bye,

Madou

architecte

BARGEMON - VAR

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-02-09 10:03:03

[quote Madou]:

Er is echt geen sprake van "de burgemeester kennen". Dat is gewoon onzin. Regels zijn regels. 

[\quote]

Mijn ervaringen zijn toch een beetje anders.

Waarom krijgen mensen die met de mairie bekend zijn soms dingen voor elkaar die de gewone sterveling niet lukken? De ex-maire adjoint van ons dorpje kreeg een vergunning voor iets wat eigenlijk niet mocht. En ik weet van andere soortgelijke gevallen. Er is blijkbaar een zekere beslissingsspeelruimte, om het maar netjes uit te drukken.

Natuurlijk is het goed de regels te volgen. Als ze sowieso onwelwillend zijn kunnen ze je anders steeds hierop pakken.

C'est la vie, pas seulement en France.

Christian von Klösterlein

Madou, overigens welkom op dit forum. De input van vaklui is vaak nuttig.