Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Over het forum en de website

Over het forum en de website

De plaats voor reacties op vorm en functie van dit forum en de website Wonen en leven in Frankrijk

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Zoekmachine: graag een update.

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2011-02-08 21:36:07

Bij het pogen onderwerpen te achterhalen op het forum waarvan ik zeker wist dat ze al een keer besproken waren viel me op dat ik waarschijnlijk wat verwend ben geraakt door het gemak waarmee je met Google van alles kunt opzoeken. Voer ik hier op het forum een a + b + c zoekopdracht in, dan krijg ik te horen dat er niets gevonden kan worden dat aan het zoekcriterium voldoet. Alleen wanneer je de exacte woordvolgorde nog paraat hebt, kom je meteen waar je wezen moet. En anders wordt het stevig zoeken, dieper graven in je geheugen of je nog een ander enkelvoudig trefwoord te binnenschiet, en dan verder proberen. Omdat de omvang van wat er in de loop der tijd aan vragen en antwoorden geproduceerd is niet gering is, en vaak nog uitstekend bruikbaar, zou een wat handigere zoekmachine mij persoonlijk welkom zijn. Of doe ik iets fout, zie ik verborgen functies over het hoofd?

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2011-02-08 22:34:09

Ik kan de oproep van Rob alleen maar ondersteunen.

Ik heb dezelfde ervaring. Als ik op a + b + c niets aangeboden krijg, probeer ik het met a, b en c apart, en dan komen meestal tientallen treffers zodat het weer een lange zoekpartij wordt.

Er zijn zoekmachines die vragen: alle woorden? ieder woord? alle woorden in deze volgorde?

Der Phantasie sind keine Grenzen gesetzt, bijna alles wat je bedenken kan is beter dan de huidige zoekmachine.

Christian von Klösterlein

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2011-02-08 22:48:00

Mijn ervaring is dat de zoekmachine van het forum goed werkt.

Als ik zoek met 'formulieren bouwvergunning' krijg ik treffers met 'formulieren bouwvergunning' in kop of ergens in een tekst van een forumbijdrage. Als ik zoek met alleen 'bouwvergunning' krijg ik uiteraard veel meer treffers en verschijnen berichten met het woord 'bouwvergunning' in de tekst.

Dezelfde resultaten worden bereikt met de zoekmachine die alleen de inhoud van de website onderzoekt.

Als meer woorden (met spatie gescheiden) worden ingevoerd dan leveren ze pas treffers op als deze woorden ook in dezelfde volgorde als de zoekopdracht voorkomen.

En dat is wellicht een minpuntje.

Ik kom er nog op terug.

Wim

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#3 Geplaatst: 2011-02-09 00:08:10

Ik kom er ook niet altijd uit en dat is waarschijnlijk vanwege het minpuntje dat Wim al heeft aangegeven en omdat je voor het forum en voor de website twee zoekmachines moet gebruiken . Er is echter een eenvoudig alternatief met Google.

Zet in het zoekvenster van Google 'site:http://www.infofrankrijk.com' en de gewenste zoekwoorden. Google geeft dan alleen de treffers van deze fraaie site. Het werkt zo goed, dat ik de zoekmachines van de site niet meer gebruik. Wim zou deze Google-variant op de plaats van zijn zoekmachines kunnen laten zetten. Dan kan daar al standaard (en zelfs voor het blote forumlidoog onzichtbaar) 'site:http://www.infofrankrijk.com' zijn ingevuld.

Frans

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#4 Geplaatst: 2011-02-09 01:20:55

Dit werkt alleen met wat oudere berichten

site:http://www.infofrankrijk.com zoekmachine update

geeft nu 9-2-2011 1:20 geen treffer naar dit draadje

Google moet eerst een update van deze site doen

Edit: Om 9:55 weer geprobeerd, nu werkt het wel.

janv

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2011-02-09 09:34:10

Hoi, ik gebruik in de toekomst ook de variant van Frans, bedankt voor de suggestie!

Als dat in de zoekmachine van site en forum verwerkt zou kunnen worden dan zijn wij ook verlost van de vele nieuwe draadjes op oude onderwerpen die steeds weer geopend worden omdat veel forummers (ondanks het verwijs bovenaan de site) het met de huidige zoekfunctie niet vinden.

[quote Wim]:

Als meer woorden (met spatie gescheiden) worden ingevoerd dan leveren ze pas treffers op als deze woorden ook in dezelfde volgorde als de zoekopdracht voorkomen. 

En dat is wellicht een minpuntje.[\quote]

Dit is zeker het grootste minpunt, want niet iedereen boven de 50 heeft zo'n fenomenaal literair geheugen om alle woorden in de juiste volgorde te onthouden ;-) 

Huiswerk voor de Hoppinger-techniek?

Christian von Klösterlein

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#6 Geplaatst: 2011-02-09 10:22:41

Als je met de Google toolbar werkt, kun je kiezen om ipv het web de geopende site te doorzoeken. Nog handiger. Het is natuurlijk praktischer en chiquer met een eigen goed werkende zoekmachine.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2011-02-09 19:27:38

De techniek heeft al de suggestie gedaan om met Google iets te gaan doen als zoekmachine voor deze site. Het is inderdaad even enkele dagen wachten, voordat Google de berichten heeft ingevoerd.

Weer een ander minpuntje.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-05-11 17:36:12

Inderdaad is een Zoekmachine iets waardoor het minder noodzakelijk is een goede gegevensstruktuur op te zetten. Zoals het met een rekenmachine minder noodzakelijk is om goed te kunnen hoofdrekenen.

Inderdaad als je het zoekcriterium net niet helemaal juist hebt dan wordt er niet alles gevonden. En er onstaan heel wat onderwerpen die beter direct in een andere draad aan de orde gesteld hadden kunnen worden.

Reden dat we op het Forum van de/een zoekmachine afhankelijk zijn komt doordat de "Gegevensdiepte = 2". Er is de eerste laag met de Onderwerpen en per Onderwerp is er dan nog een laag met berichten en reacties. Daarmee is het OP.

Stel de gegevensdiepte was 4 dan zou onderwerp GELDZAKEN kunnen worden opgebouwd uit bijvoorbeeld CVZ, SCI, HYPOTHEEK, FISCUS etc.

De Map FISCUS kan dan bestaan uit een Map voor Nederland en een Map voor Frankrijk etc en dan de berichten. Een boomstructuur met meer takken dus.

Dan wordt het vinden iets waar een zekere logica achter zit.

Maar ja, Leuk idee maar is het realiseerbaar en zo nee, waarom niet.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#9 Geplaatst: 2011-05-12 16:06:05

@Wibra,

Helaas leert de ICT praktijk dat een dergelijke opzet niet realiseerbaar is. ICT ingewijden herinneren zich wellicht nog de historische hierarchische databses die op deze manier werkten. Daarbij moest je ook beginnen met het databasemodel in boomstructuur te ontwerpen. Zodra de gegevensverzamelingen wat complexer worden schiet dat model te kort. Vandaar ook dat de relationele database de hierarchische database vrijwel geheel heeft verdrongen.

Het sleutelbegrip achter een succesvolle hierarchische indeling is "orthogonaal", het beste te vertalen als "haaks/loodrecht in alle dimensies". Als een indeling zuiver orthogonaal is dan zal een willekeurig gegeven als vanzelf op één en slechts één plaats in de indeling terecht komen. Je zult je dan nooit afvragen "moet het nu daar of moet het nu dáár".

Om een voorbeeld te noemen, je eigen voorgestelde indeling hierboven is al niet orthogonaal. Als iemand een berichtje schrijft over de fiscale aspecten van zijn hypotheek, moet dat dan onder HYPOTHEEK of FISCUS? En zo kun je nog tientallen voorbelden opnoemen. Helaas, vooraf ingedeelde boomstructuren voor gegevens zijn achterhaald. 

De manier waarop je dat tegenwoordig oplost, zoals in documentaire informatiesystemen, is met "tags" of "attributes" of hoe je het maar wilt noemen.

Om op uw voorbeeld terug te komen, de fysieke berichten staan in een willekeurige structuur, misschien zelfs "plat". Aan elk bericht hangt men 1 of meer attributen die duiden op de inhoud van het bericht. In bovenstaand voorbeeld zou het berichtje over de fiscale aspecten de hypotheek de attributen HYPOTHEEK en FISCUS krijgen, misschien ook nog FR en/of NL afhankelijk van om welke landen het gaat.

De programmatuur toont de gebruiker automatisch de documenten waarin deze geinteresseerd is, gebaseerd op de attributen. Dus zowel iemand die op zoek is naar informatie over hypotheken als iemand die op zoek is naar fiscale toestanden komt dan bovengenoemd voorbeeld tegen.

In de praktijk is het correct aanbrengen en bijhouden van die attributen nog een heel werk. Vraag dat maar aan mensen die verzamelingen foto's bijhouden op basis van de EXIF of IPTC attributen in de fotobestanden. Of verzamelingen muziek met de "tags" in de MP3 bestanden. En tsja, bij dat soort binaire gegevens kun je niet anders. 

Maar alle tekstgebaseerde gegevens laten zich tegenwoordig dynamisch indexeren en doorzoeken door zoekmachines zoals de Googles en dergelijke van deze wereld. Een dergelijke "free text search" is eigenlijk een propositie die vooralsnog door niets beters is te vervangen.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-05-13 09:56:50

@Advizeurpiet Jos

Inderdaad, je hebt helemaal gelijk!

Nu herinner ik me ook weer dat begin jaren 90 er Oracle was op basis van een relationele Database voor de PC van toen. En van Google herinner ik me nu dat ze de gegevens "Indexeren" en dat komt waarschijnlijk neer op het proces dat jij beschrijft met tags en attributes.

Het voorbeeld dat iets in meerdere mappen zou kunnen worden opgeslagen dat herken ik ook als inderdaad een probleem. Zo zou dit bericht NU, met deze wending, ook mooi passen binnen die draad over Windows.

Maar toch als de gegevensstructuur niet al te enorm groot is, dan lijkt me het probleem van "die dubbele plaatsing" werkbaar.

Zo heb ik MP3 per Soort muziek, dan een submap per artiest, dan submappen per CD en tenslotte in die map de "liedjes" met eventueel een submap voor Lyrics. Dat probleem, die "dubbele plaatsing" doet zich enigszins voor maar op de een of andere manier heb ik mijn eigen logica erbij in het hoofd, waardoor het goed gaat.

Maar nogmaals, dank voor je uitleg, het is me duidelijker geworden.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2011-05-13 19:23:34

Oracle ? HyperCard van Apple ! En dBase IV van Ashton-Tate, maar dat draaide weer niet op 'n Mac.

Wibra's oplossing werkt goed voor persoonlijk gebruik, het is 'n gesloten systeempje. Voor fora en dergelijke werkt dit niet omdat je ten eerste nooit weet wat iemand ooit zal typen, en ten tweede niet weet wat iemand ooit als zoektermen gebruiken zal.

Databasix wist hier ook wel raad mee, maar menig bibliothecaris brak z'n hoofd hierover.

Peter.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2011-11-10 11:21:48

Nu de zoekmachine ook na de recente wisseling van de technische wacht onveranderd is gebleven vroeg ik mij af: is er dan geen work-around te vinden? O.k., Frans heeft al de google suggestie gedaan, maar ik blijf hopen op iets meer service op de website zelf. Zou het al niet schelen, wanneer je bij het overzicht van berichten de te selecteren periode ook verder zou kunnen laten terugkijken dan slechts één jaar? Ik zou namelijk niet willen uitsluiten dat er ook in het grijze verleden van twee, drie, vier jaar terug misschien nog verstandige dingen zijn gezegd. Het zou het zoeken met de boordinstrumenten van deze website in ieder geval makkelijker maken.

Rob van der Meulen

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#13 Geplaatst: 2011-11-11 22:19:20

Als je alleen de pagina met het onderwerpenoverzicht opent, is onderaan de pagina een venster te zien voor het archief van het forum. Als je daarin een zoekwoord typt, wordt het gehele archief doorzocht, vanaf het begin van het ontstaan van dit forum.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2011-11-11 23:14:19

Ik snap het verschil tussen de twee forum-zoekfuncties niet.

Bovenaan de pagina 'onderwerpenoverzicht' staat 

Zoek in het hele forum naar:

Onderaan de pagina 'onderwerpenoverzicht' staat 

Zoek in het forum naar:

Beide leveren bij mij hetzelfde resultaat, in een geval bijdragen terug tot het jaar 2004.

Christian von Klösterlein