Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wedstrijd Litteratuur, de uitslag

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2011-02-13 10:05:57

De deelname is ver beneden de verwachting gebleven; de wedstrijd is niet aangeslagen bij de gemiddelde Bavelaar-forist. Een open vraag -enkele jaren terug- over franse litteratuur en het leesgedrag van de Nederlandstalige emigrant gaf meer respons.

Geen van de deelnemers heeft alle antwoorden goed. De antwoorden op de vier eerste citaten waren goed, het vijfde vormde het probleem.

U dacht dat het de eerste regel was Le Petit Prince van De Saint-Exupéri. Dat is niet het geval. Ik heb nog geprobeerd na te gaan of er een overeenkomst was met de door mij gekozen bron, dat is niet gelukt. Alleen de eerste regel van 'Vol de Nuit' van dezelfde schrijver lijkt -op afstand- enigszins op:

“Tiens ? … Un avion... Panne ? Un appareil de tourisme, sans doute …. Dit citaat is van Hergé, het is de openingszin van L'Ile Noire. Het citaat is toegvoegd vanwege het litteraire gehalte, het aanbrengen van diversiteit in de opgave en omdat een Google-zoektocht op dit citaat minder kans van slagen heeft.

 

De winnaar is Cristian-le-Bricoleur, mijn felicitaties ! (Persoonlijk geeft het een warm gevoel dat een mede-techneut gewonnen heeft. Bravo !)

Verzoek aan de heer Cristian, wilt u uw postadres achterlaten in mijn mailbox ?

 

De jury werd gecontroleerd door Me. Loitordue. Over de uitslag kan worden gecorrespondeerd; niet dat dat helpt, maar het kan het opluchten.

Truc

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2011-02-13 17:10:33

Ik win ook nooit nix. Maar Truc, bedankt, want je hebt me wat lollige momenten bezorgd.

Wat die frase n° 5 betreft : Hergé heeft volgens mij weinig met Literatuur te maken, ook niet met drie t's.

Astérix, d'accord, die stond dan ook op m'n boekenlijst voor m'n eindexamen. Het verschil in kwaliteit tussen deze stripfiguren laat zich het eenvoudigst tonen aan hun respectieve hondjes. Idéfix is intelligent, dapper, geestig en houdt van bomen. Van die ander herinner ik me slechts dat-ie geregeld beneveld de plaatjes bevuild.

Ik zal m'n broer Lex waarschuwen dat-ie de eerste zin van z'n te verschijnen magnus opus wijzigt. Straks wordt-ie nog beschuldigd van plagiaat.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-02-13 17:26:19

Truc,

bedankt vor de prijs!

En ja, er zijn ook techneuten die literatuurliefhebbers zijn. Ik heb toevallig mijn eindexamen als gymnasiast-alfa gedaan (en had het daarom op de technische universiteit in het begin toch een beetje moelijk)!

Maar mijn vader zei 'je hebt zo veel natuurwetenschappelijk aanleg, dat komt wel goed, maar leer nu eerst eens talen'.

Dat met no. 5, Saint-Ex, was maar een gok omdat ik er absoluut geen chocola van kon maken.

Zoiets, misschien en beetje minder literair, is toch voor herhaling vatbaar? Misschien met uitspraken van politici en sporters?

Christian von Klösterlein

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#3 Geplaatst: 2011-02-13 20:06:54

P'Homme de la Terre u is een slecht verliezer. Achteraf aanmerkingen maken op de dubbele t in Litteratuur. Ik weet, u is Neerlandikus, u moogt mij kapitelen, maar weet wel dat ik als Brabander het recht heb om te spreken van LITteratuur. Klinkt trouwens veel beter; wij Brabanders hebben smaak.

Tintin versus Astérix

Als we het met elkaar eens zijn dat ze beiden op de literatuur-as onder te brengen zijn, wil ik met u discussiëren over de respectieve niveaux. (Inderdaad veel mooier met een X)

Christian-le-Bricoleur, uw prijs in onderweg. Uw suggestie om andere zaken in de spel sfeer te ontwikkelen wil ik graag met de mede foristen delen. Wellicht kunnen we een Franse Sudoku presenteren.

Maar eerst moet ik iets bedenken zodat alleen P'Homme de la Terre de wedstrijd kan winnen. Een opstelwedstrijd in het Frans over de Franse Liefde bijvoorbeeld.

Truc

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2011-02-13 22:22:50

Truc, kapittelen is daarentegen wel met 2 t's.

Heb je nooit Vlaams op school gekregen?

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2011-02-14 06:04:00

Ach Truc, doe geen moeite want ik win immers nooit nix. Daarentegen wel zeer gelukkig in de liefde, dat hebt u goed gezien.

 

Wat die t's aangaat : menig regeringsleider, oudere van dage, ambtenaar en nog zo wat mensen lopen zich krom te denken over waar nog wat te kunnen bezuinigen, en u strooit zomaar wat t's in het rond ! Decadentie, dàt is het.

Aan de andere zet u er weer een te weinig in 'kapittelen', dus door de bank genomen zit u weer redelijk. Mits u zich door de bank laat nemen, vandaag nog.

 

Peter.

 

 

 

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#6 Geplaatst: 2011-02-14 12:02:44

Als Kasteelheren en de Intellectuelen samen tegen de Kleine Man ageren moet ik gaan oppassen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat ik me door het Groot Kapitaal moet laten nemen. Ik ben in voor experimenteren, maar dit lijkt me te ver gaan.

 

Kunnen de heren (Weer geen dames te bekennen ! Zelfs vandaag niet.) zich niet even bezighouden met belangrikker (2 k's) zaken ? en voor mij het volgende taalprobleem oplossen ?

Waarom spreekt men van 'drankprobleem' als men een 'drinkprobleem' bedoeld ? (Met een drankprobleem (= tekort aan drank) bestaat geen drinkprobleem. Omgekeerd met een drinkprobleem ontstaat snel een drankprobleem.

 

En P'Homme de la Terre, waarom ontloopt u het verzoek om een opstel te schrijven over de Franse Liefde. Voor vandaag is dat wat aan de late kant, maar voor 2012

Truc

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2011-02-14 18:08:26

Olla olla, Truc, wat krijgen we nu ? U kent de inhoud van m'n harde schijf niet, bovendien ben ik van de school 'elk goed idee loopt het risico te (mogen) worden uitgevoerd'.

U leest dit wellicht als 'n belofte, ik noem het 'n dreigement.

Twee opmerkingen vooraf :

* u vraagt om 'n opstel over "de Franse Liefde" terwijl ik slechts de Universele Liefde behandel want al die uitingen daarvan - waar dan ook - zijn me of te triest of te oppervlakkig;

* sinds ik ben geretireerd duld ik geen enkele deadline, laten we dat afspreken.

Maar nu u het er toch over hebt : al die reclame en radio- en televisie-

programma's van gisteren en vandaag gaan over Valentijn. Mij valt op dat er openlijk directe verbanden worden gelegd tussen l'amour en sex, de daad ("het allerergste"). En dat in Franse media !

Neeneen Truc, hierin moet ik u teleurstellen. Deze verwarring van emoties en daden is mij te vulgair.

Wat betreft uw drankprobleem : u hebt helemaal gelijk, de dlank is geen probmeel zolng er mar geboeg is. Zodra dlinken naueliks gaat, dan is het tjd voor een aaaaacute trnsplnt van de cervex alcoholicus, die lever is toch al kpot.

Peter.

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#8 Geplaatst: 2011-02-15 12:24:47

P'Homme de la Terre. Dreigement of belofte ? dat hangt af van ieders positie of geaardheid. Het is mijn aard naïef-vrolijk te wezen. Uw aanbod -want dat is het ! – wordt door mij en de Universele Mensheid in grote dankbaarheid aanvaard.

De afbakening tot de Franse Liefde is vooraleerst bedoeld maîttre Wim te gerieven; op zijn site is een verband met “het Franse” een terechte eis. Maar u bent vakman genoeg om "het Universele" een touche couleur locale mee te geven.

 

Het negeren van een deadline (het woord alleen al) is de enige juiste levenshouding, zeker als die 'line' -gezien mijn leeftijd- dichterbij is dan vroeger.

 

Vulgariteit en Liefde zijn in-zich tegengestelde zaken.

 

Ik kijk met grote honger uit naar uw opstel.

Truc

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2011-02-15 12:27:24

Afgesproken, maar nu eerst de keuken in.

Peter.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#10 Geplaatst: 2011-02-15 12:30:20

Maître met 2 t's? Blijft de toets soms hangen?

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#11 Geplaatst: 2011-02-15 13:35:53

Jean-Paul le Chateau, ik heb mijn buttttler opdracht gegeven alle toetsen van mijn clavier te lichtttten opdattttt het door een gespeciamiseerde onderneming kan worden schoongemaakt. Dank voor uw actie.

Truc

PS

LiTTeratuur met dubbel t is toegstaan. Een specialist in mijn zéér nabije omgeving heeft dat bevestigd.

T.

PPS

Welke sterke eigenschap hebt u, behalve kasteelheer wezen ? Ik zou u graag een wedstrijd in de maag splitsen.

T

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#12 Geplaatst: 2011-02-15 14:02:20

Niettsen!

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#13 Geplaatst: 2011-02-15 15:36:44

C'est gagné !

T