Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

knelfittingen voor gas

Auteur Bericht

avatar#8885
aron
Berichten: 3
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2011-02-14 21:43:00

weet iemand of in Frankrijk het is toegestaan om voor gas knelfittinge te gebruiken. In nederland mag dat wel.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-02-15 11:25:42

Aron,

  Een antwoord op die vraag moet ik je schuldig blijven. Misschien kan ik je wel een richting voor verder zoeken aanreiken. Op een site voor de plomberie staan de diverse onderdelen van de Franse gasnormen NF E 29-650 vermeld. Wie weet zijn er een aantal Franse producenten van gas equipment zo hulpvaardig geweest om een nadere uitleg bij die normen te geven op hun eigen website. Net zoals Hager, Schneider en Legrand dat doen voor de elektranormen in Frankrijk.

Rob

avatar#8885
aron
Berichten: 3
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2011-02-15 11:56:56

dank voor de reactie. Het is een lastige T die ik moet aanbrengen waarbij het gebruik van een knel de zaak zou vergemakkelen. Overigens zei iemand mij een poosje geleden dat het gebruik van zachtsoldeer bij gasaansluitingen niet zou mogen. Feit is dat ik veel loodgieters veelal met hardsoldeer bezig zie.

Ik ben een poosje van het forum afwezig geweest, excuses voor mogelijke zaken die al eens eerder aan de orde zijn geweest.

Aron

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-02-15 12:19:27

Aron,

  Het zoekbegrip op het Franse deel van het internet zou iets kunnen zijn waar de Franse benaming voor de Nederlandse term snelkoppeling in voorkomt: raccord rapide pour gaz. Ben nog geen overtuigend en wettelijk bewijs tegengekomen dat het hier in Frankrijk is toegestaan. Maar omdat de Nederlandse regelgeving ongetwijfeld ergens onderdak zal vinden in internationale en ook EU regels, zou je mogen vermoeden dat dit niet geheel onopgemerkt is voorbijgegaan aan Frankrijk. Gezien de grote nadruk op elektrische energievoorziening bespeur ik bij Fransen wel eens een zekere huiver voor alles wat met gas te maken heeft, en wie weet klinkt dat ook door in specifieke Franse bepalingen. Zijn er gasfiitters in de zaal?

  Wat het solderen betreft: Chistian heeft daar al bij diverse gelegenheden over geschreven, en ook het probleem van de zinken dakgoot heeft de nodige inzichten opgeleverd. Maar die gasleidingen, nogmaals ik weet het niet. Ik weet wel dat ik in hoofdstedelijke elektronicawinkels argwanend wordt aangekeken wanneer ik om het ouderwetse tin/lood soldeer vraag, in de coffeeshops is allerlei rookwaar verkrijgbaar, maar iets verderfelijks als soldeer, daarvoor moet ik straks de illegaliteit in.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-02-15 13:01:37

Aron,

geen antwoord op de oorspronkelijke vraag of bij gaz het knellen in Frankrijk toegestaan is, maar:

1. Als een verbinding, hier een T, moeilijk toegankelijk is pas ik de volgende techniek toe

- solderen met aangepaste pijplengtes in de werkplaats

- ter plekke aanpassen

- op makkelijk toegankelijke plaatsen met een mof aan de andere leidingen solderen.

Ik heb dit niet uitgevonden maar geleerd op een stage in de ketelbouw (warmte/kracht centrale).

2. Volgens mijn informatie moet gas bij een druk van meer dan 400mbar in F hard gesoldeerd worden.

Christian von Klösterlein

avatar#8885
aron
Berichten: 3
Reacties: 6

#5 Geplaatst: 2011-02-15 16:59:28

dank voor de reacties en het meedenken,

Aron

avatar#6188
snuff
Berichten: 15
Reacties: 40

#6 Geplaatst: 2011-02-16 09:06:35

In Amsterdam had ik een tuinhuis en een propaanfornuis. De aansluitingen daar waren van 8 mm koperen leiding met knelkoppelingen en speciale kranen. Heb ik  van vanuit de gedachte: Als het in nederland werkt moet het ook in Frankrijk werken, ook in mijn franse huis toegepast. Werkt prima, maar of het is toegestaan?

Snuff

avatar#7236
adrijanus
Berichten: 1
Reacties: 5

#7 Geplaatst: 2011-02-16 11:44:32

Mijn ervaring is dat de medewerkers in de doe het zelf zaken meestal goed op de hoogte zijn van dit soort zaken. Ook op de verpakking van fitmateriaal staat meestal waar het voor geschikt is. Ik heb zelf ook voor flessegas aansluitingen knelfittingen gebruikt.

Adriaan

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2011-02-17 08:44:27

Bonjour,

Ik ben geen gasfitter maar heb wel het nodige aangelegd zonder daarbij of naderhand in een baan om de aarde te zijn terechtgekomen. Niet dat dat een geweldige kwalificatie is maar ik ben bij dat werk wel met de FR normen in aanraking gekomen.

Een korte passage betreffende leidingwerk uit die FR normen ter antwoord op de vraag:

"...]

Les tubes en cuivre doivent être assemblés soit par brasage capillaire (fort ou tendre) pour les tubes de diamètre extérieur inférieur ou égal à 54 mm, soit par soudo-brasage pour les tubes de diamètre extérieur supérieur ou égal à 42 mm et inférieur ou égal à 110 mm.
[...]
L'emploi des raccords mécaniques doit être limité au montage des accessoires et robinets, au raccordement des appareils ou au cas où le brasage ou le soudo-brasage ne peuvent être correctement exécutés en place.
[..."

Lijkt mij glashelder. En ter aanvulling, ik houd persoonlijk niet van knelkoppelingen in gasleidingen. Dus dank Christian voor de handige tip om situaties op te lossen waarin je mogelijk niet anders dan met een knelkoppeling zou kunnen uitkomen.

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2011-02-20 22:28:03

Ik weet niet meer waar ik het op Internet gevonden heb, maar ter aanvulling op Jos: koperen leidingwerk voor gas dient met zilver gesoldeerd te worden. Dit is mij bevestigd door een installateur die me uitlegde dat dit was omdat bij een eventuele brand de soldering minder gauw smelt.

Steven