Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kookaansluiting omzetten

Auteur Bericht

avatar#8885
aron
Berichten: 3
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2011-02-15 16:58:33

 In mijn keuken bevindt zich een contact dat bedoeld is voor de aansluiting van een elektrische kookplaat. In het contact bevinden zich 3 dikke draden, de fase , de nul en de aarde. Op de meterkast staat voor deze groep 45 ampere. Nu wil ik deze doos gaan vervangen door een "normale"contactdoos. De vraag is kan dit zo maar. Kan het zijn dat hier ondanks de ene fase draad er meer op staat dan 220 volt. Kan ik dit werk als doe het zelver aan of dit dit werk voor een ervaren elektroman. En als het mogelijk is kan dan de 45 ampere gehandhaafd blijven.

Aron

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-02-15 18:37:38

Aron,

Vraag vooraf: heb je een monophasé of een triphasé aansluiting? Staat achter op je facture, helemaal onderaan, en staat ook op je elektrameter. Algemene opmerking: ik zou elektramateriaal dat conform de Franse NF normen is rustig laten zitten, en er geen Nederlandse spullen gaan monteren. Elektrische kookplaten en de grotere cuisinières worden hier in Frankrijk aangesloten op een prise de courant specialisée. Dat impliceert niet alleen een eigen groep, maar ook een apart formaat stopcontact, of voeding via een speciale wandcontactdoos. Lees ook hier.

Rob

avatar#8885
aron
Berichten: 3
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2011-02-15 19:55:46

dank voor je reactie. Het gaat juist om dat speciale wandcontact. Ik wil in de keuken een ander oven plaatsen en daarvoor wil ik het contact gebruiken van het vroegere koken. Momenteel koken we op gas.

De stekker die aan de oven zit is een "normale" stekker en past dus niet op de bestaande doos. De nieuwe contactdoos die koop ik wel in Frankrijk maar ik vraag mij af of er geen speciale voorzieningen of aanpassingen nodig zijn.

Op mijn EDF rekening staan geen verdere bijzonderheden dan option de base, 6 KW code 014.

Ik ben momenteel in NL en kan niet zien of het monophase is of triphase. Ik meen te weten monophase.

Aron

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-02-15 21:15:13

Aron,

Een mini inleiding. In Nederland zekeren we in een woonhuis groepen op maximaal 16 ampère. Daarmee lukt het niet een wat zwaardere oven met een paar fraaie high-tech kook- of inductieplaten van voldoende stroom te voorzien. Daarom is de meest voorkomende situatie die van een driefase aansluiting. Waarbij slechts twee fases daadwerkelijk voor de ovencombinatie worden gebruikt. Elk zoals het hoort gezekerd met 16 ampère.  En vervolgens in de keuken terug te vinden in een zogenaamde perilex aansluiting.

In Frankrijk kun je in een monophasé installatie een zekering of automaat van maar liefst 32 ampère monteren. Alle ovens die je in Frankrijk koopt houden daar dan ook rekening mee: met het omzetten van een aantal draadbruggen op een aansluitblok in het inwendige kun je ze zowel in een 3-fase, als enkelfase omgeving gebruiken. Er zijn Engelsen die vol trots een in Devonshire of Sussex gekochte oven - in het VK is het zowat overal single phase - willen aansluiten in hun afgelegen optrekje in Normandië, Bretagne, Dordogne of de Corrèze, om te ontdekken dat de EDF daar al decennia lang alleen maar triphasé aanbiedt. Omgekeerd worden er in Nederland ovens verkocht die hoe kan het ook anders op de gewoontes aldaar zijn voorgemonteerd in de fabriek: dus na een dag transport op een geleende of gehuurde aanhanger volgt het grote vraagteken, hoe aan te sluiten in een monophasé omgeving, en dan enige tijd een lange stilte, gevolgd door het geluid van het ontkurken van één of meerdere flessen. Wijn, of whisky voor de zeer bedroefden. Soms valt het trouwens mee, dan mag de volgende dag een handig persoon aan de hand van een dergelijk aansluitschema de draden na demontage van wat beplating op de juiste wijze aansluiten, hetgeen vervolgens natuurlijk wederom leidt tot het eerder genoemde sympathieke geluid.

Hou daar dus even rekening mee, niet alleen hoe die Franse elektranormen te respecteren, maar ook bij de keuze van dit soort keukenapparatuur van mogelijk niet Franse herkomst. En dan nog de zwaarte van je aansluiting, je abonnement. Bij een zogenaamde puissance souscrite van 6 kVA krijg je maximaal 30 ampère binnen, en dat is te weinig. Dan moet je toch door naar 9kVA, met in totaal 45 ampère.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-02-15 21:31:57

Hoe zit dat:

Aron heeft een puissance souscrite van 6kVA, die dus voor max 30Amp goed is, maar de kookaansluiting heeft een groep van 45Amp?

Of begrijp ik hier iets fout?

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-02-15 21:49:57

@ Christian

Ik vermoed dat we hier te maken hebben met een meter met bijbehorende disjoncteur de branchement die kan worden ingesteld op een stroombegrenzing van 15 / 30 / 45 ampère, overeenkomend met puissances souscrites van resp. 3 kVA, 6 kVA en 9 kVA. Dus de door Aron genoemde 45 ampère, ergens door hem gelezen op de compteur was mijn hineininterpretieren, en 6 kVA hoeven niet strijdig met elkaar te zijn.

Rob

avatar#8885
aron
Berichten: 3
Reacties: 6

#6 Geplaatst: 2011-02-15 23:14:38

Ik heb niet zoveel verstand van elektra en zal uiteindelijk wel advies vragen aan de plaatselijke elektroman.Dat neemt niet weg dat ik probeer het te begrijpen. Wat meer info. Momenteel staat er in de keuken een gasforhuis met elektrisch oven. Uit Nederland meegenomen en gewoon met een normale stekker op het lichtnet. Werkt perfect zonder problemen. Nu wil ik mijn keuken wat aanpassen en een gaskookplaat inbouwen met daaronder een oven. De oven heeft meen ik een vermogen van ca. 3200 watt. De bewuste contactdoos zit in een van de kastjes onder het blad. De vorige bewoner had hier zijn elektrische kooplaat op aangesloten.

Nu dacht ik in mijn  simpele gedachte deze aansluiting te gebruiken voor mijn nieuwe oven. Stel dat er gewoon 230 volt op staat is het dan mogelijk? En hoe kan ik eventueel zelf nagaan of het kan. Ik heb nog even verder gezocht en inderdaad staat er op een van de afrekeningen, monophase, regle a 30A, tension 230 volt, puissance mise a votre disposition 6 KW.

Ik zal er zeker door een vakman naar laten kijken.

Aron.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2011-02-16 00:24:40

Aron,

Goed, dan weten we in elk geval dat je geen triphasé hebt, hetgeen de zaak aanzienlijk eenvoudiger maakt. Om te illustreren hoeveel stroom er loopt wanneer je een redelijk vermogen aan 12 Volt zwembadverlichting aansluit, en dat je dan zeer dikke bekabeling moet gebruiken, had ik elders aan een andere vraagsteller deze rekenmachine aangeleverd. Omdat de wet van Ohm gelukkig algemeen toepasbaar is, kun je in het eerste rekenhulpje voor het berekenen van de stroomsterkte I, bij "power" 3200, en bij "voltage" 230 invullen. Het aanklikken van het = teken levert dan de stroom op. Dat is in dit geval bijna 14 ampère. Dus daar gaat je huidige huisaansluiting niet van door de knieën. Vraag is wel wat voor zekering of automaat er nu voor die fornuisgroep gebruikt wordt. Op zijn minst zou je 20 ampère moeten hebben, en volgens de NF inrichtingsnormen 32 ampère. Maar dat laatste zou niet fraai zijn, omdat je dan de elektrische regels van de selectiviteit wat geweld aan zou doen. Stroomafwaarts altijd lager zekeren. Wanneer tegelijk met die oven ook je elektrische boiler aan zou staan, een waterkoker, nog een magnetron, en ook de stofzuiger gaat het stopcontact in, dan wordt het wat krapjes. En ben je waarschijnlijk toch beter af met een 9 kVA abonnement. Tot slot nog terug naar je aftrap voor deze discussie: je zou graag de huidige inbouwdoos vervangen door een "normale" doos. Vanwaar die gehechtheid aan een Nederlandse randaarde stekker? Over de plaques de cuisson et les cuisinières schrijven de Franse normen voor dat de raccordement dient te gebeuren of: *par une prise de courant de 32 A et la fiche correspondente; of * par une sortie de câble de caracteristiques identiques. Zie de afbeelding in paragraaf 5.9., of op pagina 7 van een wellicht meer overtuigende bron. Bovendien past een Nederlands stopcontact niet in de wat grotere inbouwdoos voor dit soort aansluitingen. Nog een argument: zou het niet voordeliger zijn die Nederlandse stekker te demonteren, en voor een euro of zes zo'n zware apparaatstekker bij een bricomarché aan te schaffen? Lijkt me aanzienlijk goedkoper dan te vragen of iemand tegen uurtarief een hem geheel vreemd inbouwstopcontact wil komen monteren, oude inbouwdoos uithakken, kleinere model met wat stukadoorswerk bevestigen, wachten tot het iets gedroogd is, en vervolgens afmontage. Zo betrokkene dat al zou kunnen verenigen met zijn beroepsgeweten. Maar spreek daar maar met de lokale electricien over, die kan ter plekke de situatie beter beoordelen dan iemand op afstand.

Succes,

Rob

avatar#7419
Susy
Berichten: 3
Reacties: 5

#8 Geplaatst: 2011-02-16 11:09:28

Wij hadden ook zo'n rare wandcontactdoos voor een electrisch fornuis. Ons eigen kookplaatje paste er niet in. Van het snoer van het oude electrisch fornuis (dat we naar de stort brachten) heeft mijn man een kort verlengsnoertje gemaakt. Dat kwam tussen onze electrische apparatuur en de wandcontactdoos. Toen we het huis gingen verkopen, zat er nog de originele franse wandcontactdoos in.

gr.

Susy

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2011-02-16 11:40:22

De oplossing van Susy is inderdaad handig wanneer het alleen om een enkel kookplaatje gaat. De stroom die er dan loopt blijft nog enigszins beperkt. Maar wanneer je een complete cuisinière of oven gaat aansluiten zit je meestal ver boven de maximale belastbaarheid van een standaardstopcontact, stekker of verlengsnoer, en dat is 16 ampère. Of net eronder, zoals met de 3200 watt (14 ampère) die Aron heeft genoemd. Vandaar dat we in Nederland de speciale perilex aansluiting tegenkomen voor dit soort zware elektrische keukenapparatuur, en in Frankrijk een ander type dat tot maximaal 32 ampère belastbaar is. En dus flink wat forser dan de gewone stopcontacten en stekkers. Om te voorkomen dat er bedrading oververhit raakt, met alle gevolgen vandien. De regelgevers hebben dit niet verzonnen vanuit de behoefte nog meer regeltjes te verzinnen, maar met het oog op de brandveiligheid.

Rob van der Meulen

avatar#8885
aron
Berichten: 3
Reacties: 6

#10 Geplaatst: 2011-02-16 15:22:17

Rob, wat geef je mij als advies als ik een verlengsnoer zou aanleggen met die speciale zware stekker. Wat voor draad moet ik dan gaan gebruiken als ik het zelf zou doen. Op zich is een stukje verlengkabel met contactdoos niet zo'n gek idee. Voorwaarde bij alles is de veiligheid. Is gewoon installatie draad van 2,5mm niet voldoende?

Ik die oude contactdoor zit denk ik iets van 6mm. Verder neem ik dan aan dat er niet meer dan 230m volt op staat, anders staat m'n over gelijk in de brand.

Aron

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#11 Geplaatst: 2011-02-16 15:56:58

Aron,

Met je meedenkend, mijn eerdere advies blijft ongewijzigd, denk ik dat we het maar praktisch moeten bekijken: de gewone Nederlandse kontrastekker die je nodig hebt zal zeker geen ruimte bieden aan 6 mm², dus dan houden we 4 mm² en 2,5 mm² over. Gewoon even uitproberen. Ik zou geen gewoon installatiedraad nemen, maar kabel i.v.m. de dubbele isolatie, want de ervaring leert dat dit soort bedrading in een keuken vaak op de grond ligt.

Een aardlekschakelaar die je tegen mogelijke aardlekfouten beschermt, zeker in keukens en badkamers, zou ik eigenlijk het liefst bovenaan het to do lijstje zetten van nieuwe huiseigenaren met elektrische verbeteringswensen. Maar misschien zit die er al. En mocht bij nadere inspectie blijken dat de ovencombinatie toch meer vermogen vraagt dan die 3200 watt: geen verlengsnoertjes.

Nog eenvoudiger in jouw geval is het gebruikmaken van een adapteur. Bijvoorbeeld wat een degelijk merk als legrand daarvoor in de aanbieding heeft. Controleer eerst goed wat er voor stopcontact is: je hebt ze in een 20 A uitvoering, en een iets grotere 32 A uitvoering. En voor de 20 A variant is er deze oplossing. Ben je in één keer geslaagd voor deze ééndaagse opleiding tot hulpmonteur.

Rob

avatar#8885
aron
Berichten: 3
Reacties: 6

#12 Geplaatst: 2011-02-16 16:46:16

Bedankt Rob. Gelet op de mogelijkheden en de opgedane kennis gaat het zeker lukken.  Ook nog bedankt voor de brochure met de Franse normen.

Groet,

Aron

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2011-11-05 21:29:30

Het aansluiten van ovens en kookplaten blijft vragen oproepen, vooral als daar de complicerende vraag bijkomt hoe dat nu precies moet in een Franse driefase of enkelfase elektrische installatie. Technisch lijkt het voor sommigen lastig, en soms lopen de gemoederen daarbij in forumdiscussies (elders) hoog op. Reden om het op weer een andere website, iets buiten het Britse strijdgewoel op Frans grondgebied, nog maar eens op een rijtje te zetten. 

Rob van der Meulen