Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

brom in satellite ontvanger

Auteur Bericht

avatar#8885
aron
Berichten: 3
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2011-02-17 13:03:22

Een poosje geleden heb ik een SAGEM sat. ontvanger (TNT gratuite)  aangeschaft maar heb daaarbij een enorme brom in mijn tv die bij spraak of ondertiteling nog wordt verstekt. Ik heb alle aansluitingen nagelopen, het kastje wat verder van het toestel geplaatste echter geen verbetering. Weet iemand hier wat aan te doen. Mogelijk staat er iets in de ontvanger zelf niet goed afgesteld,

Aron

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#1 Geplaatst: 2011-02-17 16:14:33

Aron,

Gebruik je een scartkabel? Wellicht even een andere proberen!

Apparaat cq. stopcontact geaard?

Staat de telefoon vlak in de buurt?

Instellingen van de Sagem ken ik niet dus wellicht dat bovenstaande je helpt.

paul

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#2 Geplaatst: 2011-02-19 11:46:06

Brom heeft nagenoeg altijd te maken met een aardingsprobleem van de kabel afscherming, de mantel van metaal vlechtwerk. Als de mantel van alle kabels en draadjes niet hetzelfde potentiaal hebben gaat het brommen.

Natuurlijk kan het ook inwendig in het kastje zitten.

Heb je een tweede TV en scart kabel dan kan je door kruislings wisselen er achter komen waar de boosdoener zit.

Meest is het probleem in de scart kabel te vinden. Er kan een van de pinnetjes naar achter zijn gedrukt. De scart is een franse uitvinding en de kwaliteit van dit soort kabel is niet altijd even optimaal.

Succes.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-02-19 18:06:12

Brom, ik ben er nog steeds allergisch voor. In buizenversterkers moest je in ieder geval er voor zorgen dat je voor de gloeispanning (6,3 volt wisselstroom), bedoeld om de buizen mee warm te stoken, getwiste (in elkaar gedraaide) bedrading gebruikte, en zoveel mogelijk weggewerkt in de hoeken van het meestal u-vormige chassis. Tegenwoordig gebruiken de audio liefhebbers daar gelijkspanning voor in de gevoelige voorversterkertrappen om dat probleem te bestrijden.

Wat die Sagem betreft: sommige scart kabels zijn van slechte kwaliteit, en met name de afscherming wil dan nog wel eens het zwakke punt zijn, los nog van de al genoemde bedroevende mechanische kwaliteiten van zeer veel van deze met een CE stickertje voorziene producten. Probeer eens een goede scart kabel. Met het Franse scart ontwerp is niks mis, wel met het bezuinigen op kwaliteit door producent, hand in hand met de consument. Een enkele keer kan ook een polariteitsprobleem de veroorzaker van de brom zijn. Zie de tekening Branchement d'une PDC. Stekker van de tv andersom in het stopcontact steken. Bromlussen komen ook voor wanneer je op verschillende plekken in huis iets op een andere groep hebt aangesloten. Neem bijvoorbeeld de antenneversterker. Wanneer je de antennekabel er uittrekt, is er dan ook nog brom? Pas wel even op, soms kan er tussen de massa van het aan te sluiten apparaat en de afscherming van de coaxkabel een spanningsverschil bestaan. Wanneer dat het geval zou zijn, valt dat eenvoudig te meten: multimeter in een niet te laag wisselspanningsbereik zetten.

Rob van der Meulen

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#4 Geplaatst: 2011-02-20 11:38:29

Vroeger mocht het chassis van een TV niet aan aarde gelegd worden aangezien daar gewoon spanning op kwam te staan. De stekker was dan ook niet van aarde voorzien en zat onvervreembaar bevestigd aan de TV.

Bij veel moderne TV's is aarding echter door de fabrikant verplicht gesteld en er zit  vaak een los 3-polige apparaatsnoer bij, net als bij een computer.

Doe je die niet in een geaard stopcontact, dan kan brom een gevolg zijn.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-02-20 19:11:50

@ Jako

En soms stond er geen spanning op het chassis, hing er maar net vanaf hoe je de stekker in het stopcontact stak. Het chassis werd of verbonden met de neutrale draad, of met de fase draad. Om een zeer zware transformator uit te sparen, ook niet handig zo'n intens magneetveld middenin je tv, werden de gloeidraden van de buizen in serie geschakeld. Met vaak nog een dikke weerstand erbij, en rechtstreeks op het lichtnet aangesloten. Eén kant dus aan het chassis. In mijn Electronic Tube Handbook (1969) van uitgeverij de Muiderkring, op dezelfde plank als data handboeken van Fairchild, Linear Technology, Maxim en Analog Devices, staan al deze types keurig genoemd: de PCE, de PCF, de PCH en de PCL buisjes. Met voor radio's, geheel vervaardigd uit geheel eigentijdse moderne plastic materialen en dito jaren 50/60 kleurstellingen, de U-serie buisjes. Zelfde verhaal: het moest bij deze serie radio's zo goedkoop mogelijk, de koopkracht van de gemiddelde Nederlander hield toen nog niet echt over, één keer per vier jaar werd er na lang wikken en wegen een nieuw elektrisch apparaat aangeschaft, dus nog geen koopzondagen, dus geen transformator, achterwandje laten zitten, niet aankomen s.v.p.

Een extra reden om ook bij de moderne tv's (en desktop pc's) een geaard stopontact te gebruiken zijn de ontstoorfilters die gebruikt worden om te voorkomen dat de ingebouwde schakelende voedingen storingen op het lichtnet aanleveren. Ze filteren in omgekeerde richting tegelijkertijd gemene spanningspiekjes weg voordat de netspanning verder het apparaat in mag. Van zowel de neutrale als de fase draad gaat in zo'n filter een condensatortje (2,2 nF tot 10 nF) naar de massa aansluiting toe. Ligt de massa aansluiting niet aan aarde, dan kan het metalen chassis (= massa) door de onvermijdelijke lekstroompjes (zeer gering) bij het aanraken soms toch een prikkelende ervaring opleveren. Van 115 Volt om precies te zijn, de twee condensatortjes vormen een symmetrische spanningsdeler voor het spannings-verschil tussen de fase en de neutrale draad. Halverwege meet je dus de helft van 230 volt. Maar gelukkig een uiterst geringe stroomsterkte, dus de aardlekschakelaar reageert hier niet eens op. U wel, even schrikken. Vandaar dat de regelgevers tegenwoordig zo kwistig overal randaarde stopcontacten verplicht stellen. Niet om de omzet van de nationale elektrabranche een steuntje in de rug te geven, maar omdat tegenwoordig heel wat apparatuur dat gewoon nodig heeft.

Rob