Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Franse regels en de introductie ervan

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2011-02-18 13:52:48

Het dorp moet eraan geloven: de nieuwe regels met betrekking tot de Fosse Septique worden ook hier ingevoerd. Gisterenavond waren ruim honderd huiseigenaren in het Centre Socio-Culturel bij elkaar om voorgelicht te worden over de manier hoe Madame le Maire dacht een en ander te realiseren. Ze deed de voorlichting niet zelf, er was een batterij aan deskundigen achter de tafel gezet.

Een competente dertiger hield een keurig verhaal. Hij vatte de wet in één zin samen, gaf iets weer van de historische context en hield een gloedvol betoog over de techniek die hier van toepassing is. Hij gelooft erin. Er was geen speld tussen te krijgen. Vooral de opmerking dat bij de voorliggende inventarisatie NIET gekeken werd of het systeem op zich 'au norm' was, maar dat het resultaat -of de output- beoordeelt zou worden, vond ik erg praktisch en ook geruststellend. De zaal zat beschaafd dociel te wezen.

Totdat de baas van de dertiger vanachter de tafel, zonder micro, het betoog begon te larderen met opmerkingen zoals onder andere:

<<het is de wet, en die heb ik niet gemaakt>>

<<ik moet ook betalen hoor ! >>

<<Frankrijk moet Europa volgen>>

Allemaal niet ter zake doende of zelfs onjuist, maar de beer was los. De zaal reageerde opgewonden, en de dertiger kreeg te horen dat ie moest begrijpen dat ze

<<in de jaren zestig al zoveel en zoveel Franc kwijt waren geweest en genoeg ! is genoeg !! >>

<<en of hij wel wist hoe groot het gat in de tuin moest zijn om 'au norm' te zijn>>

In de nazit zouden de bedragen steeds hoger worden en de gaten steeds dieper. De soep is gloeiend heet opgediend. Dat wordt blazen geblazen.

Truc

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2011-02-18 14:09:46

Interessant, je noemt: 'maar dat het resultaat -of de output- beoordeelt zou worden'

Wat moet ik hier precies onder verstaan? Of de epandage niet hier en daar te drassig is? Geur? Hebben ze criteria genoemd?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-02-18 17:16:59

Truc en Jean-Paul,

ik heb dit  

NIET gekeken of het systeem op zich 'au norm' was, maar dat het resultaat -of de output- als acceptabel beoordeeld kan worden

eens gehoord in de zin van:

de bezitters van deze systemen kunnen uitstel krijgen , bij hen moet het niet binnen het voorgestelde tijdskader.

Echt on-frans pragmatisch.

Christian von Klösterlein

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#3 Geplaatst: 2011-02-19 10:45:11

@ Kasteel- en Bouwheer.

Op dit moment zijn wij uithuizig Ik zal -maandag/dinsdag- mijn aantekeningen uitpuizen en een meer inhoudelijk bericht proberen te geven in Bouwen, verbouwen en klussen zetten.

Truc

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#4 Geplaatst: 2011-02-19 23:05:13

Ik begrijp niet dat de franse overheid de inwoners kan verplichten om ineens enige duizenden euro's op te laten hoesten om een nieuwe fosse septique aan te laten leggen.

In onze gemeente (174 inwoners met 20 inwonners in de Bourg en de rest op het platteland) heeft bijna 38% van de mensen alleen lagere school of helemaal geen onderwijs genoten. Het grootste deel van de bevolking werkt in het boerenbedrijf als onafhankelijk keuterboertje of in loondienst bij een grotere boer. Dat is allemaal geen vetpot. Voor velen is het dus sappelen geblazen. Waar moeten deze mensen het geld vandaan halen? Dan kan de overheid wel met een gedeeltelijke lening komen maar die moet toch afbetaald worden.

Er is bij ons trouwens (nog) niet geïnventariseerd maar dat zal wel komen en dan gaan ze hier allemaal voor de bijl want er is geen installatie "aux normes". Terwijl alle mensen natuurlijk al eeuwen lozen zoals ze lozen zonder noemenswaardige problemen.

Begrijp me goed, directe lozing op oppervlakte water lijkt mij voor verbetering vatbaar maar een installatie met een, volgens de norm, te kleine beerput of met een uitloop die niet via een vloeiveld maar via een open greppel de uitloop in de grond infiltreert kan natuurlijk uitstekend zijn werk doen. Dus waarom dan toch de boel afkeuren?

In veel gevallen is het ruimtebeslag van een officiele fosse septique natuurlijk veel te groot. Zeker op de Bourg van ons dorp. Er komt geen riool want, te duur

Ik heb een terrein van 1900m2 maar de fosse septique kan niet geplaats worden zonder er een stuk grond bij te kopen. Omdat er rekening gehouden moet worden met de afstanden tot waterput, erfgrenzen, woonhuis e.d.

Ik voorzie grote onrust