Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Warm water

Auteur Bericht

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2011-02-22 16:44:10

Wij zijn van plan om voor onze warm water voorziening (douchen/keuken) een geiser met een capaciteit van maximaal 14 liter water per minuut te gaan toepassen. Wie heeft ervaring met een dergelijke geiser (op propaan) werking en verbruik? Wij zullen maximaal 6 tot 7 weken in ons huis aanwezig zijn (4 personen).

Ook las ik op een Nederlandse site de toepassing van navulbare LPG flessen. Is iemand hiermee bekend?

http://www.butaanpropaangeiser.nl/lpgflessen/

Eric Gerth

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2011-02-22 17:27:01

In Frankrijk kunt u - godzijdank - geen flessen met LPG (GPL) vullen. Althans niet op legale wijze.

Peter.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2011-02-22 17:50:26

aanvulling : camping-caristes lopen kennelijk ook nogal eens rond met 'n dergelijk idee (bij voorbeeld).


Bon brrr bricolage.

Peter.

avatar#7720
Moulin Galuzot
Berichten: 6
Reacties: 60

#3 Geplaatst: 2011-02-22 18:28:36

Beste Eric ,

Drie mogelijkheden ;

1e . Aanschaf navulbare gasfles , +/- 200 euro , vulling 12 euro ..

2e . Gasfles zelf vullen , reductienippel 25 euro , vulling 12 euro ..

3e . Gasfles omruilen bij brico / bp , statiegeld 100 euro , vulling 26 euro

Luister niet naar de opgestoken vingertjes na mij ..

Volg je eigen verstand ..

Salutations Corrie

Link voor de nippel ..

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2011-02-23 09:00:16

Bonjour Eric,

Tijdens de renovatie van mijn boerderij gebruik ik een tijdelijke badkamer in een blokhut. Daarin een ligbad, douchecabine en wastafel. Plus een warm water aftakking naar de keuken. Het geheel voorzien van warm water door een geiser met een maximale capaciteit van 11 l/m. De geiser wordt gevoed door standaard 11-13kg propaanflessen.

Ik wil graag de volgende ervaringen met je delen:

- Zelfs de relatief kleine geiser werkt prima, er komt genoeg water uit voor de douche, en met wat geduld kun je er zelfs een bad mee laten vollopen. Als wij met zijn 2tjes iedere dag douchen doen we 4 a 5 weken met een gasfles. Toen we 1 keer heel veel viste hadden die ook graag badderden was de fles na 3 weken leeg. Ik gebruik gewoon de goedkope flessen propaan van E. Leclerc.

- Onze geiser is van een type zonder waakvlam; als je de warmwaterkraan opent gaat er een klein waterturbinetje draaien dat stroom opwekt voor een piezo ontsteker. Ik vind het namelijk zonde als een waakvlam langzaam maar zeker je gasfles leegdrinkt, en dat ding steeds weer uitdoen en weer aansteken komt er in de praktijk ook niet van. Zie hier voor details over de geiser.

- Ik heb een installatie gemaakt met twee gasflessen met een overschakelsysteem en een "bijna leeg" indicatie. Dan word je onder de douche niet verrast door een lege fles. Je kunt ook in 1 oogopslag zien of een fles leegraakt. Zo'n "inverseur" kun je bij elke Brico kopen. Zie hier voor een voorbeeld.

- Je kunt in FR speciale LPG flessen kopen die dezelfde buitenmaten hebben als de ouderwetse 11-13 kg butaan/propaan flessen. Deze zijn voorzien voor gebruik in campers, boten, caravans en dergelijke. Ze zijn voorzien van een normale LPG vulaansluiting en voorzien van de voor LPG noodzakelijke beveiligingsvoorzieningen zoals een vulbegrenzing en een overdrukbeveiliging. Deze voldoen aan alle eisen en mogen derhalve als veilig beschouwd worden. Reken op een slordige 500 euro voor zo'n fles. Zie hier voor een voorbeeld.

Persoonlijk vind ik het gasverbruik van uitsluitend een geiser van dien aard dat gemier met LPG mij niet de moeite waard zou zijn. Voor een installatie met overschakelsysteem ben je dan al 1000 euro aan de flessen alleen kwijt. LPG in standaard propaangasflessen vind ik in mijn situatie te link. Die flessen worden bij mij in de zomer behoorlijk warm. Zonder vulbegrenzing/overdrukbeveiliging loop je dan toch de kans om in een baan om de aarde terecht te komen. Maar inderdaad, volg je verstand. Succes!

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2011-02-23 09:26:15

De door Jos hier gegeven link laat op pag.7 een goede (uitbreidbare) modulaire oplossing zien: bij meer warmwaterbehoefte, bijv. uitbreiding van je huis, gewoon een geiser erbij!

Christian von Klösterlein

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#6 Geplaatst: 2011-02-24 07:46:00

Hallo Jos,

hartelijk dank voor de uitgebreide info. Ik heb nog wel een andere vraag. In de folders waar jij naar verwijst zie ik ook boilers met een tweetal pijpen, een inlaat voor lucht en één voor de rookgasafvoer. Dit is dan volgens mij een gesloten systeem met een lager risico voor CO2. De geisers met één pijp, zijn dat systemen die hun lucht toevoer uit het huis halen met een risico voor CO2? of is dit een combi pijp, dus met luchttoevoer en rookgasafvoer in één pijp?

Hartelijke groet,

Eric

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2011-02-24 13:56:55

Bonjour Eric,

Voor de goede orde, er staan volgens mij  geen boilers in die folder, uitsluitend geisers. Doorstroomapparaten dus. Die werken het beste op gas, als je een boiler zou willen zou ik persoonlijk naar electrisch kijken.

De Leblanc Ondea series LM PVHF geisers in de folder hebben een "ventouse" oftewel geforceerde luchtcirculatie. Die hebben dus een luchttoevoer en een luchtafvoer, die je los van elkaar kunt gebruiken, of in een concentrische pijp naar buiten kunt brengen.

De andere geisers hebben een rookgasafvoer in het interieur (non raccorde), via een schoorsteen (tirage naturel) of een mechanische ventilatie (vmc). Deze zijn wel voorzien van een beveiliging tegen CO en dergelijke, ze meten de kwaliteit van de omgevingslucht en slaan af als die onvoldoende is.

Ik heb zelf een "tirage naturel" model met schoorsteen, geinstalleerd in een speciale ruimte met flinke ventilatieroosters onder- en bovenin. De deur naar deze ruimte zit altijd dicht. Nooit problemen mee gehad.

Zeker als je de mogelijkheid hebt de geiser in een afgesloten doch goed geventileerde ruimte te installeren zou ik persoonlijk niet voor zo'n toch wel kostbare "ventouse" geiser kiezen. Als jij daarentegen erg voorzichtig bent, de geiser in een leefruimte hangt, en je een ruim budget hebt, kan jouw keuze natuurlijk anders uitvallen.

Salutations, Jos

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#8 Geplaatst: 2011-02-25 06:59:34

Hallo Jos,

ik bedoelde natuurlijk geiser.

Groet,

Eric

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#9 Geplaatst: 2011-02-25 11:14:13

CO2 vormt niet zozeer het gevaar, wel CO, koolmonoxide, ook wel bekend onder de naam kolendamp. De inlaat van een systeem waarbij zuurstof uit de ruimte wordt onttrokken kan alleen kwaad als er geen enkele toevoer bestaat. Doorgaans zit er onder een deur wel een kier etc. Het gevaar zit hem in de verbrandingsgassen, en dan met name de onvolledige verbranding. Als die niet via een deugdelijke afvoer verdwijnen, maar in de verblijfsruimte kunnen komen, gaan ze de plaats innemen van de normale adembare lucht. Met de bekende gevolgen van dien. Voor de geisergebruikers en caravanbezitters, er zijn CO melders in de handel, vergelijkbaar met de rookmelders. Zelf opmerken is alleen mogelijk in wakende toestand en zeer alert zijn op zeer lichte hoofdpijn, zeer lichte misselijkheid, en de verkleuring van de vlam van je geiser. Reken er dus maar niet op. Dit 

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#10 Geplaatst: 2011-03-06 11:06:34

Ik heb in nederland een Vaillant MAG 325 gescoord, deze moet je dan laten ombouwen naar propaan/butaan.

Deze geisers koop je voor +/- 30 euro, ombouwen + revisie kost 80 (als je nog iemand kan vinden die nog een propaan/butaan brander voor je heeft).

Ik heb nog 2 van die geisers gekocht voor de reserve onderdelen. Deze winter is mijn waterdrukregelaar stuk gevroren, maar de suprieure kwaliteit van vaillant stond het toe dat ik het deksen van de waterunit met een hamer rechtsloeg en wonder boven wonder zonder lekkage te maken de boel weer in elkaar kon zetten.

Dit type is een badgeiser en geeft heeerlijk warm water voor een grote regendouche. Wij gebruiken die grote blauw/grijze propaan gasflessen van de Attac (ook elders te koop) geloof dat dat 16 KG vullingen zijn.

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#11 Geplaatst: 2011-03-06 11:09:45

Doen zo'n CO melder, toen ik deze winter wat aan het klooien was met een slechte kachel opstelling ging dagelijks de CO melder wel een keer af (rook melder ook maar dat zie je wel aankomen, dan hangt er rook)

Koop minstens 1 rookmelder voor aan het plafond.

Koop minstens 2 CO melders voor als er een faalt, ik heb een modelletje van Kidde met digitaal display, kun je het ook af en toe in de gaten houden, die je hem oplopen dan uitzoeken waarom en ventileren. Zo voorkom je dat dat kreng afgaat ;)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2011-03-06 12:06:31

CO is zwaarder dan lucht dus even oppassen waar die melder te plaatsen.

Steven

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#13 Geplaatst: 2011-03-06 13:55:14

Juist, net als Steven benoemd.

Koop vooral geen rook/CO combi meter die vervolgens aan't plafond komt :)

ik heb 1 CO op de grond, een op mijn nachtkastje en 1 rookmelder aan het plafond.