Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Franse katholieken

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2011-02-22 20:10:57

Ik ben niet gelovig en met het ouder worden ook nog eens anti-religieus geworden. Als u op dit punt gevoelig bent is het wellicht beter niet verder te lezen: ik wil u niet kwetsen.

 

De Franse samenleving is doortrokken met een slordig soort katholicisme. De kerk houdt er een strak stelsel van regels op na, maar geen Fransmens die zich daar aan houdt; tenminste, dat dacht ik.

 

Onlangs hielden vrienden en ik een culturele happening in een kerk, een happening in combinatie met een mis. Tot mijn verbazing vervoegde een belangrijk deel van mijn vriendenkring zich bij de pastoor om ter communie te gaan. Dat waren dezelfde sympathieke vrienden die kort daarvoor hadden afgegeven op de RK-kerk en vooral op haar dienaren. Vrienden die, met brede penseelstreken, afgaven op de kerk als: opium van het volk. En: Een goede pastoor is de pastoor die de koude voeten van zijn 'bonne' verwarmt.

 

In de profane nazit met eten en (nogal wat) drank heb ik geprobeerd de schizofrenie bij mijn vrienden bloot te leggen en aan te tonen hoe inconsequent hun gedrag was. Het resultaat was één brij van hypocriete non-argumenten als antwoord.

Wat moet ik met dergelijke vrienden ?

Truc

avatar#7720
Moulin Galuzot
Berichten: 6
Reacties: 60

#1 Geplaatst: 2011-02-22 20:19:56

Truc ,

Je vrienden moet je koesteren ..

Ook als zij in jouw ogen inconsequent gedrag vertonen ..

Immers het leven is kort en heftig ..

Neem een wijntje en maak je niet druk ..

Gr Corrie

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2011-02-22 20:46:23

En hoezo scheiding van staat en kerk: onze commune is verplicht tot onderhoud van de plaatselijke kerk...

Nooit naar de kerk, maar bij trouwen 2 uur luisteren naar een idioot in een lang gewaad.

Maar ook in NL: liever dieronvriendelijk halal slachten dan mensen met waandenkbeelden (streng gelovigen) aan te pakken.

Europa/Italie/Vaticaanstad: Pauselijke bank mag nog steeds zijn gang gaan met criminele financiele bezigheden.

Er zijn te weinig echte atheisten.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2011-02-22 21:07:07

Truc, gingen je vrinden onder twee gedaanten ter communie ? Ze zullen hebben gedacht dat het de apéro was.

Voor de rest, ach.

Peter.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#4 Geplaatst: 2011-02-23 12:08:34

Beste truc

Dat je niet gelovig bent, zelfs 'anti' moet je natuurlijk zelf weten. Maar dat je "vrienden" zelfs "sympathieke" vrienden te communie gingen en door deze in jouw ogen kennelijke doodzonde daardoor plotsklaps schizofreen, inconsequent en hypocriet zijn geworden is erg triest voor jou. Het ware beter je vrienden vooraf te selecteren en ze vooraf op deze "waanzinnige ideen" te testen voordat je weer cultureel gaat doen in een kerk. Lijken me overigens leuke vrienden en een leuke pastoor om dit culturele gedoe in de kerk te doen. Buitengewoon vreemd verhaal (komt natuurlijk omdat ik katholiek ben!)

Met vriendelijke groet Ton

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-02-23 13:47:20

Of ga gewoon met allebei de benen op de grond staan, waar iedereen is.

‘k heb soms het griezelige gevoel dat je een soort politicus bent die iets wilt zeggen als het maar op een hele moeilijke manier is.

Probeer het eens gewoon in volkstaal.

Wat mensen met hun geloof willen is niet jouw zaak maar van iedereen privé, hoe “slordig” dit er in jouw ogen ook uit mag zien.

De regels van de kerk zijn zo strak niet wat je denkt en voor sommigen is ook het inzegenen van een huwelijk tijdens een preek die overigens ook geen twee uur duurt, een ceremoniële bijkomstigheid wat net even iets meer is dan gewoon bij de ambtenaar met zijn vlag om de nek.

U zoud iets meer rond mogen kijken in de cultuur der Fransen heer Truc, dan ziet gij waarachtig vreemde verschillen met dat protestantse polderland waar den dominee de scepter zwaait.

Al eerder schreef Truc Frans noch Latijns te spreken, misschien toch een taalcursus zodat U Uw vrienden beter begrijpt?

Ik persoonlijk ben noch het een noch het ander, maar ik bemoedig diegene die hun kracht zoeken in datgene waarheen ze hun ogen opslaan.

Ook al vind ik het soms bespottelijk, ik zal het nimmer schizofreen of inconsequent noemen.

Pas als deze gedienstigen zich extremistisch gaan gedragen, kun je gaan spreken van schizofrenie, maar volgens mij komt dat zelden nog voor in christelijke atmosfeer, en ook bij ons wordt het steeds minder, dankzij veel “vrienden” die bij tijd en wijlen eens de dienst bezoeken en daardoor laten weten de regels wat strak te vinden.

De spiegel des levens heeft een zware lijst heer Truc.

Cees.

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#6 Geplaatst: 2011-02-23 21:27:28

De heren lesdeuxsabots en martinicees zijn boos, dat spijt mij oprecht. Dat ze mijn tekst misschien daardoor wat verwrongen interpreteren vind jammer, maar dat heb ik te accepteren, het is onderdeel van het “spel”.

@ lesdeuxsabots, ik vind mijn vrienden niet schizofreen (een nogal zware medische term), hypocriet of inconsequent. Het is mijn beschrijving van hun gedrag. Dat klinkt wat muggenzifterig. Maar als je eerst de kerk en haar personeel uiterst badinerend benadert om daarna mee te doen met -wat ik denk het meest sacrale onderdeel van de mis is- dan noem ik dat hypocriet enz.

@ martinicees, uw adviezen wat ik moet doen of nalaten zijn aan mij niet besteed. Ik begrijp ze niet.

Truc

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2011-02-23 23:12:14

Truc slijpt scherp. Daar houd ik van.

Religie is ingebed in cultuur. Van religie houd ik niet. Van mannen in jurken, al of niet met baarden ook niet. behalve Sinterklaas.

Cultuur bepaalt gewoonten waarvan we vaak niet weten waar ze vandaan komen. Of ik daar wel of niet van houd, is niet interessant. C'est comme ça.

In Frankrijk worden kinderen nog altijd gedoopt. Leuke happening, jurkjes, cadeaus en veel familie & feest & eten. Niet voor het hiernamaals. Wel voor Oma, Opa en tantes & ooms. Peters en meters schijnen ook toegevoegde waarde te hebben.

Idem trouwen en begraven, laatste wat minder leuk. Vooral in F.

Frankrijk is minder ontzuild dan Nederland. Veel Nederlanders hebben zich bewust ontzuild, ook ik toen er een NH-ouderling langskwam want bij de Burgerlijke Stand was bekend dat ik ooit NH gedoopt ben.

Ambivalentie, hypocrisie en huichelen horen bij religie want religie loopt per definitie achter bij de maatschappelijke realiteit.

Cultuur? Over je heen laten komen. Niet ter discussie stellen met haar dragers. 

Net als Sinterklaas. Moeten ze bij mij vanaf blijven.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-02-24 01:06:17

Dus een politicus, die zeggen dat ook altijd, ik begrijp U niet.

Het vervelende met dit soort lui is dat ze er wel op staan dat wij hun begrijpen;-)

Juist steven, helemaal gelijk.

Truc geeft zelf aan geen Frans te spreken, hoe kun je dan een cultuur begrijpen ?

Opvallend is dat juist in de protestantse kringen veel minder aan deze poespas wordt gedaan, het mag niet, je moet je schuldig voelen.

Ook bij ons worden dezelfde ceremonies met hartenlust gevierd, terwijl men ook hier nimmer het heilige huis betreed.

Cultuur.

Cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#9 Geplaatst: 2011-02-24 08:20:15

Deze is leuk, recent onderzoek: 34% des sondés qui se disent catholiques avouent ne pas croire en Dieu

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-02-24 14:31:39

Ik denk dat je zeer bewust uit moet kijken naar de juistheid van de cijfers ten aanzien van de draad van meneer Truc.

Ik bedoel, zijn opvatting is zo’n beetje; hoe kun je nu niet geloven, en dan toch ter communie gaan.

Om dit te begrijpen moet je de cultuur begrijpen, net zoiets als ik noem maar wat, thanksgiving.

Ik kan zo snel geen cijfers vinden van Nederland, maar ook daar zal het aantal werkelijke gelovigen niet veel zijn, terwijl het aantal mensen die god toch nog wel zien zitten enorm hoog kan zijn.

Hier op Martinique zijn mensen geloviger dan ik ooit voor mogelijk hield, de kerken puilen werkelijk uit, ieder gehucht heeft er wel een paar en een stad als Fort de France heeft maar liefst negen kerken, op een dikke tachtigduizend inwoners.

Negen kerken die uitpuilen, waar zelfs de mensen buiten rond de kerk hangen voor de openstaande ramen en deuren.

Jeugd waarvan ik uitging dat je op die leeftijd toch de discotheek in duikt, komt masaal op de diensten af, en zelfs als er geen plaats meer is verkondigd de predikant zijn boodschap op het plein waar de menigte enthousiast mee roept.

De kinderen die met onze reizen meegaan worden door de dominee uitgeloot, al denk ik dat eerwaarde ze gewoon uitzoekt en blij is dat dit gespuis een tijdje zijn kerk veilig laat, en dus is er voor afvaart een dienst waarbij de dominee de kinderen opnoemt, en hen en mij en ons schip zegent.

Heb ik er wat aan ? ik vertelde de dominee eens, dwars als ik was, dat ongeacht hoe aardig god ook zal zijn, ik nog altijd zelf die schuit zal moeten varen, het vaart niet vanzelf, waarna eerwaarde me een verachtelijke blik toewierp.

Aan boord heb je te maken met tien kinderen, tien personen die aan god noch gebod doen, en toch traditioneel wilde ze vasthouden aan de mis en de schoonheid van het gezang.

Waarom? Traditie, het hoort, het zit in hun harten, het is net zo traditioneel als voor ons Sinterklaas.

Geloof ik in die man waar de strijkbout op zijn kont staat, nee, absoluut niet, maar als je voor hem staat komt traditie voor gevoel en doe je lustig mee.

En geloof me, als je deze mensen ziet in hun mooiste kleren, dansend in de kerk op een manier die ons wereldvreemd is, dan kun je jaloers zijn opdat onze cultuur zo arm is aan tradities, en die er nog zijn moeten wijken voor wat voor reden dan ook.

 

Cees.   

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#11 Geplaatst: 2011-02-24 20:24:50

Mijnheer martinicees, ik begrijp u niet omdat ik uw redenering niet kan volgen; Ik kan uw redenering niet volgen omdat u meningen als feiten neerzet. Voorbeeld: u noemt mij politicus, onduidelijk is waarom. Een slag in de lucht ? In ieder geval geen feit. Dom geklets, nogal op de man gespeeld, onfris, ik vind dat het neigt naar karaktermoord. Ander voorbeeld: Uit uw reactie maak ik op dat u vindt dat men, om een cultuur te begrijpen, de taal (van die cultuur ?) moet spreken. Ik spreek nauwelijks talen, dat is waar, zelf mijn moedertaal -Nederlands- is niet vlekkeloos, maar betekent dat dan dat ik de Nederlandse cultuur niet zou snappen ? Opnieuw, u klets maar wat.

 

Ik begrijp u niet en ik begrijp uw op mijn persoon gerichte agressie niet.

 

Mijn excuses aan de foristen voor deze ontboezeming. Het heeft niks met Frankrijk te maken, maar het niet weerspreken van de reactie martinicees was geen optie. Ik beloof u (en maître Wim) nooit meer te reageren op de aanwezigheid van martinicees of een van zijn aan te nemen gedaantes.

Truc

 

PS

PSV staat met 2-1 voor op Lille.

T

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2011-02-25 00:57:57

Truc, ik speel niet op de man, ik speel op wat de man zegt of beweert.

Je begint een draad maar als iemand het oneens is zeg je niet te willen discuteren, jammer is dat.

En of je om een cultuur te leren kennen de taal moet begrijpen?

Mijns inziens wel, is ook al weer een discussie waard.

Hoe kun je nu mensen begrijpen als je niet hoort wat ze zeggen, welke grappen ze maken, waarom ze huilen.

Ik ken niets van de Chinese cultuur, en geloof me, ik zal het nooit kennen, ik versta ze niet.

En in mijn geval, nog niet zo lang geleden beweerde iemand in een andere draad ook zoiets onwaars, en waarom, een kwestie van beste stuurlui misschien?

Niet alleen, omdat men de taal niet spreekt en beheerst kent men niets van dat land en haar cultuur.

Heb ik ongelijk?

Ik hoor het graag (ook van meneer Truc)

Cees.

ps, hou niet van voetbal ;-(

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2011-02-25 06:06:56

En opnieuw blijkt dat 'discussies' over religie tot onbegrip, intolerantie en soms zelfs wel erger kunnen leiden. QED, of CQFD, wat u wilt.

In dat andere draadje waarnaar Cees verwijst schreef ik "Ik vond het juist zo 'prettig' (...) dat de revolte in Tunesië en Egypte nu eens 'n keer niets met religie te maken had.

Laten we dat zo houden."


Ook hier op het forum ? Ik heb er veel voor over.

Peter.