Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

'Gratuit'

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2011-02-23 13:22:30

Gezien in de hypermarché:

4 plakken kippenpoulet blanc + 1 gratis voor € 2,50

In hetzelfde schap van exact hetzelfde merk:

4 plakken kippenpoulet blanc voor € 1,95.

Grapjassen, die Fransen. Of toch gewoon boefjes?

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2011-02-23 14:35:57

Bonjour Wim,

Dit soort zaken is mij in FR reeds talloze malen opgevallen. Maar er zijn meer van dit soort verrassingen. Ga er bijvoorbeeld nooit van uit dat een grootverpakking automatisch voordeliger is dan een kleine. Ik heb reeds vaak meegemaakt dat je beter 4 pakken van 250 gram kunt kopen dan 1 van een kilo. Hoezo logisch?

Dit is één van de weinige keren dat ik waardering heb voor een stuk Europese wetgeving. "Selon la législation communautaire, les supermarchés sont tenus d’indiquer le « prix unitaire »des produits – par exemple le prix par kilo ou par litre – pour vous aider à décider lequel est le plus avantageux".

Het vergelijken van de prijs per eenheid op de schappen is altijd de moeite waard!

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2011-02-23 14:59:08

Wim,

Overal grapjassen. Ook in andere landen zien we bij de kassa aantrekkelijk geprijsde speciale aanbiedingen. Of ze liggen in grote kartonnen grabbeldozen, het gangpad versperrend, ons smekend aan te kijken. Zo'n aanbieding, daar kunt u niet omheen, neem mij alstublieft mee, het is toch geen geld! Laat ons niet alleen, het is hier 's nachts zo donker en koud in deze grote grote hal. De klant, slachtoffer van verkeerde zuinigheid en menselijke barmhartigheid, kan ik toch niet laten liggen voor die prijs, wat zielig, ziet vervolgens een paar dagen later hetzelfde artikel voor aanzienlijk minder elders liggen.

En hadden we afgelopen jaar hier in Frankrijk ook al niet een actie van consumentenorganisaties? Ze hadden gesignaleerd dat allerlei grote gezinsverpakkingen, de inhoud daarvan terugrekenend naar liter of kilogramprijzen, behoorlijk wat duurder waren dan de kleinere verpakkingen. Terwijl die familiale verpakkingen, gezinnen moeten tegenwoordig steeds meer op de centje letten, aangeprijsd werden als offres spéciales! Maar die tekst laat zich dus op meer dan één manier duiden.

Of je staat voor een speciale promotie aanbieding: 50% retour op vertoon van je klantenkaart. Zo'n Vanish Oxy Action vlekken-verwijderaar komt altijd wel van pas, dus twee in de winkelwagen. Afrekenen, en plots staat er op de kassabon geen  € 2,62, maar iets van zeven euro per stuk. Hoe kan dat? De aanbieding geldt alleen voor de 500 gram verpakking, en u heeft een 750 grams verpakking gekocht. Terug, fototoestel in de aanslag (hetgeen geloof ik verboden is), en er staan dus alleen maar 750 grams verpakkingen. Weer terug. Maar er staan alleen maar 750 grams verpakkingen. Dan zal de 500 grams wel uitverkocht zijn geweest. Maar waarom vult u dat dan aan met andere verpakkingen? Misschien was het de moeite van het overwegen waard geweest betrokken reclame uiting boven dat schap te verwijderen. Op zo'n moment heb je nog profijt van onderhandelingstafels en het soort Frans en Engels dat daar gesproken wordt. Maar het liep toch wel uit op een korte bijscholingscursus in de school van de heer Brugmans. Ziet u het voor zich? Een ongeveer twee meter lange Nederlander die van geen fysiek en verbaal wijken weet, met een een kringetje geïnteresseerde toehoorders er omheen? Hoe gaat deze buitenlander dit oplossen? Want we hebben er zelf ook voortdurend last van. Uiteindelijk bij een zeer streng kijkende dame, achter een balie, weer alles uitgelegd, het geld terug laten storten. Toch mooi meegenomen: een gratis onderhandelingscursus. En voor de omstanders een soort "dead parrot" sketch. Rob Cleese, aangenaam met u kennis te maken.

Het is net zoals tijdens de koude oorlog met de bewapeningswedloop: trying to outsmart the future enemy. Zelfde verhaal voor de virus ontwikkelaars en hackers en hun bestrijders, en de verkoper en de klant. Wie is de jager, wie is de prooi. Een stoelendans. Met wisselende kansen en successen voor elk van beide partijen.

Rob