Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

advies modem?

Auteur Bericht

avatar#7584
joke (16)
Berichten: 2
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2011-02-23 23:12:58

Beste mensen,

Graag vraag ik even jullie hulp. Mijn man Harry(16, bij jullie wel bekend) zit momenteel in Frankrijk. Op dag 1 ging alles goed, op dag 2 was er opeens geen draadloos internet meer. Het lukte daarna nog wel met een vaste verbinding. Later op de avond was alles uitgevallen, ook de telefoon.

Toen we nog iets langer konden communiceren heeft hij me gevraagd hier uit te zoeken welk modem vooral werd geadviseerd. Er zou veel over te vinden zijn op Infofrankrijk.

Helaas, niet gehinderd door een overdosis verstand van zaken op dit gebied kan ik het niet echt vinden.

Kan iemand me op weg helpen? Waar staat het antwoord op mijn vraag? Of, voor wie het zo weet, welk modem kun je ons vooral aanraden?

Alvast veel dank!

Joke (ook een beetje 16).

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#1 Geplaatst: 2011-02-23 23:18:03

Hallo Joke,

Voor welke Internet Service Provider? En voor welke diensten (alleen Internet? Of ook vaste telefoon via Internet en/of TV?)?

avatar#7584
joke (16)
Berichten: 2
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2011-02-23 23:27:42

Hoi Thover,

De provider is Orange en we hebben internet en vaste telefoon via het modem. Tv weet ik niet zeker, daarvoor staat een schotel op het dak. Als je dan ook nog een modem nodig hebt dan zou dat ook nog kunnen. Als het erg belangrijk is kan ik dat morgenochtend weer navragen (mobiel is er alleen verderop in de tuin bereik...)

Heb je hier wat aan?

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#3 Geplaatst: 2011-02-23 23:41:36

OK. In dat geval is de Livebox 2 het beste modem.

Als je op dit moment een Livebox hebt en die huurt en het is een ander model dan de Livebox 2, dan kun je deze gratis omruilen voor een nieuwe.

Hier staat beschreven hoe dat in zijn werk gaat: ofwel rechtstreeks in de winkel of door te bellen naar het gratis nummer 1014 en hem vervolgens op te halen in de winkel of in een point relais als dat dichterbij is. Sinds kort is het ook mogelijk om via je espace client (als je aan de voorwaarden voldoet: op dit moment huur je de Livebox en het is een Livebox 1.1 of 1.2/Mini) het omruilen aan te vragen (keuze "souscrire" bijna onderaan de lijst bij "Echange de matériel (Livebox / décodeur)").

Wat betreft de TV durf ik het zo niet te zeggen: Orange biedt TV via de schotel aan maar je kunt ook een andere aanbieder hebben. In ieder geval is het zo dat als dat via Orange loopt ook dan de Livebox 2 de beste keus is.

Groeten,

Thomas

(Responsable écoute clients sur le web - Orange France)

avatar#7584
joke (16)
Berichten: 2
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2011-02-23 23:50:57

Dank voor je uitgebreide antwoord Thoma. Op dit moment huren we inderdaad de Livebox bij Orange, het nummer weet ik niet maar daar zijn we snel achter. Harry had het idee om er één te kopen, dan zijn we van de huur en dat gedoe met Orange af bij modemproblemen. En als er nu dan toch problemen zijn..... Vandaar.

Maar ik zal toch even een studie maken van de omruilactie, kan ik dat morgen weer braaf doorvertellen!

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#5 Geplaatst: 2011-02-24 00:06:37

Geen dank.

Je kunt (aangezien je in ieder geval de telefoon via de Livebox gebruikt) sowieso niet om een Livebox heen.

Het nadeel van kopen is dat je in geval van problemen na de gebruikelijke garantieperiode geen andere keuze hebt dan een nieuwe te kopen. In het geval van huur wordt de box in geval van problemen gratis omgeruild.

Ik weet niet welke Livebox jullie nu hebben maar de Livebox 2 is echt ver voor zijn eerdere broertjes en zusjes uit de beste Livebox. Aangezien het omruilen gratis is als je ervoor kiest te blijven huren heb je wat dat betreft niets te verliezen.

De symptomen die je beschrijft (uitvallen van WiFi en telefonie) kunnen echter duiden op elektrische problemen. In dat geval hoop ik dat het aan de voeding van de Livebox ligt want dan wordt dat probleem meteen opgelost als je de box omruilt. Het zou wellicht een groter probleem zijn als het aan de elektriciteitsinstallatie in het huis ligt ...

Groeten,

Thomas (met een S, dat zeg ik tegen de Fransen ook altijd :-)

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#6 Geplaatst: 2011-02-24 00:09:37

Toch ook maar een recente ervaring van mij met storing van de livebox. We kwamen op een vrijdagmiddag aan in ons huis en nadat we de stekker van het blokje waar alle audio-, video en internetapparatuur op zit, in de wandcontactdoos hadden gestoken, bleek dat we geen ADSL hadden. Eerst wat gerommeld met de aansluitingen, maar geen resultaat. Toen Orange gebeld - met mijn Nederlandse mobiel. Een vriendelijke meneer aan de telefoon, die vroeg of ik gedaan had wat in het meegeleverde storingsboek stond. “Oui”. Hij wilde mijn mobiele nummer en zou me terugbellen. Ik was vergeten te vragen wanneer dat zou kunnen zijn. In ieder geval niet die avond. De volgende ochtend weer gebeld. Dit keer met een andere, maar even vriendelijke man de bekende storingsmogelijkheden doorgenomen. Dat wil zeggen dat hij mij vroeg de kabeltjes los te trekken, weer in te pluggen, het modem aan en uit te zetten, kortom alles wat ik al had gedaan. Hij legde mij uit dat hij dit wel moest doen omdat als de technicus voor iets kwam dat zo kon worden opgelost, die door mij betaald zou moeten worden.

De technicus zou moeten komen, zoveel was in ieder geval na de oefeningen met een mobiel in één hand wel duidelijk. “Vandaag? Zeker niet. Het is zaterdag”.

Na enig gesoebat werd voor laat in de middag van de maandag afgesproken. Voor mij was dat om allerlei redenen die er nu niet toedoen, te laat. Gelukkig kon ik via mobiel internet en wat instructies het een en ander regelen. Tot mijn geluk kwam de Orange-techneut redelijk op tijd. Hij deed al mijn oefeningen van een paar dagen eerder over en sloot wat meetapparatuur aan. De conclusie: geen ADSL. Met zijn bus met daarop een hoogwerker is hij vervolgens alle koppelpunten langs de weg afgegaan. Een uurtje later kwam hij terug. Hij had het gevonden op een kilometer afstand van ons huis. Het werkte weer. Als beloning kreeg ik een nieuwe telefoonwandcontactdoos - “c’est vieux, hein”.

Dus… van de service van Orange kan gezegd worden dat die grondig, maar op den lange duur wel effectief is. Het is daarom verstandig Orange in te schakelen als je er zelf niet uitkomt. Het helpt.

Van mijn buurman vlak bij de bewuste en foute koppeldoos hoorde ik dat twee weken eerder aan die doos gesleuteld was. Het was overigens de eerste voor mij onoplosbare storing in bijna een jaar.

Frans

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#7 Geplaatst: 2011-02-24 00:18:03

Geen probleem van de Livebox dus in dat geval! Goed te lezen dat het probleem in ieder geval opgelost is.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om een tip te geven: sluit je ADSL-modem (of dat een Livebox is of een ander modem) liefst in alle gevallen (voorzover mogelijk) elektrisch op een eigen wandcontactdoos aan en niet op een verdeeldoos of een verlengsnoer!

Je zult namelijk niet de eerste zijn die door het gebruik van een verdeeldoos of verlengsnoer parasitaire storingen in je modem binnen brengt waardoor de ADSL-verbinding op willekeurige momenten wegvalt en wellicht zelfs niet meer tot stand komt ...

Zomaar een tip die voor sommigen wellicht nuttig kan zijn!

Thom@s

avatar#7584
joke (16)
Berichten: 2
Reacties: 7

#8 Geplaatst: 2011-02-24 00:28:41

Altijd handig, al deze tips en ja, ik zal voortaan Thomas schrijven!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2011-02-24 10:09:00

Nog meer tips. Het advies van Thomas om een beetje op te passen met allerlei stukken telefoon bekabeling die nog wel eens van aansluitpunt naar aansluitpunt zijn doorgetrokken, slaat de spijker weer eens op zijn kop. Want je wilt dat een adsl signaal zo ongestoord mogelijk bij je binnenkomt op je modem/router. En dat telefoonsignaal en adsl signaal moeten van elkaar gescheiden worden, en elkaar nergens onderweg in huis ooit nog een keer tegenkomen. Dat gebeurt bijna overal ter wereld met een adsl filter, ook wel splitter genaamd, meteen bij het eerste aansluitpunt, waar de koperdraadjes van de telefoonmaatschappij het huis binnen komen. Met in Frankrijk de toepasselijke benaming: filtre maître.

Uit eerbied voor een soms wat stoffig  patrimoine heeft Frankrijk zeer lang vastgehouden aan de T-stekker voor de telefoon aansluiting. En is met een behoorlijke boog om de internationaal gebruikelijke RJ aansluitingen heengelopen. Bovendien zijn die RJ-45 en gelijksoortige stekkertjes een Amerikaanse uitvinding, dat ligt gevoelig. Cultureel, politiek, historisch en ook economisch verklaarbaar: het was toch jaren goed voor een zeer specifiek stukje Franse werkgelegenheid. Er zijn dus aangepaste oplossingen voor op de markt gebracht. Een T-stekker met ingebouwd adsl filter. Maar wanneer het gecombineerde adsl/spraaksignaal via de bekabeling naar elders zijn reis voortzet, dan loop je inderdaad het risico waar Thomas al voor waarschuwt dat de kwaliteit van je adsl signaal er niet beter op wordt. En wanneer dan iemand stroomafwaarts een telefoontoestel aansluit op een T-stekkerdoos, dan gaat het verder bergafwaarts. Dan moet je ook daar zo'n speciale T-stekker met ingebouwd filtre adsl gebruiken. Omslachtig, en het toch al wat complexe en fragiele adsl signaal wordt bij deze traditionele Franse lay-out verder verzwakt. Daarbij vaak nog geassisteerd door een volstrekt overbodig geworden condensator in de daartoe alle ruimte biedende Franse telefoonstekkerdoos.

Beter is het in dit geval eens een keer met de mondialisering mee te gaan, en dat is nu langzamerhand doorgedrongen in de Franse normen. In computernetwerken en het tableau de communication was dat al langer het geval, en sinds 1 januari 2008 is het voor nieuwbouw over en uit met de telefoon T-stekker, en is de RJ-45 aansluiting de norm.

Terug naar het begin: het verstandigste is om in een bestaande installatie meteen bij de entree van het telefoonsignaal een adsl filter te monteren, un filtre adsl maître. Dan zou je installatie er zo uit komen te zien, een eenvoudig schema in een ook voor de Britten in Frankrijk begrijpelijke taal.

Rob van der Meulen

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#10 Geplaatst: 2011-02-24 11:05:31

Probleem is opgelost!!!

Vanmorgen 3900 gebeld op het gemeentehuis. Medewerker van Orange heeft de lijn gecontroleerd en deze was in orde. Probleem moest dus volgens hem in de Livebox zitten. Hij adviseerde mij om de installatie opnieuw uit te voeren. Aangezien WiFi het ook niet deed, het notebook met een kabel aan de livebox gehangen. Installatie gestart maar dat stopte op het punt waar de verbinding werd gecontroleerd. Dat schoot dus ook niet op. Toen op de ouderwetse manier ingelogd op de livebox via 192.168.1.1 Daar zag ik dat allerlei instelling niet geactiveerd waren. Via de optie reset, de boel gereset. Moest daarna opnieuw inloggen en mijn gebruikersaccount en paswoord intoetsen. En eureca de boel deed het weer!!!

De omruilactie ga ik zeker van de zomer doen als ik hier voor langere tijd ben.

Thomas, Frans en Rob bedankt voor jullie bijdragen

Harry

avatar#7584
joke (16)
Berichten: 2
Reacties: 7

#11 Geplaatst: 2011-02-24 22:11:11

Eind goed, al goed. Ben blij dat je dit zelf weer allemaal kunt lezen Harry, want al deze ongetwijfeld zeer belangrijke informatie gaat mijn kennis te boven. Ik heb meer verstand van..... wat ook weer? O ja, zorg op afstand bijvoorbeeld, als iemand anders de techniek maar doet ;-))

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#12 Geplaatst: 2011-02-25 13:23:09

Een beetje bezijden het onderwerp, maar ik wil Rob graag om advies vragen, naar aanleiding van je verhaal over de adsl-filtering.

Volgende week gaat bij ons de aanvoer van elektra ondergronds. Ik heb een deal gemaakt met EDF en FT dat ik een groene gaine aanlever en dat FT dan ook de telefoonleiding ondergronds legt, inclusief de aansluiting in huis. FT moet toch aan het werk omdat ze de palen van EDF gebruiken.

Dan werpt de vraag zich op of een adsl-filter bij binnenkomst een verbetering zal geven t.o.v. filtering vlak voor de livebox en telefoon. Nadeel van filtering aan de bron is dat ik twee leidingen moet leggen naar dezelfde werkplek, beiden met rj-stekkertjes, die niet zo gemakkelijk door de bestaande gaines zullen gaan. Eventueel zullen er wel connecties draad/rj bestaan, maar die geven, denk ik, ook signaalverlies.

Wat denk je Rob?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2011-02-25 16:32:08

Colombe,

  Om nog eens een andere draai aan Thomas zijn advies en mijn detaillering daarbij te geven:

1) Oude telefoonbedrading in huis, onduidelijke in elkaar geknoopte verbindingen met overgangsweerstanden, je kunt die maar beter arm dan rijk zijn.

2) Vanaf de telefooncentrale (NRA, Nœud de Raccordement d'Abonnés) komt er al paar kilometer koperdraad, en wanneer je vanaf de France Télécom paal in één keer met nieuwe bedrading van een goede kwaliteit (getwist, niet te dun) meteen door naar je werkplek gaat, maakt dat voor het minieme beetje extra signaal verlies niets uit. De nieuwe lasjes bovenin de paal (weer en wind, vocht) en een goede kwaliteit draad zullen over die (30?) meter naar je werkkamer toe eerder een fractie hoger signaalniveau opleveren.

3) Aan te raden valt om de verbinding vanaf je adsl filter naar je modem/router zo kort mogelijk te houden.

1+2+3 = probeer die nieuwe telefoonbedrading in één stuk door te trekken naar je werkplek, daar je FT aansluitpunt te monteren, meteen daarachter je filtre maître, kort draadje naar je adsl modem/router, en vandaar verdeling van telefoonsignaal over bestaande telefoonbedrading, tenzij reeds vervangen door DECT. En niet te vergeten een ethernetkabeltje naar je pc. De filtering aan de bron zou in deze opstelling in je werkkamer plaatsvinden. Wanneer FT gewoontegetrouw meteen achter de buitenmuur in de buurt van je groepenkast een DTI (Dispositif de Terminaison Intérieur) zou willen aanbrengen, ook goed. Dan ga je vandaar, het is daarbinnen immers het terrein van de client, en na de DTI houdt de verantwoordelijkheid van FT formeel op, met een deugdelijke bedrading naar je werkplek. Zolang er onderweg maar niets op wordt aangesloten, en je die leiding een beetje uit de buurt houdt van de 230 Volt bedrading, beter die te kruisen dan een stuk parallel aan elkaar te laten lopen. Want dat staat garant voor inductieve overdracht van stoorsignalen. In de pioniersfase van de aanleg van het telefoonnet werd daar al mee geworsteld, overspraak heet dat dan. Waar zouden de buren het vandaag weer over hebben. En daarom wordt er ook heden ten dage, vijftig jaar na dato, ook door signaalbedrading nog steeds stevig getwist.

Rob

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#14 Geplaatst: 2011-02-25 18:16:56

Bedankt Rob, voor je snelle reactie.


De  beste optie is inderdaad FT tot aan de werkplek te laten aanleggen. Maar ik ben bang dat teveel gevraagd is, ze matsen me toch al met die nieuwe aansluiting. Nu heb ik 4 connections tussen mijn werkplek en de hoofdaansluiting ergens buiten aan een paal. Straks nog maar één. 
De op één na beste oplossing is dus toch vanaf de DTI  één draad naar de werkplek (ca 15 m) en daar de adsl filter plaatsen. Is het dan verstandig om zo'n adsl filter te plaatsen i.p.v. de gebruikelijke stekervorm?

René

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#15 Geplaatst: 2011-02-25 18:35:02

René,

  Tot nog toe heb ik zo'n Franse T-stekker met ingebouwd adsl filter nog niet opengeschroefd, zoals de Engelsen dat op die site wel gedaan hebben, om te zien wat het nu eigenlijk voorstelt. Want zoals je hebt kunnen lezen zijn er zeer minimalistische ontwerpjes, en ronduit goed doordachte. Maar ik ben bang dat er in de Franse T-stekker, gezien de omvang, niet al te veel kan zitten. Misschien heeft Thomas als jonge onderzoeker zo'n ding al een keer op de ontleedtafel gehad. Maar alle perfectionisme even terzijde, wanneer je nu zo'n Franse adsl stekker zou hebben, gewoon daarmee proberen. En wanneer het allemaal goed draait, geen disconnects, nette downloadsnelheid, stabiele verbinding, geen synchronisatieproblemen etc, dan rustig laten zitten. Zolang je dat telefoonstopcontact in je werkkamer maar blijft gebruiken als eindpunt, een voorpost van je DTI. En dit is overigens de manier waarop FT decennia lang deze T-stekkers voorzien heeft van vrolijke veelkleurige bedrading.

Rob

p.m. Op 11 april toch maar eens opengeschroefd, zo'n adsl T-stekker met een wat minimalistisch filter.

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#16 Geplaatst: 2011-02-26 08:22:04

Rob,
Ik was al van plan om eerst maar eens te kijken of ik al verbetering heb met de adsl-steker. Naar mijn eigen ervaring geven die stekers nogal wat storing op de telelefoonlijn met name en internet valt ook regelmatig uit. Als alles met rj-11 stekertjes is verbonden heb je, denk ik, minder storing. De verbinding vanaf de DTI moet ook met rj-11 zo te zien.
René

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#17 Geplaatst: 2011-02-26 10:16:40

René.

Vermoed dat wanneer er een nieuwe DTI gemonteerd wordt ook FT dit conform de nieuwe "prise" norm (RJ-45) zal doen. Gebruik voor die 15 meter naar je werkkamer niet de gewone telefoondraad (te dun) die in veel bricomarchés in de schappen ligt. Beter is het een goede kwaliteit te gebruiken, of er UTP/ethernet kabel voor in te zetten. En omdat je het nu toch in één keer goed wil doen: die getwiste bedrading kun je ook krijgen in een FTP uitvoering waarbij de aderparen van afscherming zijn voorzien: dat heet dan paires torsadées écrantés. Bedoeld om pertubations électromagnétiques tegen te gaan. Of per aderpaar afzonderlijk, of met een algemene afscherming. Ik had het perfectionisme even terzijde geschoven, maar je ziet, het steekt toch al weer snel de kop op. Wanneer je zorgt dat die nieuwe telefoonbedrading al in de buurt van de nieuwe DTI  ligt, dan is een FT monteur vast wel bereid daar met zijn krimptang een stekkertje (RJ11 of RJ45) op vast te maken. Kijk voor meer details voor de hedendaagse DTI op de website van (alweer) Hager.

Rob

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#18 Geplaatst: 2011-02-26 18:00:04

Rob,
Goed idee, ik ga volgende week een beetje shoppen. Begrijp ik het goed dat de nieuwe norm RJ-45 is, dus,zeg maar, ethernetstekertjes?
René

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#19 Geplaatst: 2011-02-26 18:36:20

René,

  Een klein accentverschil: sinds 1 januari 2008 de norm voor nieuwbouw en totale renovatie. Op de DTI kun je zo te zien op de eerdere Hager tekeningen de binnenkomende en uitgaande bedrading met een makkelijk Click! systeem aansluiten, daar geen krimptang nodig. Misschien dat andere merken een aansluiting met schroefjes hebben, of misschien toch iets uit de RJ serie. Verder, wees niet ongerust, er komt voorlopig nog geen huiszoeking op het bezit van verboden T-prises in bestaande installaties. Zie eens wat hen die een GTL willen of moeten inrichten allemaal boven het hoofd hangt aan communicatie infrastructuur, pagina's 27 t/m 34 van deze documentatie, iets meer werk dan jouw 15 meter. Het plaatje op pagina drie onderaan van de voorlichting door Schneider, coffret de communication, is iets minder intimiderend. Maar dat maakte allemaal al langer deel uit van de NFC 15-100 normen, een Sinterklaas cadeau van 5 december 2002.

Rob