Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Actie www.wijwillenzon.nl , samen inkopen van PV Panelen

Auteur Bericht

avatar#7720
Moulin Galuzot
Berichten: 6
Reacties: 60

#0 Geplaatst: 2011-03-01 12:06:16

De actie om samen zonnepanelen in te kopen in china kan geslaagd genoemd worden ..

De eerste groep in NL heeft 14 Megawatt aangeschaft , dit verdubbeld in 1 keer de gehele productie nu in NL opgesteld ..

Ik heb in frankrijk 4 offertes om mijn dak(en) te beleggen met zonne panelen ..

De prijzen varieren enorm ..

Twee instalatie bedrijven kunnen 3000 Kwh P/j leveren en instaleren voor 15.000 en 17.000  euro ..

De derde wil diverse daken (700 m2) integreren met 30.000 Kwh voor een vrienden prijs 113.000 euro, echter voor mij geen investering nodig ..

De productie van de groene stroom aan het edf/gdf van de eerste 10 jaar is voor deze groep voldoende ..

Daarna is de instalatie en productie voor mij ..

De vierde groep wil mijn daken huren ..

Geen investeringskosten en direct na de installatie iedere maand een vast huurbedrag op de rekenning ..

Wat moet ik doen ..

Ter vergelijking, vorig jaar in china 1500 euro aan buiten lampen aangeschaft om het landgoed te verlichten ..

Aan UPS 367 euro aan invoer heffingen betaald ..

Bij elkaar een fractie wat al de apparatuur in europa kost ..

Netjes na 7 weken aan huis geleverd ..

De tweede trance gaat nu van start voor de zonnepanelen zonder subsidie en inclusief levering aan een adres in nederland en inclusief invoerrechten ..

Groeten uit grijs bourgogne,

C

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#1 Geplaatst: 2011-03-01 16:02:52

Elektriciteit van de EDF kost momenteel 0,1174 euro per KwH TTC.

Voor 3000 KwH P/j betaal je dan 3000*0,1174= € 352,20 euro per jaar.

Je betaalt minimaal € 15.000 voor die 3000 KwH P/j vooruit.

Daar kun je bij de EDF 15000/352,20= 42,6 jaar lang dat vermogen voor afnemen, ook 's-nachts.

Zo lang gaat dat paneel niet mee, nog afgezien van onderhoud, renteverlies , afname van het rendement en geen gegarandeerde opbrengst.

Leuk voor de hobbie om daar subsidiegelden mee te verstoken,  maar niks nuttigs.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2011-03-01 17:23:05

Interessante kwestie. Ik heb altijd de indruk dat men je probeert een poot uit te draaien inclusief de zogenaamde subsidies. Het enige wat mij lastig lijkt is de zogenaamde 'service après vente'. Hoe regel je dat met directe aankoop in China? Of heb je een contactpersoon in Europa?

Ingrid

avatar#3767
K.Blom
Berichten: 2
Reacties: 18

#3 Geplaatst: 2011-03-01 17:47:55

Verder is het terugverdiensprookje in FR uit. Deze maand wordt duidelijk dat alleen bij panelen die geïntegreerd zijn in het dak, nog wat valt terug te verdienen; surimposé of sur sol wordt allemaal 0.12 EUR dus gelijk aan de afneemprijs. De koopprijzen door de ERDF OA worden per trimester bijgesteld en dat zal niet naar boven zijn denk ik.

Hier een link naar een van de belangrijkste fora m.b.t. zonne-energie: http://forum-photovoltaique.fr/viewtopic.php?f=30&t=19986

Ik zou me goed informeren als ik nu in FR aan de zonnepanelen zou gaan. In ieder geval, wachten tot het decreet openbaar is.

Kobie

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#4 Geplaatst: 2011-03-01 19:05:29

Jako vergeet in zijn berekening dat EDF bij teruglevering aan het net ca 56 ct per KwH betaalt; dat maakt de som wel even anders. Zonder subsidie - en die krijg je niet als je zelf in de weer gaat- blijft de terugverdientijd lang, maar geen 42 jaar....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-03-01 19:51:55

Als het zo’n goeie business zou zijn zou EDF allang duizend hectare zonnepanelen ergens hebben gepland.

’t Is net als met gokmachines, als het werkelijk zo rendabel zou zijn als ze ons voorschotelen, dan zou er geen gokkast meer bestaan en waren ze allemaal al failliet.

Hier op Martinique zijn ze bezig een champs de panneaux solaire aan te leggen, ik denk dat dit iets rendabel kan zijn omdat je die dingen gewoon simpel kunt installeren, maar geld opbrengen?

Cees.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2011-03-01 21:06:08

Bonsoir,

De nuchtere rekensom van Jako zet mij weer eens aan het denken. En dat leidt tot een korte beschouwing.

Allereerst, "de overheid", hetzij in FR, in NL of elders, is een uiterst onbetrouwbare zakenpartner. Op zijn zachtst gezegd. Als ik als privébedrijf mensen gouden bergen beloof en daar een jaar later op terugkom, word ik op zijn minst afgeslacht door de consumentenorganisaties, als ik al niet wegens flessentrekkerij in het gevang beland. De overheid noemt dit "beleid", beroept zich op voortschrijdend inzicht, en verandert keihard tijdens het spel de regels. En de ongelukkigen die tussen de raderen belanden hebben pech gehad. 

Iedereen met lagere school en een zakjapanner kan uitrekenen dat die belachelijke terugkoopprijzen per kWh van EDF economisch gewoon niet kunnen. Typisch een maatregel die is voorgeprogrammeerd om slachtoffer te worden van het eigen succes. Uiteindelijk moet het dan buigen of barsten. Die kunstmatige terugkoopprijzen worden onder allerlei dwaze voorwendsels gekort, de consument die daarop rekende om zijn installatie terug te verdienen is de klos, en de snelle jongens die het spul hebben geinstalleerd tegen prijzen waarin het subsidievoordeel allang was verdisconteerd lachen de hele weg naar de bank.

Let wel, er zijn veel goede redenen te bedenken om te investeren in duurzame energiebronnen voor het eigen huis. Bijvoorbeeld, omdat je ervan overtuigd bent dat dit de toekomstige generaties ten goede komt. Omdat je bang bent voor een opkomende schaarste in fossiele brandstoffen. Omdat je denkt dat electriciteit in de toekomst door privatisering veel duurder zal worden. Omdat je de pest hebt aan de haatbaardlanden waar de olie vandaan komt. Omdat je niet volledig afhankelijk wilt zijn van energieleveranciers. Omdat je gelooft in de CO2 klimaatopwarmingsmaffia. Enzovoort.

Echter, je keuzes laten beïnvloeden door de hoop op financiele voordelen van overheidswege is GEEN goede reden. Nu niet en nooit. Het maakt je tot een willoze marionet die danst als de overheid aan de subsidietouwtjes trekt, die met belastingvoordelen wordt gechanteerd om het werk uit te besteden aan "een gecertificeerd bedrijf", en die als katvanger dient op het moment dat het financiele kaartenhuis in elkaar stort. Uiteindelijk heeft de markt altijd gelijk. Mensen die vertrouwen op een door de overheid gecreëerde kunstmatige economie, oftewel schijnwerkelijkeid, zijn naief of dom of beide. In elk geval komen ze vroeg of laat van een koude kermis thuis.

Voor de goede orde, ik investeer in een hydroaccumulatiesysteem met zonnecollectoren voor mijn eigen huis. De terugverdientijd is nu niet interessant, maar wel als de electriciteitstarieven de komende jaren méér dan verdubbelen. En ik denk dat dat gebeurt. Ik installeer alles zelf, zonder subsidies, zonder belastingvoordelen, zonder kunstmatige terugkoopprijzen. Als mijn vooruitzichten kloppen, incasseer ik zelf alle voordelen. Als ze niet kloppen, zijn alle gevolgen voor mijn rekening.

Risico's, inderdaad. Maar ik neem liever risico's op basis van mijn eigen inschattingen dan op basis van maakbaarheidscomplexen van kortebaanschaatsende bureaucraten. Uiteindelijk ben ik zelf verantwoordeljk, zoals eenieder dat is voor zijn eigen leven.

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2011-03-01 22:21:55

De starter van dit draadje, Corrie, drukt zich ongelukkig uit maar dat komt voornamelijk doordat-ie zijn zinnen eindigt met zoveel puntjes ..

Alsof hij hardop denkt, maar dat doet-ie nu juist niet  ..

Hij vraagt "wat te doen" maar bedoelt "wie doet ermee" ...

Neen, ik pas, ik ben het geheel eens met hetgeen Jos zo prettig en bondig samenvat. Het is hier al eerder gezegd & geschreven.

Ik pas overigens niet voor het bedenken en toepassen van alternatieve energiebronnen. Jos' laatste alinea onderschrijf ik in drie kleuren.

Wat die eerste tranche van vijftigduizend panelen uit China naar Nederland betreft : zijn ze het Suezkanaal al door ? Zijn ze al in Rotterdam ? En dan ?

Peter.

avatar#7720
Moulin Galuzot
Berichten: 6
Reacties: 60

#8 Geplaatst: 2011-03-04 13:39:10

Allemaal heel fijn bedankt voor het meedenken en de genomen moeite om mijn investerings proces te bespoedigen ..

Jammer dat er geen ervarings dekundige op dit platform aanwezig is ..

Persoonlijk antwoord :

@ Jako

42 jaar voor een franse instalatie

De actie uit NL pakket C : 6439/352,20= 18,3 jaar

@ Prinsesje Ingrid

Garantie en 'service après vente' uit NL via de stichting ( Ambassadeurs : Wubbo Ockels en Beau van Erven Dorens )

@ Kobie Blom

0,12 koopprijs voor groot leveraars

0,52 voor particulieren (gaat zeker zeer snel naar 0,12 prijs groot leveraars)

Nieuwe decreet wordt aanstaande week verwacht ..

@ JP 32

De prijs is nu 0,52 euro , gaat zeker volgende week vlink naar beneden of wordt in zijn geheel genuld , dwz naar de prijs voor de consument 0,12 euro

@ Cees

EDF is begonnen om de grootste zonnefarm te bouwen in europa 200 kilometer ten zuiden van marseille ..

Investering voor 33 megawatt op  1 plaats (drie keer zo groot als in heel NL geplaatst)

@ Advizeurpiet Jos

Bedankt voor je zeer uitgebreide en heldere beschouwing ..

Wat is een hydroaccumulatiesysteem ..

@ P"homme de la terre Peter

Mijn vraag is "wat moet ik doen" , wat ik schrijf bedoel ik ook ..

Ik zoek geen mede investeerders of mensen die met mij mee doen ..

De actie van de stichting in NL zoekt mensen ..

++++

Verder ter informatie om een en ander te verklaren

Op dit moment lever ik met mijn watermolen uit 1851  1.200.000 Kwh aan het EDF/GDF ..

Met een contract voor 0,12 euro per Kwh ..

De rivier kan niet meer geven aan de hydrokrachtcentrale dan 166 Kwh , de instalatie is gebouwd voor 200 Kwh ..

Dus nu wil ik graag een nieuwe investering doen , immers de oude investering is hier door de EDF betaald ..

Hoop niet de boot te missen , na de instalatie van een mega zonne farm door de EDF ..

Salutations Corrie

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2011-03-04 18:16:32

Corrie, wie of wat houdt u tegen ?

Doe toch wat u goed dunkt, dat doen we allemaal.

Peter.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#10 Geplaatst: 2011-03-05 14:57:41

Vanmorgen, rond 0930, luisterde ik naar de radio, France Inter. Maar ik zat in de auto, was niet in staat aantekeningen te maken.

'n Boeiend gesprek met 'n industrieel ondernemer in de buurt van Parijs, die vele pecunia heeft gezet op zonneënergie. En bref : 2011 zal nog wel gaan, hij werkt immers veel met uitzendkrachten. Maar voor 2012 verwacht-ie rampspoed & ellende, het faillissement dreigt.

Nu, later, doe ik u de gegevens van deze uizending

On n'arrête pas l'éco

Le portrait de la semaine :

(...)

La rencontre :

Benoît Rolland, directeur général de Tenesol, une des principales entreprises françaises de la filière photovoltaïque - Philippe Lefebvre

Benoît ROLLAND , die was het. Naar mijn mening 'n man die het zo goed bedoelde en bedoelt, maar niet op kan tegen onbetrouwbare partners.

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#11 Geplaatst: 2011-03-05 20:55:36

Bonsoir Corrie,

In een hydroaccumulatiesysteem maakt men de opslag van warmte tot het hart van zijn systeem. In vrijwel alle gevallen gebeurt dit door middel van een groot vat water, minimaal zo'n 1000 liter, maar 20000 liter komt ook voor...

Alle warmtebronnen in je huis zoals zonnecollectoren, houtkachels/ketels, warmtepompen etcetera voeden dit watervat door middel van warmtewisselaars.

Energiegebruikers zoals warmwaterkranen, vloerverwarming en dergelijke onttrekken warmte aan dit watervat, ook door middel van warmtewisselaars.

Het water in het vat staat dus niet in direct contact met de buitenwereld, zodat in de temperatuurhuishouding geen rekening hoeft te worden gehouden met legionella en dergelijke.

In FR is deze techniek nog relatief onbekend, niet in het minst omdat consumenten met allerlei stimuleringsmaatregelen van overheidswege in andere richtingen (PAC, FV panelen) gestuurd worden. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is hydroaccumulatie veel populairder. Zie ook het Duitstalige WiKi artikel.

Ik wil zelf een zonnecollector drainback systeem, in combinatie met een "chaudiere bois" en "resistance electrique" als laatste opvang, met een buffervat van minstens 2000 en liefst meer, installeren. Ik kan je verzekeren dat het bij elkaar zoeken van de benodigde componenten en welwillende leveranciers (die snappen dat je het zelf wilt bouwen) in FR een uitdaging is.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2011-03-05 21:07:08

Mooi verhaal Jos en dat is echt zo bedoeld, niet cynisch.

Indrukwekkende technologie.

Maar.....ik denk dat je altijd en bij elke temperatuurhuishouding met legionella rekening moet houden. Bij rond de 60 graden Celcius heeft het beestje dat de legionella veroorzaakt het heel erg naar zijn zin. En dat zal voor en na elke warmtewisselaar voor kunnen komen.....denk ik..

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#13 Geplaatst: 2011-03-06 15:37:27

Bonjour Waterman,

Voor de goede orde, ik ontken noch bagatelliseer het legionella probleem. Maar je kunt daar wel degelijk slimme dingen tegen bedenken. Neem het volgende voorbeeld:

- 1 circuit "chauffage solaire drainback" met daarin water, varierend in temperatuur van 0 tot 100 graden, plus een buffervat;

- 1 circuit "eau chaude sanitaire", aanvoer koudwater vanuit de waterleiding, levering warmwater aan douche en waterkraan.

Deze circuits zijn absoluut gescheiden. In het buffervat bevindt zich een warmtewisselaarspiraal. Door deze spiraal loopt het verbruikswater. Met andere woorden, koud leidingwater komt de spiraal binnen, wordt in de spiraal verwarmd met energie uit het water in het buffervat, en komt uit de spiraal op verbruikstemperatuur. Het is dus eigenlijk een doorstromingssysteem dat instantaan warmwater levert, enigermate gelijkend op een geiser.

Overdreven gezegd kan het hele buffervat vol met legionella en ander vergif zitten (antivries bijvoorbeeld) maar dat komt nooit in aanraking met het verbruikswater. Dus geen probleem. Je hebt hiermee als verbruiker net zomin last van de legionella als dat met een geiser het geval is.

Als je echt geinteresseerd bent: dit is het systeem waarin ik qua warmwaterproductie geinteresseerd ben. Binnenkort ga ik een bezoekje brengen aan het bedrijf om met eigen ogen te zien (en met eigen oren te horen) wat de ins en outs van dit systeem zijn. En omdat ik nog studeer op de integratie met een verwarmingssysteem zal ik daar ook de nodige puntige vragen over stellen. 

Laat maar weten als je in het vervolg geinteresseerd bent. En commentaar is natuurlijk so wie so welkom.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2011-03-06 16:29:58

Uiteraard willen wij allen op de hoogte blijven, Advizeurpiet/Jos.

Wellicht nieuw draadje?