Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kelder verdiepen, funderingen-steunmeuren?

Auteur Bericht

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#0 Geplaatst: 2011-03-06 10:54:39

Ik heb een oud chalet van natuursteen met loeidikke muren (60 cm ongeveer).

Hieronder zit een kamer (plavond zijn houten balken en planken, dat is de vloer in de woonkamer) onder de 2e helft zit een cave (een boogconstructie) van steen.

Nu kan ik in beide ruimtes NET NIET staan en wil ik er graag een betonvloer in storten om de boel waterdicht te krijgen (is nu erg klam / vochtig daar).

In de cave zitten we meteen op de grond, het eerste deel van de kelder ligt een losgelegde bakstenen vloer.

Ik weet niet hoe diep deze muren de grond in gaan, ik zou graag de kelder +/- 40 cm uitgraven waarna ik +/- 20 cm ruimte gebruik voor een betonvloer.

Isolatie van de vloer twijfel ik nog over, omdat deze (iig in de cave) nu al meer dan een meter onder het grondoppervlakte ligt bevriest deze nooit en lijkt zelfs een warmtebron in de winter als wij er niet zijn. Waardoor de temp in de kelder / cave niet onder nul lijkt te komen.

Heeft iemand hier ervaring met dergelijke projecten?

Heeft iemand sites/documentatie in NL/ENG over hoe die natuurstenen muren meestal zijn opgebouwd. Hoeveel mag ik uitgraven (eg. hoe diep moet deze muur minimaal ondergronds blijven.)

Alle info is welkom!

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#1 Geplaatst: 2011-03-08 22:38:55

xychix,

Ik weet niet wat ik zou doen, ik kan wel een ervaring met je delen. Mijn kelder ligt buitenshuis onder de voormalige keuken van wat ooit een buurhuis was. De kelder heeft een booggewelf en is van gestapelde kalkstenen gebouwd met leem als voeg. Redelijk waterdicht en net als bij jou net te weinig stahoogte. Ook klam en vochtig, een lemen vloer en na zware regenval plasvorming. Het huis is gebouwd in 1747.

Nu 8 jaar geleden, bleek dat er door langdurige regenval bij de onderste rijen stenen leem was uitgespoeld en ook onder de onderste rijen leem was uitgespoeld. Dat ontdekte ik toen ik buiten stond en tussen de restanten van het ingestorte gewelf wat flessen wijn zag liggen.

De kelder heb ik van binnenuit gestut en binnen en buiten uitgegraven. Daarna heb ik een rond formeel gemaakt en dat aansluitend op de restanten van het gewelf geplaatst.  Toen heb ik vanaf min 2,5 meter de zaak weer opgemetseld. Daarbij heb ik op advies van mijn buurman cement gebruikt. Inmiddels weet ik beter. (een kalk of leem mortel was veel slimmer geweest).

Het instorten was alleen maar mogelijk omdat aan de onderzijde van de muur de ondergrond verdween. Het gewelf zelf houdt zich, door de druk van buiten die de grond uitoefent, prima in stand en vorm. Het los gestapeld zijn is daarbij geen enkel bezwaar. (wel tijdens het bouwen natuurlijk)

Waarschijnlijk heb ik de instorting aan mezelf te danken. De grond boven de kelder had ik een half jaar voor de instorting omgespit en ontdaan van tal van restanten van het voormalige buurhuis. Daarmee is de eeuwenlang onberoerde grond losgemaakt en veel doorlatender geworden. De dikte van de deklaag boven de top van het gewelf bedroeg ongeveer 40 cm.

Sindsdien houd ik angstvallig de onderste rijen stenen in de gaten en heb ze met een kalk-cement mengsel onderstopt om bij een mogelijke volgende langdurige regenval niet opnieuw hetzelfde probleem te krijgen van uitspoelende grond. Daarnaast heb ik op de kelder, op het niveau van het maaiveld, een gewapende betonplaat gestort om binnendringen van water tegen te gaan. Dat heeft, naar het lijkt, afdoende geholpen.

Mijn onderste stenen liggen "koud" op de grond van de keldervloer. Er gaat geen stuk muur de grond in. Mijn logica zegt dat je in delen, stuk voor stuk,  de muur wel degelijk zou kunnen verlengen dieper de grond in. Je begrijpt dat gezien mijn ervaringen die lust me voorlopig is ontgaan. 

Ik zou gegeven mijn ervaring ruimschoots advies inwinnen alvorens de pioche in de keldervloer te zetten. Het herstel heeft mij een zomer gekost, veel rugpijn en door overbelasting een tijdelijk minder bruikbare rechterarm. Succes!

Jeroen B, 62