Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

paarden op jouw land toestaan

Auteur Bericht

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#0 Geplaatst: 2011-03-08 14:41:34

een buurmanverderop heeft vrij veel paarden en vroeg me gister of hij een paar paarden op mijn land mocht laten grazen. Op zich geen bezwaar want we gebruik het toch (nog) niet, maar wat zijn de juridische consequenties als ik hem toestemming geef?

is er iets als standaard contract dat ik het gebruik ten alle tijde kan opzeggen?

alvast dank, hans

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#1 Geplaatst: 2011-03-08 15:22:47

Een burendienst hoeft echt niet altijd in een contract te worden vastgelegd. Als het voor een korte tijd is, dan heb je aan een mondelinge afspraak al voldoende “Allez-y”. Voor een wat langere periode, bijvoorbeeld meer dan een seizoen, kan je het gewoon per brief vastleggen. Hou het daarbij simpel en probeer niet het koetertaaltje van de juristen te imiteren. Gebruik je gezonde verstand en spreek dus niks af wat je eigenlijk niet wilt. Zorg er verder voor dat het altijd voor een bepaalde periode is, die zonder nieuwe afspraak niet opnieuw wordt verlengd. Als je het te allen tijde wilt kunnen opzeggen, kan dat er aan worden toegevoegd. Maar je zult wel een soort opzeggingstermijn moeten afspreken, bijvoorbeeld twee weken. Zet er ook in dat de verantwoordelijkheid voor afrastering en het gifvrij zijn van het veld bij je buurman ligt. Jij leent het alleen maar op zijn verzoek aan hem uit.

Mocht je er geld voor willen vangen, dan is het natuurlijk anders. Dan heeft de betaler meer rechten en kan je het best een professioneel contract op laten maken bij een van de vele bureautjes. Ik denk dat jij dan verantwoordelijk zult zijn voor kwaliteit van het gebodene.

Frans

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2011-03-08 15:25:16

Ik kan de omschrijving van Frans geheel onderschrijven. Sterker nog, weest allen voorzichtig met dit soort 'transacties'. De Fransen hebben de neiging om al snel de uitdrukking 'gewoonterecht' uit de hoed te toveren. Er zijn al flink wat ongelukken gebeurd met Nederlanders in Frankrijk die te goed van vertrouwen bleken.

Wim

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#3 Geplaatst: 2011-03-08 15:39:26

ik wil er geen geld voor, maar weet niet wat ik er volgend jaar mee ga doen; ik denk maar een briefje met vrantwoordelijkheden en slechts dit jaar dan kan ik volgend jaar zien wat ik dan doe.

ik zie het ook als burendienst, maar wil niet vastzitten voor de rest van mijn leven.

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#4 Geplaatst: 2011-03-08 20:03:52

Dag Hans,

Wij hebben iets soortgelijks: koeien op ons land. Wij zijn daarvoor een aantal jaren geleden naar de notaris gegaan en die had een standaard  leen-overeenkomst in de la liggen. Dit was volgens hem voor specifiek voor dit soort situaties. Hierin staat dat het land aan hen geleend wordt zonder vergoeding, in de staat waarin het is. Jaarlijks wordt het stilzwijgend verlengd.

Hartelijke groet,

Ronald

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#5 Geplaatst: 2011-03-11 22:17:51

Ik heb hier in een Word-document een verklaring (in het Frans) genaamd prêt a usage de caractère gratuit waarmee eventuele afspraken over het beperkte en tijdelijke (gratis) gebruik van een stuk grond geregeld kan worden. 

Zelf heb ik daar nooit gebruik van gemaakt, omdat ik mijn buurman/boer die mijn ha grasland maait daarvoor betaal, terwijl hij niet geïnteresseerd is in de opbrengst. Een prettige regeling, zonder verplichtingen.

Wie in het document geïnteresseerd is kan mij rechtstreeks mailen, dan stuur ik het je toe.

Cordialement,

Wim


avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#6 Geplaatst: 2011-03-16 21:57:26

Toen wij ons huis kochten had de vorige eigenaar zonder iets vast te leggen buurboer toestemming gegeven zijn paarden te laten grazen. Dit heeft zeker enkele jaren geduurd. Na de verkoop (december) aan ons heeft hij zelfs de toegang tot het huis en het land een periode geblokkeerd zo werd ons door kennissen gemeld. Wij hebben totaal niet gereageerd tot de eerste zomer dat wij in ons huis wilden (de blokkade had hij toen zelf al weggehaald). Toen stond hij na 1 dag voor de deur te glunderen hoe goed zijn paarden al die jaren het gras hadden verzorgd. Ik heb hem toen vriendelijk doch heel helder gezegd dat ik als nieuwe eigenaar zijn paarden niet meer op het land wilde hebben en dat ze bovendien een regenpijp hadden stuk gemaakt. Daar was hij niet blij mee en reageerde zich intimiderend af op zijn hond. Zijn vrouw gaf ons echter gelijk en dat droeg niet bij tot zijn humeur (ze praten niet met elkaar maar schreeuwen tegen elkaar). De paarden waren weg maar hij liet alle rommel (hekwerk enz) gewoon liggen. Na een week hebben we dat opgeruimt en keurig langs de weg gelegd waarna hij het ongemerkt weghaalde. Daarna bleef hij heel stug en raar doen maar ik bleef hem vriendelijk groeten en inmiddels ( na 5 jaar) is hij wel een beetje ontdooid en groet hij zowaar terug. Zijn paarden zie ik regelmatig op verschillende plaatsen in de omgeving staan en vaak op particuliere terreinen. We hebben totaal geen last van hem maar ik weet vrijwel zeker dat als ik wel toestemming had gegeven dit later tot problemen zou hebben geleid. Zeker nu we van buren hebben venomen hoe hij is. Dus goed oppassen met wat je doet als het om dit soort kwesties gaat.

Willem