Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gips om metalen schoorsteen

Auteur Bericht

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#0 Geplaatst: 2011-03-10 21:15:40

Beste mensen,

Een tijdje terug deelde ik mijn ervaringen over het plaatsen van gipsplaten tussen de balken. De slaapkamer is inmiddels af en ik ben er best trots op! Binnenkort hebben we weer een 'mannen-klus-weekend' en gaan we beginnen aan de keuken. Deze is makkelijker omdat de balken recent zijn en dus kaarsrecht.

Ik kom echter één probleem tegen, dit is het rookkanaal van de keuken kachel. In onze keuken staat een mooi Godin fornuis met kachel/kookplaat die je op hout stookt. Ideaal als het zo koud is als van de winter. De pijp is van aluminium en wordt loeiheet.

- Hoe ga ik het gips eromheen doen?

- Kan ik gewoon met wat dwarsbalkjes het gips eromheen 'bouwen' door een evengroot gat eruit te zagen en dan de plaat te halveren?

- Hoe zit het met de brandgevaarlijkheid? Vat het papier van het gips geen vlam?

- Zijn er andere methoden om een vergelijkbaar resultaat te krijgen?

- En hoe doe ik de afwerking, normaalgesproken zou ik het zaakje met plamuur afplamuren en dan afschuren, verven en klaar is klara. Andere suggesties?

Een foto van de situatie:

 

Suggesties zijn erg welkom.

Groet,

Robert

avatar#7807
ici
Berichten: 6
Reacties: 32

#1 Geplaatst: 2011-03-10 21:40:38

gauw een eerste reactie: haal die aluminium pijp weg !!!!!!!!!!!

dat ding brand op een gegeven moment dóór!!! weet 't uit eigen ervaring; gelukkig zat de pijp in m'n oude schoorsteen kanaal en was er geen (brand)schade.

Groet

Cees

avatar#8501
joost kubbe
Berichten: 0
Reacties: 41

#2 Geplaatst: 2011-03-10 21:54:30

Houtkachel en aluminium gaan beslist niet samen !

Er zijn voorschriften over de afstand tussen de buitenkant pijp en de houten balken (volgens mij 35 cm, à vérifier). Op de foto lijkt het hout veel te dicht bij de pijp. Ik zou beton storten tussen hout en pijp, met een mantel pijp zodat je de kachelpijp kunt demonteren indien nodig. Af- (glad) smeren met cement en met hittebestendige verf verven.

Joost Kubbe.

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#3 Geplaatst: 2011-03-10 22:04:06

Beste Robert,

De schoorsteen moet een uur brandwerend zijn. Omkleden met gipsplaten op houten latjes is geen optie, hout en gipskarton moeten inderdaad vrij blijven van de pijp.

Of beton storten een optie is kan ik hiervandaan niet beoordelen.

Er bestaat op de Franse markt wel speciaal materiaal van b.v. Promat (zonder papieren toplaag e.d.) maar er is lastig aan te komen in kleine hoeveelheden. kijk op de betreffende site of het in jouw geval toepasbaar is (let vooral ook op de vraag van hoe het te bevestigen, want dat zal het lastigst zijn.)

Meest geëigende oplossing is denk ik toch: het bestaande systeem vervangen door een dubbelwandig kanaa van een bekend merk. Gegarandeerd goed en veilig. En veel minder werk. 

Ik ben benieuwd waar je uiteindelijk voor kiest.

Succes,

Wilm

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#4 Geplaatst: 2011-03-10 22:10:14

Hi,

Ik heb net een rookkanaal aangelegd van het bekende merk en het lijkt me dat de regels daarvan hier ook opgaan. Kort samengevat:

- enkelwandige pijp mag alleen in de ruimte waar het kooktoestel staat

- in de (bovenliggende) ruimtes dubbelwandige pijp gebruiken

- verbinding enkelwandig-dubbelwandig minstens 5cm onder het plafond van de ruimte met het toestel

- de dubbelwandige pijp gaat dan door het plafond en (zelfs!) daarvoor geldt: minstens 8 cm van brandbare materialen (zoals hout of gips).

Het wordt inderdaad zeer heet, dus beter eenmalig wat meer werk, dan een brandgevaarlijke situatie (is de verzekering ook niet blij mee)....

Groet,

Ronald

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#5 Geplaatst: 2011-03-10 22:26:42

Beste mensen,

Dank voor de reacties tot nu toe. Ik heb geen twee rechter handen, eerder een linker en een rechter (...). Dus, hoe stort je beton ondersteboven?

De enkelwandige (kan de pijp ook van plaatstaal zijn, of is het dan alu?) pijp gaat bij het plafond op in een gemetselde schoorsteen. Je ziet dat er een vierkant uitsparing zit in de lewisplaten, daarop is de schoorsteen gemetseld. Voor zover is er dus wel gedacht aan brandveiligheid en voorschriften. De pijp die er nu op zit zit standaard bij de fornuizen, en koop je voor deze doeleinden bij de Brico.

Is het verstandig een vakman erbij te halen?

De onderkant van de situatie zie je op deze foto.

Ondersteboven dichtmaken met beton lijkt mij tot nu toe de beste optie, en direct demontabel maken, want volgens mij is dat nu lastig.

Suggesties + aanvullingen zijn nog steeds zeer welkom.

Groet,

Robert

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#6 Geplaatst: 2011-03-10 22:27:20

edit: overlappende reactie.

edit 2: Ik denk dat je dit zoekt.

Een dubbelwandige nisbus met een afdekplaat (B) voor het aansluiten van een enkelwandige pijp

janv

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#7 Geplaatst: 2011-03-10 22:30:10

Klopt, op de lewisplaten ligt (denk ik) 5 cm beton.

Robert

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#8 Geplaatst: 2011-03-11 00:54:43

Robert,

Naast de volgens mij prima optie om een dubbelwandige doorvoer te gebruiken kun je ook overwegen de doorvoer te isoleren met keramische wol. Hittebestendig tot 1300 graden. Een ruimte van een cm of 5 aanhouden om de pijp en deze geheel vullen met de keramische wol. De onderzijde van de doorvoer zou je dan kunnen afwerken met een ring die je om de pijp heen schuift tot tegen het plafond. De ring blijft hangen door twee veertjes die zich om de pijp heenklemmen.

Je kunt dan in de toekomst makkelijker een pijp vervangen dan wanneer deze is ingestort in beton. Ik heb inmiddels al twee geëmailleerde metalen pijpen kapot gestookt.

Jeroen B, 62

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2011-03-11 08:38:08

Slt Robert,

Zoals al iemand zei, haal eerst die alluminium pijp weg, die smelt/brand namellijk weg want kan niet tegen de hoge temperaturen.

Bij een beetje een bricomarche kun je alles kopen op gebied van inox cheminees, inclusief de dak of plafond doorvoeren.

Gips is er in no-brando-vorm, dat is speciaal voor achter kachels en zo en heet rigidur.

Kijk hier eens voor de papierwinkel, en hier voor de materialen, en hier heb ik er nog een.

Bij jouw kachel moet je natuurlijk een mooie zwarte pijp hebben, die zijn in de handel en blijven mooi zwart, zoniet dan kun je ze napoetsen met kachelpoets.

plafo

en dit is het plaatje.

Weet je het niet zeker, gewoon een vakman erbij halen en de "jongens" de tuin om laten spitten, dat levert weer kilo's mooie patates en tomates op.

Cees.