Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Naar binnen draaiende ramen

Auteur Bericht

avatar#6188
snuff
Berichten: 15
Reacties: 40

#0 Geplaatst: 2011-03-20 15:47:32

Als ik het wel heb draaien in Frankrijk de ramen naar binnen open en in nederland naar buiten. Heeft iemand een idee waarom dat verschil er is?

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2011-03-20 16:11:12

Hierover heb ik lang geleden moeten nadenken, ik ging de ramen en luiken vernieuwen.

Ik wilde dat dat de ramen naar buiten open gingen (à l'anglaise), want dat geeft ruimte. Je hoeft op de vensterbank niets te verplaatsen.

Mijn Franse wederhelft moest ik overtuigen, vervolgens de timmerman. Die weigerde, want het was niet Frans. Hierna 'n menuiserie gevonden die het kon en wilde en me van prachtige ramen heeft voorzien. Bij de luiken hadden de sufferds echter vergeten dat deze luiken zich dus vanaf de buitenkant moeten laten vergrendelen.

Enfin, waarom ? Ik denk dat Nederland zo'n klein land is met zulke kleine huisjes en smalle straatjes, daar kunnen de ramen zonder hinder voor anderen niet naar buiten open.

En Fransen hebben luiken, dus moeten de ramen naar binnen open.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2011-03-20 19:10:06

In 2007 is hier op het forum uitgebreid over gesproken. Mocht de link niet werken, gebruik de zoekfunctie van het forum met "ramen openen".

topic_redirect.php?topic=2664/Ramen+openen+in+NL+naar+buiten%2C+in+alle+andere+landen+naar+binnen/?searchString=ramen openen#bottom

Steven

PS  om de één of andere reden werkt het inplakken van links niet voor mij. de "schakeltjes" zijn grijs onderin het venster.

avatar#6646
Praline
Berichten: 1
Reacties: 25

#3 Geplaatst: 2011-03-20 19:42:53

Het gemak van naar binnendraaiende ramen is dat men bij persiennes die kunt sluiten voor de zon maar toch je ramen kunt open hebben voor wat ventilatie.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2011-03-20 19:48:48

Steven, dat is het draadje dat ik zocht maar niet kon vinden. "ramen openen", 't is me wat.

Sandra, "elk voordeel hep z'n nadeel", of zoiets (maar die is niet van mij).

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-03-20 19:49:09

We hebben hier heel lang geleden eens een discusie over gehad op dit forum, en ik dacht dat we allemaal min of meer overtuigd waren door de volgende twee punten;

de luiken, hoewel ik daar persoonlijk nog steeds mijn vraagtekens bij heb omdat ook de Nederlanders luiken hadden. De regen, Nederlandse ramen kunnen onmogelijk door kieren inregenen.

Ik denk dat de laatste de enige juiste verklaring is.

Franse ramen lekken namelijk altijd.

Nu de nieuwe ramen worden gefabriceerd blijft men nog steeds de oude gewoonte aanhouden, en als je kijkt naar de ramen van bijvoorbeeld lapeyre dan zie je dat de waterdorpel aan de binnenkant zit.

Cees.

                           fenetre

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#6 Geplaatst: 2011-03-21 10:14:41

En vergeet niet makkelijk ramen lappen van binnen uit

Je hoeft niet op wankele trappen te staan!

Willem

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2011-03-27 21:05:16

Het is het oude verhaal:

Nederland en Noordduitsland zijn verknocht aan naar buiten draaiende ramen. Men beweert dat die beter waterdicht zijn omdat zij door windkrachten tegen het kozijn gedrukt worden.

Ik blijf bij het oude verhaal van 2007, waarin ik, kort samengevat, ongeveer het volgende zei:

Tot nog toe heeft niemand mij van de voordelen van deze  draai-naar-buiten ramen kunnen overtuigen. Alle ramen, zowel binnen- als buitendraaiende, hebben dichtnaden waar het in kan regenen (naar buiten draaiende meestal boven, naar binnen draaiende meestal onderaan). Maar dat is niet het probleem, want moderne ramen zijn van een dubbel dichtprofiel voorzien, en water dat langs het eerste profiel binnendringt wordt in de spleet tussen de twee dichtingen door een systeem van boringen afgevoerd. Zo doet men dat in alle behalve de bovengenoemde landen sinds 100 jaar. En windkrachten die het raam zouden dichthouden zijn ook zo'n onzin. Ooit gehoord van onderdruk aan de leikant van een huis?

Bij moderne ramen met hun rondom-sluiting is dat alles geen probleem meer, zij worden zo stevig in het kozijn geperst dat de rubberdichtingen enigszins vervormen. Nix meer kieren.

In landen waar men alleen naar binnen draaiende ramen kent (Finland, Noorwegen, Sweden, Denemarken, Duitsland met uitzondering van de kuststreken, Oostenrijk, Zwitserland ... en ga maar door tot Italië en Spanje) is het fenomeen van inregenen onbekend.

Enig voordeel van open-naar-buiten:

rotzooi op de vensterbank kan bij het openen blijven staan. Maar ik heb een hekel aan rotzooi op de vensterbank.

Christian von Klösterlein

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#8 Geplaatst: 2011-03-27 21:38:19

Ik heb in Nederland net kiep/kantel ramen, naar binnendraaiend besteld. Met name voor het gemak van onderhoud, zemen en verven van binnenuit. ik ben te oud om dat uit het raam hangend te doen, zoals ik enkele decennia deed.

Helaas moet ik dan wel steeds de planten van de vensterbank halen ( rotzooi volgens Christian, maar niet volgens mij), ventileren kan ik de kiepstand.

Voor het binnen ramen zemen ben ik enthousiast geworden voor het Kärcher apparaat.

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#9 Geplaatst: 2011-03-29 20:49:00

Beste Christian en anderen,

ook in Vlaanderen draaien de ramen van oudsher naar binnen. Onderaan hebben de draaiende delen een flinke 'neus' en het eventuele binnengesijpelde water of de kondens worden onderaan via enkele boorgaatjes afgevoerd. De moderne dubbele beglazing is eigenlijk vogens hetzelfde principe gebouwd.

In Groot-Brittannië draaien de ramen ook naar buiten. De ruimtebesparing die hierdoor ontstaat is eigenlijk onbelangrijk geworden met de moderne permanente verluchtingsmethoden.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-04-24 10:33:24

In Nederland had ik een, in 1925 gebouwde, woning met naar binnen draaiende ramen. Het voordeel wat ik er destijds in zag was dat ook het inbraakrisico kleiner was daardoor. Althans in die tijd.

En ik vond dat het er van buitenaf mooier uitzag.

Tegenwoordig heeft men, bij naar buiten openslaande ramen, tegen dat inbraak, risico volop inventiviteit onplooit en hebben de scharnieren "Dievenklauwen" en aan de kant van het slot een anti inbraak profiel bevestigd met anti-retour schroeven etc. Allemaal overbodig als het raam naar binnen opendraait

De scharnieren zitten, bij naar binnendraaiende ramen, aan de binnenkant en het raam sluit in een sponning aan de binnenzijde. In tegenstelling tot naar buiten open slaande ramen waarbij de scharnieren aan de buitenkant zitten en er rondom een (te smalle) spleet zit waarin water zich kan verzamelen , dat niet snel genoeg verdampt/opdroogt en zo het rotten van kopse kanten bevordert.