Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

In Franse dienst en helaas in ziektewet. Waarom krijg ik geen uitkering?

Auteur Bericht

avatar#7473
Rickhtml
Berichten: 4
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2011-03-21 21:19:40

Beste forumleden,

Ik ben Nederlander, werkzaam voor een statutair in Frankrijk gevestigd bedrijf en heb een vaste aanstelling met een Franse contract en val onder de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Sector Import/Export.

Sinds december vorig jaar is er door een NL dokter burn-out bij me geconstateerd en had ik hartklachten; sinds die tijd zit ik thuis.

Werkgever heeft tot en met Februari jl mijn salaris betaald, maar beroept zich nu op de 'regel' dat er vanaf deze maand betaald moet worden door "Social Security and the complement by employees’ Health Institution".

Het is vandaag 21 maart en we hebben geen cent ontvangen. 

Wie zou mij kunnen adviseren wat we kunnen doen om de werkgever hier op aan te spreken en of het uberhaupt legaal is wat ze doen?

Bij voorbaat dank voor jullie respons.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-03-21 22:04:39

Rick, allereerst welkom op dit forum.

Als je bij een Frans bedrijf in dienst bent met een aanstelling naar Frans recht, zou je normaal gesproken bij ziekte ziekgemeld moeten worden bij de "sécurité sociale", de Assurance Maladie . Dat kan alleen maar met een "arrêt de travail" door een huisarts of specialist. 

Vaak -bepaald door de "Convention Collective" (CAO)- worden de eerste drie maanden ziekteuitkering door het bedrijf betaald. Het bedrijf int dan ook vaak de ziektewetuitkering zodat het lijkt dat je loon gewoon wordt doorbetaald.

Na deze drie maanden moet je terugvallen op de uikering van de Assurance Maladie. Eventueel is er een aanvulling door een "complémentaire".

Het kan dus zijn dat het bedrijf correct handelt en dat de Assurance Maladie moet gaan betalen.

Advies is dus om met de Assurance Maladie contact op te nemen. Die kan je vertellen waar je bent t.a.v. je rechten. Je moet dan zorgen dat je je je "N° de sécurité sociale" bij je hebt en je "arrêts de travail" waarvan je een kopie hoort te hebben.

Meer gegevens vind je op hun website: http://www.ameli.fr/index.php Via deze website kun je ook contact met ze opnemen.

Overigens vind ik dat de personeelsafdeling van je bedrijf je ook wel de weg zou mogen wijzen...

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-03-22 08:11:27

Hoe kan een Nederlandse dokter nou bevoegd zijn op iemand die in Frankrijk werkt ziek te melden.

Hij heeft toch geen bevoegdheid om het arrêt de travail uit te schrijven?

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-03-22 18:13:27

Cees, dat de Nederlandse dokter hem ziek verklaart, betekent nog niet dat deze een arrêt de travail heeft gemaakt. Kan zijn dat hij wel een medische verklaring heeft gegeven die vervolgens door een Franse arts of de Assurance Maladie is gevalideerd. De schrijver vertelt niet hoe de melding precies gegaan is, ook niet of hij in Frankrijk of in Nederland daadwerkelijk werkte.

Ik ben niet op de hoogte van de werkwijze bij ziekte in het buitenland.Er zullen ongetwijfeld regels voor zijn want iemend kan natuurlijk in het buitenland ziek worden.

Steven

avatar#7473
Rickhtml
Berichten: 4
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2011-03-30 20:59:16

Hi Cees,

Mijn UWV dokter heeft een Frans document (medische verklaring) moeten invullen en die naar mijn werkgever gestuurd. Ik ga er vanuit dat de werkgever die naar Assurance Maladie heeft gestuurd.

Ik heb vandaag een brief ontvangen van Assurance Maladie met daarin de aankondiging dat ik €304,- krijg, betreffende de periode van 4 ziektedagen van september 2010.........

Niet te geloven dat dit zo lang moet duren. Gelukkig stond er een naam en telefoonnummer op de brif, dus een bevriende Franse dame gaat voor ons bellen en vragen wat de status is.

avatar#7473
Rickhtml
Berichten: 4
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2011-03-30 21:02:34

Beste Steven,

Allereerst dank voor jouw duidelijk uitleg; dit is waar ik van mijn werkgever op zat te wachten - alsook het UWV hier in de buurt, want die weten van 'toeten nog blazen' hoe het gaat in Frankrijk. Ik bedoel dit niet negatief.

Zie voor de huidige status mijn antwoord aan Cees. Ik ben benieuwd wat er verder gaat gebeuren.....

Dank en groet,

Rick

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2011-03-30 23:12:25

Een ziekmelding ("arrêt de travail") is altijd voor bepaalde tijd. Na enig gegoogle vond ik dat de Assurance Maladie in andere landen een "caisse affiliée" heeft. Het kan dus zijn dat dat het UWV is. Het fijne weet ik er echter niet van.

Lijkt me dus inderdaad verstandig dat iemand contact opneemt met de Assurance Maladie om te weten waar je precies aan toe bent.

Mocht het beter zijn om na een eventuele hersteldmelding om medische redenen niet meer bij de huidige werkgever door te gaan, dan niet zomaar ontslag nemen. Ook de werkgever kan iemand wegens ziekte niet zomaar ontslaan. Dat moet via de bedrijfsarts.

Steven

avatar#7473
Rickhtml
Berichten: 4
Reacties: 3

#7 Geplaatst: 2011-04-07 21:52:56

Steven,

Dank je wel voor jouw antwoord. Zou ik je morgen vragen dat ik je 2 emails stuur die ik heb ontvangen van mijn werkgever Pentax? Daarin staat e.e.a. omschreven wat volgens hen de Franse wijze is, maar ik kan niet toetsen of dat klopt.

Enige dat ik weet, is dat ik in september vorig jaar een week ziek ben geweest en vorige week pas geld heb gekregen van de Franse 'Social Security'. Hoe kan dit meer dan 6 maanden duren?

Ik ben in ziektewet sinds december vorig jaar en sinds februari is er niets aan me betaald, niet door Pentax, Social Security of door Health institution QUATREM.

Dus Pentax heeft december, januari en februari betaald; sindsdien heb ik geen geld meer van wie dan ook ontvangen.

Ik wil graag weten waarom het zo lang duurt, aan wie deze 'vertraging' te wijten is en of dit dan ook de normale gang van zaken is in Frankrijk; Pentax beweert van wel.

Dank en groet,

Rick

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2011-04-07 21:55:48

Rick, stuur maar. Mailadres staat in mijn profiel.

Overigens is het ook belangrijk te weten wat de Sécurité Sociale heeft gezegd.

Steven