Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hulp thuisfront

Auteur Bericht

avatar#7443
Alraceoh
Berichten: 1
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2011-03-24 16:22:22

Ik woon en werk met man en kinderen in Frankrijk en mijn familie woont in Nederland.

Mijn vraag is of iemand weet of er mogelijkheden zijn (vanuit Frankrijk of vanuit Nederland) om voor een langere tijd (bv 2 of 3 maanden bv voor het bijstaan tijdens een -terminaal- ziekbed) of kortere tijd (bv een week voor hulp aan overgebleven ouder na overlijden van één van de ouders) ?

Mogelijkheden, dan denk ik aan speciaal verlof, al dan niet -gedeeltelijk- betaald, via de Caf of via de werkgever, hulp om het thuisfront tijdens mijn afwezigheid draaiende te houden, andere mogelijkheden waar ik niet aan denk ... ?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-03-24 18:43:04

Beste Carla (denk ik). Welkom op het forum.

In de volgende link kun je een document downloaden dat vrij compleet de mogelijkheden aangeeft. Wel wat uitgebreid.

Concreet over het "congé de solidarité familiale (max. 3 maanden) hier.

Over de eventuele betaling hier.

Als de zieke in Frankrijk verblijft, lijkt dit me geen probleem. Als dat in Nederland is, weet ik het eerlijk gezegd niet. Dat zou de CPAM eventueel kunnen vertellen.

Er moet in elk geval wel een doktersverklaring komen van een arts die de zieke behandelt.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2011-03-24 18:56:37

Een jaar geleden is een nieuwe maatregel van kracht geworden waarbij een familielid of een vertrouwenspersoon maximaal drie weken verlof mag opnemen om een persoon te begeleiden bij het stervensproces. Er geldt daarbij een dagvergoeding van nu € 49. Deze allocation pour accompagner un proche en fin de vie moet inderdaad bij de CAF worden aangevraagd.

Die nieuwe wet valt hier na te lezen.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-03-24 19:23:03

Ik ben even heen-en weer gesprongen naar de verschillende websites.

Er zijn twee rechten:

- je kunt maximaal 3 maanden verlof aanvragen bij je werkgever. Aangezien het arbeidscontract dan opgeschort is ("suspendu"), betaalt de werkgever geen salaris uit. Wellicht is dat bij sommige CAO's (Conventions Collectives) gunstiger geregeld maar dat weet ik eerlijk gezegd niet. Zou nagevraagd moeten worden bij de PZ-afdeling van het bedrijf.

- de CAF betaalt daar maximaal 3 weken een uitkering van ca. 50€ per dag van.

Dus twee verschillende acties: één naar het bedrijf toe, één naar de CAF.

Steven 

avatar#7443
Alraceoh
Berichten: 1
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2011-03-24 22:21:42

Bedankt voor de reacties, ik ga de informatie nalezen en bellen of het ook geldt voor een familielid dat in Nederland woont. Ik laat deze info tzt dan wel weten op het forum zodat anderen ook van die kennis gebruik kunnen maken.

Hopenlijk is het nog niet zo snel nodig maar ik vind het in elk geval fijn om te weten of het inderdaad kan als het moment daar is.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2011-03-24 23:03:07

Op deze website van het Ministère du travail staat:

Quelles sont les conditions pour en bénéficier ?

Le salarié peut demander un congé pour assister l’un de ses proches souffrant d’une pathologie mettant en jeu le pronostic vital ou qui se trouve en phase avancée ou terminale d’une affection grave et incurable, quelle qu’en soit la cause. Il peut s’agir :

d’un ascendant ; d’un descendant ; d’un frère, d’une sœur, d’une personne qui partage son domicile (concubin, époux, …).

Aucune autre condition n’est requise pour bénéficier de ce congé, sous réserve de fournir le justificatif médical nécessaire et de respecter la procédure prévue.

In principe dus geen andere uitsluitingen.

Je kunt tegen twee problemen aanlopen:

- Nederlandse artsen kunnen, i.t.t. Franse, niet zomaar verklaringen afgeven. Daarnaast moet deze ook nog in het Frans gesteld zijn. Je moet dus wel de context goed aangeven en ervoor zorgen dat de verklaring in het Frans wordt opgesteld.

- Bedrijven willen nog weleens moeilijk doen en allerlei argumenten aanvoeren om het te weigeren. Verderop op de website staat: "Ce congé est de droit : il ne peut être ni reporté, ni refusé." Dat betekent dat het niet geweigerd kan worden.

Wel zorgen dat de procedures juist worden gevolgd.

Sterkte,

Steven

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#6 Geplaatst: 2011-03-25 13:18:58

In Nederland geven artsen soms wel en 'terminaal" verklaring, bv ten behoeve van intensieve thuiszorg ipv gewone. Het Frans zal wel een probleem zijn, officieel laten vertalen misschien.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2011-03-25 15:16:47

Als het nodig is, even een berichtje privé. Dan kom ik wel met een tekst die geschikt is.

Steven

avatar#7443
Alraceoh
Berichten: 1
Reacties: 3

#8 Geplaatst: 2011-05-12 22:53:02

Ik heb alle teksten goed doorgelezen en ook nog gezocht op franse fora om te kijken of er vergelijkbare gevallen zijn.

Voor zover ik begrijp is het simpelweg een kwestie tussen de werkgever en de werknemer. Het is een recht om een congé de solidarité familiale op te nemen, en kan dus niet geweigerd worden. Via een aangetekende brief moet je de werkgever op de hoogte stellen.

Op internet zijn voorbeeldbrieven te vinden als je zoekt op 'congé de solidatité familiale' +modele lettre.

Bij urgente gevallen kun je vertrekken zodra de werkgever de brief ontvangen heeft, anders moet de brief 15 dagen voor het geplande vertrek in het bezit zijn van de werkgever.

Er moet inderdaad een doktersverklaring bijzitten en of die wel of niet vertaald moet zijn en of dat dan door een beedigde vertaler moet, hangt af van de vertrouwensrelatie tussen de werkgever en -nemer. Als je werkgever je vertrouwd hoeft de verklaring volgens mij niet eens vertaald te worden als hij/zij dat nier verlangd. Er moet wel precies instaan om welke persoon het gaat, wat de relatie is en dat deze persoon in terminale fase is

Het verlof is voor drie maanden en kan een keer verlengd worden.

Fijn om te weten dat deze mogelijkheid er is.

Carla