Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ramen renoveren

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2011-03-28 21:32:26

Naar aanleiding van deze discussie over ramen nog even de volgende opmerkingen:

 

Ramen rotten meestal op die plaatsen waar water blijft staan. Dat is meestal bij de onderste liggende kier, als die smaller is dan 3 à 5mm. Natuurlijk moet het raam aanliggen tegen de sponning, maar tussen de onderkant (achter de lekdorpel) en de negge moet deze grotere kier bestaan. In principe geldt deze regel voor alle ramen (zowel vor naar binnen als naar buiten draaiende) en voor alle horizontale kieren.

Dit is niet mijn wijsheid maar die van de schilder die onze ramen (in NL) renoveerde. Hij vroeg mij eerst deze kieren aan alle ramen op het gewenste maat te zagen of te frezen voor hij met het verven begon. En ja, bij een paar ramen waar deze kier te klein was, was het liggende hout reeds aangetast. 

 

En verder nog:

de oude pruisische traditie van de dubbele ramen (een naar buiten slaand stel en een naar binnen slaand stel) volgend heb ik in een huis met naar buiten slaande ramen in dezelfde raamnis moderne naar binnen slaande dubbelbeglaasde ramen geplaatst. Het traditionele buitenbeeld is gehandhaafd, en er wordt aan de huidige eisen betreffende isolatie voldaan.

 

Christian von Klösterlein