Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Electrische verwarming

Auteur Bericht

avatar#9012
pien
Berichten: 2
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2011-03-30 23:48:36

We zijn van plan om in ons huis electrische radiatoren te plaatsen. Op internet gezocht naar de verschillende merken/systemen. Naar alles wat we gehoord en gelezen hebben, lijken inerte radiatoren ons de beste optie. Echter er zijn enorm veel mogelijkheden v.w.b. de systemen. Vaak wordt als warmte drager steen gebruikt, maar ook andere materialen z.a. glas, steatite, aluminium enz. Ook de prijzen varieren enorm. Een verkoper van Rothelec deed ons een offerte voor 6 radiatoren van 11000,00 euro, terwijl je voor een ander systeem hooguit 2000,00 euro betaald. Wie kan me hier iets zinnigs over vertellen? Graag jullie mening hierover.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-03-31 00:00:50

Het hoofdstuk Verwarming op deze site al gelezen? € 11.000 voor radiatoren voor de verwarming met elektriciteit lijkt buitensporig. Toch echt nog even verder zoeken en wachten op de reacties van andere forumgebruikers die hiervan veel verstand hebben.

Wim

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2011-03-31 09:34:25

Pien, weet je heel zeker dat je electrische wandkachels wilt? Realiseer je de prijs van electriciteit? Die gaat alleen maar stijgen. Ik kan je op dit gebied niet adviseren hoor. Wij hebben electrische wandkachels van 15 jaar oud en dat is ander materiaal dan wat er tegenwoordig op de markt is. Deze winter hebben we de houtkachel laten plaatsen en die verwarmt het hele huis perfect. Zo een 150 m2.

Ingrid

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#3 Geplaatst: 2011-03-31 10:09:06

Beste Pien,

Een elektrische radiator zet elektricteit om in warmte met een rendement van (bijna) 100%. Wat allerlei fabrikanten je ook willen doen geloven, het maakt voor het rendement en/of werking niets uit of de radiator voorzien is van welk materiaal dan ook.

Er zit alleen wat verschil in opwarm- en afkoeltijden maar ik zie daar niet werkelijk het nut van in. Normaal wil je toch dat de ruimte snel verwarmd wordt als er behoefte aan warmte is. En als de radiator klaar is met zijn werk en de ruimte op temperatuur heeft gebracht wil je dat hij niet nog een hele tijd door staat te werken. Dus dat reclame geneuzel over inertie moet je met een korreltje zout nemen.

Ik zou persoonlijk wel kiezen voor "radiateur à chaleur douce" en niet voor de "panneaux rayonnants" of de zogenaamde "convecteurs". Maar welk merk of uitvoering van de "radiateur à chaleur douce" je ook neemt, het maakt niets uit voor het rendement en comfort van de installatie. De radiator van 94 euro bij de bricodepot doet het net zo goed als de Rothelec radiator van bijna 2000 euro. Ook in kwaliteit en levensduur zal het niet veel uitmaken, want de elektrische radiator zit zo simpel in elkaar dat er weinig stuk kan gaan aan zo'n apparaat.

Wat de opmerking van Ingrid betreft: ze heeft gelijk als ze zegt dat de elektriciteistprijzen zullen blijven stijgen maar dat zullen andere energiedragers ook doen. En het hangt er maar helemaal af hoe je de verwarming gebruikt. Als het bedoeld is om alleen tijdens de kerstvakantie ook een beetje warmte in het "maison secondaire" te krijgen of het huis is super geïsoleerd, dan is zo'n elektrische verwarming niet zo'n gekke optie. Maar als je er permanent woont of de isolatie van het huis laat wel wat te wensen over kan je inderdaad beter een ander verwarmingsysteem overwegen. Zie hiervoor het verhaal over verwarming wat Wim al aanhaalde.

Aat

avatar#9012
pien
Berichten: 2
Reacties: 5

#4 Geplaatst: 2011-03-31 19:47:27

Beste Aat, ingrid en Wim,

Bedankt voor jullie snelle reactie. Even voor de duidelijkheid. Wij hebben ons huis nu 10 jaar, en we zijn het petit a petit aan het opknappen. Aanvankelijk zou het alleen een vakantiehuis zijn, echter we wonen er nu permanent gedurende 1 1/2 jaar. We hebben in onze kamer en keuken een electrische vloerverwarming en tevens in de kamer een houtkachel. Als we alles vooruit geweten hadden, dan hadden we waarschijnlijk voor een pompe a chaleur air/eau gekozen. De mogelijk van een pompe a chaleur air/air hebben we overwogen, echter het comfort hiervan lijkt ons onvoldoende (hebben dit ervaren bij vrienden). De aanleg van een CV installatie, b.v. olie of gas lijkt ons te dubbel op, en een te grote investering. Ook de prijzen van gas en stookolie zijn fors gestegen. Vandaar onze plannen voor electrische radiatoren, inert of niet.

Pien

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#5 Geplaatst: 2011-03-31 20:41:38

Beste,

voor onze tweede woning verwarmen wij elektrisch. Wij zijn er zowel in de zomer als in de winter, maar met tussenposes. Vroeger hadden we 'convecteurs'. Voordeel: goedkoop en de lucht is vlug opgewarmd; nadeel: lawaai, tocht en dus geen aangenam gevoel, hogere wattage. Nu verwarmen we met 'inertie'. Niet de dure toestellen maar deze uit warenhuis of brico. Voordeel: lagere wattage, aangenamer verwarmingsgevoel zoals bij cv, nauwkeuriger te regelen door thermostaat; nadeel: iets duurder in aankoop, door lagere wattage iets langere vermarmingstijd. Optimaal zou zijn 'accumulateur': zijn wel duur en zwaar in gewicht maar gaan jaren mee, geven aangename warmte, laden op met goedkoper nachttarief. Maar dit noodzaakt aparte leidingen, aparte zekeringen...

Het letten op de totale wattage is nodig in die zin dat je anders eventueel een nieuwe teller met hoger vermogen moet aanvragen. Dit is een meerkost die ook de prijs van de stroom beïnvloedt.

Onze houtkachel geeft het gepaste 'ietsje meer', en bij tussenseizoen geeft deze 'alles'.

Hou het lekker warm en gezellig, dat is misschien wel het belangrijkste.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2011-03-31 23:11:54

Bonsoir Pien,

Allereerst:

* DISCLAIMER * Onderstaande reactie is in hoge mate persoonlijk, en voorspellen is moeilijk, zeker als het om de toekomst gaat ;-)

Ik vind electrisch verwarmen een aberratie. Ik vrees ook, dat in de nabije toekomst de electriciteit in FR stevig duurder zal worden. Kernernergie staat weer eens ter discussie, fossiele brandstoffen worden steeds duurder, en EDF wordt geprivatiseerd. Wat gebeurt er als de geprivatiseerde EDF ziet dat allerlei buitenlanden veel meer per kWh betalen dan FR inwoners? EDF kan flinke winsten maken door de kWh's elders te verkopen en dat vinden de aandeelhouders prettig. Dus rara politiepet, de FR electriciteitstarieven gaan die van de andere EU landen benaderen, dat kan gewoon niet anders.

Ondertussen wordt iedereen nog even snel wijs gemaakt dat electrisch verwarmen slim is, dat een PAC air/air een goed plan is, dat een electrische vloerverwarming een goede investering is, en dat een installatie van 60A wel het minste is. En straks heeft iedereen zich gecommit aan electra, de prijzen gaan stijgen, en je kunt kiezen tussen desinvesteren op je electrische installatie of afgeknepen worden door je electriciteitsleverancier.

Ik wil je van harte aanbevelen je investeringen in electrisch verwarmen tot het minimum te beperken, evenals die in olie en gas en andere fossiele brandstoffen. Voor de goede orde, ik ben geen wereldvreemde "ecolo", geloof niet in de opwarming van de aarde, en heb de pest aan CO2 doemprofeten. Maar ik ben er wel van overtuigd dat je er goed aan doet jezelf zo min mogelijk bloot te stellen aan fenomenen die buiten je eigen controle liggen, zoals de prijzen van olie, gas en electriciteit.

Die houtkachel van Ingrid, dat is nu nog eens een goed idee. En zonnepanelen en/of zonnecollectoren. En last but not least een zo goed mogelijke isolatie. En wat te denken van een CV ketel op houtblokken met een bufferopslag?

Salutations, Jos

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2011-03-31 23:40:23

Woon je in een omgeving waar veel hout is, dan ben je nog steeds erg goedkoop uit. Het is soms wat meer werk maar wat is er heerlijker dan midden in de winter buiten je hout op orde maken?

De prijzen zijn per streek verschillend maar als je mensen kent dan is er vaak iets interessants te regelen. Als er mensen zijn met een groot terrein dan wordt er altijd wel gekapt. Ken je iemand met een tronçonneuse op benzine dan vraag je diegene te komen en dan regel je iets van éénderde/tweederde of zo. 

En ja , die zonnepanelen spreken me ook erg aan. In ieder geval voor warm water maar dat moet ik nog bestuderen.

In ieder geval, een houtkachel is perfect. Nooit meer een vecteur aangehad. Goed, wij en bovenstaande Jos, wonen in zuid-west Frankrijk. Dus redelijke korte winters en min 20 kennen we niet. Centrale verwarming wil ik niet meer, die warmte staat me niet aan (ik ben een notoire koukleum dus wat is er heerlijker dan je te warmen voor de kachel).

Ingrid

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#8 Geplaatst: 2011-04-01 00:07:48

Verwarming blijft toch altijd een heet hangijzer (ha ha).

Op zich is er niets mis met electrische verwarming. Een keertje installeren, en weinig omkijken meer naar. Geen schoorstenen vegen of kachels schoon te bikken, geen gesjouw met hout (hoewel dat wel erg romatisch is) of gevies met olie...

Zoals gezegd wordt de stroom die je erin stopt voor 100% omgezet in warmte: ideaal. En dan is electrische vloerverwarming volgens mij nog de beste variant (net als de accumulateurs een groot vermogen om warmte op te slaan en langzaam uit te stralen; weinig luchtcirculatie en geen last van de cv/straalkachel-verbrande-stof-irritatie).

Alleen: waar komt die electriciteit vandaan? Je zou inderdaad van een toeleverancier af moeten, alleen is dat voor de meesten van ons onbetaalbaar. Investeren in zonnepanelen of een windmolen is nog net te doen, maar wat het écht duur maakt is het opslaan van de opgewekte energie. Je moet namelijk een flinke buffer hebben: niet alleen geven zonnepanelen en windmolens niet de hele tijd stroom, ze doen dat ook nog eens op tijden dat je het niet nodig hebt, en op tijden dat je het wel nodig hebt niet.... Je hebt daar speciale accu's (en bijbehorende installaties) voor, maar behalve als je een door de overheid gesubsidieerde Noordpool Expeditie bent is dat snel onbetaalbaar.

Wat op dit moment nog wel kan (hier en daar?) is de opgewekte stroom terugleveren aan het EDF voor een hoger bedrag dan dat je het (later) inkoopt. In zo'n geval is electrische verwarming in combinatie met zonnepanelen of windmolen zeker niet oninteressant. Of dat binnen de terugverdientijd (10-20 jaar) zo blijft valt te bezien...

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2011-05-05 23:56:34

Het korrelte zout dat aan heel wat reclame uitingen voor elektrisch verwarmen kan worden togevoegd kan misschien maar beter door een aantal kilo's vervangen worden wanneer je dit bericht leest gericht aan Britse medebewoners van Frankrijk.

Rob

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#10 Geplaatst: 2011-05-06 23:24:14

Ik heb in een eerder bericht gezegd dat ik u op de hoogte zou houden van mijn energieverbruik aangaande onze (elektrische) verwarming. Hier doe ik het één en ander uit de doeken over het afgelopen stookseizoen.

Aat