Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Stemrecht Nu !

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2011-03-31 07:46:18

Een vriend uit Nederland schrijft mij : ...”die Sarkozy van jullie heeft ons de oorlog in Libië ingefrommeld”...

Het gaat mij nu niet om de humanitaire ellende in Libië. Ik werd getroffen door het stukje “die Sarkozy van jullie”.

De volgende vraag kwam op : In hoeverre is Sarkozy iets van mij ? of van ons ?

 

Je gaat in Frankrijk wonen en zo wordt Sarkozy mijn Président. (Ik ben met Chirac begonnen en die valt, na vier jaar Sarkozy, achteraf eigenlijk wel mee.). Het net als met trouwen, je trouwt met je Grote Liefde en je krijgt er zomaar een schoonmoeder bij.

Maar in dit geval is het toch van de zotte. We krijgen zomaar een staatshoofd op ons dak geschoven zonder dat ons ook maar iets wordt gevraagd. Ik eis stemrecht. Stemrecht voor ons ! NU !

 

En als we dan na een paar jaar 'au pouvoir zijn' regelen we meteen even gelijke rechten voor Franse homo's en een fatsoenlijke euthanasie regeling. C'est gagné !

Truc

avatar#6601
PíHomme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2011-03-31 09:23:47

Je kunt ook opteren voor de Franse nationaliteit, maar of dat helpt ?

Zou Ségolène zich kandidaat stellen ? Voor haar doe ik alles.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2011-03-31 09:32:09

Ik vind dat iedereen die belasting betaalt ook volledig stemrecht moet hebben. De lasten, dus ook de lusten.

Steven

PS Ségolène, wie was dat.....???

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2011-03-31 13:14:22

Als je geen stemrecht hebt blijft toch de president van jou, ik denk van wel.

En hoe kun je jezelf stemrecht toe-eigenen zonder Frans te worden?

Heel eenvoudig.

In ons dagelijkse leven ontmoeten we mensen, we praten ermee, discuteren, en zij praten ook weer.

Je mag gerust een mening hebben over de politieke gang van zaken in Frankrijk, ook al ben je niet gerechtigd om te stemmen.

In Amerika noemen ze dat lobbyen.

Ik herinner me een avond bij vrienden waar nog al veel sp zat, en dat waren de juiste.

Ik was zelf niet zo te spreken over de resultaten van Ségolènes speeches en de hakkelende economie die vlot getrokken diende te worden, en wel met harde hand, (sorry Peter) dus koos ik liever de tegenpartij nadat ik zag dat ook Bayrou te zwak planeerde op de ruwe zee.

Er zaten in de groep twee voorstanders van Sarkozy.

Ik heb toen de groep meegenomen in de ogen van een vreemdeling, en wel een vreemdeling die niet kan aanzien dat de hele maatschappij wordt lamgelegd door mensen die niet langer dan 35 uur willen werken, die hun kinderen zaterdags op school laat zitten, die met hun 60ste met retraite willen, die tussen 12 en 2 de hele maatschappij plat leggen want ze moeten eten en slapen, die een armzalig salaris verdienen waardoor ze amper geld hebben om iets fatsoenlijks te kopen, die alleen maar thuis klussen als eindelijk het dak is ingestort, die……

Het is dus beter als we eens even de schouders er onder zetten, en mijns inziens was Sarkozy sterk genoeg dat logge Franse apparaat een duwtje te geven.

Zo stem je niet, maar heb je wel invloed, dus is Sarkozy ook een beetje jouw president.

Cees.

Ps, overigens ben ik van menig dat als je niet stemt, je ook niet het recht hebt over politiek te praten, noch hier noch in Nederland.

Het is meedoen of niet.

Niet in een hoekje gaan zitten als er werk aan de winkel is en later gaan roepen als het mis gaat.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2011-03-31 19:28:36

Als je opteert voor stemrecht in Frankrijk omdat je daar bent geïntegreerd en daar ook belasting betaalt, moet je afzien van het stemrecht voor het Nederlandse parlement. Hoewel, datzelfde Nederlandse parlement bemoeit zich wel met ons Nederlanders in het buitenland door een bespottelijk Zorgverzekeringssysteem af te dwingen. Niettemin blijven wij electoraal voor Nederland volstrekt oninteressant, zo bleek maar weer eens toen bij de invoering van de Zorgverzekeringswet enkele parlementariërs een vergeefse poging deden om op te komen voor de belangen van die Nederlanders die plotseling bijdragen moesten gaan betalen. Brekebeen Hillen, de falende minister van Defensie, had toen ook al zijn commentaar klaar in de trant van: 'ik heb geen medelijden met die buitenlandse Nederlanders die de hele dag aan de rand van hun zwembad zitten.'

Ségolène Royal, voor wie het was vergeten, trachtte in 2007 een gooi te doen naar het presidentschap, maar moest uiteraard het loodje leggen tegen de veel gewiekstere Sarkozy. Tot voor enkele maanden liet deze mevrouw van de Parti socialiste nog weten wel ambities te bezitten om mee te doen in 2012. Er is echter al geruime tijd niets meer van deze dame, voorzitter van het departement Poitou-Charente, vernomen. En dat is maar goed ook, want op echt verstandige of interessante gedachten hebben wij haar niet kunnen betrappen.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2011-03-31 20:43:31

@Cees, ik mocht (nu nog steeds niet) stemmen bij de Présidentielles. Gelukkig maar, op wie ik ook had gestemd, het was fout geweest....

@Wim, ik ben serieus als ik vind dat ik, als werkende en wonende inwoner van Frankrijk met een Frans huis, auto, vrouw etc. ook nog eens alle Franse belastingen betaal, ik zou moeten kunnen stemmen. Wellicht een aangepaste vorm van censuskiesrecht? Ik stem overigens niet voor Nederlandse verkiezingen sinds ik in Frankrijk ben.

Ségolène, ach... die moet wellicht knarsetandend toezien dat haar ex, nadat die zich een tijd lang low-profie heeft gehouden, zich ineens presidentiabel toont...

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2011-03-31 23:27:33

Ik ben toch wel een beetje jaloers op je, Steven. Jij kan namelijk de Franse nationaliteit aanvragen zonder de Nederlandse te verliezen. Wij wonen nu meer dan 5 jaar in Frankrijk maar ik ben er nog niet uit. Ik weet niet of ik de Nederlandse nationaliteit wil verliezen bij het aannemen van de Franse nationaliteit. Bref, ik ben niet politiek actief dus kan ik het zo laten maar twee nationaliteite, had ik toch wel erg interessant gevonden. En dat gedoe over loyaliteit, daat kan ik niet mee zitten.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2011-04-01 07:11:26

Ingrid, mijn besef van "nationaliteit" is wat aan het vervagen. Voor het "gevoel" hoeft het niet. Het aannemen van de Franse nationaliteit (mijn Franse familie zou het prachtig vinden) levert mij behalve stemrecht eigenlijk niets op. En zolang als de xenofobie in Nederland alleen maar toeneemt ben ik er ook niet zeker van dat ik dan mijn Nederlandse paspoort niet kwijtraak. Dat heeft de "faux blondard" uit Venlo dan toch maar voor elkaar gekregen....

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-04-01 07:54:30

Hoezo?

Jij heet toch gewoon Steven ?

Je bent blank, dus….

Héél wat anders dan een dubbelpaspoort met een Turkse naam!

avatar#6601
PíHomme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2011-04-01 14:55:45

Bekentenis : natuurlijk, voor la Ségolène heb ik 'n hoop over maar niet het verlies van het nederlanderschap. Toen dan ook bleek dat ik die niet kwijt zou raken, was de keuze eenvoudiger (of laffer zo u wilt). Want dat volledige, volwaardige burgerschap in Frankrijk wilde ik wel erg graag.

Toen bovendien dat gedonder rond en door Greet Wilders begon, wilde ik hem die hak wel zetten door te beschikken over twee nationaliteiten.

Overigens werd me door de ambassade te Parijs aangeraden de berichtgeving hieromtrent nauwlettend te volgen.

En Steven : bij m'n schoonfamilie kan ik niet meer stuk  :-)

Peter (de ouwe snoeper over twee walletjes).

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2011-04-01 18:26:20

Peter, mijn schoonfamilie heeft mij niet minder lief zolang ik nog steeds 'Le Gros Batave" blijf. En geen Jap maar toch weer een Citroën gekocht heb. En alles opeet et opdrink wat ze me voorzetten. En me netjes bekommer om hun dochter, respectievelijk zuster, moeder, tante of oma.

Ja en dat van twee walletjes eten.... ik snap je adoratie voor Ségolène, je "soul-sister" ;-))

Steven 

PS niks fouts zeggen over Chirac of De Gaulle, dan lig ik eruit. En ook alleen maar de waarheid vertellen dat Juppé een "criminel condamné" is, heeft me bijna een lynchpartij opgeleverd die slechts met veel champagne gesmoord kon worden.....