Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zwart kleuren kalkpleister

Auteur Bericht

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2011-04-01 10:41:10

Met hulp van medeforisten heb ik inmiddels mijn plannen om deze zomer mijn buitengevel te pleisteren aardig compleet gemaakt.

Een en ander zal gebeuren met luchtkalk op een ondergrond van torchis.

Mijn vraag  betreft de sokkel van mijn woning. (Trasraam is in mijn geval een minder kloppende omschrijving)

De sokkel wil ik ook pleisteren, met een hydraulische kalk. Omdat mijn kinderen de leeftijd hebben dat ze met wat minder eerbied omgaan met de vruchten van vaders arbeid dan hijzelf, wil ik de pleisterlaag op de sokkel door en door kleuren.  Zo zwart mogelijk.

De prijzen van pigmenten in ogenschouw nemend kom ik, gegeven de hoeveelheid die benodigd is, op hooguit een lichtgrijs tintje uit.

De gedachte is bij mij gerezen om gemalen steenkool als pigment aan de hydraulische kalk toe te voegen om zo een diepe zwarte kleur te verkrijgen. Ik ga een wat "zachte" kalk gebruiken. (NHL-2)

Ik word niet gehinderd door enige chemische kennis en heb dus geen idee of dit een heel onverstandig plan is.

Kan iemand iets zeggen over de chemische reactie op korte en lange termijn bij  het toevoegen van steenkool aan hydraulische kalk?

(ik ben ook voornemens dat aan enige leveranceiers te gaan vragen op de restauratiebeurs half april in den Bosch)

Jeroen B, 62

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#1 Geplaatst: 2011-04-01 20:46:07

Is het niet voor de hand liggend om dan voor de onderrand een soort teer product te gebruiken? Net als bij traditioneel Limburgse boerderijen?

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#2 Geplaatst: 2011-04-04 22:21:41

@Antonia,

De huidige sokkel is afgewerkt met een zeer versleten kalklaag die geverfd is. Omdat ik geen last heb van insecten of opspattend water wil ik de sokkel het liefst niet met een teerproduct afwerken. Door en door gekleurd laat beschadigingen minder opvallen en daarom mijn wens om gekleurde kalk te gebruiken.

Jeroen B, 62