Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

makelaars

Auteur Bericht

avatar#9016
nancy1
Berichten: 7
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2011-04-01 13:17:57

Heeft iemand ervaringen (zowel positief als negatief) met de 7 valleien?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2011-04-01 13:33:43

Dit lijkt me niet de juiste plek om makelaars bij naam te bespreken. Er zijn enkele tientallen Nederlandse makelaars actief op de Franse markt, sommigen vanuit Nederland, anderen vanuit Frankrijk. In mijn ervaring onderscheiden Nederlandstalige makelaars zich in kwaliteit nauwelijks van hun Franstalige collega's.

Makelaarscourtages in Frankrijk zijn extreem hoog, gemiddeld 4 maal zo hoog als in Nederland en die tarieven hebben de Nederlandse makelaars snel overgenomen van hun Franse collega's.

Natuurlijk zijn er voortreffelijke makelaars. Natuurlijk kan de ene klant zeer tevreden zijn met zijn makelaar terwijl een andere klant zeer ontevreden is met diezelfde makelaar. Er zijn ook kopers die extreme eisen hebben en makelaars de schuld geven als die eisen niet kunnen worden ingewilligd.

Ik heb eens een lijstje gemaakt van de eisen waar een goede makelaar aan voldoet. U zou met dat lijstje in de hand eens vragen kunnen stellen aan een makelaar voordat u besluit met hem in zee te gaan:

Een goede makelaar is:

1. Eerlijk over zijn eigen status. Heeft hij een carte professionnelle of treedt hij op als agent commercial voor een professionele makelaar ? Als hij agent is, staat hij dan ook ingeschreven in het register van agenten?

2. Eerlijk over het mandaat dat hij heeft van de verkoper. Bezit hij inderdaad een getekend mandaat en is het een exclusief of niet-exclusief mandaat. Een goede makelaar hecht ook niet zo veel waarde aan een bon de visite, omdat hij weet dat goede service meer doet voor klanttevredenheid dan allerlei formele papiertjes.

3. Eerlijk over zijn kennis van het object. Heeft hij het zelf bezocht, meermalen wellicht. Kent hij de verkoper en zijn wensen. Zijn er gebreken of erfdienstbaarheden. Zijn er plannen van de gemeente of buren die het woongenot zouden kunnen aantasten?

4. Eerlijk over de wensen van de koper. Is hij bereid kopers te confronteren met tegengestelde wensen (de stilteplek op twee passen van het centrum van de stad) of irreële wensen (het kasteel met 42 hectaren voor een eurotonnetje).

5. Eerlijk over de match. Past het huis echt bij het verlanglijstje van de koper of laat hij van alles en nog wat zien.

Wim

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2011-04-01 13:39:27

Is de courtage onderhandelbaar in Frankrijk?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#3 Geplaatst: 2011-04-01 14:01:39

Jazeker! Ik adviseer elke verkoper om maar niet zomaar het eerste fantasiepercentage van de maklaar te accepteren!

En indien bij onderhandelingen de koper en verkoper elkaar tot op enkele duizenden euros zijn genaderd, kan een suggestie aan de makelaar om een duit in het zakje te doen de zaak rond maken. Bedenk dat de gemiddelde makelaarscourtage in Frankrijk bij een prijs van €200.000 voor het huis €13.000 bedraagt. Daar kunnen wel een paar duizend vanaf om de zaak rond te maken!

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-04-01 14:11:37

Ja, per saldo wel.

De meeste makelaars hebben een mandaat met de verkoper afgesloten waarbij de kosten verdisconteerd is in de totale vraagprijs.

De makelaar vraagt aan zijn verkoper welke prijs, net vendeur, hij wenst te ontvangen en waardeert het pand natuurlijk! zelf en toetst de realiteit van een dergelijke bedrag. Uitgaande van de vraagprijs, met toevoeging FAI (frais d'agence inclus) wordt daarop vervolgens de commissie toegevoegd.

In principe is voor de koper de eindprijs van belang die hij moet/wil betalen voor het pand. De makelaar is overigens verplicht om zijn commissie aan te tonen. Je vraagt tevens naar de net vendeur prijs en berekend deze commissie bij benadering.

Per saldo zie je vaak dat bij een onderhandeling zowel de verkoper en in geringere mate de makelaar een gedeelte van het bedrag cq. percentage moeten laten vallen wil men tot zaken komen. Het wordt lastiger indien er meerdere makelaars mee gemoeid gaan, of eventueel een agent commercial en de makelaar met welke kaart hij "mag" werken.

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#5 Geplaatst: 2011-06-25 17:18:11

Wim,

Waarom wil je niet dat we hier makelaars bij naam noemen en bespreken?

Het lijkt mij erg nuttige informatie voordat verkopers een makelaar gaan kiezen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2011-06-26 09:39:05

Namen van makelaarskantoren of bemiddelaars/adviseurs worden in het forum niet gemeld. In algemene zin kan uiteraard naar hartelust van gedachten worden gewisseld over de ervaringen met Franse en/of Nederlandse bemiddelaars. Het is mij gebleken, toen nog wel namen passeerden, dat de een lovend sprak over een makelaar en dat een ander een proces aanspande tegen diezelfde makelaar. Om verwarring te voorkomen, is besloten geen namen meer te noemen.

Wim (de andere)

avatar#7486
lvf
Berichten: 4
Reacties: 27

#7 Geplaatst: 2011-06-29 08:45:44

Wim,

Ik concludeer dat je mijn berichtje aan de aanvankelijke vraagsteller hebt verwijderd. Die reactie was niet meer dan een aanbod om buiten het forum om van gedachten te wisselen. Ben met je eens dat we het forum niet moeten gebruiken om makelaars/bemiddelaars al dan niet goed op de kaart te zetten. Maar het staat iemand toch vrij om met een ander van gedachten te wisselen? Die vrijheid heb je nu weggenomen. Vind ik jammer en komt een beetje 'censuurderig' over.

Groet,

Norbert

avatar#9156
Op de Berg
Berichten: 0
Reacties: 2

#8 Geplaatst: 2012-04-20 13:32:16

Wim,

Wij hebben in onze plaats Argentat meerdere makelaars, ik wil er met twee zaken doen, maar zij bieden verschillende contracten aan, iedere makelaar heeft een ander soort contract "mandat de vente sans exclusivite". Ik ben geen jurist en onvoldoende sterk in het beschouwen van deze materie, wie kan daarin helpen, wat moet ik wel of niet accepteren in het contract etc.

Groet,

Roel

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#9 Geplaatst: 2012-04-20 20:03:30

Probeer zonder makelaar zaken te doen. Bv via leboncoin.fr Wij Nederlanders hebben vertrouwen in makelaars. In NL (ver)koop je geen huis zonder makelaar. Hier zijn de makelaars van zeer wisselende kwaliteit en weinig onafhankelijk. Na meerdere bezoeken aan makelaarskantoren om een huis te kopen was ik het beu. Wij hebben de sites afgegstruind, overal langs gereden, telefoonnummers opgeschreven want vaak hangt er ook een telefoonnummer van de eigenaar. En, de sites als leboncoin.fr zijn perfect voor particulieren. De belangrijkste zaken worden afgedekt door al die certificats. Bij twijfel kun je een expertise vragen of een vriend/kennis die handig en verstandig is. Daarna is het handje klap en naar de notaris.

Ingrid

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#10 Geplaatst: 2012-04-20 20:09:49

Bonsoir,

Zoals Prinsesje al zegt, probeer het zonder makelaar. Bijvoorbeeld via de site van Krek, zowel voor kopen als verkopen.

Salutations, Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#11 Geplaatst: 2012-04-20 23:55:52

@roel Ik ben geen jurist en onvoldoende sterk in het beschouwen van deze materie, wie kan daarin helpen, wat moet ik wel of niet accepteren in het contract etc.

Je hoeft helemaal geen jurist te zijn om een keuze te maken uit de verschillende vormen van mandats. Je kunt het tot in detail op de site nalezen. En voor ervaringsgegevens is het rijke archief van het forum te raadplegen. Als er dan nog vragen overblijven, n'hésitez pas.

Overigens is 'makelaar' eigenlijk een verkeerde term voor de man of vrouw die in Frankrijk namens de verkoper een huis probeert te verkopen. In Frankrijk heet hij of zij dan ook agent immobilier, dus niks bemiddelen (makelen) tussen koper en verkoper, maar voornamelijk optreden als onderhandelaar namens de verkoper. Daar hoeft overigens niets mis mee te zijn. Integendeel soms, een goede agent immobilier kan door bekendheid met de streek en dienstverlening aan een buitenlandse koper, zeker nuttig zijn. 

Wim

avatar#9156
Op de Berg
Berichten: 0
Reacties: 2

#12 Geplaatst: 2012-04-21 10:57:41

Bedankt voor de diverse tips.

Wij zijn bijna afhankelijk van een "onderhandelaar", mede omdat wij niet aanwezig kunnen zijn bij eventuele bezichtigingen, onze buren kunnen/willen wij daar niet mee belasten.

Wegens ziekte moeten ik verkopen, na 5 jaar aan het huis te hebben verbouwd, deze is nu klaar, van 1 naar 3 slaapkamers, van 1 naar 4 toiletten en 3 badkamers. Vorig jaar nog een klein zwembad aangelegd. Met de huidige verkoop prijzen, ga je daar dik op inleveren. Het is jammer, maar de afstand kan ik niet goed meer aan.

Gr.

Roel

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#13 Geplaatst: 2012-04-21 12:07:15

Het is inderdaad sneu voor u als u niet aanwezig kunt zijn om bezoekers rond te leiden. Dan ben je al gauw afhankelijk van een makelaar. Ik vermoed dat uw huis goed in de markt ligt voor buitenlanders vanwege waarschijnlijk de nogal rurale ligging en de meerdere badkamers om gasten te ontvangen of CHDH te beginnen. Zijn er geen Nederlanders in de Correze die de huizenmarkt erbij doen ? Zij zijn vaak verbonden aan een 'agence immobilier' en werken op stukloon om het zo maar te zeggen. Een Nederlander kent ook vaak de netwerken om aan buitenlanders te verkopen en dat is voor u gunstiger denk ik ..

Ingrid

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#14 Geplaatst: 2012-04-21 23:38:38

Er zij ook veel notarissen die onroerend goed verhandelen, inkopen, verkopen.
L'immobilier des notaires
Ik weet niet of de notarissen hier beter te vertrouwen zijn dan de makelaars.
Onze ervaring was goed.

janv

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#15 Geplaatst: 2012-04-22 11:18:53

@Roel, bij het Office de Tourisme in Argentat werkt een nederlandse mevrouw. Zij was tot een aantal jaren geleden Agent Immobilier. Misschien kan zij je verder helpen. Ik kan natuurlijk haar naam niet hier op het forum zetten. Mail me even privé als je haar naam wilt weten.

Harry

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#16 Geplaatst: 2012-05-04 20:33:22

http://www.trovit.fr/ is meta zoekmachine, die verschillende immobilier sites afschuimt. Je kunt ook een email notificatie instellen, met gevonden objecten.

Mijn ervaring met Nederlands makelaars actief in Frankrijk met heel veel aanbod, is dat het aanbod meestal hopeloos verouderd is. Daarnaast werken zij vaak als tussenpersoon voor Franse makelaars (tegen een extra tarief uiteraard).

Overigens klaagde een lokaal actieve duitse makelaar eens tegen mij dat Nederlanders lastig zijn omdat ze zelf zoeken buiten de makelaars om, terwijl Engelsen zich veel meer aan een makelaar overleveren...