Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bekeuringen

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2011-04-03 11:12:36

Afgelopen vijf jaar zijn wij op onze vaste rit naar Frankrijk toch een paar keer in LDF geflitst. Hierbij gaat het niet om waanzinnige overtredingen maar om iets te hard rijden dan toegestaan is. We hebben echter tot nu toe nooit iets ontvangen, wordt dit geseponeerd of zijn we de pisang als we een keer echt staande gehouden worden. Kortom, wat zijn de ervaringen van de forumleden alhier.

Willem

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#1 Geplaatst: 2011-04-03 12:15:15

Op de peage pas een keer een prent gehad. Een flits bij een bord van max-80 die weinig voorkomen. Ik heb het aangezien voor een max-90 bord. En dat was ook ongeveer de snelheid die ik reed. Verder drie, vier jaar geleden twee keer geflitst drie uur 's-ochtend op een 90 km-weg (bekende route nota bene, maar de neut thuis wachtte vol ongeduld ! ) We reden ongeveer 10 km te hard, MAAR een en ander heeft geen vervolg gehad.

Wel twee keer “staande gehouden” bij een STOP-bord. Ik zie die dingen als waarschuwingsborden en passeer dan voorzichtig, maar ze hebben de functie of werking à la een feu rouge. Niet stoppen = 4 punten aftrek ! (De eerste keer zaten er zoveel fouten in het PV dat ik succesvol heb geprocedeerd tegen de ministre ter zake (dat was toen ene Sarkozy).

De familie -met NL-platen op de auto's- wordt ook af en toe geflitst, tot op heden geen gevolgen gezien (behalve moppers van mijn kant, de kleinkinders zitten erbij !)

Het lijkt er op als of er na de automatische vastlegging van de overtreding nog een menselijke interpretatie volgt. En, Willem, zijn het NL-platen op de auto ?

Truc

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#2 Geplaatst: 2011-04-03 12:29:56

Nederland en Frankrijk hebben een verdrag (in het kader van een overkoepelende Europese overeenkomst) om gegevens van verkeersovertreders uit te wisselen om opgelopen bekeuringen in te vorderen. Alleen maakt Frankrijk daar geen of maar in beperkte mate gebruik van. De kosten van invordering zullen wel een Franse overweging zijn voor de laissez-faire.

Een Nederlander die in België geflitst wordt, krijgt wel een bekeuring thuis, zo heb ik ervaren. Daardoor krijg je overigens meteen meer respect voor het Nederlandse systeem, waar nog enige differentiatie is in de hoogte van de boete naargelang je harder hebt gereden.

Je loopt inderdaad het risico dat als je staande wordt gehouden in Frankrijk, dat openstaande rekeningen worden vereffend. Maar dan moet de overtreding waar je voor bent aangehouden wel de 'moeite' waard zijn van verder onderzoek.

Frans

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#3 Geplaatst: 2011-04-03 17:20:52

Het gaat alleen om kleine snelheidsovertredingen en ja NL nummerborden op de auto. Reden waarom ik het ook vraag is dat een collega een bekeuring uit Italie wel keurig thuis bezorgd kreeg. In het verre verleden ook eens staande gehouden door een Gendarme die had gezien dat ik niet had stilgestaan bij een kruising. Hij was in een goede bui en na een preek mochten we weer gaan. Heden februari toch echt bij Lille en Limoges geflitst maar niks thuis gekregen. Weet iemand of er een termijn aan zo'n eeh "flits" hangt.  

Willem 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2011-04-03 19:28:17

Willem, misschien lijkt u geflitst te zijn geworden. Betrof het 'n vaste radar ? U rijdt langs, het 'rode oogje' meet de snelheid en dat flitsje ziet u.

Maar dat is nog geen foto en zeker geen proces-verbaal, het was slechts de meting.

Als de snelheidsovertreding binnen 'n zekere marge viel, volgt er niets.

'n Geheimpje, rechtstreeks van de gendarmerie : stel dat uw auto beschikt over 'n régulateur de vitesse of cruise control. Zet deze - op de autosnelwegen waar 130 is toegestaan - op 139 km/h en u zit nog net binnen die marge.

Nota bene : dit geldt alleen bij 'n vaste radar.

Drie jaar geleden werd ik met m'n Franse auto geflitst voor de Kennedy-tunnel bij Antwerpen (noordwaarts), het proces-verbaal arriveerde keurig in het Frans een week of twee later.

Peter.

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#5 Geplaatst: 2011-04-03 19:30:23

Een domme parkeer overtreding in Italië (Een parkeerregeling met even en oneven dagen werd in de jolige vakantie stemming verkeerd geïnterpreteerd.) heeft ons achtervolgd tot thuis (in F). Een lokale gendarme belde me toen ie de overtreding op zijn bureau kreeg. (Het geheel heeft ongetwijfeld nogal wat recherche werk hebben gekost.)

Het Italiaanse PV + een Franse vertaling + een betaal instructie heb ik opgehaald, en vervolgens de twintig euro overgemaakt.

Het hangt kennelijk helemaal af van de individuele taakopvatting. Ik kan me er overigens wel in vinden, als regels verzint moet je ze wel handhaven. Als de benadering maar fatsoenlijk/redelijk is.

Van die termijnen weet ik niks, maar ik kan me niet voorstellen dat ze NIET bestaan. Uiteindelijk dit zijn overtredingen, en zelf misdaden kunnen verjaren.

Truc

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2011-04-03 19:30:57

Tja, verdomd interessante discussie natuurlijk, maar ik denk toch dat de echte discussie moet gaan om het feit zelf. Je moet niet te hard rijden. Nee, echt niet. Het is niet voor niks dat o.a. bij Limoges die flitskast er staat op het 110 stuk op de A20. Wie daar harder rijdt dan 110 is toch echt fout bezig.

Dus....je gewoon aan de regels houden en niet over zeuren.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2011-04-03 20:02:36

Helemaal mee eens Waterman. Maar hoe weten we nu hoe hard we rijden ?

De snelheidsmeters in auto's zijn zo onnauwkeurig, en wie met z'n neus het wijzertje op die klok zorgvuldig in de gaten houdt knalt op de voor hem kruipende toerist met caravan, of erger.

Cor van der Laak - wie kent hem nog ? - was zo'n type dat zich exact aan de toegestane snelheden hield. Hij reed altijd vooraan in de file, hij had nergens last van.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2011-04-03 20:34:12

Bij mijn tot nu toe enige bekeuring, meer geluk dan wijsheid, reed ik 56 km binnen de bebouwde kom. Op de bekeuring die ik een week na de overtreding binnen kreeg (ik rijd op Frans kenteken) was vermeld dat er een veiligheidsmarge van 5 km was aangehouden.

Met mijn GPS kan ik netjes mijn snelheidsmeter ijken. Die geeft 2km teveel aan bij 50 en 3 bij 100.

Ik weet nu op welke snelheden ik hem kan vastzetten.

Steven

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#9 Geplaatst: 2011-04-03 22:05:49

Ook mee eens hoor waterman en ik zeur ook  niet over het feit dat ik geflitst ben. Bovendien zie je via de Tomtom dat de tijdwinst nihiel is bij te hard rijden, tenzij je echt hard gaat scheuren maar dat moet je dan ook lang kunnen volhouden. Ik ben alleen enigzins verbaasd over het feit dat ik niks hoor. Tja en we houden ons meestal ook aan de toegestane snelheid maar soms gaat het her of der ff mis, bovendien wisselen we op de rit ook nog wel eens. Iets voorbij Vierzon zijn we eens van voren geflitst, zowel mijn zoon als ik zagen het duidelijk en we reden NIET te hard, dat was overigens inderdaad een "vaste" kast.

Willem

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#10 Geplaatst: 2011-04-03 23:45:01

Hier dezelfde ervaring: met Franse platen is het briefje zo in huis, met Nederlandse nooit. Sinds anderhalf jaar staan er overdreven veel flitspalen op het traject Luxemburg-Nancy. Ze doen daar een test met 90 en 110 km zones, en ja dan lukt het af en toe wel om zondag 's ochtends vroeg 93 te rijden....en wat te denken van de wegwerkzaamheden....

De duitsers kunnen er trouwens helemaal wat van, die sturen ook een foto van je eigen boeventronie mee.

Rimke

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#11 Geplaatst: 2011-04-03 23:47:17

Hier dezelfde ervaring: met Franse platen is het briefje zo in huis, met Nederlandse nooit. Eén keer meegemaakt en dat had gevolgen, ik bleef door omstandigheden 2 maanden in NL en dan moet je verschrikkelijk veel betalen.

Sinds anderhalf jaar staan er overdreven veel flitspalen op het traject Luxemburg-Nancy. Ze doen daar een test met 90 en 110 km zones, en ja dan lukt het af en toe wel om zondag 's ochtends vroeg 93 te rijden....en wat te denken van de wegwerkzaamheden....

De duitsers kunnen er trouwens helemaal wat van, die sturen ook een foto van je eigen boeventronie mee.

Rimke

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#12 Geplaatst: 2011-04-03 23:49:24

Wij zijn in de reguliere rit Amsterdam-Nancy-Langres-en-weer-terug meerdere malen geflitst op de snelweg (108 iplv 100, dat soort werk). Dat was op NL kentekenplaten. Inmiddels rijden we op Zwitserse (CD) platen en wederom zijn we recent nog twee keer met 2 a 3 km te hard geflitst (behoorlijk fel, dus geen metinglichtje). Tot nu toe nog nooit wat thuis gekregen, dus ik vermoedde altijd een soort ondergrens om het de moeite waard te laten zijn.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2011-04-04 16:24:20

@peter:

Ooit heeft een gendarme het zo aan mij uitgelegd:

Van de gemeten snelheid wordt in de hele EU 3% (met een minimum van 3km/h) afgetrokken, en als je dan 5km/h te hard hebt gereden krijkg je een boete, oplopend met de hoogte van de overtreding. Maar alleen boetes boven een bepaald bedrag (ik weet niet meer welk bedrag) worden ook naar het buitenland verzonden.  

Dus jouw 139km/h kloppen:

139 - 3% = 134,83, dus net geen 5km/h.

@allen:

En dan wat de marge van onze snelheidsmeters betreft:

Deze mogen alleen te veel en nooit te weinig aangeven. De vroeger bij mechanische meters gebruikelijke marges van +8 à 10% zijn bij de moderne elektronische achterhaald, die meten met +1,5 à 2,5%. De afwijkingen liggen nu voornamelijk in de slijtagetoestand van de banden, want door slijtage wordt de afrolomvang kleiner en dus de aangegeven snelheid hoger.

En wat de controle via GPS beterft: wat is de marge van deze meting?

De Tempomaat of cruise control bij limiet 90 op 98 zetten en bij 130 op 139 is dus veilig.

Christian von Klösterlein

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#14 Geplaatst: 2011-04-05 07:38:19

Ik reed altijd notoire te hard. Regelmatig werd ik in Frankrijk gepakt. Waarom? In de "goede" oude tijd kostte dat slechts 90 Euro zo lang je maar niet harder dan 170km/uur reed en tot 190km/uur kon je er nog eenvoudig met een schikking van af komen. Pas daar boven dreigden ze met het inbeslag nemen van je auto, etc. Bij mijn laatste aanhouding toen ik vroeg "C'est combien?". Nog vrolijk kunnen zeggen "C'est tous?". In Holland is men echt een heel stuk strenger, alhoewel ik me voor kan stellen dat het voor Fransen zelf met hun puntensysteem wel eens een minder groot feest is. Goed, ik ben ook een dagje ouder geworden en heb me de laatste paar jaren redelijk netjes gedragen, dus ik weet even niet wat het hedendaagse tarief is. Misschien dat iemand me even een link kan geven.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#15 Geplaatst: 2011-04-05 07:49:43

Een pracht site ontdekt:

Flitspalen in Frankrijk

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2011-04-05 12:27:15

Felix,

beter, completer en actueler dan de genoemde website voor polderlanders is:

http://www.controleradar.org/

Boetes en puntenverlies staan hier vermeldt.

Overigens, doorrijden met een gemiddelde snelheid (139km/h op mijn Tempomat) resulteert in een kortere reistijd dan jakkeren en steeds weer stoppen. Dan heb ik het helemaal nog niet over de tijd die je bij een aanhouding verliest. En met Tempomat is mijn verbruik ook duidelijk lager. Sportief is anders, maar de autoroutes zijn geen sportstadion en rijden is geen competitie.

Christian von Klösterlein

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#17 Geplaatst: 2011-04-05 12:50:53

Beste Christian,

In de tijd dat de testosteron nog door mijn aderen gierde was autorijden weldegelijk een competitie; een competitie met mezelf waarbij elke auto voor mij ingehaald moest worden.

Inmiddels wat ouder en rustiger, waarschijnlijk minder testosteron, kan ik nu in het verkeer in de grote stroom meerijden (maar wel aan de grens van wat geen bekeuring oplevert).

Dan kijk ik met grote verbazing naar de chauffeurs die mij voorbij racen en vandaag of morgen een fikse boete van een onverwachte controle tegemoet kunnen zien. Ach, goed voor de staatskas denk ik dan en de enige manier om te leren dat je het beter kunt laten.

En ja, het rijden blijft best wel een vermoeiende bezigheid, maar minder en zeker zuiniger, dan het optrekken en remmen in de linker baan.

Jan Joost

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#18 Geplaatst: 2011-04-05 13:20:07

Testosteron zou moeten worden ingezet voor erotiek. Elke andere toepassing is verspilling.

Truc

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#19 Geplaatst: 2011-04-05 13:44:46

Ach Truc, jebt het (nog) of (misschien) niet meer.

Jan Joost

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#20 Geplaatst: 2011-04-05 17:51:25

Hormoon gewijs zit ik aan de pluskant en daarom hormoon donor-voor-het-leven geworden. Kwestie van rijden in trage diesels, op tijd vertrekken en vooral op tijd weer thuis komen.

La vita è bella !

Truc

 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#21 Geplaatst: 2011-04-05 20:35:20

:-))

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#22 Geplaatst: 2011-04-06 21:57:55

Ach ja,

Er is weinig mooiers dan hard rijden. En dan bedoel ik ook hard. Niet die flauwe onzin van 140 waar je 130 mag, maar gewoon 200 als minimumsnelheid.

Het grootste deel van mijn leven ben ik in het bezit geweest van een verzameling "rollend materieel" zoals een vriendin dat noemde, die zich kenmerkte door het spelenderwijs kunnen bereiken van pittige snelheden. Auto's en motorfietsen. Voor de liefhebber aansprekende codes als GT/E, GS/E, GTI 16V, RS2600, 323i, CBR1100XX, KH750Mach1, 1200 Daytona... de lijst is fraai en boeiend.

Natuurlijk heeft Christian gelijk als hij zegt dat hard rijden niet opschiet. Dat is het punt ook niet. Je rijdt hard omdat het lekker is. Ik heb een motorfiets gehad die meer dan 300 km/u liep. Maar als je dat reed was wel in minder dan 1 uur de tank leeg. Dus op een pittige rit van zuid-Duitsland naar huis ging ik ongeveer gelijk op met een Volvo met caravan erachter. Iedere keer haalde ik dat ding in, en iedere keer als ik stond te tanken kwam dat ding weer voorbij.

Maar ja, uiteindelijk vindt de beschaving altijd wel een manier om je in je pleziertjes te dwarsbomen. Met snelheidsbeperkingen overal, een oerwoud van flitscamera's, een heksenjacht op overtreders, en volslagen buitenissige boetes. Je kunt beter een oud vrouwtje de schedel inslaan dan een paar kilometer te hard rijden.

Het zij zo. Ik rijd nu een diesel die van 0 tot 100 accelereert in ongeveer anderhalve dag. Maar ik denk nog met plezier terug aan die goede oude tijd waarin bekeuringen enigermate in verhouding waren met het vergrijp en bovendien fiscaal aftrekbaar. 

By the way, opmerkingen over testosteron glijden langs mijn koude kleren af. Integendeel, mannen die beweren niet van hard rijden te houden vertrouw ik niet.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#23 Geplaatst: 2011-04-06 22:28:09

Jos,

hard rijden is mooi, maar het is ook relatief.

Met mijn motorfiets (K100RS, top ruim boven de 200, geen 300km/h) rij ik het liefst op bochtenrijke binnenwegen. Gemiddelde vaak niet hoger dan 80km/h. Maar een plezier dat ik heb!

Snelheid is realtief.

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#24 Geplaatst: 2011-04-06 23:11:55

Christian, ik rijd met je mee (als dat mag met m'n R75/5). Wat Zeurpiet Jos van me vindt, laat me koud bij 'n kruissnelheid van 65km/h.

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#25 Geplaatst: 2011-04-07 07:38:55

Christian, Peter,

Zoals ik al opmerkte, inmiddels behoort mijn echte hardrij-periode ook wel tot het verleden. Ouder, rustiger, wellicht wijzer, u kent dat wel. Ik vind heel hard rijden nog steeds leuk maar het komt er gewoon niet meer van...

En na alle snelle motorfietsen is mijn huidige een heel oude 92er Kawasaki 1100 Zephyr met de Franse maximale 100 pk. Dus volgens mij zouden wij best eens samen er op uit kunnen trekken... een soort Easy Rider op leeftijd ;-)

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#26 Geplaatst: 2011-04-07 09:04:30

Oude R75/5, toch zeker jaren '70,

oude K100 van 1986,

oude Zephyr van '92,

en dan drie jeugdige kerels!

En zeker geen bekeuringen - want dat was toch de titel van deze discussie!

Christian v.K.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#27 Geplaatst: 2011-04-07 10:05:49

Goed plan, Jos. 14 mei wordt hier 'n "rondje" georganiseerd door Les Brothers (1400, Audes 03). Ik ben er geen lid van maar ze nodigen me altijd uit vanwege m'n brommer, niet omdat ze me zo aardig vinden  :-)

Zo'n tweehonderd tweewielers, lekker knetteren op het platteland, 'n dagje uit.

Wat is onze gemiddelde absolute leeftijd ? Ik zet in op 18.

Peter.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#28 Geplaatst: 2011-04-07 20:06:12

Ach dat rondknetteren in een groep lijkt mij nou weer niks. Das nou weer een beetje sullig als ik zo vrij mag zijn, maar ieder zijn meug. Hou er toch meer van om met mijn gepepte oude kawa Z900 een stoplichtsprintje te trekken. Tot nu toe heb ik daar geen prenten bij opgelopen maar dat is geluk denk ik. Tja en de gemiddelde leeftijd als een paar "krasse knarren" gaan toeren is minder interessant dan de gemiddelde absolute snelheid die ze gaan halen want bij zo'n tochtje gaat volgens mij toch de testosteronspiegel weer omhoog .........  :-)

Willem   

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#29 Geplaatst: 2011-04-07 20:45:16

Ja Willem, 't is ook sullig, 't is de rituele opening van het seizoen.

Dat tochtje over 's heeren dreven is aardig, het feestje daarna is daarentegen verre van sullig. De testosteron is bijna is vaste toestand te vatten. En dat voor 'n tientje pp, dat vindt 'n Bataaf doorgaans dan ook weer aantrekkelijk.

Peter (die zich sinds heden "Petrus" mag noemen maar dat is weer 'n ander verhaal).

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#30 Geplaatst: 2011-04-07 20:58:54

Ook ik prefereer kleinere groepen,

6 tot 10 wielen ;-)

Christian v.K.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#31 Geplaatst: 2011-04-07 21:01:04

PETRUS! Maar das toch een felicitatie waard, bij deze!

Willem

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#32 Geplaatst: 2011-04-07 22:00:39

Heren, heren,

Ik weet niet of trillende zadels of buddyseats zo geweldig zijn voor de testosteron-producerende organen...... ;-))

Steven

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#33 Geplaatst: 2011-04-08 15:09:38

Heren, heren, maar vooral toch jongens, jongens !

Wat is dat toch met jullie ? Er ontstaat een extra dosis van een belangrijk hormoon, een natuurlijke reactie, want de lente is begonnen en het is weer rokjes weer. Maar dat hormoon is NIET bedoeld om jullie Easy Rider syndrome te dempen. Dat dient potdorie voor heel wat anders.


Vooruit de schuur in met dat overjarige schroot en kijk eens naar haar ! (Of naar hem voor wie dat aangaat.)

Truc

PS

Nu ook publiekelijk : Petrus Félicitations !

T

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#34 Geplaatst: 2011-04-12 16:28:40

Even een niet onbelangrijke correctie op de tip van Peter aan het begin van dit draadje. Ik had de snelheid vast gezet op 140 km/h en werd geflitst op de peage. Op de bon stond dat ik 139 km reed waar 130 was toegestaan. Na correctie reed ik 1 km te hard. De limiet is dus 138 km/h en niet 139 km/h, dat scheelt een (1) heel belangrijke kilometer! en iets van €40,- en 1 strafpunt.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#35 Geplaatst: 2011-04-12 17:36:32

Ik schreef : "Zet deze - op de autosnelwegen waar 130 is toegestaan - op 139 km/h en u zit nog net binnen die marge."

Dit was niet mijn tip, dit was 'n geheimpje dat de gendarme die naast me zat me verklapte.

Peter.

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#36 Geplaatst: 2011-04-12 18:48:50

We zijn nu toch als criminelen onder elkaar.

Hoe zit het met de witte ononderbroken witte lijn in het midden van de -veelal départementale- weg. Mag je daar overheen als je een tractor wilt passeren ?

Truc

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#37 Geplaatst: 2011-04-12 19:53:32

Truc,

in Frankrijk wordt de ononderbroken witte lijn meer gerespecteerd dan in NL, en overtredingen worden ook meer gestraft.

In NL is het toch zo dat je over de lijn heen moet rijden als de vluchtstrook in het spitsuur voor het verkeer opengesteld is, of als een vrachtwagen in een smalle straat staat te laden en lossen. Dan wordt het overtreden van de regel 'niet met je banden raken en helemaal niet eroverheen' gedoogd. In F ligt, ook op dit gebied, de gedooggrens hoger.

Kort antwoord op een korte vraag:

Je mag er niet overheen als je een tractor wilt passeren.

Je mag er wel overheen als rechts 'une voiture en panne' staat.

Maar het gebeurt vaak dat een tractor, als de witte lijn heeel lang is, op een geschikte plaats zo ver rechts gaat rijden dat ik passeren kan. Rijden en laten rijden, de Franse mentaliteit!

Christian von Klösterlein

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#38 Geplaatst: 2011-04-12 21:09:00

Heer Bricoleur u hebt hiermee een huiselijke twist in mijn nadeel beslist. Maar desondanks, dank voor deze reactie. Langs een ander weg bereikte mij zojuist ook nog de juridische onderbouwing van uw mening:

..."Dat het niet mag wordt beschreven in Code de la Route, art. R412-19 ; zonder enige uitzondering voor bijzondere voertuigen. En het kost je drie punten"...

Voor de heer Ron. Uw correctie op P'Homme is een foute verbetering. Waarvan acte !

En verder heer Ron, woont u in het paradijselijke département 03 L'Allier ? Fantastisch, velen zullen u benijden. Maar u voert een lachende koe als blason, is dat een verwijzing naar de voortreffelijke wit-verpakte-biefstukken-op-4-poten : de Charollais ? In dat geval vind ik uw blason te frivool.

Truc

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#39 Geplaatst: 2011-04-14 18:03:45

Toen ik in Nederland woonde en werkte was ik dagelijks per auto onderweg en vond dat tijdverlies. Dus zette ik mijin cruisecontrol op de maximale toegelaten snelheid + 10 km per uur en heb in 25 jaar 1x een bekeuring gekregen.

Sinds ik gepensioneerd in Frankrijk woon is het  besef doorgebroken dat ik geen haast meer heb en zet ik mijn cruisecontrol op de maximale snelheid minus 3 km per uur: Wat een rust... niet meer uitkijken naar snelheids controles en politie autos. Relaxed over de rechterhelft van de Peage zoeven, weg van de maniakken, bumperklevers en cowboys op de linker weghelft...

Probeer het eens , een lekker muziekje aan en geniet van de reis..

Bekeuringen interesseren mij niet meer want ik zorg ervoor dat ik ze niet krijg ..!

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#40 Geplaatst: 2011-04-14 20:48:32

Het is inderdaad een stijl die je moet verwerven. Wel twee kanttekeningen; Dat muziekje moet dan wel van de CD speler komen. Franse zenders hebben een flut bereik en een storingsvrije uitzending heb ik nog niet meegemaakt. En dat is nog afgezien van het standaard geklets tussen de muziekfragmenten door. Truc

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#41 Geplaatst: 2011-04-15 09:13:51

@henribik:

Een reactie naar mijn smaak. Als ik met de auto ergens moet zijn (dus niet voor de lol op mijn motor zit):

cruisecontrol op de maximale snelheid plus 3% plus 3km/h (zie boven voor de veilige toleranties). Wat een rust... niet meer ...

En de oude wijsheid:

doorrijden met een verstandige snelheid brengt je sneller en met minder stress (en minder brandstofverbruik) naar je doel dan jakkeren en dan weer ergens stilstaan. 

 

@truc:

lekker muziekje heb ik van Radio Nostalgie. Van Brabant tot in Bourgondië goed te ontvangen, weinig geklets. Mijn radio zoekt dan zelf steeds de frequentie op waar deze zender het best te ontvangen is. En als backup ook een paar CD's: Brahms, Tschaikowski, Mozart en Beethoven.

 

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#42 Geplaatst: 2011-04-15 18:00:18

Het was mede vanwege een af en toe protesterende meniscus dat ik de cruise control gebruik. Zelfs op korte stukken, met één vinger de snelheid regelen.

Steven

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#43 Geplaatst: 2011-04-19 15:35:56

Christian,

Dank je voor je verwijzing naar Radio Nostalgie om relaxed de reis te maken. Dat is een aanwinst voor mij. Zelf rijd ik meestal met Radio 1 tot het eind van de ontvangst zo vlak voor Antwerpen. De goede oude tijd dat je tot diep in Frankrijk deze zender via de middengolf kon ontvangen is helaas niet meer. Meestal zet ik als Radio 1 uitvalt mijn Ipod aan en in de shufflemode komen de muzieknummers langs. In mijn vorige auto had ik er een speciaal verbindingsstuk waarmee ik via mijn navigatiescherm ook de nummers kon uitzoeken. In mijn nieuwe auto was dat niet mogelijk en gebruikte ik een losse geluidsinstallatie (met een omvormer van 12 naar 220) die ik achter de voorstoelen had gezet. Ik had ook een FM-transmitter van Griffin die de Ipod (en inmiddels ook Iphone) op de radio kon zetten. Die transmitter viel erg tegen. Slecht geluid, veel storingen van andere zenders er doorheen en de aparte geluidsinstallatie was weer zo’n gedoe. Maar alles is veranderd toen ik een andere, veel goedkopere transmitter kocht (voor nog geen 9 euro). Daar zit een USB-slot op waarmee je de Ipod kan opladen, een jackplugverbinding voor het geluid van een MP3-speler en een SD-kaartaansluiting. Er is ook nog een schermpje dat vertelt welk nummer draait. Het schermpje is wel extreem klein, dus je moet toch maar vanwege de verkeersveiligheid op je oren vertrouwen. De SD-aansluiting kan maximaal 2 Gig lezen, maar dat is voldoende voor 12 uur muziek. Kennelijk is de zender in dit anonieme goedkope ding aanmerkelijk sterker dan die officieel door Apple ondersteunde van Griffin. Er komen geen andere zenders doorheen en het geluid is zeer acceptabel. Ik wil hier geen sluikreclame maken, maar mensen die geïnteresseerd zijn, verwijs ik naar sites als Conrad.nl.

Frans

avatar#6188
snuff
Berichten: 15
Reacties: 40

#44 Geplaatst: 2011-04-30 19:50:27

Omdat het voor mij niet mogelijk is mijn favoriete radioprogramma's te beluisteren op de momenten dat ze worden uitgezonden ben ik op veel van de programma's zoals bijv. OVT van de VPRO geabonneerd via podcast (gratis) die ik op mijn i-pod beluister. Als ik naar frankrijk reis heb ik meestal een voorraad uitzendingen op de i-pod staan voldoende om me de hele weg te amuseren. De i-pod is op moderne radio's vaak met een plug aan te sluiten.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#45 Geplaatst: 2011-06-10 11:05:52

Bekentenis : ik reed 18 november vorig jaar iets te hard en werd staande gehouden. 'n Boete à negentig euro zou ik ontvangen en 'n punt van m'n rijbewijs zou ik verliezen, tja, 't is niet anders.

Die rekening kwam snel en vanmorgen kwam de kennisgeving d.d. 3 juni met betrekking tot m'n rijbewijspunten. Sinds 25 mei heb ik er nog maar elf.

Dat verlies van 'n punt was verwacht, ik kan ermee leven. Maar als het ruim 'n half jaar duurt tussen gepleegd feit en de financiële afhandeling en vervolgens de finale afrekening voel ik me twee keer gestraft.

Kan dat nu niet sneller want dit voelt onrechtvaardig terwijl het dat niet zal zijn.

Peter.

avatar#9378
pieter G
Berichten: 0
Reacties: 6

#46 Geplaatst: 2011-09-05 11:45:03

Beste lezers, ik heb ook nog een vraag! net iets voor lyon ben ik, samen met nog 5 nederlandse gezinnen staande gehouden toen ik terugkwam van mijn vakantie in Valthorens! Via een lazersysteem zijn we geflitst.

Het gekke vond ik, dat iedereen precies de gelijke boete kreeg, namelijk 90 euro, hoewel de ene 20 km te hard ging en de anderen 30, 40 of zelfs 50, kreeg iedereen maar 90 euro!

Weten jullie toevallig hoe dat in z'n werk gaat? ik bedoel dat is toch vreemd?

Het leek wel alsof alleen de toeristen maar werden aangepakt! Iemand die dit kan verklaren?

Groeten, Pieter

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#47 Geplaatst: 2011-09-05 12:53:31

Beste Pieter, ook Ollanders motte netjes rijden, vanaf al een poosje geld; iedereen dus ook buitenlanders krijgen een bekeuring thuisgestuurd.

Maar goed, jij werd staande gehouden en je vraag is die bon van oom agent.

Voor elke snelheidslimiet tot 40 kilometer krijg je een standaard boete van 90 euro.

Boven deze gaat de rechter beslissen wat er met je gaat gebeuren.

Nu zal waarschijnlijk die 50 net niet gehaald zijn, of, en dat lijkt me waarschijnlijker, heeft men gedacht, dan moet monsieur Ollandais helemaal terug komen voor de rechter, dat werkt ook niet, beter nu vangen.

Jullie hebben waarschijnlijk allemaal keurig bij de eerste de beste stop af moeten rekenen met jullie plastic kaartje.

Hebben ze wel even 450 euros gevangen!

Tja, en of het alleen de toeristen zijn is ook de vraag, waarschijnlijk wist ieder fransmens net op tijd dat oom agent daar stond met zijn jumelles.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#48 Geplaatst: 2011-09-05 18:30:45

En ik reed 56 (afgerond 51) binnen de bebouwde kom mijn laatste dag voor de vakantie op weg naar huis..... ook 90€ & 1 punt minder. Prent binnen 10 dagen thuis. Snel betalen anders 130€!

Zei hij verongelijkt ;-((

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#49 Geplaatst: 2011-09-05 19:01:59

Het staat hier allemaal netjes op een rijtje.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#50 Geplaatst: 2011-09-05 20:27:04

Pieter G,

waarom (citaat) iedereen precies de gelijke boete kreeg, namelijk 90 euro, hoewel de ene 20 km te hard ging en de anderen 30, 40 of zelfs 50 is nu wel uitgelegd.

(citaat) Maar waarom werden alleen de toeristen maar aangepakt?

Dit misschien omdat nog niet overal in Frankrijk het systeem van bekeuringen naar het buitenland doorsturen geïntroduceerd is. Is mij ook gebeurd, ik werd van de weg geplukt en moest cash betalen (pinnen kon niet) terwijl de Franse overtreders hun rekening naar huis gestuurd kregen.

Christian von Klösterlein (twee Franse bekeuringen in twaalf jaar)

avatar#9378
pieter G
Berichten: 0
Reacties: 6

#51 Geplaatst: 2011-09-06 08:40:53

oke, dus dat is dus iets normaals... Wat mij ook opviel, was het volgende; geen enkele Fransman kan Engels, vooral niet een lagere ambtenaar in functie, deze vertelde mij gewoon even rustig: Sir, you have exaggerated zhe zpeed limit;), laten we eerlijk zyn, dat is toch redelijk op toeristen ingesteld!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#52 Geplaatst: 2011-09-06 10:05:11

Wye doej joe need speek anglees, you better doei luurneh francais!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#53 Geplaatst: 2011-09-06 10:09:24

:-))

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#54 Geplaatst: 2011-09-06 12:27:27

Je Nederlands kan ook beter Pieter!