Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Regent het echt ZO vaak in de Dordogne?

Auteur Bericht

avatar#8694
IvonneW
Berichten: 3
Reacties: 9

#0 Geplaatst: 2011-04-03 22:52:06

Toch maar eens de mening op dit forum vragen, er wonen immers veel Nederlanders in de Dordogne ;). Vandaag zijn we naar een Frankrijk-beurs geweest. Gewoon, even lekker in de sfeer komen. Een van de sprekers tijdens een lezing gaf aan dat het zo groen is in de Dordogne omdat het er "altijd" regent. Nou wisten we natuurlijk wel dat het er meer regende dan is de Provence, maar altijd...? Volgens klimaatsites regent het er 50% van de dagen.

Wij hebben ons huis te koop staan, en als we dat verkopen dan is het plan naar de Dordogne te gaan, waar wij in ieder geval twee voor ons interessante huizen "volgen" zolang ons huis nog niet is verkocht.

Nu mijn vraag, hoe ervaren huidige bewoners van de Dordogne het weer? Regent het er echt zo enorm veel? Zouden jullie een andere keuze hebben gemaakt als je dit had geweten?

We zijn niet tegen regen, ik wil ook graag een moestuin aanleggen, dus dan is een beetje regen wel lekker, maar om een paar dagen in de week in een Hollandse regen te zitten ...dat trekt niet echt.
Graag jullie mening dus ;) ??

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2011-04-04 05:41:38

Je kunt kijken op www.meteofrance.fr en dan bij climat. Het aantal zonne uren, pluviometrie en temperatuur kun je bekijken en vergelijken met een andere stad bv limoges of brives. Je zal zien dat het in het noorden van de Dordogne kouder is met meer regen. Reken al gauw op 120 dagen per jaar regen. In het zuiden wordt het al anders.

Ingrid

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#2 Geplaatst: 2011-04-04 09:18:15

Nou dat valt alemaal wel mee hoor. Kijk maar:

Bron: eigen waarnemingen, midden Dordogne

Voor de goede orde: zelfs maar 1 mm op een dag geeft een dag regen

Ik hoop dat het plaatje correct overkomt, anders probeer ik het nog wel op een andere manier.


René

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#3 Geplaatst: 2011-04-04 09:20:16

Plaatje niet gelukt, ik probeer het nog een keer:

Regen in de Dordogne

Bron: eigen waarnemingen, midden Dordogne

Voor de goede orde: zelfs maar 1 mm op een dag geeft een dag regen

avatar#8694
IvonneW
Berichten: 3
Reacties: 9

#4 Geplaatst: 2011-04-04 11:31:02

Fantastisch, eigen waarneming zelfs! Ik word toch niet echt heel erg vrolijk. Het gaat in ons geval om het noorden van de Dordogne, de Perigord Vert. En ja, de dagen die wij daar waren regende het. We dachten nog, als we het zelfs met dit weer nog leuk vinden... Maar misschien moeten we het nu toch anders interpreteren, en een slagje zuidelijker gaan kijken.
Wel een beetje een streep door de rekening, we hadden ons op een van deze twee huizen ingesteld die we erg leuk vonden. Hoewel we natuurlijk toch het grote risico lopen dat deze eerder zijn verkocht dan dat wij ons huis hebben verkocht :(

Maar begin mei gaan we weer die kant op, en we gaan toch een slagje zuidelijker rondkijken! We wijzen het nog niet definitief af, maar gaan nu toch erg aan de locatie twijfelen!

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#5 Geplaatst: 2011-04-04 15:11:52

Toen wij een huis zochten in Frankrijk hebben we uitgebreid alle klimaatgegevens van Franse regio's via internet bekeken.

We gingen voor maximale zon en minimale regen. De uitkomst was: de driehoek tussen Montélimar en de Middellandse Zeekust van de Bouche du Rhone.

Inmiddels wonen we daar 10 jaar en het klopt.

Wat we destijds niet wisten was dat er wél een nadeel aan kleeft, de Mistral!

Maar wanneer je de noordzijde van een oost - west dal kiest valt ook dat nog wel mee.

De prijzen van de huizen vielen niet tegen, wanneer je wat noordelijk in deze driehoek zoekt. Hoe zuidelijker hoe duurder.

Veel succes met de keuze.

Han

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2011-04-04 19:46:39

Als je kijkt naar neerslag gemiddelde in NL en het aantal zon uren dan is er niet veel verschil tussen Dordogne en Nederland. Dit vond ik bij de KNMI:

Over 2009 bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 10,5 °C en het aantal uren zonneschijn 1838. Er viel 777 mm neerslag.

De gemidelde temperatuur voor ZW-Frankrijk kon ik zo niet zo snel vinden. De zon is hier veel krachtiger en de zomers zijn warmer.

Voor droog en helder weer moet je in de Queyeras zijn of Alpes du Sud, bv Briançon. Of vlak aan de kust, de Vendée of Charente Maritime.

Ingrid

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#7 Geplaatst: 2011-04-06 17:23:21

Als je het iets zuidelijker zoekt dan de Dordogne vind je in Lot-et-Garonne wel een plek waar het duidelijk warmen en droger is dan in het relatief noordelijker deel. De Villeneuvoise (gebied rond Villeneuve-sur-Lot) wordt wel genoemd het Toscane van Frankrijk en dat klopt wel qua regen, (weinig, voornamelijk in januari/februari), qua licht (heldere lichte kleuren) en warmte.

Eigen waarneming en bevooroordeeld uiteraard ;-))

avec sincère salutations

Dominique

avatar#8694
IvonneW
Berichten: 3
Reacties: 9

#8 Geplaatst: 2011-04-07 11:48:54

Dank jullie wel allemaal. We gaan hiermee verder, we denken toch dat de Perigord Nord niet helemaal aansluit bij onze klimaatwensen. Ik ga op zoek naar leuke alternatieven, en leg jullie lijstje ernaast. Ik heb het ook liever iets koeler met zon (dus de Atlantische kust) dan warmer met regen :(

En zojuist krijg ik waarempel TWEE bezichtigingen van de makelaar door, dus de hoop gloort weer :-)

Ik houd jullie op de hoogte, wie weet worden we nog buren, dan zijn jullie natuurlijk welkom op onze house-warming

avatar#8864
madou
Berichten: 0
Reacties: 17

#9 Geplaatst: 2011-04-07 12:10:21

de atlantische kust, maar dan wel zo zuidelijk mogelijk, anders is het koel EN regen. Wij hebben jaren geleden de VAR gekozen, omdat het met Corsica et de Alpes Maritimes het warmste klimaat heeft van FR, EN het hier vrijwel nooit waait. Alles ten westen van Marseille staat voortdurend in de wind inderdaad..

Succes met zoeken,

Madou

http://france.meteofrance.com/france/accueil

avatar#6597
barki
Berichten: 5
Reacties: 27

#10 Geplaatst: 2011-04-07 13:23:09

" atlantische kust, zo zuidelijk mogelijk" klopt niet helemaal, juist het middenstuk, zoals de vendée en charente maritime, hebben vrijwel hetzelfde zongehalte als de méditerranée.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#11 Geplaatst: 2011-04-07 14:17:40

als ik in Google intik: ensoleillement france

dan krijg ik allemaal kaartjes die aanduiden dat de Atlantische kust toch echt niet zoveel zon kent als de Middellandse Zee kust...

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#12 Geplaatst: 2011-04-07 22:17:21

Wij wonen nu ongeveer 2 jaar in de dordogne en ik kan je zeggen, het regent hier wel eens. Vandaar dat het ook zo groen is inderdaad. Maar er is regen en regen. Soms kan het eens een uurtje regenen, maar na een uur is de bodem alweer droog, dus geen modder toestanden hier door de rotsachtige en klei gronden. In de winter periode regent het wel meer maar de lente, zomer en herfst compenceren dit wel. Als je de temperaturen volgt op meteo france, zal je ook zien, dat het in de dordogne meestal het warmste is in de lente en herfst tegenover de rest van frankrijk, Juist in de zomer is het in het middelandse zee gebied warmer. Wij wonen 15 km ten noorden van Perigueux, het noorden van de perigord, maar dan het zuidelijk gedeelte van het noorden. Hoe verder ten noorde hoe meer regen, hoe kouder in de winter etc. Ten zuiden van Perigueux is het nog beter, maar de prijzen daar zijn navenant.

Om u een voorbeeld te geven, we hebben nu reeds 14 dagen prachtig weer, vandaag zelfs 32 graden in de schaduw en dit zou nog een 14 dagen zeker aanhouden zonder regen. Ze beginnen al te klagen dat er te weinig regen komt om de water voorraden voor deze zomer te voldoen. Deze streek is vooral veel bezocht en bevolkt door engelsen. Het stadje Brantome is een belegerde stad vanaf mei ongeveer door de engelsen en dit tot oktober ongeveer.

Conclusie, het is leuk vertoeven in de dordogne, prachtige streek.

Wil je het liever droger, zuidelijk genoeg en toch betaalbaar, kijk dan eens in de Gers, wel weinig te beleven daar, maar veel zon en weinig regen, minder groen ook.

avatar#8694
IvonneW
Berichten: 3
Reacties: 9

#13 Geplaatst: 2011-04-08 21:16:26

Ik begrijp dat het jullie niet is tegengevallen, het weer in de Dordogne? Wij zouden in de omgeving van Excideuil neerstrijken, dat lijkt niet zover van jouw woonplaats vandaan dan? De Perigord vert.

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#14 Geplaatst: 2011-04-08 23:42:01

Excideuil ligt niet zo heel ver van ons vandaan , inderdaad. Wel verder van Perigueux, maar wat het weer betreft, zal het niet veel verschil geven. Ook daar zitten heel wat engelsen. Is een mooie streek ook en zeker heel betaalbaar. Hoe dichter naar de hoofdstad, hoe duurder.

avatar#8694
IvonneW
Berichten: 3
Reacties: 9

#15 Geplaatst: 2011-04-11 11:12:57

Ja, dat klopt wel met die Engelsen, de woningen die wij daar hebben bekeken waren op een enkele uitzondering na van Engelsen.

We zijn een beetje in verwarring nu, in ieder geval gaan we begin mei een aantal woningen in de Lot-et-Garonne bekijken. Tenzij onze woning al eerder verkoopt natuurlijk ;)
Ik ben een blogje begonnen over onze acties, voor de belangstellenden, zie hier

avatar#9040
kjmn?
Berichten: 0
Reacties: 3

#16 Geplaatst: 2011-04-11 19:35:08

Boven de lijn Grenoble - Bordeaux is het nat, daaronder meestal droog. Westelijk van de lijn Grenoble - Marseille is het meestal winderig, Oostelijk meestal rustig.

Conclusie: Zuid OOst is ideaal, maar de prijzen zijn in die regio daarom erg hoog

BTW.: voldoende zon, weinig wind en voldoende regen (maar niet meer) is ideaal, maar wel in deze volgorde bepalend..

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#17 Geplaatst: 2011-04-11 23:51:04

Beste,

het regent inderdaad in de Dordogne! Wij verblijven in de buurt van Sarlat. Ons eerste idee was de Corbières. Tot we daar eens gingen rondsnuffelen! In Durban stond het water 10 jaar geleden tot op 2 meter hoogte in de straten. Toen we daar op vakantie waren met onze (nieuwe) tent regende het zo hard dat de tent lekte en de camping half onder stond. Maar inderdaad, het regent er niet zo dikwijls in de zomer.

Geef mij maar de Dordogne: een lekker zomers onweertje, en een half uurtje later schijnt de zon weer. De grond is niet gebarsten, het gras niet verdord, de tuin niet uitgedroogd.

Het is een kwestie van kiezen.

avatar#8694
IvonneW
Berichten: 3
Reacties: 9

#18 Geplaatst: 2011-04-12 21:07:04

Ja, en dit is nou precies de reactie die ons laat twijfelen. Want als je het zo beschrijft, dan is regen eerder een zegen dan ellende. Af en toe een buitje is natuurlijk prima. Bij regen denk ik aan een grijs Hollands regengordijn dat de hele dag tegen het centraal massief aan blijf hangen.
Verdorie, dit maakt het weer niet makkelijker!

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#19 Geplaatst: 2011-04-12 21:27:42

De dagen dat het hier regent zoals in nederland of belgie, zijn echt niet zo talrijk, kan ik op beide handen tellen is misschien wat overdreven, maar het beschrijft het ongeveer. Zoals ik al zei, het kan al eens regenen, maar de zon komt al gauw de wolken verdrijven. De streken waar het minder regent, heb je dan andere nadelen, water schaarste, verdorde grond, soms zelfs al woestijn achtig aanvoelend. Persoonlijk hou ik zeker niet van de regen, maar hier is het zeker niet storend. Wat je in de zomer wel kan hebben, is dat een daverend onweer hier ineens kan opsteken en even snel weer verdwijnd.

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#20 Geplaatst: 2011-04-12 21:39:08

Na het lezen van uw blogje, wou ik dit even toevoegen. Wij zijn uit Belgie vertrokken voor mijn gezondheid. De te hoge vochtigheid in belgie kluisterde mij ongeveer 10 maand aan mijn stoel en liet me een 2 tal maanden aktief zijn. Nu hier in de dordogne, kan ik stellen, dat dit omgekeerd is nu, een 2 tal maand minder, maar 10 maand lekker in mijn vel, zonder al te veel pijn. Dus de vochtigheidsgraad in de dordogne zal niet zo heel hoog liggen dan he.

Ik las ook dat een doel een moestuin aanleggen is, wel, daar heb je dus ook water voor nodig en water krijg je door regen of als je het geluk hebt, een riviertje of zelfs een bron. Als het niet veel regent, is de grond verdord en laat zich minder makkelijk lenen tot het kweken van allerlei groenten, net hetzelfde voor allerlei fruit.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2011-04-13 10:33:14

Antwoord op vragen HOE VAAK REGENT HET? of Komt er veel ONWEER voor en HOEVEEL UREN ZON kunnen we verwachten, dat is te vinden op de volgende WEBsite

http://www.linternaute.com/ville/classement/nb_mm_pluie/36566/4/1/20000/100000/index.shtml

BERGERAC staat wat de REGEN betreft op de 27-ste plaats met 740mm/jaar.

Voor de meeste regen moeten we naar BIARITZ met 1483 mm/jaar.


Wat betreft ORAGES staat BERGERAC op de 25-ste plaats met 22 dagen/jaar!

Het vaakst in AJJACIO, met 37 dagen/jaar, maar BIARITZ staat hier op de 3-de plaats met 34 dagen/jaar.

http://www.linternaute.com/ville/classement/nb_jour_orage/36566/4/1/20000/100000/index.shtml

En UREN ZON per jaar heeft BERGERAC er 1964 uur/jaar en een 16-de plaats.

Voor de meeste zon is MARIGNANE (13) the place to be met 2835 uur

http://www.linternaute.com/ville/classement/nb_heure_soleil/36566/4/1/20000/100000/index.shtml

Alvorens naar Frankrijk te vertrekken heb ik destijds langs deze weg me een beeld gevormd.

Het lijkt er op dat dit de recente gegevens zijn! Want hetgeen ik bewaard heb uit de tijd dat ik me orienteerde zijn een tikje anders.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#22 Geplaatst: 2011-04-13 10:45:16

Wees zo vriendelijk van de gegevens links actieve links te maken (woord selecteren, kopiëren, naar ikoon ankertje, plakken, bevestigen.)

Dank

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2011-04-13 10:58:39

Het is gelukt!! HANDIG!!!

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#24 Geplaatst: 2011-04-13 12:49:08

Beste Ivonne

Je kunt alle reacties omtrent jouw vraag op een hoop gooien en daarnaast alle weerssites van diverse stations bekijken, maar de natuur zal toch doen wat ze wil. Dat is een van de weinige dingen waar de mens geen invloed op heeft. Dus allereerst een voor jullie mooie omgeving uitzoeken, een huis naar smaak vinden en de natuur zijn gang laten gaan. Wij wonen in de Haute Vienne, 20 km van Limoges en 10 van St. Junien, hebben dit jaar al volop van de zon kunnen genieten en af en toe ook van een noodzakelijk buitje..

Het verschil met het weer in Nederland is altijd beter.

En het kan hier inderdaad een dag regenen maar de volgende dag schijnt de zon dan ook weer volop en is het leed al gauw geleden.

Het is in ieder geval goed voor de moestuin en de verdere tuin.

Ik wens jullie in ieder geval veel succes in het zoeken van huis en omgeving en iedereen ervaart "het weer" anders.. De keuze om te emigreren naar Frankrijk kan ik in ieder geval onderstrepen en toejuichen... Vive la France!!

Groet Franca

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2011-04-13 14:42:11

LIMOGES, dat doet me denken aan die vuistregel voor mooi weer die zegt:

Ten zuiden van de lijn door LIMOGES daar is het vaker mooi weer dan ten noorden van die lijn.

Voorbeeldje:

La ROCHELLE, toch aan zee en dan denk je aan regen!

2250 uur/jaar ZON, 755mm/jaar neerslag en 13 keer:jaar onweer.

LIMOGES: 1974 uur/jaar zon, 1023mm/jaar regen en 23 maal/jaar onweer.

Maar het is inderdaad allemaal aanzienlijk beter dan in Nederland.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#26 Geplaatst: 2011-04-13 14:55:13

Even zoeken: "Gemiddeld valt er per jaar 690 tot ruim 900 mm aan neerslag in Nederland."

Gelukkig heb je dan in Limoges meer regen, lekker!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2011-04-13 15:46:20

Ja!! Je hebt gelijk! Interessant!

http://www.knmi.nl/klimatologie/achtergrondinformatie/brochure_neerslag_frequentie_2005.pdf

Maar je bent vergeten het aantal uren ZON erbij te vermelden.

http://www.dewijnhoek.nl/zonurennederland.html

Interessant om het eens goed te vergelijken.

Voor Nederland lijkt 1700 zonuren wel het maximum. Dus vergelijkbaar met ROUEN en dat staat in Frankrijk op de 80-ste plaats.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#28 Geplaatst: 2011-04-13 16:29:55

Het kopje ging om de regenval. Maar wat betreft de zon moet je niet alleen naar zonne-uren kijken, maar ook naar de zonneintensiteit per m2. De zon in Frankrijk staat namelijk loodrechter boven je dan in Nederland, en dus is de kWh/m2 hier in Frankrijk hoger dan in NL. Dat is, naast aantal uur zon, belangrijk voor temperatuur, bepaalde planten, bruin worden, zonnepanelen en Nederlands ingezetenen pesten.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#29 Geplaatst: 2011-04-13 17:18:01

Het is allemaal erg betrekkelijk. Als je 'sec' naar de getallen kijkt dan lijkt de Dordogne best op Nederland, nog erger, het regent er meer.

Jaren geleden sprak ik een collega die in de buurt van Carcasonne had gewoond. De Lot kwam ter sprake en hij zei gelijk: 'o, nee hoor, veel te koud in de winter'. Als ik in de winter, vanuit les Landes, een weekeinde naar de noordelijke Dordogne ga, krijg ik gelijk te horen van de verpleging dat deze streek erg mooi is in de zomer, maar veel te koud in de winter. Mocht ik interesse tonen voor de Corrèze dan kijkt men mij aan: dat is 'au bout du monde'.

Als mijn man in T-shirt in de tuin werkt, zonnig, 15 graden, dan zeggen de buren dat hij Spartaans is, maar dat vinden ze normaal voor ons. Wij komen namelijk uit ' le Nord' en daar is het maandenlang winter en er ligt altijd sneeuw en ijs. De buren begrijpen ook dat wij niet kunnen skieen want er zijn geen bergen. Daarentegen kunnen wij schaatsen want het vriest er altijd......

Goed, ik doe nog een boekje open over het klimaat hier in les Landes. Hoe dichter naar de kust, hoe meer regen, hoe zachter de winters (nooit sneeuw) en in de zomer relatief iets koeler..... juni, juli en augustus zijn heet (25-35 graden), weinig wind, flinke onweersbuien. Het najaar is bijna altijd prachtig: kraakhelder, blauwe luchten tot diep in oktober. Dan begint het te regenen en dat kan soms weken duren. November en december zijn nat en somber. Januari koud met soms vorst tot -8 à -10 's nachts. Ongeveer een dag of 10-14. Eigenlijk nooit sneeuw.  Dan komen de mooie dagen al weer in februari en zitten we vaak al tussen de middag in de tuin te eten. De temperaturen lopen op maar in het voorjaar kan het bij perioden flink regenen.

Als je de film Bienvenue chez les Ch'tis hebt gezien dan hoef je het bovenstaande niet te lezen...

Ingrid

avatar#8694
IvonneW
Berichten: 3
Reacties: 9

#30 Geplaatst: 2011-04-13 19:19:31

We zijn hier ontzettend blij met alle reacties. Met name de staatjes over de regenval en zonne-uren hebben we gretig bestudeerd, heel veel dank daarvoor.

Misschien waren we teveel in verwarring gebracht op de beurs, en moeten we veel meer onze eigen koers varen. We gaan dus begin mei met onze camper nog wat rondtoeren daar in de buurt van de Perigord vert (of als het huis morgen wordt verkocht per direct) en gaan nog eens kijken in de omgeving van de twee huizen die we op het oog hebben. Verder gaan we eens met andere dan alleen vakantiegangers-ogen in de Lot-et-Garonnes rondkijken.

Van onze overwegingen, belevenissen en acties hebben we sinds kort een blogje opgestart, Wim was zo vriendelijke de link daarnaartoe hier op de home-site te zetten.

Nogmaals, we zijn heel blij met al jullie bevindingen en meningen, die soms zelfs gepaard gaan met eigen bevindingen/staatjes!

Groet, Ivonne

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#31 Geplaatst: 2011-04-13 19:49:47

Nog één tip, ga ook eens in de winter een paar weken rondkijken.

Ingrid

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#32 Geplaatst: 2011-04-14 20:24:11

Hier ook nog een tip, staar je niet blind op die cijfers, dit zijn gemiddeldes. 1 dag hevige regen, kan al de helft van het jaarlijks totaal geven, dus zo strikt mag en kan je dit zeker niet nemen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2011-04-18 11:10:18

Lijkt me geen goede tip!

Het zijn niet zomaar wat cijfertjes maar jarenlange gemiddeldes.

Of er ergens 740mm regen valt, op jaarbasis, dat kan theoretisch ook op één dag vallen maar de kans daarop is uiteraard nihil.

De hoeveelheid regen is immers globaal bepaald door de ligging en daar heersende windrichtingen etc etc. Onweersbuien die zorgen voor uitschieters omdat die nu juist wel heel lokaal gevormd worden.

De cijfers geven een indicatie dat in bijvoorbeeld Biaritz tweemaal de hoeveelheid regen, op jaarbasis, valt als in de Dordogne. Wind vanuit zee en dan die westelijke Pyrenéen die zijn daar uiteraard een oorzaak van.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#34 Geplaatst: 2011-04-18 11:45:32

Getallen op papier zeggen mij niet veel, ik kijk liever naar buiten en geniet van het mooie weer...

Het komt zoals het komt... alle cijfers en berekeningen ten spijt..

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#35 Geplaatst: 2011-04-18 11:56:43

Als je geniet van mooi weer, zou ik bij het bepalen van een woonlocatie maar heel goed naar de cijfertjes kijken.

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#36 Geplaatst: 2011-04-18 13:19:35

@Wibra: wij wonen nu bijna 2 jaar in de dordogne en ik kan die cijfers absoluut niet aanvaarden, wel zoals ik het zeg, dat bepaalde hoeveelheden op 1 dag kunnen vallen. Vraag me af waar u woont, om als deskundige van de dordogne op te treden. Bovendien, het klimaat is aan het veranderen, dat hoor ik hier van de mensen dagelijks, het weer is niet meer zoals het was. Dus wat zeggen cijfers uit het verleden als de toekomst steeds aan het veranderen is?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#37 Geplaatst: 2011-04-18 22:46:42

Voor echt mooi weer moet je in de Charente Maritime zijn ;-)

De afgelopen weken prachtig weer, en deze week zelfs lopen we voor op de rest van Frankrijk met de temperaturen, morgen 26 graden, zelfs hoger dan de côte d’azur!

Hete zomerse dagen en warme winterse dagen, en de nachten zijn heerlijk koel dankzij de Atlantische Oceaan.  

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#38 Geplaatst: 2011-04-19 10:04:13

@woodyheike

"Vraag me af waar u woont, om als deskundige van de dordogne op te treden. Bovendien, het klimaat is aan het veranderen...."

Waar ik woon is onbelangrijk omdat ik slechts de cijfers van een metereologisch instituut interpreteer! En een deskundige van de Dordogne beweer ik dus zeker niet te zijn.

Als u die zoekt dan moet u hierboven de bijdrage van @Colombe er eens bijpakken. Hij heeft uit eigen metingen, voor midden Dordogne sinds 1998, de gegevens hier op het Forum geplaatst. Als ik daaruit het gemiddelde over de 10 jaren 1998 tot 2008 bereken dan kom ik op 934 mm/jaar = 934 liter/m2

Een maximum vond hij in het jaar 2000, 1105mm/jaar, Minimum=685 mm/jaar

Dit soort spreidingen heeft trouwens weinig met klimaatverandering te maken.

Overigens, even terzijde, heb ik in de Dordogne huizen bekeken in Riberac, Lalinde en Cadouin en wat me daar opviel was de enorme centrale verwarmingsinstallaties. Zelfs groter dan ik in Nederland had dus het kan er ook koud zijn. Let bij het weerbericht eens op Aurillac, weliswaar iets oostelijker in de Auvergne, maar daar is het vaak kouder dan elders.

@Cees,

Inderdaad Charente Maritime dat is een prima plek.

2055 uur/jaar Zon, 755mm/jaar regen en onweer dat is er 13-maal per jaar.

Iets meer regen dan in de Dordogne maar wel meer Zon en minder onweer.

Carpentras dat is ook wel aardig, al woon ik er niet: 2755 uur/jaar Zon, 630 mm/jaar regen en 22-maal onweer.

In mijn optiek een leuke mix voor een prettig leven, dat wel. want als het nooit regent dat is ook niet prettig.

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#39 Geplaatst: 2011-04-19 13:05:23

Beste Wibra,

de door u aangehaalde bron, zegt zelf verschillende malen, dat een dag waar 1 mm regen is gevallen, ook als 1 dag regen gerekend word. Wat dus strookt met wat ik zeg, dat er grotere hoeveelheden vallen op sommige dagen. Maar hou je maar vast aan uw getallekes ipv de realiteit ter plaatse.

Wat u zegt over de verwarmings installaties, blijkbaar ook niet op de hoogte dat franse huizen tot voor heden geen tot heel slechte isolatie hebben, waardoor je moet overdimensioneren om dit op te vangen. Trouwens, de meeste huizen hebben zelfs dit niet, verwarmen elektrisch of enkel via een houtkacheltje(de ouderen).Als u keek naar die installaties, ook gezien hoeveel kw die produceerden, want de omvang staat niet evenredig met de warmte produktie. Hier staat een chaudiere op gas, die een mastodont is, maar minder vermogen heeft dan het nieuwe condens wandketelke die we recent geplaatst hebben.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#40 Geplaatst: 2011-04-19 14:36:39

@woodyheike

De realiteit ter plaatse is daar dat er rond 900 mm/jaar regen valt! Met uitschieters naar boven en naar beneden. En dat is verdeeld over dagen met slechts 1mm en dagen met aanzienlijk meer.

De realiteit is ook dat rond Biaritz er dubbel zoveel valt, ook met dagen van 1mm en dagen met aanzienlijk meer. De getallen zijn er niet om precies op de halve milimeter te weten hoeveel er valt, maar om plaatsen onderling te kunnen vergelijken. Bijvoorbeeld in verband met het zoeken van een leuke locatie om er te gaan wonen.

Wat betreft die CV-ketels daar heeft u wel een punt, ze zijn vast ook groter vanwege de grotere warmte transmissie bij de franse huizen.

In Nederland had ik een 50kW VR Ketel, voor een vrijstaande woning uit 1925 en 850m2.

De isolatie was ook daar niet super want op jaarbasis verstookte ik er gemiddeld 5000 m3 gas. Hier in Frankrijk is alles electrisch en als extra de houtkachel.

Zo knok ik er, hier, rond 20.000 kWh/jaar door.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#41 Geplaatst: 2011-04-19 16:35:10

@jean paul le chateau

Ik hoef niet meer te zoeken, heb al wat gevonden en woon er heerlijk, met een geweldig klimaat!!