Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Een plastic terras? Nee toch! Of wel?

Auteur Bericht

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2011-04-05 21:04:52

Het voorjaar slaat toe. Er kan niet langer gedraald worden over de aanleg van een terras bij onze voormalige bouwval in de franse Ardennen. Een oppervlak van 4 bij 13 meter die wij dachten met FSC hardhouten delen te bedekken. Totdat we in de bouwmarkt 'lame composite' zagen, planken samengesteld uit hout en (gereclyced) plastic. Een redelijke prijs, ziet er 'natuurgetrouw' uit, weinig last van seizoensinvloeden en 't is ook nog es duurzaam.

Tja, toen sloeg de twijfel toe. Naast bovengenoemde voordelen als grootste vrees: een plastic aandoende vlakte bij een oud huis. Bovendien zijn de planken bij Leroy Merlin of Brico Depot slechts in lengtes van 3 meter terwijl we 4 meter nodig hebben.

Bij twijfel, een bericht. Bij deze.

Wie heeft ervaring met zo'n terras of kan ons duidelijk maken waarom we het (ook) niet moeten doen? En als we het wel zouden moeten overwegen, wie weet bij welke keten of bedrijf er 4 meter lange delen te koop te zijn.

Dank alvast voor het meedenken.

Aart

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#1 Geplaatst: 2011-04-05 23:32:26

Aart,

Ik zou me alleen bekommeren om de kleurvastheid na een paar jaar. En de gevolgen van algengroei en het eventueel verdwijnen van de weekmakers waardoor het plastic na een aantal jaren hard en bros kan worden en gemakkelijk breuk ontstaat.

Jeroen B, 62

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-04-06 09:09:16

Aart,

Dat is toch het soort plastic waar sinds een aantal jaren piketpalen van gemaakt worden, en ik heb in jachthavens ook steigerplanken van gezien. Die zien er ook na tien jaar nog goed uit, zijn degelijk en lijken ook dan nog steeds op hout.

De piketpalen staan in alle parken in NL.

Misschien moeten wij eens af van de gedachte dat plastic niet in de tuin hoort
:-)

Lengte van 3m op een terras van 4m een probleem? Doe het net zo als bij vloerplanken, zie hier:


Christian von Klösterlein

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#3 Geplaatst: 2011-04-07 15:08:55

Aart,

ik heb 2 terrassen met plastic en werkt prima, echter 2 opmerkingen;

nooit vastschroeven maar glijhaken gebruiken ivm uitzettingscoeff. kunststof.

afstand liggers max. 50 cm liefst 40cm en voldoende zand eronder.

succes!

hans

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#4 Geplaatst: 2011-04-08 16:41:53

Dank voor jullie reacties. Ik kan hier zeker mee uit de voeten.

@ Hans. Wat bedoel je met voldoende zand eronder? Ik heb er nu steenslag liggen. Daar zou ik de draagbalken toch gewoon waterpas op kunnen leggen?

@ Christian. Een heldere reactie, als gebruikelijk. Ik wist van die mogelijkheid maar zonder zagen is het leven net iets gemakkeljker. Vandaar. :)

@ Jeroen. Je hebt gelijk vwb die kleurvastheid maar ja, wat dat op de lange termijn doet weet je natuurlijk nooit.

Dank,

aart

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#5 Geplaatst: 2011-04-08 16:49:49

Aart,

zand egaliseert beter klinkt in en kan je aanvullen; met steenslag heb ik mijn bedenkingen. De latten hebben door de warmte en het in- en uitzetten de neiging te gaan hangen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-04-09 12:07:23

Nog even over het uiterlijk en de veroudering van het plastic.

Bij ons (in NL) werden in 2002 deze palen geplaatst (soort dorpse Amsterdammertjes).

Ik heb ze gisteren gefotografeerd. Helaas heb ik geen foto uit 2002, maar volgens mijn herinnering zagen zij negen jaar geleden net zo uit.

Ik denk dat de Franse terrasplanken zich niet veel anders gedragen.

Christian von Klösterlein

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#7 Geplaatst: 2011-04-09 16:32:08

Om even op Christan's argument door te borduren: ik zou me niet blindstaren op de levensduur van de 'plastic' planken (het is meer een soort composiet van houtzaagsel met iets dat op epoxy lijkt). Liggend hout gaat sowieso geen leven lang mee, helemaal niet als je er niet regelmatig onderhoud op los laat. Die kunststof planken hoef je verder niet veel aan te doen, en sommige fabrikanten geven meer dan 10 jaar garantie...

Groetjes, Richard

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#8 Geplaatst: 2011-04-12 18:07:55

Ik heb ze op een plat dakje van 20m2 liggen. Wat opvalt is dat ze in een vlak, dus na verwerking er wel wat kunstachtig uitzien wat bij het bekijken van een enkele plank niet zo opvalt. Dan zijn ze weldegelijk verkrijgbaar in lengtes van 4 meter en ik zou deze ook aanbevelen. Er zit nogal wat rek en krimp in wat aan de naden extra zichtbaar wordt. Ook verkleuren de delen wat aan de kopse kanten als ze nat zijn. 

Tenslotte zijn ze nogal buigzaam, om die reden heb ik de onderliggers zelfs op 30 cm liggen. dat resulteert in extra werk, onderleggers, klipjes en rvs schroefjes.

Tja, een advies, bij een oud huis, laten we zeggen direct aansluitend op een oud huis zou ik toch houten delen nemen. In een ander geval zou ik eerst de delen, zeg een stuk of 10, naast elkaar leggen en van een afstandje bekijken.

4 meter delen zijn o.a. verkrijgbaar bij Gedimat b.v de Bear County of Forexia. Kijk ook eens bij Tout Faire of Point P.

Mogelijk woon je in een bosrijke omgeving, dan zou je eens bij een houtzagelij kunnen kijken voor rustieke planken. Suc6.

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#9 Geplaatst: 2011-04-13 16:48:28

@ ron

Dank voor je reactie.

Ik blijf nog steeds twijfels houden over het plastic gehalte van zo'n grote oppervlakte. Blijf voorlopig dus nog even zweven tussen "Ja, gewoon doen" en "Nee, ik wil geen plastic".


Ik woon inderdaad in een bosrijke omgeving (Ardennes) maar ik had nog niet gedacht aan de rusiteke variant. Het was voor mij totnutoe een keus tussen hardhout en composiet. Dacht dat de rustieke planken die jij suggereert niet altijd even geschikt zijn. Kromtrekken, splinteren etc. Of heb jij daar andere ervaring mee?

Aart

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#10 Geplaatst: 2011-04-13 18:20:26

Hier is veel eikenhout beschikbaar wat ik voor de verbouwing vollop gebruik.

Zo heeft de houtzagerij eiken planken van 3cm dik 22 cm breed en tussen de 3,5 en 4 meter lang. Deze heb ik voor de verdiepingsvloer gebruikt en zie niet in waarom ze ook niet voor een terrasvloer geschikt zouden zijn. Niet alle planken zijn goed bruikbaar maar daar maak ik dan weer plantenbakken van o.i.d. of het gaat de kachel in. Voor 5 euro de vierkante meter (prijs in de Allier) kan je rustig wat meer inkopen. De planken geven een rustieke uitstraling. In het westen van de VS zie je het veel als boardwalks. Alles valt of staat uiteraard met de uitstraling die je wenst.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2011-04-13 21:33:00

Ja bij die prijs zou het voor mij geen ogenblik nadenken zijn:

€5 /m²  - elders betaal je voor du parquet en pin 20mm dik meer.

Christian von Klösterlein

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#12 Geplaatst: 2011-05-09 00:12:31

Het wordt: nee, toch niet. Ik heb inmiddels een groter terras van houtcomposiet in volle glorie bekeken en het is me toch net iets te 'plastic'. Ik geef toe, een kwestie van gevoel en smaak maar ja, dat speelt ook een rol. Ik ga toch maar een terras van beton storten waar ik later eventueel nog tegels op kan leggen.

Dank voor de prettige en goede adviezen waardoor ik een weloverwogen beslissing heb kunnen maken. Of het de juiste is? Ik zal het te zijner tijd wel melden...

Aart

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-05-09 07:12:51

Ik als scheepsbouwer/meubelmaker/houtbewerker/menuisier wil wat zeggen of toevoegen aan de adviezen voor Aart.

Hout is voor mensen die er liefde voor hebben, plastic voor luie mensen die het gemak van geen onderhoud prefereren.

Er is niet een kunststof terras wat niet veranderd door de weersomstandigheden, het krimpt of zet uit, en het verkleurd.

Alles verkleurd, ook gewoon hout, zelfs de beste laksoorten op uw wagenpark verkleuren, er is niets tegen te doen.

Je moet voor jezelf eerst de overweging maken wat je wilt;

-          absoluut onderhoudsvrij

-          een beetje

-          er mag best aan gesleuteld worden.

Onderhoudsvrij betekent veelal plastic, en dan mag jezelf gaan kiezen in de betere of goedkopere soorten.

Een beetje is een betere houtsoort (hardhout), en de laatste categorie betekend de mindere houtsoort.

Wij wilde een terras roodkleurig hardhout wat amper verkleurd en dat kost duiten.

We wisten nog niet hoe het terras te maken, dus we zette voorlopig de zaag nog even niet in de boom, dus werd het zoeken naar een oplossing.

Wij bouwen al eeuwen schepen van hout, en ik bezat een schip gebouwd van pin maritime in het jaar des heeren 1924, met een piekobello onderschip wat glansde in het water.

We worden doodgeslingerd met adviezen over geïmpregneerde houtsoorten om terrassen van te maken, en waarom niet gewoon van “hout” dacht ik, we bouwen er schepen van die altijd in het water liggen en een beetje regenwater zou slecht zijn voor een terras, ben ik nou gek?

Ik heb de volige gekocht voor ongeveer 5 euros de vierkante meter, en ze liggen er nog steeds mooi bij en ik denk dat ik het zo laat.

Het is een mooi rustiek terras zoals Ron al zegt, maar je hebt er wel wat onderhoud aan wat voor mij geen probleem is maar eerder een plezier.

Wel een aanmerking op Ron’s verhaal, de planken kunnen kromtrekken, kijk dus goed wat je koopt.

Dosse gezaagde planken hebben de meeste reden om krom te trekken.

Schroef of spijker je eikenhout? Pas dan op, eik wordt zwart als water en ijzer bij elkaar komt.

Cees.       

                                  dosse

avatar#8487
Françoise (37)
Berichten: 4
Reacties: 30

#14 Geplaatst: 2011-05-09 19:35:31

Aart, 

Hoeveel kosten die planken van 3m bij Leroy Merlin en wat voor kleur hebben ze? 

Alvast bedankt,

Françoise

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#15 Geplaatst: 2011-05-09 21:14:23

@ Francoise

Ik heb een voorbeeld plank gekocht voor (uit m'n hoofd) € 15,= bij Bricot Depot. Als je googelt Bricot Depot + lame de terrasse composite kom je op hun site terecht. Daar kun je ook de verschillende kleuren vinden.

Succes.

Aart

avatar#8487
Françoise (37)
Berichten: 4
Reacties: 30

#16 Geplaatst: 2011-05-09 21:30:15

Dank je Aart, ik ga even op de site kijken!